Dezastru ecologic pe un câmp de la marginea Sibiului. Sute de tone de deșeuri aruncate într-un canal

Un canal de decolmatare administrat de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, aflat la marginea Sibiului, a fost transformat în ultimii ani într-o imensă groapă de gunoi din construcții și utilaje agricole. Primele estimări oficiale arată că este vorba despre sute de tone de deșeuri aruncate în câmp. Acestea nu doar că au distrus complet un bun al statului român, pe o distanță de sute de metri, dar au afectat negativ mediul înconjurător în zonă.

Canalul respectiv se află între Viile Sibiului și centura ocolitoare a Sibiului, fiind mărginit de mai multe terenuri agricole. Accesul se face prin fața unei ferme, de altfel toate terenurile agricole din preajmă sunt lucrate la zi.

Situația a fost descoperită de ziarul Turnul Sfatului, în urma mai multor sesizări primite pe adresa redacției de la localnici. Accesul la canalul respectiv se face pe un drum public din Viile Sibiului, pe ultimele sute de metri putându-se ajunge pe un drum agricol.

Canalul de decolmatare a fost creat de specialiștii Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare cu scopul de a sprijini fermierii din zonă. Rolul lui este de a atrage apa în exces și umezeala de pe terenurile învecinate, ajutând astfel agricultorii să ai aibă recolte mai bogate și un sol mai potrivit culturilor.

Conform măsurătorilor reporterului Turnul Sfatului, canalul respectiv are aproximativ cinci metri lățime și doi metri adâncime. El a fost acoperit complet cu deșeuri, aduse cu utilaje grele și nivelate cu un buldozer, pe o distanță de circa 250 de metri lungime.

Printre moloz se pot vedea piei de oaie și rămășițe de animale moarte, foarte multe deșeuri din construcții, bucăți din PVC și conducte de canalizare sparte, numeroase cărămizi, bucăți din BCA, țevi și racorduri din plastic, fire de curent electric, mobilă și tije din metal.

Nu lipsesc nici elemente din unelte agricole, cauciucuri de mașini industriale, PET-uri nelipsite pe câmpuri și bucăți de izolație termică de la clădiri civile. Deși este primăvară și câmpul mustește de un verde aprins, în aer plutește un miros de mortăciune.

Ca pete de culoare ies în evidență găleți de vopsea lavabilă, plăci din beton cu stâlpi din ciment și saci din rafie umpluți cu moloz. În urmă cu mai bine de două săptămâni erau încă proaspete urmele unor utilaje grele care au împins toate aceste gunoaie în canal. La prima vedere pare că au fost aduse aici și aruncate în câmp, apoi cineva a avut grijă să le ascundă în șanț. Dată fiind cantitatea gigantică și existența unor proceduri menite să ascundă faptele, putem trage o primă concluzie că cineva debarasează aici deșeuri în mod sistematic de o lungă perioadă de timp.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu mai mulți locuitori din Viile Sibiului. La mai puțin de un kilometru există străzi întregi de case locuite, unele cu vedere către câmpul descris mai sus. Oamenii spun că au văzut uneori camioane încărcate cu deșeuri din construcții trecând în acea direcție, unii dintre ei chiar indicând ferma agricolă aflată la câteva sute de metri distanță. De altfel, nu poți transporta nimic pe câmpul respectiv fără să treci prin fața porții fermei.

În urma vizitei în teren, ziarul Turnul Sfatului a sesizat toate instituțiile publice în aria cărora s-ar putea regăsi responsabilitatea situației: Agenția Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare – administratorul canalului, Primăria Sibiu – terenul fiind pe raza administrativă a orașului și Garda de Mediu – Comisariatul Județean Sibiu.

Comisarii Gărzii de Mediu ne-au transmis că în urma vizitei la fața locului nu au putut identifica făptașul, motiv pentru care au pasat responsabilitatea conducerii Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare Sibiu.

În paralel Primăria Sibiu a trimis pe teren atât reprezentanți ai Serviciului de Salubrizare cât și ai Poliției Locale, demarându-se o anchetă.

Totodată, conducerea Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare – Filiala Teritorială Sibiu a informat superiorii de la București, prima măsură luată fiind sesizarea Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, fapta fiind una de natură penală. În plus, specialiștii ANIF au precizat că este vorba despre canalul CP „G", care face parte din amenajarea „Descărcare gravitațională Dealul Ocnei - Rusciori - Șura Mică” cod 742.

Surse din cadrul anchetei au estimat că ar fi vorba despre o cantitate de peste o mie de tone de deșeuri aruncate în canalul respectiv. Mai departe, conducerea ANIF intenționează să demareze o licitație pentru evaluarea corectă a cantității de deșeuri și stabilirea costurilor pentru decolmatarea canalului, întreaga valoare urmând a fi imputată celui care a aruncat, dacă va fi identificat și găsit vinovat.

Oficialii IPJ Sibiu au confirmat pentru Turnul Sfatului că au demarat o anchetă în acest caz.

Situația descrisă mai sus se înscrie într-o lungă serie de articole cu privire la atitudinea multor sibieni față de natură și mediul înconjurător. În ultimele luni ziarul nostru a arătat că se aruncă deșeuri, de toate felurile, pe Valea Ștezii, pe Valea Săpunului, în Dealul Dăii și pe lângă Rossbach. Detalii găsiți mai jos:

Peisajul Sibiului, murdărit cu tone de moloz și deșeuri aruncate pe marginea drumului. Depozitul autorizat se află la câteva minute

Râurile Sibiului: Nu există rușine mai mare decât ce fac rășinărenii cu Șteaza și Sevișul

Un dezvoltator imobiliar a nivelat Valea Săpunului pentru a face loc parcării

Rămășițe de animale moarte, descoperite în pârâul Rossbach

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

10 comentarii

Newman

Acum 1 lună

Cum de agentia de mediu nu descopera niciodata porcarii de acest gen.Poate ne explica liderul PSD Sibiu B. Trif multi calificat si apreciat in domeniul protejarii mediului (sef de sef pe plan local si ministerial)
Raspunde

DB

Acum 1 lună

"intenționează să demareze o licitație pentru evaluarea corectă a cantității de deșeuri și stabilirea costurilor pentru decolmatarea canalului". unde am ajuns cu birocraţia!
Raspunde

Bogdan

Acum 1 lună

Sibienii nu ar ~alege~, dacă instituțiile statului ar funcționa! dar s-a văzut și în reportajul Recorder cam ce specimene le populează
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tanti Rezi

Acum 1 lună

Nu contează cum a ajuns molozul acolo, cu basculata, cu remorca , sau cu sacii, important e lipsa alternativelor reale și decente oferite de primărie. In 10 ani de zile de când lipsesc centrele de aport voluntar, mii de tone de moloz au ajuns în natură în toate direcțiile, nu doar inspre viile Sibiului. Votați fodor sau pnl... gunoiul o sa fie peste tot. Împuțit și arogant.
Raspunde

Gogosar

Acum 1 lună

Alternativa e clară, suni la Soma și se ocupă ei de proceduri.
Raspunde

Busulache

Acum 1 lună

Asta ține de educația și nivelul de cultură al românului, nu de o administrație locală sau de primar. Dacă primăria ar angaja să stea de planton câte un polițist local la fiecare 500 mp, ca să prevină aruncarea gunoaielor o da începeți sa înjurați ca primăria arunca cu bani pentru personal suplimentar. Primăria a făcut zeci de km de piste de biciclete pe care umbla romani cu javre de apartament. Tot de cultură și educație tine și asta. Nu este vina primăriei ca biciclistii trebuie sa facă slalom printre ei.
Raspunde

Mopri

Acum 1 lună

Când treci pe lângă locații în care se construiește ceva,fie case particulare sau blocuri, nu prea vezi containere pt.deseuri. Unde le-or duce sau îngropa? Agenția de mediu e un fel de "instituție fantomă". Cică există dar nu o vede nimeni. Poate ceva muncă de prevenție nu ar fi prea greu să facă. Nu te apuci de demolat sau construit până nu ai containere de deșeuri aliniate la "locul faptei".
Raspunde

Socrate

Acum 1 lună

@Tanti Rezi Acest aspect tine de cultura si civilizatia unei natiuni, nu de administratia locala sau de primar. Ce sa faca primarul?? Scoli speciale unde sa-i educe pe romani cum sa se comporte in societate si cu mediul???
Raspunde

Tanti Rezi

Acum 1 lună

cum ce sa faca primarul ??? Centre de aport volunatar !! De 10 ani avem colectare selectiva, si legal, de 10 ani putem schimba dulapul vechi doar cand sunt campanii de preluare deseuri voluminoase (legal nu putem arunca la platforma sau scoate la bordura dulapul vechi cand nu sunt campanii)! Lavabila ce ne-a ramas o putem arunca doar in 2 zile in an. Un cauciuc vechi, sau un sac de moloz nu-l putem arunca la platforme. Prin lipsa acestor facilitati, in mod direct si indubitabil mii de tone de deseuri - pentru care sibienii nu au solutii reale si decente - au ajuns in natura.
Raspunde

Libelula Gonzales

Acum 1 lună

"DEZVOLTATORII IMOBILIARI", poaate ar trebui luati la intrebari... dar cine sa o faca ? Domnii de la mediu beau cafele, doar si asteapta salarii..... mai mari si mai mari si mai mari. E greu si sa stai degeaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus