Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Dezbatere USR Sibiu pe tema Educației: „Am fost surprinsă: eu am început școala în 1997 în condiții mai bune decât fiica mea în 2024”

Dezbatere USR Sibiu pe tema Educației: „Am fost surprinsă: eu am început școala în 1997 în condiții mai bune decât fiica mea în 2024”

Reprezentanții USR Sibiu au organizat o întâlnire în cadrul dezbaterilor lansate în preajma alegerilor, întâlnire al cărei subiect a fost Educația. 

Moderatoarea dezbaterii a fost Ruxandra Cibu-Deaconu (foto centru), candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Sibiu. „Ne pasă ce și unde învață copiii noștri. În Sibiu sunt, totuși, probleme, de aceea suntem aici să găsim soluții. Programa este foarte aglomerată, manualele nu sunt cele mai bune, profesorii sunt și ei destul de demotivați, sunt foarte mulți suplinitori fără experiență. Avem școli de top unde ne batem pe locuri și avem restul lumii, care trebuie să supraviețuiască”, a spus reprezentanta USR la începutul discuțiilor.

La discuții au participat atât consilieri locali din partea USR, cât și reprezentanți ai cadrelor didactice și ai părinților, precum și oameni implicați voluntar în sprijinirea elevilor, cum este Mihai Suciu (foto dreapta), inginerul care meditează gratuit elevii la matematică în vederea examenului de Bacalaureat.

Pe subiectul „școlilor de top” a intervenit la început și Daniela Ghiță (foto dreapta), cadru didactic în Șura Mare. „Oare la școlile de top profesorii sunt cei care dictează trendul sau meditațiile. Și eu am informații conform cărora la nivel primar, la cea mai de top școală din Sibiu avem un singur învățător titular”.

Pentru unii părinții de copii care tocmai intră în sistemul educațional, calitatea infrastructurii a reprezentat o surpriză. Și nu din cele pozitive. „Anul acesta, fiica mea este în clasa pregătitoare. Am rămas surprinsă să văd condițiile la o școală care se pretinde de top și am putut compara cu momentul în care eu am început, în 1997, școala. În 2024, condițiile sunt mult mai proaste decât atunci când am început eu școala”, a spus psihologul Cristina Ivan (foto stânga), care a reprezentat părinții în cadrul acestei dezbateri.

Din perspectiva voluntarului implicat în susținerea Educației, inginerul Mihai Suciu a vorbit despre programa care i se pare caducă. „Noi suntem într-o eră a tehnologiei care se schimbă din doi în doi ani. Când m-am angajat pentru prima dată, era un plan pe cinci ani, așa se vorbea la interviul de angajare. Acum, nu mai există acest orizont de timp, pentru că totul se schimbă foarte rapid. Ca și instituție școlară trebuie să-i pregătim pe copii pentru ce se întâmplă peste doi ani. Trebuie să aducem în școli profesioniști. Eu fiind din Racovița, acolo la școală se pregătește un curs de robotică. E ceea ce era nevoie acum zece ani, dar e bine că se face și acum”, a spus Mihai Suciu.

Cancelarie transformată în sală de clasă

La discuții au participat și Diana Mureșan și Ionuț Ghișe, consilierii locali și, totodată, membri în consiliile de administrație ale mai multor instituții de educație din oraș. Cei doi au arătat că, deocamdată, infrastructura școlară este supusă la o presiune crescută din cauza cererii mult prea mari în raport cu spațiile disponibile.

„Știm cea mai mare problemă: lipsa de spații, nu este nicio noutate. Din cauza acestei lipse se face școală în două schimburi. Dacă în cazul creșelor și grădinițelor s-au făcut progrese, au fost construite și vor mai fi, deocamdată nu este niciun proiect de nouă școală și sunt supra-aglomerate. Și eu și Ionuț avem această problemă în consiliile de administrație. Chiar dacă dorința este de a nu aduce copii după-amiaza, cele mai căutate școli nu au cum să realizeze acest lucru. La Școala 18 și cancelaria a devenit sală de clasă. Și acolo sunt zece clase care vin după-amiaza, la fel ca și la Șaguna. E și concentrarea copiilor pe anumite școli. O altă realitate: avem școli în cartierele mărginașe unde ar fi spațiu, dar clasele rămân goale pentru că nu este interes din partea părinților”, a arătat Diana Mureșan.

Ionuț Ghișe a arătat că eliminarea educației în două schimburi este o prevedere legală, dar al cărei termen aparent îndepărtat este folosit de administrații drept scuză. „Chiar dacă se încearcă extinderea școlilor, toată lumea vorbește, dar nimeni nu se gândește la un plan. Ne dorim învățământ într-un singur schimb, legislația prevede un an pentru acest lucru – 2030. Ne ascundem în spatele acestui termen îndepărtat. Sunt câteva planuri, dar din punctul meu de vedere, primul lucru care trebuie făcut este o analiză exhaustivă, în care să se pună la aceeași masă toate localitățile din zona periurbană. Și de acolo vine această aglomerație”, a declarat Ghișe, care a amintit că reprezentanții USR au propus deliberativului local inițierea unei noi școli pe terenul rămas liber din fosta autobază Tursib.

Lipsa unei infrastructuri suficiente duce la transformarea școlii într-un spațiu care își ratează menirea în care elevii vin fericiți, după care se întorc acasă pentru a-și dedica restul timpului familiei și pasiunilor personale, a arătat Ruxandra Cibu-Deaconu. „Văd două probleme: insuficiența locurilor și calitatea actului educațional. Mai avem problema insuficienței sălilor de sport. Se pune întrebarea: mărim școlile și liceele sau construim unele noi. Pentru ce am eu în plan, un campus, e drum lung: teren, finanțare”, a spus Cibu-Deaconu. Ea a arătat planul în care școala se întinde de dimineața și până după-amiaza, perioadă în care elevii învață la școală, apoi mănâncă la școală, după care se recreează și se joacă, apoi își fac temele ajutați de cadre didactice și, în jurul orei 17:00, pleacă acasă este o iluzie deocamdată. ”Unde să faci așa ceva când peste tot ai două schimburi?”.

Printre soluțiile pentru a crește „starea de bine” a copiilor este în curs de implementare la Grădinița Elefănțelul Curios: un spațiu cu mai multe valențe în aer liber. „Am făcut de acum doi ani o propunere de a crește starea de bine a copiilor: am inițiat un proiect de construire a unei săli în aer liber, un amfiteatru cu spații generoase, în curtea grădiniței Elefănțelul curios. Și asta pentru că studiile arată că predarea în aer liber prinde bine. Și uite că acum o lună și ceva s-au aprobat indicatorii tehnico-economici și sper să avem acest spațiu care va cuprinde mai multe zone: de joacă, agrement, pentru activități cultural-artistice, senzoriale și așa mai departe. Acolo se pot desfășura serbări, piese de teatru, care să scoată copiii din «digitalizarea excesivă». Să nu uităm de apropierea de natură”, a completat Ionuț Ghișe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Ioan

Acum 1 lună

Poate avem noroc în deceniul ăsta să vedem o scoală nouă construită în Sibiu. Cu spații verzi, clase moderne și profesori de top. Măcar după ce terminăm de construit stadioane, cladiri NATO, fântâni arteziene și alte "priorități".
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Hopa! Ce aveți cu suplinitorii?; Suplinitorii sunt profesori cu acte în regula, care au susținut un examen de titularizare ca sa ajungă la o școală de top dau nu . Sunt suplinitori pt. că nu se scot posturi titularizările la concurs. Asta ar trebui să întrebați: de ce nu sunt posturi titularizările daca elevi și clase sunt? Astea sunt dezbateri pentru capital electoral și iau în balon bieții suplinitori care trag din greu pentru un post.v
Raspunde

Normal

Acum 1 lună

În loc să se facă spitalul nou sau școli, noi de stadion am avut nevoie - să se poată distra/manifesta toți repetenții…
Raspunde

Sandokan

Acum 1 lună

"Paine si circ" :). De atat are nevoie "prostimea" pt. a uita de problemele reale. Chiar si politicienii nostri, "bombalai" si inculti cum sunt, s-au prins de treaba asta. Daca e sa ne uitam, in ultimii ani s-au construit cateva stadioane (pe bani multi), dar nici un spital (in afara de cel construit la Buc. din donatii). Si noi totusi continuam sa votam la fel.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

In Sibiu nu numai că nu s-au construit scoli în ultimii 20 ani, ci s-au mutat sau desființat : liceul pedagogic de pe st. Magheru( mutat la sc.19), liceul CFR din Gușterița(desființat), liceul de construcții nr.7 ( aproape lichidat), liceul sanitar( mutat la sc.9). Cândva era promisiunea că la Cireșica, pe acel teren gol, se va construi o școală. Chiar în acea zonă ar fi mare nevoie de o școală. In rest învățământul e la pământ. Prea puțini profesori au vocație și interes pentru aceasta profesie. Cele 2 săptămâni "Verde" și "Altfel" sunt pierdere de vreme. Poate pentru ciclu primar s-ar potrivi. Ale cui sunt orele astea ? In norma cui sunt ? Cine se ocupa de elevi ? Că sa le ceri bani( multi) să-i duci in excursie, nu mi se pare potrivit.
Raspunde

Diana

Acum 1 lună

In 1997 nu se preda "bulying" iar drogurile nu erau pe toate strazile, ca in aces sistem esuat, unde ne preocupa "principiile egalitatii", sexul in scoli, in loc de morala crestina. In 1997, nu-ti era frica sa umblii pe strazi si inca visai ca in vest e vreun refugiu si o civilizatie. Acum, vedem ca e multa putreziciune si putreziciunea a ajuns si la noi.... ce fac azi cu copiii, e chiar mai hidos decat ce faceau comunistii in anii de glorie, cand incercau sa faca "omul nou". Si astia tot aia fac.... tot "omul nou", doar ca mult mai hidos. Marea civilizatie americana, cauta medici scoliti in Cuba, Romania, Rusia, Georgia si altele......nu sunt in stare sa mai produca altceva decat mediocritate decadenta. la fel si Germania, Franta, etc. E plin de anunturi in "tarile sarace si murdare"....de anunturi de la acele auto denumite civilizatii, ce nu mai sunt in stare sa produca oameni capabili la orice nivel. Nu e hate, e realitate...din pacate. Si cel mai probabil va fi si mai rau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus