Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Un rășinărean a ajuns în 1919 primul primar român al Timișoarei. Stan Vidrighin a condus Poșta Română, CFR și Fabrica ”Malaxa”

Un rășinărean a ajuns în 1919 primul primar român al Timișoarei. Stan Vidrighin a condus Poșta Română, CFR și Fabrica ”Malaxa”

Născut într-o familie de oieri, un rășinărean a ajuns primar al Timișoarei, rector de politehnică, director general al Poștei Române, al CFR-ului și Uzinelor „Malaxa”. A fost menționat în „Moromeții” și trimis de comuniști la Canalul Dunăre-Marea Neagră, notează pagina de Facebook a Consiliului Județean în seria ”Oameni și locuri de poveste”.

Povestea lui, descoperită de un jurist sibian

Vidrighin a fost cel care a modernizat alimentarea cu apă și canalizarea din Timișoara, a devenit întâiul primar român al acestui oraș, pentru ca, odată ajuns în București, să ocupe, pe rând, postul de director general al  Poștei Române, al companiei Căilor Ferate Române și al Fabricii „Malaxa”.

Povestea demnă de scenariul unui film hollywoodian a fost consemnată de un jurist din Sibiu, pasionat de istorie, fost absolvent al Colegiului „Gheorghe Lazăr”, care l-a descoperit pe Stan Vidrighin din greșeală: „Lucram la o monografie legată de colegiul „Lazăr” și am observat că în cataloage figura un anume Stan Vidrighin cu o situație excepțională la învățătură. Am decis să cercetez și am aflat o poveste extraordinară”, spune Cosmin Crăciun - Cruciat, cel care, recent, a publicat lucrarea „Pe urmele inginerului răşinărean Stan Vidrighin”.

Născut la 1876 într-o modestă familie de oieri, Stan Vidrighin a locuit pe strada Giurculeț din Rășinari și a învățat la școala din sat. Și-a continuat la Gimnaziul Superior de Stat, actualul Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu și la Politehnica din Budapesta. Devenit inginer, s-a angajat prin concurs la Serviciul Tehnic al Primăriei Timișoara.

Având o fire ambițioasă, dar și practică, Stan Vidrighin a făcut o vizită de documentare în Dresda, Berlin, Hamburg, Köln, Strasbourg, Karlsruhe și Londra, unde a studiat sistemele de alimentare cu apă și de canalizare din aceste orașe, considerate etalon în Europa.

Cunoștințele acumulate sunt puse în practică la realizarea primelor rețele moderne de distribuție a apei și de canalizare din Timișoara, oraș căruia îi va deveni întâiul primar român, la 1 septembrie 1919.

A pus în funcțiune fabricile de armament de la Cugir, Orăștie și Brașov

Chiar dacă provenea dintr-un sat al fostului Imperiu Austro-Ungar, Stan Vidrighin a fost un bun român, promovând dorința de unire a Transilvaniei cu țara-mamă, drept pentru care timișorenii l-au desemnat deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

Alături de matematicianul Traian Lalescu, a fondat Școala Politehnică din Timișoara, iar în 1921 a fost ales rector al acesteia.

Bunul renume al rășinăreanului face ca, în 1923, să fie chemat la București, unde i se oferă postul de director general al Societății de Apă Canal București.

Bun manager, Stan Virdighin va conduce în următorii ani Poșta Română, Regia Autonomă a Căilor Ferate Române și Fabrica ”Malaxa”. Momentul din fruntea CFR-ului este menționat de Marin Preda în romanul „Moromeții”, în contextul dezbaterilor pe care Ilie Moromete le avea în Poiana lui Iocan.

Între 1937 și 1940 devine expert în „Pescăriile Statului” din zona Deltei Dunării, iar în 1940 pune în funcțiune fabricile de armament de la Cugir,  Orăștie și Brașov.

Comuniștii i-au confiscat întreaga avere

Parcursul profesional de excepție al lui Vidrighin intră în declin odată cu instaurarea regimului comunist, care, în 1949,  îi confiscă întreaga avere și îl trimite ca inginer specialist la șantierul Canalului Dunăre - Marea Neagră.

Stan Vidrighin s-a stins în 1956, la vârsta de 80 de ani, lăsând în urmă două căsnicii și trei copii adoptați.

„Timp de doi ani am traversat țara, din Timișoara la Constanța, din Brașov la București sau Cugir. Munca de documentare este grea și am făcut-o pe cheltuiala proprie. Mi-ar plăcea ca la Rășinari, unde încă mai există casa în care s-a născut Vidrighin și în care locuiește soția unui strănepot de-al acestuia, să fie amenajat un mic muzeu”, mai spune Cosmin Crăciun-Cruciat.

Timișorenii nu l-au uitat: o stradă îi poartă numele, un bust al rășinăreanului este expus în Parcul Central, iar prima Stație de epurare a orașului de pe malul Begăi a fost denumită ”Stan Vidrighin”, în cinstea celui care a contribuit din plin la dezvoltarea și modernizarea ”capitalei Banatului.

Sursa foto: Consiliul Județean Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Joan

Acum 1 lună

Rog daca se poate corecta numele personalității despre care se povestește in articol... Corect este Stan Vidrighin.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Functie de mediu inconjurator si factorii favorizanti, romanii confisca, jefuiesc si talharesc in toate ipostazele, si-n comunism, si-n capitalism. Bandele politice de astazi acoperite de mafia institutionala inscaunata in varful statului, confisca, ucid si jefuiesc populatia mult mai rau decat comunistii. Ticalosul Ciolacu spune ca Dumnezeu l-a ales sa ne conduca, nu hotul de case Iohannis.

Raspunde

Un lăzărist

Acum 1 lună

Te supără, Emile, că au fost, sunt și vor fi români mărgineni de o inteligență rară și cu un suflet nobil? Sau nu-ți dai seama că România este condusă, încă, de urmașii celor care au fost impuși lideri de Stalin și care au mai multe în comun cu crimele și ororile bolșevismului decât cu sufletul și spiritul românesc?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Carol, Stalin, Hitler, Antonescu, Ceausescu, Putin, etc, n -au nicio legatura cu faptul ca romanii se fura, talharesc si ucid unii pe altii cu onoruri militare.
Raspunde

Un lăzărist

Acum 1 lună

Emile, hai că discuția argumentată, cu tine, n-are nici un rost, tovarășe. Ți-am înțeles hramul.
Raspunde

Felicitari, Cosmin!!!

Acum 1 lună

Superb!!!!

Raspunde

Lazarist

Acum 1 lună

Cosmin, nu a avut copiii lui (biologic)? Multumesc

Raspunde

Stan

Acum 1 lună

Domnul Bartu. Este Vidrighin, nu Virdighin...in titlu

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

34378

Acum 1 lună

Dl Bartu se cheama Bratu
Raspunde

Un lăzărist

Acum 1 lună

Felicitări lăzăristului care o făcut cercetarea și jurnalistului pentru articol! Inginerul Vidrighin e un model pozitiv remarcabil. E plină istoria Mărginimii de români de felul ăsta!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Mai degraba sunt pline morgile spitalelor de lazaristi.
Raspunde

Un lăzărist

Acum 1 lună

Uuuu, Emile! Așa frică îți este să nu ajungem lăzăriștii să ne folosim capacitatățile intelectuale constructive? "Îți dau cuvântul că de frică mi s-a zbârlit un fir de păr!" :-)))
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetatean

Acum 1 lună

Pe langa IQ , EQ, IP si alte standarde de masurare capacitate indivizi ar trebui introdusi nou termeni de actualitate: Rezilienta, Respect fata de alte Specii, mediu, etc. Romanii au dat dovada de muuuulta rezilienta. La repectul fata de alte specii avem insa karma grea... Masuram oamenii dupa definitii invechite
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus