Luni,
27.05.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Conferință despre importanța constituționalismului nescris, la ULBS: Criza statului de drept și ascensiunea populismului au evidențiat fragilitatea instituțiilor juridice

Conferință despre importanța constituționalismului nescris, la ULBS: Criza statului de drept și ascensiunea populismului au evidențiat fragilitatea instituțiilor juridice

Conferința anuală a Societății Internaționale de Drept Public, desfășurată astăzi la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a adus în prim-plan tema constituționalismului nescris. Evenimentul a reunit cercetători, judecători și academicieni interesați de implicațiile acestui domeniu.

Constituționalismului nescris este considerată de organizatorii conferinței o temă de importanță crucială pentru înțelegerea și adaptarea sistemelor juridice contemporane.

„Criza statului de drept și ascensiunea populismului autoritar au scos la iveală fragilitatea și, uneori, punctele vulnerabile ale instituțiilor juridice. Acest lucru a lăsat deschisă întrebarea dacă instrumentele de apărare ale constituționalismului sunt pur și simplu inadecvate, sau dacă nu cumva trebuie să ne recalibrăm concentrarea asupra instanțelor sale nescrise”, spune profesorul dr. Bianca Guțan, organizatoarea conferinței.

Într-un comunicat de presă organizatorii menționează că, deși experiența regresului democratic l-a adus în prim-plan, constituționalismul nescris nu este un obiect nou de studiu: „În diferite momente și în diferite jurisdicții, acesta a fost discutat în termeni de "constituția invizibilă", "constituția din spatele constituției" sau sub umbrela distincției dintre "constituția cu C mare și constituția cu C mic", pentru a numi doar câteva exemple. Deși poate părea că are mult mai puțină relevanță pentru contextul Europei Centrale și de Est, această conferință își propune să examineze înțelegerea, domeniul de aplicare, interpretarea și aplicarea normelor, principiilor, convențiilor și practicilor constituționale nescrise”.

Prezentările din cadrul conferinței au explorat istoria și relevanța constituționalismului nescris în țările de drept civil, cu accent pe Europa Centrală și de Est, comparându-le cu jurisprudența de common law. De asemenea, s-a analizat interacțiunea dintre constituționalismul nescris și formalismul juridic în regiune, evidențiindu-se impactul acestuia asupra altor ramuri de drept și sistemelor juridice în ansamblu.

În cadrul conferinței un discurs a fost susținut și de Simina Elena Tănăsescu, specialist în drept constituțional și justiție recunoscut la nivel mondial. Ea este judecător la Curtea Constituțională a României din 2019, după ce anterior a fost consilier al președintelui României în materie de reformă constituțională. De asemenea, este profesor titular de drept constituțional și drept european la Universitatea din București și a fost profesor invitat la diverse universități din Europa și America Latină.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus