Vineri,
12.04.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Tipuri de panouri fotovoltaice

Tipuri de panouri fotovoltaice

În cazul în care te gândești să faci o investiție în panouri fotovoltaice, este esențial să te informezi temeinic înainte și să afli câte tipuri de astfel de panouri există pentru a lua cea mai bună decizie pentru tine și pentru a constata de ce tip de panouri fotovoltaice ai nevoie pentru locuința ta.

Panourile fotovoltaice au devenit din ce în ce mai populare, în ultimii ani, și nu este greu să ne dăm seama de ce. Acestea sunt extrem de avantajoase pentru tine deoarece te pot ajuta să ajungi la o independență în ceea ce privește producerea energiei și sunt și extrem de prietenoase cu mediul.

Sunt panourile fotovoltaice același lucru ca panourile solare?

Înainte de a trece la clasificarea despre care vorbeam mai sus, este important să lămurim semnificația termenului deoarece panourile fotovoltaice sunt confundate adesea cu panourile solare.

Panourile solare, așa cum probabil știe toată lumea, sunt acele dispozitive care absorb lumina și căldura produse de radiația solară și le transformă în energie. Acestea, adică panourile solare, se împart în trei categorii, după cum urmează: panouri solare fotovoltaice, panouri solare mixte și panouri solare termice.

După cum poți observa, panourile fotovoltaice reprezintă un tip de panouri solare și nu este un termen pe care să îl poți asocia cu panourile solare, în general, deoarece panourile fotovoltaice produc doar energie electrică.

Te invităm să afli, deci, care sunt principalele tipuri de panouri fotovoltaice.

  1. Panouri fotovoltaice monocristaline

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt acele panouri care sunt extrem de eficiente și care sunt, prin urmare, și calitative, dar au și un preț ridicat. Ele sunt produse dintr-un singur cristal, așa cum sugerează și denumirea categoriei acestora, au o eficiență extrem de ridicată și te ajută să te bucuri de toate avantajele pe care ți le poate oferi un panou fotovoltaic.

  1. Panouri fotovoltaice policristaline

Acest tip de panouri fotovoltaice sunt produse, așa cum îți dai seama și din nume, din mai multe fragmente de siliciu, de aceea se numesc policristaline. Procesul lor de fabricare este unul mult mai simplu, solicită un număr de resurse mai restrâns și folosește uneori bucăți de siliciu care au rămas de la fabricarea panourilor fotovoltaice monocristaline. Așa cum probabil poți să intuiești, ele sunt mai ieftine, însă și eficiența lor energetică este mai scăzută, cu toate că aceste panouri fotovoltaice reușesc să capteze cu ușurință lumina solară.

  1. Panouri fotovoltaice amorfe

Panourile fotovoltaice amorfe sunt fabricate cu ajutorul mai multor straturi de material fotovoltaic ce acoperă metalul, plasticul sau sticla. Ele au o eficiență mai scăzută decât a celor policristaline sau monocristaline, sunt subțiri și nu cântăresc foarte mult.

  1. Panourile fotovoltacie half cell

Pentru producția panourilor fotovoltaice half cell se folosește cea mai recentă tehnologie în ceea ce privește panourile fotovoltaice, așa că îți poți imagina că prețul lor este pe măsură, însă și eficiența este la fel de mare.

Denumirea vine de la faptul că celulele din care este fabricat panoul sunt tăiate în jumătate și asta produce o creștere a eficienței panourilor fotovoltaice, reducându-se, astfel, și riscul apariției punctelor fierbinți.

  1. Panourile fotovoltaice PERC

Panourile fotovoltaice ce de tip perc sunt asemănătoare cu cele standard, monocristaline, deoarece sunt produse tot dintr-o bază de siliciu.

Denumirea lor vine de la structura Passivated Emitter Rear Contact. Diferența dintre acestea și panourile fotovoltaice clasice este aceea că este integrat în panourile fotovoltaice PERC un material care asigura o mai bună performanță a acestor panouri atunci când afară nu este foarte multă lumină solară sau atunci când temperaturile sunt mai mari.

Acum, că știi care sunt principalele tipuri de panouri fotovoltaice, cu siguranță îți va fi mai ușor să iei o decizie pentru tine. Gândește-te la nevoile specifice pe care le ai, ia în considerare bugetul pe care îl ai la dispoziție și astfel vei reuși să faci o alegere perfectă.

Îți dorim mult succes în demersul de a economisi, de a produce propria energie electrică și de a proteja, astfel, mediul de poluare!

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus