Vineri,
25.04.2025
Partial Noros
Acum
19°C

Dr. Camelia Grigore, un nou mandat de manager al Spitalului de Pediatrie: „Voi continua să vorbesc despre nevoia noastră de spațiu”

Dr. Camelia Grigore, un nou mandat de manager al Spitalului de Pediatrie: „Voi continua să vorbesc despre nevoia noastră de spațiu”

Dr. Camelia Grigore a început, de la jumătatea lunii aprilie, un nou mandat în funcția de manager al Spitalului de Pediatrie din Sibiu. Misiunea a fost prelungită prin concurs, acolo unde medicul a fost singurul candidat înscris. A fost admisă cu nota 9,90. Timp de aproximativ 26 de ani a fost medic în spitalul pe care acum îl conduce, având ca specializare medicina de laborator, iar de patru ani coordonează echipa acestei unități medicale. 

Reporter: V-ați dorit să continuați?

Dr. Camelia Grigore: Da! Spitalul acesta îmi este drag pentru că a fost spitalul în care eu am debutat ca medic în urmă cu 30 de ani, deci îl cunosc. Fiecare om se potrivește unui anumit loc și eu simt ca mă potrivesc acestui loc. Îi cunosc problemele, le-am cunoscut de-a lungul unei evoluții întregi, atunci când spitalul nu arăta așa cum este astăzi și de fiecare dată mă mândresc că arată mult, mult mai bine decât în pozele de odinioară. Îmi doresc și acesta este țelul meu, să facem un spital mai bun, mai mare, cu servicii mai multe. Participarea la un nou concurs pentru postul de manager a fost pentru că mi-am dorit să continui proiectele pe care le aveam începute de patru ani. Și nu au fost puține. În ultimii ani am absorbit foarte mulți bani prin fonduri nerambursabile pentru dotarea spitalului și creșterea nivelului actului medical. Au fost în jur de 37 de milioane de lei, o sumă importantă, care se vede foarte bine în dotarea acestui spital. De asemenea, sunt proiecte pe care le demarăm acum și pe care aș dori să le duc la bun sfârșit in urmatorii ani.

Atunci, haideți să vorbim despre proiectele despre care ați menționat. Care sunt?

Digitalizarea spitalului este unul dintre ele. Este un proiect cu fonduri din PNRR prin care trebuie să modernizăm modul de lucru din spital cu ajutorul informatizarii. Prin acest proiect modul de lucru al personalului va fi informatizat, vom avea o mai bună evidență și trasabilitate a actului medical, iar pacienții și aparținătorii se vor putea conecta și comunica cu exteriorul în timpul internării și vor avea acces la dosarul lor medical.

Un alt proiect ar fi dezvoltarea ambulatoriului de recuperare medicală servicii medicale care s-au dovedit a fi, în ultimii ani, căutate de foarte mulți pacienți cu afecțiuni ortopedice și neurologice. Având o mare adresabilitate ne dorim să dezvoltăm și aceste servicii printr-un proiect cu fonduri nerambursabile, care să aducă plus valoare prin dotarea cu aparatură performantă.

Am avut în toți acești ani o foarte bună colaborare cu Primăria Sibiu care a înțeles nevoile noastre de dezvoltare și a fost partener la toate proiectele noastre, ajutându-ne cu echipa lor în atragerea de fonduri nerambursabile.

Sperăm ca, în continuare, să găsească o posibilitate să ne dezvoltăm ca spații.

Are Spitalul de Pediatrie nevoie de mai mult spațiu?

Da, Spitalul de Pediatrie este un spital care are nevoie de spațiu. Am așteptat cu foarte mult interes apariția noului spital, unde și noi am fi avut spațiul nostru, dar pentru că nu s-a realizat încă sper să reușim, cel puțin pe partea de pediatrie, o extindere a acestui spital, pentru că nevoia de servicii medicale a crescut enorm de mult în ultima perioadă. Avem față de anul 2019, cel cu care ne comparăm, pentru că apoi a fost pandemia, o creștere pe absolut toate sectoarele de activitate. Vorbesc aici de internări continue, internări de zi, ambulatoriu și urgență pediatrică. În Compartimentul de Primire Urgențe, de exemplu, față de anul 2019, a crescut cu aproximativ 4.000 numărul de pacienți consultați pe an. Asta reflecta o nevoie de servicii medicale de pediatrie foarte mare. Un alt exemplu unde adresabilitatea a crescut sunt consultațiile în specialitatea diabet și boli de nutriție. Dacă în urmă cu 10 ani erau 25 de bolnavi de diabet acum sunt 120 de pacienți aflați în urmărire (vorbim de copii cu diabet) și mereu apar cazuri noi.

Endocrinologia are tot mai multe consultații pentru copiii cu obezitate, o altă boală modernă la această categorie de pacienți.

Recuperarea medicală post traumatică sau neurologică este și aceasta foarte solicitată deoarece pe lângă problemele legate de boală  sunt foarte mulți copii cu tulburări de statică și postură din cauza lucrului în fața computerului sau folosirii zilnice, excesive a telefoanelor mobile, care duc la o postură vicioasă. Serviciul nostru de Neurologie a avut în ultimii 5 ani o adresabilitate crescută atât din județ cât și din întreaga țară datorită dotărilor pe care spitalul le are printr-un alt proeict cu fonduri nerambursabile.

Se simte lipsa Centrului de Permanență?

Da, pentru că acel centru deservea, în principal, patologie pediatrică. Consultațiile în Compartimentul de Primire Urgente au crescut mult pentru că în lipsa unor centre de permanență a medicilor de familie, copiii vin direct în urgența spitalului de Pediatrie.

Numărul zilnic de prezentări în urgență a  crescut, în medie, 10 pacienți pe zi, ceea ce este foarte mult deoarece personalul nostru nu a crescut. Sigur că pacienții care vin în urgență știu că suntem 24 din 24 de ore și își găsesc acolo o soluție. Temporară, dar și-o găsesc.

Pe de altă parte, a crescut adresabilitatea și din județele învecinate. Tocmai pentru că serviciile noastre din anumite specialități s-au îmbunătățit ca și dotare tehnică. Serviciul de Ortopedie este extrem de bine cotat și vin foarte mulți pacienți. Acestui serviciu îi este asociat și serviciul de recuperare medicală, unde avem doi medici și patru kinetoterapeuți și care este foarte solicitat.

În principal, deși prognozele anterioare erau că medicina pediatrică va fi într-un declin, pentru că există un declin demografic, nevoia de servicii medicale nu au urmat declinul demografic. Părinții sunt din ce în ce mai interesați să aibă o părere medicala la orice suferinta a copilului lor sau  să aibă o a doua părere de la un medic specialist. Așa că, fiind singurul spital de pediatrie în zonă, toată lumea se adreseaza serviciului public, care este gratuit pentru copii.

Așa că este nevoie de mai mult spațiu.

Da, multe dintre problemele noastre sunt generate, în mare parte, de spații. Aparținătorii au dreptul să însoțească copilul bolnav, de la 0 la 18 ani, dar spitalul, care are 185 paturi, are doar 35 paturi de însoțitori. Cum cei mai mulți stau cu copilul pe perioada internării, aglomerarea este foarte mare. Acest spital a fost construit la începutul anilor 1920. Saloanele sunt mari. Săptămâna aceasta am avut, de exemplu, în secțiile de pediatrie, 72 de copii internați și 50 de mame. Spitalul nu a fost dimensionat pentru așa ceva. Sunt saloane de câte șase paturi, șase copii, șase mame.

Spitalul le pune la dispozitie un sezlong sau mama doarme cu copilul în pat. Sunt foarte mulți într-un salon și așa subdimensionat. De aceea nevoia noastră de spațiu este  reală.

Mamele înțeleg greu că acestea sunt spațiile de care dispunem și condițiile nu sunt cele pe care le vedem în filme. Clădirea în care funcționează Secțiile de Chirurgie și Ortopedie a fost făcută în anul 1904. Automat nu sunt destule băi, nu este destul de loc. Secția de Boli Infecțioase are cele mai multe saloane cu două paturi, dar nu avem rezerve cu un pat așa cum ar dori majoritatea celor care vin la internare. În plus, avem o nouă problemă. Situația în care tatăl se internează cu copilul și trebuie să reorganizăm activitatea pentru ca să nu fie în același salon cu mamele. Unele dintre ele alăptează, pentru că jumătate dintre pacienți sunt sugari. Cam acestea sunt problemele zilnice. Adevărul este că dorințele și așteptările oamenilor sunt mult mai mari față de ceea ce permite actuala infrastructură. Este îmbătrânită și nu mai corespunde nevoilor populației care este mult mai modernă.  

Eu sunt multumita de cum arata spitalul față de cum arata acum 30 ani, dar asta nu înseamnă că nu ne dorim un spital nou, cu săli de așteptare generoase, cu saloane cu bai, cu rezerve pentru cazurile grave care trebuie izolate, cu vestiare și spații de lucru optime și cu locuri de relaxare și o cantină în care personalul să poată lua masa. Toată lumea care vine din exterior remarcă faptul că saloanele sunt renovate complet, avem paturi moderne, mobilierul este altfel. Este tot ce am realizat în ultimii ani și vă pot spune că sistemul medical a fost favorizat, zic eu, în pandemie, de faptul că au fost destui bani. Am totuși o îngrijorate.

Și anume?

Că bani, așa cum se vede din media și după cum se anunță, nu vor fi foarte mulți în următoarea perioadă pentru ca toate costurile au crescut, la medicamente, la aparatură, la utilități. În acest context sunt îngrijorată de faptul că încadrarea în bugetul alocat va fi dificilă.

Important pentru un manager este să aibă o echipă sudată, cu care să lucreze. Eu colaborez foarte bine cu Directorul medical, care cunoaște foarte bine problemele medicale ale spitalului, fiind de opt ani în această funcție. O colaborare foarte bună am dezvoltat și cu directorul financiar, care este mereu atent la sumele încasate și cele cheltuite în așa fel încât să fim în echilibru și eventual mereu cu un mic excedent pentru vremuri grele.

În momentul de față Spitalul de Pediatrie are datorii?

Nu, dar după cum vedeți, în media este o mare agitație că multe spitale sunt în deficit financiar. Noi ne bucurăm că nu suntem, dar asta nu înseamnă că nu suntem mereu vigilenți. Îngrijorarea aceasta în ceea ce privește banii, cadrele medicale o înțeleg mai puțin, pentru că nici eu, când eram doar medic  în acest spital, nu mă gândeam la bani. Mă gândeam doar că e normal sa fie de toate, în concordanță cu nevoile pacienților și cu ultimele noutăți tehnice. Angajații cred că managerul este cel care trebuie sa faca rost de bani, doar ca banii vin numai în urma serviciilor prestate și, în general, niciodată nu sunt destui. Lumea nu mai este mulțumită cu puțin și atunci este delicat să faci un balans între nevoi și posibilități, să asiguri și  satisfacția pacienților și satisfacția angajaților.

Dar satisfacții sunt?

Sigur, pentru mine ca manager, cea mai mare satisfacție a fost trecerea cu bine prin pandemie. Aceasta a fost marea provocare a mandatului trecut. Ne-am trezit deodată în pandemie și a fost greu de gestionat. Dar am dus-o la bun sfârșit. În acea perioadă am făcut achiziții în valoare de 21 de milioane de lei, fapt care ne-a ajutat să ne creștem calitatea serviciilor prin dotările pe care le-am făcut și prin materialele sanitare de protecție pe care le-am avut tot timpul, îndestulător, deoarece frica personalului a fost mare.

Și care a fost cea mai prețioasă lecție pe care ați învățat-o în pandemie?

Că un manager trebuie să fie o persoană echilibrată și un bun comunicator. Trebuie să faci totul cu echilibru, să-i ajuți pe oameni să se înțeleagă între ei și să înțeleagă situațiile dificile prin care trec. În acest sens am consumat foarte multă energie pentru a explica, în fiecare zi, de ce trebuie să facem un lucru sau altul. Dar cred că marele meu avantaj este că nu obosesc explicând. Încerc să fiu calmă, deoarece am destulă experiență de viață încât să înțeleg că fiecare vede dreptatea lui și oamenii trebuie aduși la masa negocierilor pentru a ajunge la cea mai bună soluție. Nu există soluții ideale, toți trăim într-o lume imperfectă și trebuie să găsim cea mai bună soluție în acel moment.

Sunt, asa cum îmi place să spun, un fel de d-na dirigintă care stă toată ziua între copii și întreabă: ați făcut? puteți face? ce credeți că vă lipsește? cum vă pot ajuta?

Dacă eu obosesc în a dialoga, lucrurile încetinesc. Este foarte important să fii tot timpul acolo și să remarce și ceilalți că ești implicat, că dorești ca lucrurile să evolueze, să ne fie tuturor mai bine. Și sunt mereu acolo și pentru pacienții care au nemulțumiri și pentru cei care au sugestii pe care le putem implementa și pentru cei care, uneori, au dorințe să fie ca în filme și în Spitalul de Pediatrie. Cred că investițiile în infrastructură și în aparatură au adus un plus valoare spitalului, dar mai rămân lucruri de făcut, în primul rând pentru că lumea evoluează și își dorește mereu mai mult și mai bine.

În ceea ce privește personalul ce ne puteți spune?

Sunt probleme și în acest sector. Avem un personal tânăr, majoritatea femei care intră în concedii de maternitate. În acest moment avem în concediu de maternitate opt persoane. Zilele trecute, de exemplu, am avut scoase la concurs patru posturi de asistente în Pediatrie, care este secția cu cea mai mare lipsă de personal. Din opt persoane care s-au înscris, au venit la concurs doar patru și au trecut proba scrisă doar două. Deci în loc să angajăm patru asistente vom angaja două și rămânem cu deficit.

De ce credeți că se întâmplă asta?

Pentru că sectiile de Pediatrie necesită o muncă suplimentară. Pacientul copil trebuie spălat, alimentat, îi trebuie făcute tratamente, lucruri mai grele decât la un adult. Condițiile de îngrijire ale copilului sunt clar diferite. Necesarul de implicare este mai mare. Trebuie să fii cu adevărat profesionist, sa fii mai atent, să știi să comunici și cu aparținătorul care stă lângă copil. Avem medici suficienți, dar personal mediu, nu.

Deci au motive să nu vină?

Da, sunt câteva. Nu aveam o normare bună, pentru că suntem normați ca la un spital de adulți, în condițiile în care la noi lucrurile stau foarte diferit, volumul de muncă este mare, iar salariile sunt mici. În plus, există o criză de personal pe piață, iar oamenii sunt mult mai mobili. Dacă nu le place, pleacă. La noi vin pe an în jur de 50 de oameni  și  tot cam 50 de oameni pleacă. Este o fluctuație mare și nu este ușor să lucrezi mereu cu personal nou. Și în Compartimentul de Urgențe avem o problemă pentru că de 15 ani, de când există acest serviciu nu am avut medici cu specialitatea medicină de urgență. Lucrăm doar cu pediatri. Tot timpul am încercat să angajam medici urgentiști care să facă screening, salvare de funcții vitale, etc. Am scos posturi la concurs și nu a venit nimeni. Mă bucur însă că vom avea servicii mai bune pe cardiologie, pentru că avem un medic care a terminat în ianuarie specialitatea de  cardiologie pediatrică și de la 1 martie este angajatul spitalului.

Ce planuri aveți în noul mandat?

Să avem pacienți mulțumiți de serviciile noastre. Este principalul plan. Să rezistăm cel puțin la fel de bine ca până acum. Apoi, voi continua să vorbesc despre nevoia noastră de dezvoltare și de a-i convinge pe cei care pot lua o decizie că acest spital are nevoie de mai mult spațiu. Acesta este țelul meu și sunt determinată să spun, de fiecare dată, că asta îmi doresc. Vreau să dezvoltăm serviciile care sunt foarte solicitate: recuperare medicală și neurologia pediatrică. Aș dori să putem dezvolta și servicii de prevenție pentru diabet, obezitate, boli cardiace, patologii care sunt în creștere și care necesită o mai atentă supraveghere. Dacă te uiți în străinătate cum sunt aceste servicii asigurate, ele sunt în spații foarte frumoase, bine amenajate, la îndemâna pacienților. Sper să avem un spital nou, modern, dar până atunci aș dori un spațiu suplimentar pentru recuperare, un bloc operator modern, deoarece avem multă aparatură performantă în secțiile chirurgicale.

Am văzut în hotărârile de Consiliu Local că sunt și proiecte pentru Pediatrie.

Da. Am demarat în urmă cu doi ani un proiect pentru modernizarea Blocului operator și acum depunem un proiect pentru dotarea și extinderea compartimentului de recuperare medicală. Ca manager trebuie să analizez mereu care sunt cele mai bine plătite servicii și unde există posibilitatea de extindere a activității, astfel încât să avem o finanțare corespunzătoare de la Casa de Asigurări de Sănătate, care este principala noastră sursă de finanțare (77% din venituri vin de acolo). Serviciile care nu sunt aducătoare de bani trebuie redimensionate, pentru că spitalele se susțin din serviciile pe care le prestează.

Pentru părinți aveți un mesaj?

Suntem un spital care vă așteptă oricând. Suntem 24 de ore din 24, suntem șapte zile din șapte. Sunt convinsă că au remarcat schimbarea la față a Pediatriei și că vin la noi cu multă încredere. Avem cei mai buni medici pediatri din această zonă. Apoi îi îndemn să vină spre noi cu sugestii. Orice lucru care poate părea critică la început se poate transforma în ceva bun. Nu ne putem gândi chiar la toate. Intre timp, pot consulta site-ul spitalului, www.pediatriesibiu.ro, unde avem descrise serviciile pe care le oferim și avem și o platformă de programări on line accesibilă.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

5 comentarii

Emil

Acum 1 an

Degeaba vorbiti daca ignorati timpul.
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 1 an

Ce-i drept cu fonduri europene si bani de la buget putem face multe,in schimb nu putem cumpara emapatia,educatia,cei 7 ani de acasa si bunul simt! Am asistat la o scena in care aproape a aluat foc cutia contorului de la intrare,ca-si sting toti tigarile acolo. Dupa ea. Bai,a fost o scena de comedie...Eventual sa nu mai fumam in usa la spital,ar fi o prima varianta? Totusi e spital de pediatrie! Nu cafenea! Desi pe usa scrie ca intra doar un apartinator,intra cati vor,lampa ala de pazeste,n-a zis niciodata nimic nimanui. Totodata,daca vi cu un copil mic in brate, tre sa completezi X foi cu un pix...ma mir ca nu cereti si o copie xerox! Digitalizare,nu? Poate ar trebui schimbate putin protocoalele peste weekend mai ales ca nu se pot face analize in privat,medicii de familie nu sunt,iar centrul de permanenta s-a dus. Nu am sa inteleg niciodata de ce internati copiii in weekend,doar sa le faceti analize de sange, ca mai apoi sa nu ii eliberati si sa spuneti ca spitalele sunt pline? De asemenea,nu le faceti toate analizele in urgenta,ca-s pe bani, si ii trimiteti la internare in alt spital...moartea domnului Lazarescu intre spitale varianta cu minori. Goana asta dupa economii a mangerilor se vede. Aici nu e despre cat ai cheltuit,cand astia mici sunt viitoul nostru! Da,medicina pediatrica este in declin in orasele in care populatia scade,dar intr-un oras ca si Sibiu si zonele limitrofe,se vede din Turnul Sfatului cat a crescut populatia,nu? Sau NU,nu? Ma acuzati,blocurile...In cifre...stam rau,in fapt...e clar ca trebuie alta cladire pentru pediatrie. E amuzant ca nu spuneti nimic de Cisnadie,Selimbar,Cristian,Sura etc. Avem 30-50 mii de locuitori cu copii care tot aici vin,cand au probleme. Nu e cazul sa ne ascundem dupa deget. Faptul ca aveti mai multi clienti din alte judete se datoreaza cresterii populatiei din jurul orasului si a faptului ca este un oras turistic. Iar legat de medicii care nu vor sa vina...mult succes in orice altceva! Le doresc salarii babane si sectii goale! E de bine baieti! Exact ce am zis in primele randuri,empatie,educatie si bun simt!
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Cu precadere dupa Brexit, europenii s-au contaminat cu spaga si parandaratul mafiei statale romanesti.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Felicitări !
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

I-au prelungit mandatul pana iese la pensie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus