Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Centrul de îngrijire pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu a fost reabilitat și extins cu bani de la CJ. Beneficiarii dorm acum câte doi sau trei în cameră

Centrul de îngrijire pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu a fost reabilitat și extins cu bani de la CJ. Beneficiarii dorm acum câte doi sau trei în cameră

Marți. 9 aprilie, a avut loc inaugurarea reabilitării și extinderii Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu. Proiectul a fost început în anul 2020 și finalizat în toamna anului 2023, investiția fiind de peste 9,6 milioane de lei, bani proveniți, în totalitate, din bugetul Consiliul Județean.

Este vorba despre Pavilionul I al Centrului de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Tălmaciu, care a fost reabilitat, recompartimentat și extins, astfel încât capacitatea centrului a ajuns la 50 de locuri.

Lucrările au început în anul 2020 și s-au finalizat în luna noiembrie 2023, iar valoarea totală a investiției se ridică la suma de 9.626.773 lei cu TVA, din care dotările sunt în valoare de 280.300 lei cu TVA.

Potrivit autorităților, dacă inițial clădirea avea o suprafață de 695 mp, în prezent suprafața a ajuns la 1.643 mp. Acest fapt permite o capacitate de cazare mult mai crescută, de la 16 beneficiari la 49, precum și posibilitatea ca beneficiarii să stea câte doi sau trei în cameră, fiecare cameră fiind prevăzută cu baie proprie.

„Sunt condiții de normalitate de care ar trebui să beneficieze beneficiari din astfel de centre. Practic am adus acest centru la standarde ți condiții actuale de care în mod normal, cu toții ar trebui să beneficieze. […] Vreau să le mulțumesc tuturor persoanelor implicate în acest demers”, a spus Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean, în deschiderea inaugurării.

Clădirea existentă, cât și extinderea acesteia sunt sectorizate funcțional având o zonă destinată îngrijirii medicale, incluzând acces separat, filtru vestiar, separat pe sexe, cu grupuri sanitare aferente, cabinet medical, cabinet tratamente cu capacitate de 2 paturi și grup sanitar propriu.

De asemenea, există o zonă pentru cazare, cu acces separat, cu 19 saloane de cazare cu 2, respectiv 3 paturi și grup sanitar propriu dispuse astfel: 5 camere reabilitate în clădirea existentă și 14 camere amenajate în construcția nouă. Aici sunt prevăzute, de asemenea, și spații pentru socializare și relaxare, dotate corespunzător și zona de socializare destinată activităților de grup pentru recreere și pentru primirea vizitatorilor.

„Cu această investiție se încheie o perioadă extrem de importantă pentru județul nostru aceea de restructurare a centrelor vechi, care aveau o capacitate mare. Vorbim despre 134 de locuri. Prin aceste investiții am reușit să asigurăm condiții de locuit superioare, să creștem calitatea serviciilor oferite, pentru că, repet DGASPC este cel mai mare furnizor public de servicii sociale de la nivelul județului. Și cel mai important lucru este că astăzi nu vă prezentăm un centru rezidențial așa cum este el definit în legislație, ci o casă și o familie”, a spus și Liliana Agârbiceanu, directorul general al DGASPC Sibiu.

Clădirea nouă este prevăzută cu un spațiu tehnic care asigură funcționarea optimă a utilităților, panouri solare pentru apa caldă și o centrală termică care funcționează cu supraveghere nepermanentă, panoul de automatizare fiind complet echipat cu sistem de automatizare, comandă, control, protecție și semnalizare, având toate accesoriile incluse. De asemenea, clădirea beneficiază de camere de supraveghere atât la interior, cât și la exterior, precum și de sistem de detecție fum.

Având în vedere situația specifică a beneficiarilor cu dizabilități neuropsihice, pentru siguranță și accesibilitate în deplasare au fost realizate băi cu accesorii pentru persoane cu dizabilități, covoare tactile și mâna curentă (bare) pe holurile clădirii. Totodată, Centrul a fost dotat integral cu mobilier, saltele și aparate electrocasnice.

„Implicarea în asistență socială este efortul bostru al tuturor și vreau să mulțumesc tuturor celor care au acceptat și au înțeles necesitățile, alegând să ne sprijine în acest demers, împreună împărtășind și bucurii și succes, dar și greutăți și piedici. Eu cred în puterea pașilor mărunți, mai mult decât în salturi uriașe de aceea cred că o reușită în plan profesional o regăsim și în plan personal. În anul ”, a spus Bianca Bobeică, șeful Centrului, care a întărit ideea că pavilionul, așa cum arăta înainte de proiect, nu mai corespundea standardelor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Rob

Acum 1 lună

Ăștia de la CJ Sibiu sigur sunt alergici la fonduri europene.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus