Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
9°C

”Sunt cu zecile și intră în casă imediat ce se deschide un geam”. Sibiul s-a umplut de Tigrul Platanului

”Sunt cu zecile și intră în casă imediat ce se deschide un geam”. Sibiul s-a umplut de Tigrul Platanului

În ultimele zile tot mai mulți sibieni au observat prezența unor insecte apărute în oraș în număr foarte mare. Este vorba despre Tigrul Platanului, prezența acesteia devenind deranjantă în mai multe cartiere ale orașului.

În vreme ce unii sibieni spun că nu mai pot să deschidă geamurile pentru a aerisi locuințele, alții se plâng că se așază pe haine. Inclusiv pe rufele puse la uscat.

”Sunt cu zecile și intră în casă imediat ce se deschide un geam. Am găsit la toate geamurile. Eu locuiesc din 2018 aici și nu am vazut niciodata așa ceva”, ne-a transmis pe adresa redacției un cititor care locuiește în zona bulevardului Mihai Viteazu.

Insecte fotografiate la fereastra unui apartament (sursa: cititor Turnul Sfatului)

Primăria Sibiu este la curent cu problemele semnalate, informând cetățenii că există un program unitar de combatere a insectelor nedorite, iar Tigrul Platanului nu este considerat periculos pentru om.

”Conform Programului Unitar de Acțiune de Combatere a Vectorilor, pe domeniul public al municipiului Sibiu se realizează activități de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, artropode în stadiul de larvă sau adult, care transmit direct sau indirect boli infecto-contagioase și parazitare pentru om și animale.

Tipurile de vectori, pentru combaterea cărora se efectuează activități de dezinsecție, sunt stabilite de instituții abilitate – Institutul Național de Sănătate publică și Direcțiile de Sănătate Publică. Tigrul Platanului este o insectă care se hrănește cu seva plantelor și nu este considerată un vector de transmitere a bolilor-contagioase și parazitare pentru oameni sau animale”, a transmis Serviciul Public Salubrizare, Protecția Mediului și Administrarea Domeniului Public Sibiu, ca răspuns la o solicitare prin intermediu Sibiu City App pe tema insectelor.

FOTO - Degustare de insecte la Muzeul ”Franz Binder” din Piața Mică

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Marius

Acum 2 săptămâni

De 2 ani se întâmplă această invazie. Pe vremuri se pulveriza cu substanțe, acum Dumnezeu cu mila. Autoritățile nu au timp pentru așa ceva, doar este campanie electorală.
Raspunde

2cents

Acum 2 săptămâni

E posibil sa fie mai multe feluri acum in Sibiu, exista din aceeasi familie si plosnita dantelata a stejarului https://observatornews.ro/eveniment/plosnita-dantelata-pericol-pentru-stejarii-din-sibiu-specia-e-originara-din-america-de-nord-486883.html Aceste insecte au in mod normal pradatori naturali insa e posibil ca activitatile de dezinsectie de pana acum sa fi distrus populatiile acestea si plosnitele dantelate sa fi ramas fara pradatori naturali. Este nevoie urgenta de o investigatie a biologilor pe aceasta tema, altfel ne vom trezi ca nu o sa mai putem iesi din casa si ca o mare parte din parcuri sa ajunga sa fie defrisata
Raspunde

Mutu

Acum 2 săptămâni

Oare era un biolog pe nume Cristina Moise care studia aceasta problema? A ridicat problema anul trecut intr-o sedinta a consiliului local. Raspunsul? FLIT ca si cel din articol
Raspunde

Radu

Acum 2 săptămâni

Problema este că această insectă se numește de fapt Ploșnița dantelată a stejarului și afectează stejarii și gorunii din Sibiu de câțiva ani. A apărut mai devreme din cauza temperaturilor ridicate și nu face nimeni nimic pentru că nu au chef și nu avem combatere eficientă pentru aceasta.
Raspunde

Gigi

Acum 2 săptămâni

Minciuni !! Aceste insecte înțeapă exact ca țânțarii poate nu simt ăștia de la primărie... (Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Maria

Acum 2 săptămâni

Poate se face o anchetă să se afle cum de s-au hotărât ca în mai toate orașele țării să se planteze această specie de copac renunțându-se la speciile care se plantau de regulă în Sibiu. Se știa despre acest neajuns legat de respectivă insectă pentru că au pățit -o și alte orașe mari din România. Probabil sunt aceeași specialiști care au sfătuit Primăria Sibiu în trecut să aducă pescăruși pentru a manca ouă de ciori și ne-am ales cu enorm de mulți pescăruși pe lângă multele ciori, castori pentru a manca șobolanii de apă și s-a terminat prin a fi roși copacii de pe malul Cibinului, etc. Oare a plătit primăria bani grei pentru aceste sfaturi?
Raspunde

Calin

Acum 2 săptămâni

Faceti ceva cu asa zisii producatori din piata Transilvania, ca 80% dintre cei care vind acolo sint samsari de produse alimentare facute de firme de mezeluri din Sibiu. Nimic nu mai este natural si traditional la mezeluri. Cirnatii sint facuti cu membrana de plastic, nicidecum cu mat natural. Afumatura nu mai este afumatura facuta cu rumegus de lemn, este facut un bait de esenta de fum, si vopsita carnea cu asa ceva. Cirnatii nu mai sint afumati traditional, deoarece prin membrana de plastic nu poate trece fumul de la afumatura, ei baga in carnea tocata esenta de fum, si asa are gust de afumatura, un chimical care produce cancer. Fiti atenti ce cumparati.
Raspunde

Silviu

Acum 2 săptămâni

"Tigrul Platanului nu este considerat periculos pentru om" - pe naiba! Vara trecuta am avut o reactie alergica urata la aceasta insecta.
Raspunde

Lucia

Acum 2 săptămâni

Eu am o fobie la insecte. Cum vad dracusorii astia ma scarpin pana imi fac hematoame. Deci sa inteleg ca nu sunt daunatoare si ma pot scarpina pana imi pierd mintile ? Sa fie o placere sa simti real sau imaginar, cum iti circula pe trup tot felul de insecte ? Doresc celor de la Protectia Mediului sa ii ciupeasca toti dracusorii zburatori ziua si noaptea, pt ca ... nu sunt daunatori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus