Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
11°C

În Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor: va dura trei luni

În Republica Moldova se desfășoară Recensământul populației și locuințelor: va dura trei luni

Începând cu ziua de luni, 8 aprilie, și timp de 3 luni, în Republica Moldova se va desfășura Recensământul populației și locuințelor. Biroul Național Statistic (BNS) de la Chișinău precizează că datele colectate se utilizează doar în scopuri statistice, fără a fi posibilă identificarea datelor personale.

Informațiile colectate vor fi diseminate sub formă generalizată a rezultatelor recensământului pe diverse caracteristici ale populației, transmite agenția IPN. Fiecare locuință va fi vizitată de un recenzor, care va adresa câteva întrebări, iar răspunsurile le va înregistra pe tabletă. Recenzorul va purta chipiu, tricou, vestă, rucsac și tabletă – toate cu logoul recensământului. De asemenea, el va prezenta obligatoriu legitimația de recenzor.

Potrivit BNS, participarea la recensământ este obligatorie iar informațiile colectate vor ajuta autoritățile să proiecteze mai bine infrastructura, să modernizeze educația, să îmbunătățească serviciile sociale și de sănătatea.

„Vă îndemnăm să răspundeți la întrebările celor peste 4000 de recenzori, care în această perioadă vor bate la ușile din toată țara, și să încurajați familia, prietenii și vecinii să facă același lucru”, menționează Biroul Național de Statistică.

7 iulie va fi ultima zi a recensământului. Autoritățile estimează că primele rezultate vor fi publicate timp de șase luni după finalizarea recensământului.

Recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale.

Europa Liberă amintește că în lunile august - octombrie, Biroul Național de Statistică a efectuat un recensământ de probă. Atunci o parte din recenzori au rămas dezamăgiți de remunerare și au spus că nu vor participa la recensământul planificat pentru 2024.

O parte din posibilii respondenți nu știau despre desfășurarea recensământului de probă, mulți au refuzat să răspundă la întrebări. Cele mai multe refuzuri au fost în orașe.

Desfășurarea recensământului este finanțată de Uniunea Europeană și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Costul total este de 2,075 milioane de euro, dintre care 2 milioane reprezintă contribuția UE și 75.000 de euro - a UNFPA.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 681

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus