Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

„Războiul înghețatei” se topește-n poala FDGR. Cazul Corina Bokor

Cu o „tracțiune politică” ale cărei cote pot fi apreciate fără prea mare greș la niveluri reduse, Corina Bokor a devenit zilele acestea surpriza întregii clase politice din Sibiu. Cred că nici Bogdan Trif, liderul PSD Sibiu, nu se aștepta la o asemenea pleașcă pe turta sa electorală, îmbălsămată în ultimele săptămâni cu ceea ce reușește să tot șterpelească de pe plantațiile celorlalte partide. Pentru că „achiziția” Corinei Bokor de la FDGR la PSD transformă relativ anemica organizație social-democrată de la Sibiu într-un element de luat în seamă la alegerile pentru Primăria municipiului Sibiu.

Mai ales dacă va renunța la nominalizarea lui Florian Giubega (candidat desemnat de PSD pentru Primăria Sibiu doar ca să nu piardă la scor rușinos vreun alt membru de partid cu vechime mai mare), Bogdan Trif devine interesant în campania electorală care urmează. Nu pentru că o candidatură de-a proaspăt-social-democratei Corinei Bokor ar avea vreo șansă, cu toate că (încă) viceprimarul Bokor ar obține cu siguranță mai multe voturi decât actualul candidat nominalizat de PSD (al cărui nume cu siguranță că unii dintre dumneavoastră l-ați și uitat deja). Pentru că nu voturile pe care le-ar putea lua în plus de la alții sunt „asul” venit la mâna lui Trif, ci voturile pe care Corina Bokor le-ar putea lua de la Fodor pentru a le împinge în coșul altor candidați.

Cu o îndelungată perioadă petrecută atât la vârful Primăriei Sibiu (aproape zece ani), cât și în conducerea structurilor locale ale FDGR, din postura de candidat PSD la funcția de primar, Corina Bokor ar putea emite mesaje publice care să contribuie la erodarea imaginii, campaniei și energiilor din jurul lui Astrid Fodor. „Va candida doar pentru doi ani, după care își va da demisia să vină altcineva interimar” va fi un mesaj cu care Astrid Fodor ar putea avea mult mai mult de furcă dacă va fi spus de către Corina Bokor, candidat la Primărie din partea PSD, decât de cel al cărui nume sigur jumătate dintre dumneavoastră l-ați uitat deja. Și este doar un exemplu de banal mesaj, relativ ușor de demontat. Pentru că de ne aducem aminte de campaniile trecute, de duhoarea strategiilor PSD împotriva lui Iohannis, de exemplu, străfundurile beznei minții ar putea fi limita.

Rămâne o iluzie ca o eventuală candidată Bokor să o provoace pe Fodor la o discuție despre care este cea mai bună metodă de deblocare a proiectelor care petrec cu anii în proceduri de atribuire, cum poate fi reactivată eficiența în Urbanismul din Primărie sau care să fie cea mai bună strategie de implementare a transportului metropolitan. 

Există, evident, și scenariul în care lui Trif i se va transmite de la București că nu e bine să agite trandafirii pe lângă inima de care mai e legat președintele Klaus Iohannis, un social-democrat mai dedicat decât mulți membri PSD, în cele din urmă. Și atunci Corina Bokor ar putea să nu ajungă nici candidat la primărie, și nici să nu i se dea microfon de la PSD.

Dar cine e Corina Bokor, de a devenit relevantă, conform scenariilor de mai sus? Păi, e vorba de cea care a fost și primar interimar al Sibiului (viceprimar desemnat cu atribuții de primar, în „legaleză”), în urmă patru ani, când Astrid Fodor a fost suspendată din biroul cel mai important din Piața Mare pentru o incompatibilitate anulată mai apoi în instanță. Bokor este viceprimar al Sibiului din 2014, de când Iohannis a devenit președinte și a avut întotdeauna în subordine direcții și servicii mult mai importante decât au primit vreodată viceprimarii liberali în ultimele trei mandate. 

Bokor a fost cea pe care toată conducerea Primăriei și tot FDGR-ul au apărat-o atunci când a devenit publică triviala poveste botezată „războiul înghețatei”, din care de departe s-a distins numele soțului viceprimarului Sibiului (nici până acum, nu s-a ițit măcar un crâmpei de disociere de mitocăneasca hărțuire la care s-a pretat Mihai Bokor față de colegul nostru, Alin Bratu, ca să dăm un exemplu pe care îl cunoaștem nemijlocit). 

A urmat un șir de evenimente care a scos la iveală cum legăturile de familie pot face jocuri prin imaculata administrație sibiană, cum grobianismul se poate așeza la masă cu conducerea Primăriei, cum pentru banala „înghețată la gramaj de pe centru” se pot pune în mișcare cohorte de funcționari. Un șiroi de acțiuni și inacțiuni, care au culminat cu anularea prezenței Corinei Bokor pe listele de candidați ai Forumului la alegerile de peste două luni. Asta după ce viceprimarului Bokor i-a fost retrasă din subordonare direcția Primăriei care se ocupa cu împărțirea de spații pentru terasele de înghețată și după ce prima terasă de înghețată, a asociatului soțului, a fost ridicată de pe domeniul public prin ordinul Primăriei Sibiu.

Evident, s-a ajuns la această situație din cauza crizei de cadre din rândul FDGR. Altfel spus, pentru că „nu mai au oameni”. Dar situația nu este o noutate, acestea sunt limitele formațiunii săsești, limite care până acum, cel puțin, nu au reprezentat un mare impediment la final de campanii electorale. Majoritatea sibienilor care votează văd în FDGR, de aproape un sfert de secol, alternativa la o clasă politică mult mai dezolantă: cu excepțiile primarilor de carieră din provincia țării acesteia, pârjol, scandal și incompetență sunt cele mai de seamă realizări ale „politicienilor de rasă” din România în administrațiile locale. 

Evident, în toată această poveste trebuie să păstrăm și simțul realității. Până la urmă, „războiul ăsta al înghețatei” este unul de dimensiuni liliputane, pe care, în cele din urmă, FDGR-iștii au încercat să îl închidă după cum s-au priceput. 

Un scandal care pălește față de adevăratele tunuri care se dau chiar și acum în administrațiile învecinate. Vorbim de un mărunțiș pe care firmele de casă ale tradiționalelor partide nici nu l-ar băga în seamă.

Dar suntem în buza campaniei electorale, când spiritele sunt mult inflamate, exagerările dor peste măsură, nuanțele se pierd, iar adevăratele subiecte de discutat nu au aderență. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Neacsu

Acum 1 lună

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Iohannis a intors coruptul USL din groapa, nu Corina Bokor.
Raspunde

Radu

Acum 1 lună

Ce e cu adevărat interesant este cum noul PUG și PUZ e făcut la înțelegere cu patronii di Horeca. În niciun oraș n-am auzit asta, și dacă te uiți la cine deține restaurante în centrul orașului realizezi și de ce e posibil asa ceva. Sibiul e atât de prins în plasa "dezvoltatorilor imobiliari" incat nu are scăpare. Și peste ăștia se suprapun și "marii patroni de restaurante" adică foștii: bișnițari, traficanți de motorină, membrii de partid etc...și totul a fost posibil cu Marele Turist la conducere apoi cu vasalii sai.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

McD

Acum 1 lună

Puteti sapa putin mai adanc sa aflam ce trecut politic si pregatire profesionala are d-na Bokor...a lucrat si altundeva decat la FDGR si ce o recomanda ca si posibil CANDIDAT LA PRIMARIE?? CHIAR NU MAI AVEM OAMENI DE CALITATE IN SIBIU DE TOTI NECUNOSCATORII SI PACALICII AJUNG IN ACESTE FUNCTII PUBLICE?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gazetarul amator

Acum 1 lună

Pleașcă, da, corect spus. Cel care a adunat cele mai multe voturi în cursa pentru Primăria Sibiu, după Fodor, a fost candidatul PSD , Ovidiu Stitterli. Cel care a spălat la un moment dat rușinea partidului, a fost folosit de "mai marii lui" de către partid de la acea vreme pentru refacerea imaginii politice PSD și care a fost abandona,scos din joc de către lupii (roșii) tineri, pentru că probabil îi încurcau corectitudinea, acuratețea gândirii juridice, implicarea acestuia în activitatea politică și administrativă pe care a desfășurat-o(deputat, prefect etc). Poate că cu el ar mai fi avut o șansă și partidul și Sibiul. Un altul, cred eu potrivit, pe care încă posede local nu a pus mâna, vine din dreapta. De la PNL. Este vorba de Horațiu Răcuciu , cam de aceeași vârstă cu Sitterli. Fost prefect, actual primar la Săliște, cu experiență în administrație publică locală. Probabil că un asemenea duet Stterli-Răcuciu,nu ar aduce "stânga" și "dreapta" pe calea de mijloc dar aici nu este vorba de partide, este vorba de oamenii, de capacități, de aptitudini, de profesionalism, corectitudine și implicare. da, am mai putea adăuga la urbanism un arhitect , tehnocrat, știm cu toții care și echipa se conturează! Dar am visat astea ieri noapte! Sa aveți o duminică faină, fără evenimente neplăcute!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicolae Tarcea

Acum 4 săptămâni

Pe centrul Sibiului, vizavi de Imparatul Romanilor, se afla o farmacie Catena. In fata ei s-a instalat o taraba care mascheaza intrarea in farmacie. Eu consider ca locul acestei tarabe este total aiurea. Se pare ca taraba apartine tot firmei fostei viceprimar care acum a fost data afara de catre Forumul German si a fost luata in barca PSD si plasata pe un loc eligibil in viitoarele alegeri. Uite asa isi mai face auzita prezenta organizatia PSD Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus