Faptul că populația Sibiului scade continuu din 2016 pare a fi de neoprit: cel mai recent studiu referitor la intențiile locuitorilor orașului scoate la iveală procente însemnate care își doresc să se mute fie în altă localitate, fie chiar în altă țară.
„Se trage concluzia clară: «Conform datelor Institutului Național de Statistică, municipiul Sibiu avea o populație stabilă de 169.255 de locuitori în anul 2017, cu o evoluție negativă în ultimii ani»”, se arată în Studiul de fundamentare pentru organizarea circulațiilor și transporturilor, studiu elaborat pentru noul Plan urbanistic general al Sibiuui. În recensământul din 2021, datele INS arată că Sibiul a scăzut la 134.308 de locuitori.
Declinul populației celui mai mare oraș al județului va continua, dacă avem în vedere datele colectate în vederea elaborării noului PUG, care indică tendința sibienilor de a se muta în localități imediat învecinate. „Din informațiile preluate din studiile prezentate și statistici se observă tendința clară de migrare a populației în special în zonele de nord și de sud-est, adică localitățile Șura Mare, Șura Mică, respectiv Șelimbăr și Cisnădie”.
Două treimi dintr-un sfert
Procentul locuitorilor care intenționează să își schimbe locuința în următorii cinci ani este de peste 28%, peste 46% declarând că nu intenționează acest lucru, restul arătând că nu știu acest lucru.
Iar din mai bine de sfertul de locuitori ai Sibiului care spun că se vor muta în următorii cinci ani, mai bine de două treimi spun că acest lucru va fi oriunde altundeva decât în municipiul Sibiu.„Este important de luat în considerare tendințele sau intențiile viitoare ale locuitorilor municipiului, fără a neglija tendința unui procent însemnat de 34,59% din respondenți de a se muta în comunele / orașele vecine ale municipiului Sibiu”, se arată în studiul citat. Alți aproape 10% dintre sibieni spun că ar vrea să se mute în alt județ al țării, în timp ce aproape un sfert (24,38%) spun că își doresc să se mute în altă țară.
Din cei care au declarat că în următorii cinci ani doresc să se mute au justificat această intenție din dorința de a avea o locuință mai spațioasă. „Mulți dintre respondenți au menționat că ar dori să își construiască, în viitorul apropiat, o locuință individuală sau să își achiziționeze o locuință într-una din zonele de case din Sibiu sau din localitățile limitrofe (...). Aproape în egală măsură cu motivul menționat anterior, locuitorii au invocat și faptul că doresc să își schimbe locuința din cauza degradării nivelului de trai, fie din pricina administrației publice, fie din pricina creșterii prețurilor și a costurilor cotidiene, în general, spun aceștia. Alte motive invocate de locuitori sunt lipsa dotărilor aferente locuirii (școli, creșe, grădinițe, parcuri etc), aglomerația sau zgomotul orașului”.
Paradoxul: vor să fugă de trafic, amplificându-l
Intențiile celor care spun că vor să se mute din municipiul Sibiu se manifestă chiar dacă în cadrul sondajelor a reieșit nemulțumirea despre insuficiența transportului în comun în relația cu localitățile din jur. „În prezent, zona periurbană a municipiului Sibiu este oarecum neglijată din perspectiva legăturilor dintre UAT-uri, infrastructura de transport spre și dinspre municipiu fiind insuficientă pentru fluxul de trafic generat de naveta zilnică a locuitorilor din municipiu și localitățile limitrofe”, se mai arată în documentația citată.
Mai interesant este că anchetele sociale derulate pentru acest studiu indică și principalele nemulțumiri ale locuitorilor întregului oraș. Iar primele două nemulțumiri loc este tot ceea ce are legătură cu autoturismul personal: locuri de parcare puține și multe mașini în oraș.
„Cei mai mulți locuitori văd insuficiența locurilor de parcare, numărul mare de mașini în oraș, insuficiența spațiilor verzi, insuficiența zonelor de agrement și sport și infrastructura rutieră nemodernizată ca fiind principalele probleme în ceea ce privește viața în municipiul Sibiu. Totodată, numeroși locuitori consideră costul vieții în municipiul Sibiu foarte ridicat, alături de alte neajunsuri precum ar fi serviciile sanitare de slabă calitate, ineficiența transportului în comun spre localitățile din jurul municipiului (din zona sa periurbană), degradarea clădirilor istorice sau poluarea”.
Ancheta socială s-a derulat în cursul lunii septembrie a anului 2021, fiind aplicată unui număr de aproximativ 3.000 de locuitori ai municipiului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: plan urbanistic general al sib , populatia municipiului sibiu s , sapte ani scadere continua pop , sibiu numar de locuitori
Vizualizari: 4988
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Rob
Acum 6 ore
Barosanu
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Nobody
Acum 7 ore
D.M.