Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Taxați la bani: Peste 200 de fermieri sibieni sancționați în ultimii ani pentru că au ars miriștile și resturile vegetale

Taxați la bani: Peste 200 de fermieri sibieni sancționați în ultimii ani pentru că au ars miriștile și resturile vegetale

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a semnat un protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și Inspectoratul pentru Situații de Urgență referitor la modul în care fermierii respectă condițiile agricole și de mediu privind arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil.

Concret, politicile Uniunii Europene condiționează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene și naționale de respectarea unor norme de bază legate de mediu, sănătate publică, sănătatea animalelor și altele. Printre acestea se precizează clar că ”este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale de pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”. Obiectul este menținerea materiei organice în sol și prevenirea poluării.

În baza protocolului menționat mai sus, când apare un incendiu în câmp – așa cum am putut observa zeci în ultimele săptămâni în județul Sibiu – Garda de Mediu și ISU transmit în maxim 24 de ore către APIA informații privind locul unde are loc arderea.

Inspectorii APIA merg pe teren unde fac poze, măsurători, apoi pot decide reducerea plăților sau chiar excluderea de la plată a fermierului respectiv, inclusiv pentru mai multe scheme de sprijin.

”În campania 2022 au fost sancționați 125 de solicitanți ai sprijinului pe suprafață. În campania 2023 au fost sancționați 88 de solicitanți ai sprijinului pe suprafață, din cei 89 un singur fermier prezentând documente justificative, respectiv proces verbal de intervenție”, a explicat pentru Turnul Sfatului Liviu Ștefan Mihai, directorul executiv al APIA Sibiu.

În cazul în care un fermier observă că pe terenul lui există un incendiu, provocat de o persoană necunoscută, el trebuie să facă dovada unui sesizări depusă la Poliție și la Pompieri prin care anunță apariția flăcărilor.

Pentru anul 2024 încă nu există niciun fermier sancționat pentru că încă nu au început plățile pentru suprafață.

”În acest an, până la această dată, APIA-Centrul Județean Sibiu a primit un număr de 105 sesizări din partea IGSU. Nu au fost identificați solicitanții sprijinului pe suprafață pentru că încă nu a început campania de primire cereri 2024 (n. r. la data transmiterii răspunsului redacției). Inspectorii din cadrul Serviciului de control intern se deplasează zilnic la terenurile afectate de incendieri pentru a efectua măsurători și fotografii”, mai spune Liviu Ștefan Mihai, directorul executiv al APIA Sibiu.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu numai în luna februarie 2024 pe raza județului Sibiu au avut loc 96 de incendii de vegetație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1007

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 1 săptămână

La ce numar de interventii s-a ajuns deja anul acesta as zice ca pedepsele de pana acum au fost prea mici
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus