Luni,
28.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

După șapte ani de scădere continuă a populației, sibienii încă vor să plece din oraș. Nemulțumiți de spațiul pentru mașina personală și în căutare de locuințe mai mari

După șapte ani de scădere continuă a populației, sibienii încă vor să plece din oraș. Nemulțumiți de spațiul pentru mașina personală și în căutare de locuințe mai mari

Faptul că populația Sibiului scade continuu din 2016 pare a fi de neoprit: cel mai recent studiu referitor la intențiile locuitorilor orașului scoate la iveală procente însemnate care își doresc să se mute fie în altă localitate, fie chiar în altă țară.

„Se trage concluzia clară: «Conform datelor Institutului Național de Statistică, municipiul Sibiu avea o populație stabilă de 169.255 de locuitori în anul 2017, cu o evoluție negativă în ultimii ani»”, se arată în Studiul de fundamentare pentru organizarea circulațiilor și transporturilor, studiu elaborat pentru noul Plan urbanistic general al Sibiuui. În recensământul din 2021, datele INS arată că Sibiul a scăzut la 134.308 de locuitori.

Declinul populației celui mai mare oraș al județului va continua, dacă avem în vedere datele colectate în vederea elaborării noului PUG, care indică tendința sibienilor de a se muta în localități imediat învecinate. „Din informațiile preluate din studiile prezentate și statistici se observă tendința clară de migrare a populației în special în zonele de nord și de sud-est, adică localitățile Șura Mare, Șura Mică, respectiv Șelimbăr și Cisnădie”.

Citește și Recensământ: Peste 40% din sibieni s-au născut în altă parte. Șelimbăr a devenit a patra localitate din județ după numărul de locuitori. Situația din fiecare localitate

Două treimi dintr-un sfert

Procentul locuitorilor care intenționează să își schimbe locuința în următorii cinci ani este de peste 28%, peste 46% declarând că nu intenționează acest lucru, restul arătând că nu știu acest lucru.

Iar din mai bine de sfertul de locuitori ai Sibiului care spun că se vor muta în următorii cinci ani, mai bine de două treimi spun că acest lucru va fi oriunde altundeva decât în municipiul Sibiu.„Este important de luat în considerare tendințele sau intențiile viitoare ale locuitorilor municipiului, fără a neglija tendința unui procent însemnat de 34,59% din respondenți de a se muta în comunele / orașele vecine ale municipiului Sibiu”, se arată în studiul citat. Alți aproape 10% dintre sibieni spun că ar vrea să se mute în alt județ al țării, în timp ce aproape un sfert (24,38%) spun că își doresc să se mute în altă țară.

Din cei care au declarat că în următorii cinci ani doresc să se mute au justificat această intenție din dorința de a avea o locuință mai spațioasă. „Mulți dintre respondenți au menționat că ar dori să își construiască, în viitorul apropiat, o locuință individuală sau să își achiziționeze o locuință într-una din zonele de case din Sibiu sau din localitățile limitrofe (...). Aproape în egală măsură cu motivul menționat anterior, locuitorii au invocat și faptul că doresc să își schimbe locuința din cauza degradării nivelului de trai, fie din pricina administrației publice, fie din pricina creșterii prețurilor și a costurilor cotidiene, în general, spun aceștia. Alte motive invocate de locuitori sunt lipsa dotărilor aferente locuirii (școli, creșe, grădinițe, parcuri etc), aglomerația sau zgomotul orașului”.

Paradoxul: vor să fugă de trafic, amplificându-l

Intențiile celor care spun că vor să se mute din municipiul Sibiu se manifestă chiar dacă în cadrul sondajelor a reieșit nemulțumirea despre insuficiența transportului în comun în relația cu localitățile din jur. „În prezent, zona periurbană a municipiului Sibiu este oarecum neglijată din perspectiva legăturilor dintre UAT-uri, infrastructura de transport spre și dinspre municipiu fiind insuficientă pentru fluxul de trafic generat de naveta zilnică a locuitorilor din municipiu și localitățile limitrofe”, se mai arată în documentația citată. 

Mai interesant este că anchetele sociale derulate pentru acest studiu indică și principalele nemulțumiri ale locuitorilor întregului oraș. Iar primele două nemulțumiri loc este tot ceea ce are legătură cu autoturismul personal: locuri de parcare puține și multe mașini în oraș.

„Cei mai mulți locuitori văd insuficiența locurilor de parcare, numărul mare de mașini în oraș, insuficiența spațiilor verzi, insuficiența zonelor de agrement și sport și infrastructura rutieră nemodernizată ca fiind principalele probleme în ceea ce privește viața în municipiul Sibiu. Totodată, numeroși locuitori consideră costul vieții în municipiul Sibiu foarte ridicat, alături de alte neajunsuri precum ar fi serviciile sanitare de slabă calitate, ineficiența transportului în comun spre localitățile din jurul municipiului (din zona sa periurbană), degradarea clădirilor istorice sau poluarea”.

Ancheta socială s-a derulat în cursul lunii septembrie a anului 2021, fiind aplicată unui număr de aproximativ 3.000 de locuitori ai municipiului.

Citește și De șase ani, municipiul Sibiu pierde din locuitori: ”Problema forței de muncă va apărea peste zece ani”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

Drum bun, cale batuta!
Raspunde

Bogdanel

Acum 1 an

Tu esti Fodorel? Mandru al dracului sibian, ca si ai de ce sa fi. Azi maine orasul asta este ca Tarnaveni si voi va mandriti necontenit.
Raspunde

Bogdanel

Acum 1 an

Bogdanel, du-,te și tu unde a dus Mutu iapa că sa-tii mai treacă cheful de comentat
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Cei 66% din respondentii de la primele două categorii din Figura 15, care probabil se suprapun intr-un mare procent, sper că și-au dat seama că și eu sunt parte a problemei dar și că pot fi și parte a soluției.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 an

Ducă-se. Orașul e pentru oameni, nu pentru mașini
Raspunde

Văsălie Noroi

Acum 1 an

Zise bolșevicul de la volanul suv-ul bmw !!!
Raspunde

Iknow

Acum 1 an

Sa nu ne mai ascundem după deget, principalul motiv pentru care oamenii prefera sa se mute in afara Sibiului e lipsa urbanizarii in Sibiu, lipsa parcelelor cauzată de timpul exorbitant de obținere a puzurilor ( peste 3 ani) și pentru toate acestea trebuie sa-i multumim doamnei Urdea și celor care au ținut-o și încă o țin in acel post!!! In Selimbar prețul pe mp a trecut de 200 euro, Calea Cisnădiei dincolo de Sevis peste 100 , doar pentru ca pe UAT Sibiu nu ai ce sa cumperi … Nu văd de ce nu ai vrea sa locuiești la casa intr-un cartier al Sibiului și ai vrea sa stai pe coclauri , dacă ai avea alternativa ! Trebuie sa vedeți adevăratele motive , nu doar sa scrieți articole senzaționale …
Raspunde

Sandokan

Acum 1 an

"Ancheta socială s-a derulat în cursul lunii septembrie a anului 2021, fiind aplicată unui număr de aproximativ 3.000 de locuitori ai municipiului." :). Chiar si asa, veche de 3 ani, tot se bazeaza pe niste date, probabil, eronate. Doar cand se va face un recensamant corect, doar cand isi vor face buletin de Sibiu toti cei care de ani de zile fizic sunt in Sibiu, dar "pe acte" sunt in VL, BV, AB, DJ, etc., atunci se va stii care-i populatia reala a Sibiului. Si asta inseamna munca si colaborare intre institutii. Dar Sibiul ar avea de castigat bani din taxe si impozite si ar putea folosi banii aia pt. rezolvarea marilor probleme ale orasului (infrastructura rutiera, transport public ..). De ce nu se face? Pt. ca , vorba romanului, "las' ca merge si-asa" :).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 an

Din PĂCATE, mulți dintre noi, sibieni și nu numai, ne dorim în continuare LOCURI de PARCARE. Ne merităm soarta.
Raspunde

Sibiu - capitala betoanelor si a prafului !

Acum 1 an

e normal ca oamenii sa plece. Sibiul a devenit din oras exemplu, un sat prafuit, zgomotos sufocat de trafic si noxe. S-au taiat copaci, s-a permis ocuparea loturilor construite cu pana la 90% din teren cu cladiri si parcari. Turnisor, Tiglari, Lazaret, 3 Stejari, Toate Hipodromurile NU AU PARCURI , NU AU ZONE VERZI. Terezianul are un miniloc de joaca langa o artera intens circulata. REZULTA ASTFEL ZERO CALITATE A VIETII LOCUITORILOR ACESTOR CARTIERE. Iar primaria in loc sa caute solutii de a crea spatii verzi in cartierele populate, ne trimite (tot cu masina (cine are) ca e departe) in Gusterland, in padurea Dumbrava si in celalate extrema langa padure - tot cu masina in miniparcul belvedere. In acest timp primariile Cluj , Brasov, Bucuresti, etc. au expropiat terenuri pentru a crea zone verzi. La Sibiu, in noul PUG, Campsorul - ultima zona libera din oras (unde se poate ajunge pe jos din Strand si Turnisor) e prevazut ca locuinte individuale si colective.
Raspunde

Tony B

Acum 1 an

Cluj e jale total dpdv trafic zgomot poluare si timp petrecut. Bucuresti un haos absolut. Brasov sufocat total vara de turisti. Comparatii fara sens!
Raspunde

@Tony B

Acum 1 an

Mai citește odată ce-am zis. N-am comparat orașele ci am comparat altitudinea administrațiilor: pro cetateni la Cluj, Bv, B, iar la Sibiu pro cumetrii.
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Toti vor ca altii sa renunte la masini pt a le lasa lor loc mai mult pt parcari oriunde oricand.
Raspunde

Un sibian

Acum 1 an

Unii chiar au renunțat la mașini, domnule Dan. E evident că dvs. NU vreți!
Raspunde

Campsor

Acum 1 an

E clar ca nu avem suficiente zone verzi in Sibiu. Turnisor, Tiglari, Lazaret, 3 Stejari, Toate Hipodromurile NU AU PARCURI , NU AU ZONE VERZI. Trebuie identificate rapid zone verzi in cartiere si amenajate zone verzi. Chiar daca asta inseamna expropriere in unele situatii. Primaria a facut un PUZ in zona Campsor (care a durat aprox. 4 ani). Acum de ce nu se mai face proiectul acolo si incepem alt PUZ care sa dureze tot vreo 4 ani ca va trece si mandatul urmator. Pana atunci respiram noxe (de la cocalarii cu masini foarte vechi care lasa negru in spatele lor). Si vrem sa circule lumea cu bicicleta. Ieri mergand cu bicicleta 15 minute era sa fiu acrosat de o masina (soferul se uita la telefon). Bineinteles ca nu era pista de biciclete. Si acum 2 solutii: 1. respectarea PUZ ului aprobat si demararea in zona Campsor a unui parc de agrement si zone verzi macar, daca nu Aqua Park (desi ar fi binevenit si acela in faza 2) 2. deschiderea tuturor curtilor scolilor si amenajarea in zonele verzi a unui mic parc/loc de joaca in cartierele in care nu exista asa ceva (de ex. Lazaret). Un mandat cu FOLOS! RESPIRAM ACELASI AER.
Raspunde

@Campsor

Acum 1 an

Clujul expropiaza pentru clujeni si face parc: https://www.monitorulcj.ro/administratie/115629-parcul-est-exproprieri-de-82-de-milioane-de-lei-pentru-peste-70-de-proprietari-de-terenuri BRASOVUL expropiaza pentru brasoveni si face parc : https://www.monitorulcj.ro/administratie/115629-parcul-est-exproprieri-de-82-de-milioane-de-lei-pentru-peste-70-de-proprietari-de-terenuri LA SIBIU primaria da din umeri, zice ca nu are teren, iar sibienii, de generatii, respira praf si generatii vor mai respira praf , cata vreme oameni mediocrii, ca sa nu le spunem incompetenti, sunt la primarie. La primaria satului Sibiu ... conceptul de calitate a vietii nu exista. Ei administreaza doar pentru w. keul care probabil are terenuri unde noul PUG va permite constructiile.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Parcurile comuniste au fost oferite Besericii pentru beserici.Degeaba plingeti acum,atunci v-ati facut ca sunteti piosenia intruchipata!
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Eu nu ma mut de aici din cauza traficului ci din cauza oamenilor. Ne-am mutat in cartierul Valea Aurie crezand ca e liniste, dar deasupra noastra sta o familie de idioti (sibieni) care aproape zilnic zbiara la copii. In casa n-ai liniste de ei. Acum ceva vreme am iesit cu sotul si fetita pe balcon sa ne uitam la un apus de soare frumos doar ca nu am putut din cauza vecinei din blocul vecin, o idioata din Rasinari care iese ocazional goala pe balcon ca sa isi puna chilotii la uscat pe sarma. La gradinita fetitei parca s-ar organiza zilnic jocul "Ghiceste poarta" pentru parinti. Exista 4 porti de acces in curtea scolii/ gradinitei, iar parintii cand merg dupa copiii de gradinita trebuie sa ghiceasca poarta la care va veni stimabila cu grupul de copii din cauza ca aceasta se schimba in functie de conditii meteo sau in functie de preferintele celorlalte educatoare. Curtea scolii fiind mare, ajungi sa alergi la marathon pe strazile din jurul terenului, din cauza ca stimabila se mai si supara daca ajungi tarziu sa iti iei copilul. Unde mai pui ca au fost zile cand venea cu ei la poarta dar poarta era incuiata. Ea nu avea cheia si nici celelalte educatoare. Intrebata doamna, daca nu s-ar putea stabili o singura poarta de la care sa preluam copiii pentru a nu mai face marathon intre porti, aceasta urla si striga ca nu tine de ea ci de directoare. Directoarea la randul ei spune ca nu se poate stabili o singura poarta si ca nu, nu se poate ca educatoarea sa aiba cheia portii "din motive de securitate, ca asta e o unitate de invatamant, doamna!!". In concluzie, dupa ce iti sta mintea in loc realizand cu ce situatii te confrunti in Sibiul anului 2024, te crucesti si nu ai alta optiune decat sa te muti pe plaiuri mai linistite, cu oameni mai linistiti care reusesc sa isi folosesc macar un anumit procent din creier.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus