Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Sibiul organizează, pentru prima dată, un concurs național dedicat rromilor. Sunt așteptați elevi din toate județele țării

Sibiul organizează, pentru prima dată, un concurs național dedicat rromilor. Sunt așteptați elevi din toate județele țării

În perioada 19 – 22 aprilie are loc la Sibiu Concursul Național „Istoria și tradițiile rromilor”.  Este pentru prima dată când în județul nostru se organizează un concurs național dedicat elevilor care aparțin naționalității rrome și care studiază disciplina „Istoria și tradițiile rromilor” ca parte integrantă a curriculumului național, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Aceștia precizează că sunt așteptați 40 de elevi ce studiază în clasele VI-XII, calificați din 27 de județe ale țării, precum și 9 membrii ai Comisiei Naționale, cei care se vor ocupa de elaborarea subiectelor și evaluarea lucrărilor. Cazarea elevilor și a profesorilor însoțitori, precum și proba scrisă se va desfășura la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu.

Programul acestui concurs va debuta vineri, 19 aprilie, la ora 17:00, cu festivitatea de deschidere, ce va avea loc în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A. Duminică, 21 aprilie este programată o excursie a participanților la Dumbrăveni (fost Ibașfalău), unde s-a citit declarația care a primit numele de „Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Marii Adunări Naționale a Romilor), și la Brateiu, unde se află cea mai închegată comunitate de rromi tradiționali.

Festivitatea de premiere v-a avea loc luni, 22 aprilie, tot în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A.

Și județul Sibiu este reprezentat de către doi elevi care participă la acest concurs, ambii din Școala Gimnazială Buzd, comuna Brateiu. Este vorba despre Miquel Juan Cercea (clasa a VI-a) și Florin Alexandru Țiglar (clasa a VII-a), pregătiți de profesorul Claudiu Mihai Rotar.

Concurs este organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, finanțat de către Ministerul Educației și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu, prin Proiectele pentru cultură și dezvoltarea comunității.

„Mulțumim tuturor partenerilor și sponsorilor implicați în desfășurarea acestui important eveniment! Dorim elevilor mult succes la etapa națională și o ședere cât mai plăcută la Sibiu!”, transmit reprezentanții ISJ Sibiu.

La deschiderea evenimentului vor participa autorități locale și personalități locale și internaționale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Istvan Sandor Palfi

Acum 1 lună

Cerem ertare la dumnevoastre, dar asta e discreminare clar. Pentru germanela, șvabele, ungurele, armeanele, de ce nu se faci asea concurse?
Raspunde

Gigi

Acum 1 lună

Care vor fi probele din concurs? Au voie si fetele?
Raspunde

Dincă

Acum 1 lună

01. CONCURSUL „ISTORIA ŞI TRADIŢIILE RROMILOR” ianuarie februarie martie 2024 19-22 aprilie 2024 jud. Sibiu - 02. CONCURSUL „ISTORIA ȘI TRADIȚIILE TURCILOR DIN ROMÂNIA” februarie 2024 - 27-29 martie 2024 jud. Constanta - 03. CONCURSUL „ISTORIA ȘI TRADIȚIILE UCRAINENILOR” februarie 2024 martie 2024 aprilie 2024 - 24-26 mai 2024 Suceava, jud. Suceava - 04. CONCURSUL „ISTORIA ȘI TRADIȚIILE RUȘILOR LIPOVENI“ februarie 2024 - aprilie 2024 - iunie 2024 Tulcea, jud. Tulcea On line CONCURSUL DE ORTOGRAFIE „SIMONYI ZSIGMOND” 23 martie 2024 - 26-28 aprilie 2024 Aiud, jud. Alba - 02. CONCURSUL NAȚIONAL DE ORTOGRAFIE „IMPLOM JÓZSEF” - - ianuarie 2024 02-04 februarie 2024 Sfântu Gheorghe, jud. Covasna - 03. CONCURSUL DE RECITARE „VIDÁM VERSEK VERSMONDÓ VERSENYE” - - - - 01-03 martie 2024 Satu Mare, jud. Satu Mare Clasele V-VIII 04. CONCURSUL DE RECITARE BALADE ȘI BASME POPULARE „KRIZA JÁNOS” - - martie-mai 2024 - 27 - 29 septembrie 2024 Sfântu Gheorghe, jud. Covasna Clasele V-XII 05. CONCURSUL ȘCOLAR NAȚIONAL DE RECITARE/INTERPRETARE „FESTIVALUL DE POEZIE” - - - - Se va stabili ulterior Se va stabili ulterior - 06. CONCURSUL DE POEZII ȘI CÂNTECE ÎN LIMBA TURCĂ „GÜZEL DILIM” – FRUMOASA MEA LIMBĂ TURCĂ - - aprilie 2024 - 5-7 iunie 2024 Constanta jud. Constanta 07. CONCURSUL DE CREAȚIE LITERARĂ ÎN LIMBA RROMANI „ȘTEFAN FULI” martie 2024 aprilie 2024 mai 2024 21-23 iunie Iași jud. Iași https://www.edu.ro/sites/default/files/_fișiere/Minister/2024/olimpiade_concursuri_24/liste_olimpiade/calendare_olimpiade/04_Calendar_concursuri_finantate_ME_2024.pdf
Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

nu există "naționalitate rromă", pentru că nu au o țară care să le confere cetățenie. Proba "cerșitul eficient" s-ar impune, întrucât este practicată cu succes pe bulevardele oricărui mare oraș vest-european. Proba cu înșelăciunea de asemenea: vor explica reprezentanții cum traduci cu succes "Supplex Libellus Zinganorum” prin "Memoriul Marii Adunări Naționale a Romilor" fără ca fraierul de gadjo să se prindă
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dincă

Acum 1 lună

Naționalitatea reprezintă, în sens demografic/etnografic, apartenența unei persoane la un grup etnic, fără legătură neapărată cu cetățenia. Cetățenia este statutul care permite unei națiuni să acorde drepturi subiectului și să-și impună obligații asupra subiectului („Citizenship” (PDF), Assets.pewresearch.org) Din punctul meu de vedere, rromi nu sunt cerșetori, așa cum românii nu sunt discriminatori sau naziști. Sau greșesc? Gadjo din limba rromani se pronunță gagiu, ceea ce înseamnă orice persoană nerromă. Restul e râgâială, adică un reflux gastric exprimat academic.

Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Fix asta ne lipseste in Sibiu ......
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Primul Ministru Ciolacu vine la acest eveniment?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus