Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Zelenski a promulgat legea mobilizării în Ucraina

Zelenski a promulgat legea mobilizării în Ucraina

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a promulgat legea privind mobilizarea, document adoptat de Rada Supremă pe 11 aprilie.

Legea va intra în vigoare la o lună de la semnarea ei de către președinte, adică 16 mai 2024.

Legea privind mobilizarea în Ucraina introduce, în special, în locul serviciului militar obligatoriu, serviciul militar de bază cu o durată de cinci luni în timp de pace și de trei luni în timp de război. Ucrainenii cu vârsta sub 24 de ani vor putea să aleagă anul și perioada de efectuare a serviciului militar de bază, potrivit documentului citat de Meduza.io.

Legea mai prevede introducerea antrenamentului de bază pentru arme combinate, care începând din 2025 va fi parte a educației în instituțiile de învățământ superior - obligatorie pentru bărbați și voluntară pentru femei. Totodată, documentul include o serie de restricții pentru deviaționiști și cei care încalcă regulile de înregistrare militară, inclusiv interdicția temporară de a părăsi Ucraina, sechestru de active și restricționarea dreptului de a conduce un vehicul (în anumite condiții).

Pe 11 aprilie, deputații parlamentului ucrainean au aprobat în a doua și ultima lectură noua lege a mobilizării - 283 din 424 de deputați au votat „pentru”.

Într-o analiză anterioară, Meduza a scris că numărul potențial al persoanelor care pot fi mobilizate, exprimat de însuși președintele Zelenski cu referire la șeful Statului Major, care la acea vreme era Valeri Zalujnîi, a fost de până la 500.000 de oameni. Acestea sunt planuri la scară largă care ar putea afecta puternic economia, care pierde o parte semnificativă a populației apte de muncă în condiții deja critice. Cel mai probabil e ca aceste cifre ar putea fi scăzute. Dar, în același timp, calculele fiabile ale rezervei de mobilizare a Ucrainei arată că, în teorie, nu jumătate de milion de recruți pot fi atrași în armată, ci de zece ori mai mulți, mai scrie sursa citată.

Foto: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Degeaba. Israelienii vin din toate partile pentru a-si apara patria, ucrainieniiii si romaniii fug in toate partile pentru a scapa de mafia si coruptia autohtona.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus