Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Diferența de cinci săptămâni dintre Paștele Catolic și cel Ortodox explicată de un preot sibian: „este o problemă calendaristică”

Diferența de cinci săptămâni dintre Paștele Catolic și cel Ortodox explicată de un preot sibian: „este o problemă calendaristică”

Duminică, 31 martie, se sătbătorește Paștele Catolic, cu o lună mai devreme față pe Paștele Ortodox care va fi pe data de 5 mai. Este o diferență de cinci săptămâni, cea mai mare distanță de timp posibilă între data Paștilor la catolici  și cea a Paștilor la ortodocși. Nu este însă pentru prima dată când se întâlnește această situație.

Preotul dr. Radu Garbacea a explicat pentru Turnul Sfatului de ce, la un anumit timp, se ajunge la o astfel de diferență.

„Aceeași diferență de timp am avut-o și în anii 1964, 1967, 1978 sau 1983, și o vom avea din nou în 2027. Explicația este simplă: această amânare a Paștilor la ortodocși se datorează celor două variante ale calendarului (cea îndreptată și cea neîndreptată) care sunt folosite în prezent în lumea ortodoxă. Este deci vorba de o problemă calendaristică”, spune acesta.

Dar cum s-a ajuns aici?

Potrivit preotului, formula după care se calculează data Sfintelor Paști a fost stabilită în cadrul primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325 d. Hr. Părinţii care au luat parte la Sinodul de la Niceea au precizat următoarele norme pentru calculul datei Paștilor:

- Paştile se vor serba totdeauna duminica;

- Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară;

- Când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară) cade duminica, Paştile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia. Așadar, data Paştilor creştine depinde de două fenomene astronomice, dintre care unul cu dată fixă, legat de mişcarea Soarelui pe bolta cerească (echinocţiul de primăvară, care cade totdeauna la 21 martie), iar altul, cu dată schimbătoare, legat de Mişcarea de Rotaţie a lunii în jurul Pământului (luna plină de după echinocţiul de primăvară). Aceasta din urmă face ca data Paştilor să varieze în fiecare an, căci luna plină pascală apare pe cer în unii ani mai aproape de echinocţiu, iar în alţii, mai târziu.

„Dacă această regulă pentru serbarea Pastilor a rezolvat problema datei acestei mari sărbători, problema calendarului, adică diferența de timp cu care anul calendaristic depășea pe cel astronomic, a rămas. O schimbare avea să se producă în anul 1582, când Papa Grigorie al XIII-lea (1502-1585), cu concursul astronomului italian Luigi Lilio, a introdus prima îndreptare reală a calendarului („calendarul gregorian”). Această măsură a fost necesară deoarece vechiul calendar iulian întârzia în fiecare an calculul datei Paștilor. Pe 24 februarie 1582, Papa Grigore al XIII-lea îndreaptă eroarea (echinocțiul de primăvară fixat de Părinții Sinodului niceean la 21 marte, ajunsese să cadă în secolul al XVI-lea cu 10 zile mai devreme), restabilind echinocţiul de primăvară la 21 martie”, mai spune părintele Garbacea.

Este important modul în care serbăm Paștele

Potrivit datelor furnizate de preotul sibian calendarul gregorian a fost acceptat de toate ţările occidentale, Biserica Ortodoxă Română adoptându-l în anul 1924, după ce fusese adoptat principial la Conferința inter-ortodoxă de la Constantinopol din 1923. Îndreptarea aceasta nu a fost impusă Bisericilor ortodoxe, ci, pe baza principiului autocefaliei, a rămas ca fiecare Biserică autocefală s-o introducă la momentul pe care-l va socoti oportun. Unele Biserici Ortodoxe, ca de exemplu Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Sârbă, nu au pus în aplicare această îndreptare a calendarului, păstrând, în continuare, calendarul neîndreptat.

Pentru a înlătura dezacordul acesta dintre diferitele Biserici ortodoxe și pentru a menține o unitate ortodoxă în serbarea Paștilor, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul îndreptat au stabilit, în anul 1927, ca Paştile să fie serbat în toată creştinătatea ortodoxă după pascalia stilului vechi, adică în același timp cu Bisericile rămase la calendarul neîndreptat.

„Cu toate că sărbătorim Paștile cu toții în aceeaşi duminică, ziua este numerotată diferit în cele două calendare întrebuințate azi, din cauza celor 13 zile cu care calendarul neîndreptat a rămas în urmă. Dar, pentru că rezolvarea acestei chestiuni nu este una simplă și la îndemâna noastră, a credincioșilor, trebuie să ne îndreptăm atenția asupra modului în care serbăm Învierea lui Hristos și cum primim mesajul Lui, adevărata lumină a inimilor și minților noastre. El S-a jertfit pentru noi toți și vrea ca toți cei care cred în El „să fie una” (Ioan 17, 21)”, încheie părintele. 

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, fiind vorba despre învierea lui Iisus Hristos din morți, iar duminică toți creștinii catolici vor îmbrăca haine de sărbătoare și vor aduce lumină sfântă în casele lor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermann Stadt

Acum 2 săptămâni

Ar trebui ajuns la un consens că această Sărbătoare sa fie ținută la aceeași dată de către toate cultele și religiile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciorapel

Acum 2 săptămâni

Păi trebuie să adopte ortodoxia calendarul îndreptat și pentru sărbători Pascale. E atât de simplu și logic, dar la fel de complicat și imposibil
Raspunde

AndreiM

Acum 2 săptămâni

Satanistii cu reprezentatii lor elgebetisti incearca de ceva vreme acest atac la adresa Ortodoxiei. Nimeni nu ii impiedica pe Catolici sa tina Sfintele Pasti odata cu Ortodocsii. De altfel Biden tocmai a declarat in America de Pastile Catolicilor "Transgender Day of Visibility". Ce bataie de joc. Catolicii au mers din erezie in erezie pana au ajuns de rasul lumii. Nu mai au nimic. Nici nici sfinte taine, nici post, nici prea multi credinciosi. Noi ramanem la credinta noastra restul, faca ce vor.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ghita

Acum 2 săptămâni

Nasol ca americani sunt foarte putzini catolici
Raspunde

AndreiM

Acum 2 săptămâni

Protestantii sarbatoresc Pastile impreuna cu catolicii. Doar Ortodocsii mai sarbatoresc canonic.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Catolicii de unde au Lumina Sfinta?E aia de anu' trecut,cumparata de la ortodocsi sau ,Doamne Apara si Pazeste au o sursa secreta,papala?Cum ajunge Lumina Sfinta Catolica in Sibiu:cu avionul,cu TIR-ul sau wireless?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciorapel

Acum 2 săptămâni

Eu zic ca vine călare, cu o Buhă și o oglindă-n mână
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Papa di Gio

Acum 2 săptămâni

O mare teorie a conspirației, de atâția ani nu se poate ,,regla"acest eveniment fiindcă popii nu vor și apoi eu știam de când eram mic că în anul bisect avem Paștele împreună, sau anul acesta nu este un an bisect??? Scuze....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 2 săptămâni

A nu tine cont în calcularea comemorării Paștilor Domnului de realitatea astronomică a Echinocțiului este a nesocoti Realitatea ; de unde concluzia logică pentru un creștin :” ăștia îl contrazic pe D-zeu ( observația unui copil de clasa a Vl-a )” .
Raspunde

Florin alexandru

Acum 2 săptămâni

Tanti Raluca, ne puteti explica de ce preotii, in biserici, spun Paști si voi , ziariștii, spuneti, si scrieti Paște ? Cine minte? V-ar place sa vi se stâlceasca numele, in genul Ralucă, sau Ralocă ?
Raspunde

AndreiM

Acum 2 săptămâni

Intre hotararile cu caracter canonic cu privire la data serbarii Sfintelor Pasti, avem chiar dinainte de sinoadele ecumenice, canoanele Sfintilor Apostoli. Aceste canoane ne redau in mod fidel invataturile Sfintilor Apostoli transmise pe calea traditiei apostolice. In canonul 7 apostolic se hotaraste : "Daca vreun episcop, sau presbiter, sau diacon va sarbatori sfanta zi a Pastilor cu iudeii inainte de echinoctiul de primavara, sa se cateriseasca" . Părinţii care au luat parte la Sinodul de la Niceea au adoptat practica alexandrină de calcul a datei Paștilor, care se reducea la următoarele norme: 1. În ceea ce priveşte ziua săptămânală, Paştile se vor serba totdeauna duminica. 2. Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară. 3. Când 14 Nisan (sau prima lună plină de după echinocţiul de primăvară) cade duminica, Paştile va fi serbat în duminica următoare, pentru a nu se serba odată cu Paştile iudeilor, dar nici înaintea acestuia. Dupa cum se observa la Sinodul de la Niceea, Sfintii Parinti au consfiintit si intarit regula 3 care era in vigoare inca de la Apostoli. Prin schimbarea ereticului papa Grigorie, aceasta regula Apostolica nu mai este respectata. In foarte multi ani, Pastile Catolicilor cad in aceeasi zi cu Pastile evreilor si chiar ianinte de Pastile evreilor. Este cat de poate de clar ca regulile Papei sunt in contradictie cu regulile Apostolice si cu cele ale Sfintilor Parinti. Ortodoxia este singura care mai pastreaza toate regulile lasate de Apostoli si de Sfintii Parinti. Nu avem cum sa renuntam la stabilirea corecta, canonica si sa adoptam regulile unui Papa eretic, ca asa doreste comunitatea de trotinetisti si de uratori ai Lui Hristos.
Raspunde

Papa di Gio

Acum 2 săptămâni

Așa să fie, în vecii vecilor,cum zic preoții amin. Iar catolicii sunt cei care au furat startul,Paștile cum a furat Grynch Crăciunul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus