Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

FITS, între război și prietenie. Constantin Chiriac: Marea cultură rusă nu ai cum să o neglijezi. În clipa în care s-a ajuns la chestii aberante, de a interzice Cehov sau Șostakovici, este o aberație

FITS, între război și prietenie. Constantin Chiriac: Marea cultură rusă nu ai cum să o neglijezi. În clipa în care s-a ajuns la chestii aberante, de a interzice Cehov sau Șostakovici, este o aberație

Ediția cu numărul 31 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în acest an în perioada 21-30 iunie. Am vorbit cu Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” și președintele FITS, despre eforturile diplomatice făcute an de an pentru a aduce artiștii la Sibiu, despre prietenie (tema ediției din acest an), dar și despre ce aduce FITS orașului Sibiu.

Reporter: FITS a avut întotdeauna o relație specială cu mari artiști din Ucraina și Rusia, de-a lungul anilor numeroși invitați speciali sosind la Sibiu din această zonă a lumii. Cât de greu v-a fost să comunicați anul acesta? Are un impact războiul asupra FITS?

Constantin Chiriac: Marea cultură rusă nu ai cum să o neglijezi și în clipa în care s-a ajuns la chestii aberante, de a interzice Cehov sau Șostakovici sau un alt mare compozitor, este o aberație. Din păcate, această separare incredibilă a produs o fractură care, dacă ne uităm în urmă la ce a însemnat Al Doilea Război Mondial, probabil că fractura aceasta va fi mult mai flagrantă și mai greu de reparat decât ce a însemnat, de exemplu, distrugerea evreilor, culpa germanilor și așa mai departe.

În toată această perioadă eu am ținut legătura cu Lev Dodin, care este unul dintre cei mai mari regizori din toate timpurile și de fiecare dată a avut de suferit pentru că totul se interceptează, orice mesaj, suntem conștienți de lucrul acesta și am încercat să nu-i fac rău pentru că este unul dintre cei mai mari regizori din lume și a fost de atâtea ori în Sibiu.

Din Ucraina este foarte greu să aduci artiști. Noi aducem Teatrul Național „Ivan Franko”. Luăm, de asemenea, Ucraina, într-un program european pe centre de excelență. Împreună cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu vom lua Universitatea din Lvov, Teatrul „Les Kurbas” din Lvov, vom avea cooperare și cu Teatrul Național „Ivan Franko”. Legăturile nu numai că le ținem vii, dar ne gândim și la proiecte speciale pe care le putem face.

R: Dar legăturile cu Israelul?

C. Avem legături diplomatice întinse roată împrejurul lumii, iar prietenia este de fapt motorul care naște la mod neașteptat proiecte, legături și tot timpul gândim la ce înseamnă public, personalități, posibilitatea de cooperare și de a trece peste limite, de a găsi dialog. Vor fi prezențe din Israel, dar și din țările musulmane pentru că ne-am bătut ca să avem prezențe din Turcia. Avem Universitatea de Dans și Muzică de la Ierusalim, avem încă un spectacol de la Telaviv. Este important pentru că avem de la Istanbul „Slugă la doi stăpâni”, o trupă extraordinară de tineri care au adaptat spectacolul la realitățile din Turcia și care vor prezenta chiar în ultima zi. Avem din Oman o paradă de stradă, o trupă de muzică, avem, de asemenea,  din Emirate o prezență, avem din Arabia Saudită. Iată, ne batem ca să avem dialog sub semnul cooperării și al păcii. Ne batem din punct de vedere diplomatic, căutăm pe toate căile și uneori nici nu-ți imaginezi unde găsești un sprijin, un dialog, și de fiecare dată încercăm să construim pentru că dacă vrem și avem idei, se poate, în ciuda războiului.

R: În acest context războinic, la nord, est și sud de România, tema festivalului de anul acesta este „Prietenie”. Ce mai înseamnă, pentru dumneavoastră, un prieten în 2024 când familii și rude au opinii divergente cu privire la Covid, la politică, la război?

C. Mi-a spus o dată George Banu un lucru incredibil. Eram cu mai mulți prieteni la un loc și mi-a spus Constantin, de când te cunosc și ne-am împrietenit, dorm noaptea mai bine. Spun pentru prima dată, doamna Monique Borie, soția domnului Banu, a trecut un an și trei luni de când el a plecat, ea nu i-a închis telefonul. Eu trimit seara prietenilor, oamenilor cu care eu dialoghez și oamenilor noi pe care eu îi cunosc și mă împrietenesc, le trimit un gând, le trimit o floare, ceva ce am descoperit peste zi. Seară de seară îi trimit lui Banu câte o floare.

R: Nu o dată, ramificațiile FITS au ajuns până la militarii NATO din județul Sibiu. Cu ce mesaj mergeți la ei?

C. În mod cert, vom avea cel puțin 3.000 de abonamente cum am dat și anul trecut, nu am dat încă acest anunț pentru că suntem încă în negocieri și este clar că trebuie să facem toate informările atât către premier, cât și către parlament, cât și către președintele țării pentru că sunt obiective strategice și de fiecare dată vine acceptul și după aceea vine anunțul. Trebuie lucrat cu Academia Forțelor Terestre pe ce înseamnă spectacole pe care le prezentăm special acolo și cu noua structură care s-a creat pe Calea Dumbrăvii în așa fel încât cei care sunt angajați acolo să poată să beneficieze, dar în primul rând să existe un sistem cât mai rapid de distribuție în așa fel încât să ajungă la militarii de la Cincu, la militarii de la Kogălniceanu.

R: Toate aceste frământări afectează, invariabil, și societatea sibiană. Va aduce FITS o oază de liniște și bucurie pentru sibieni?

C. Cred că sibienii s-au obișnuit și pentru ei e un motiv de așa mare mândrie, în același timp este un motiv de mare prosperitate pentru oraș pentru că toate locurile sunt ocupate în hoteluri. Dincolo de toate, amintim și faptul că ne gândim și pentru cartiere, că ne gândim și pentru sate, pentru orașele din județ să putem duce spectacolele. Vor fi în drum spectacole pe care le trimitem și la Vâlcea, le trimitem la București, va fi un aflux fără precedent.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

28 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Hai sa nu ne mai fraierim unii pe altii, minciuna, spaga si hotia sunt cele mai nobile culturi din Romania.
Raspunde

Transilvania

Acum 1 lună

Stimate domnule director, cu toatá stima si tot respectul, dacá Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a organizat în perioada 14-17 martie, doar o "Microstagiune" a secției germane, de ce sá nu lipseascá alte culturi din est? Se pare cá dvs. folositi cam des cuvántul MICROSTAGIUNE...altfel nu ar apárea ín presa sibianá.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unsibian

Acum 1 lună

Nici războiul, cruzimea și tragediile nu pot fi ignorate. Când ești într-o situație de viață și moarte e puțin probabil să-ți pese de Cehov și alte aberații culturale rusnace.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Pai noi nu suntem. Nu e razboiul nostru. Si cultura oricum te eleveaza, de ce ai vrea sa fii conectat la prostia de razboi?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

De parca Lebada poetului national Ion Cristoiu nu-si are obarsia tot din Rusia.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DoiSibian

Acum 1 lună

Marea cultură rusă tocmai poartă un război la granițele noastre, curat murdar coane Chiriac.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nu, guvernul Rusiei. Ala care in trecut a persecutat multe dintre aspectele culturii ruse, ca dupa aia sa le aprecieze. Sa ataci cultura inseamna sa fii ca succesiunea de conduceri ale Rusiei. Sa fii ca niste țari si presedinti prosti si ticalosi.
Raspunde

Istoric

Acum 1 lună

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu este unul dintre cele mai mari teatre din România și din Europa, înființat în 1 iunie 1788, ca teatru în limba germană. La Sibiu a fost construită prima clădire cu destinația de teatru de pe actualul teritoriu al României. Prima reprezentație de teatru în limba română a avut loc aici în anul 1868.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Flo

Acum 1 lună

Va intreb serios; ce cunoasteti, ca si istoric, despre teatrul Mihai Eminescu din Oravița?
Raspunde

Sibian

Acum 4 săptămâni

Acuma na, 1788 a fost inainte de 1816, deci teatrul Radu Stanca din Sibiu a aparut inaintea teatrului Mihai Eminescu din Oravita.
Raspunde

Ger

Acum 1 lună

Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti a subliniat la rândul său: „Introducerea unei Zile a Prieteniei Româno-Germane este un minunat simbol pentru relațiile strânse și colaborarea bazată pe încredere dintre țările noastre. Mulțumesc Parlamentului României, în special celor doi inițiatori, deputatului minorității germane, Ovidiu Ganț și deputatului minorității evreiești, Silviu Vexler, pentru acest extraordinar gest. Germania și România sunt legate printr-o prietenie strânsă și un parteneriat îndelungat. Relațiile noastre se caracterizează prin numeroase cooperări și o mare încredere reciprocă. 21 aprilie va fi de acum o zi de mare bucurie, care onorează minunata prietenie româno-germană.” Ambasada Germaniei la Bucureşti/DW
Raspunde

Muresan

Acum 1 lună

In sfarsit , dl. Chiriac a spus un lucru inteligent! Ce vina are Cehov sau Dostoievski?! Oricum, Rusia va ramane o putere, iar literatura rusa o literatura de referinta! Nu confundati Rusia cu URSS!
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Nici Putin nu le confunda, vrea Imperiul Rus, uraste URSS. Dar, cultura rusa e mare in ciuda conducerii Rusiei, nu datorita ei.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian

Acum 1 lună

Globalistii sunt disperati ca lumea pierde incredere in ei si fac ce au facut intotdeauna.... pumnul in gura si nenorociri. Ce e interzicerea unor autori, pentru o grupare care a aruncat doua bombe atomice peste doua orase pline cu civili si a ars tokyo cu napalm sau dresda la fel.... sau otravit vietnamul etc etc ? O nimica toata. Daca nu ar fi avut rusii arme nucleare, pana acum ar fi fost toti incinerati.... in numele "libertatii". Halal libertate, cand te urmaresc non stop, mai rau ca securitatea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mopri

Acum 1 lună

Rușii au avut bomba nucleară la vreo 4 ani după americani. Dacă era invers alta era istoria.
Raspunde

AndreiM

Acum 1 lună

Dl. Chiriac are dreptate. Doar oligofrenii globalisti cu propaganda "woke" si "cancel culture" pot sustine cenzurarea lui Dostoievski, Cehov, Tolstoi, Puskin si multi altii. Progresistii cunosc doar cultura vitelor furajate cu elgebetisme si aberatii ideologice. Animalele astea fara coada nu cunosc normalitatea, dar vor sa o distruga cu orice pret.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Problema e ca bolsevicii sunt mult superiori barbarilor de tirani romani dpv evolutiv; cultural, creativ, tehnic si inovativ.
Raspunde

Mopri

Acum 1 lună

Ai cunoscut personal mulți bolșevici ? Vezi că se trezește Lenin și te pupă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Meea

Acum 1 lună

Pana una-alta, literatura rusa e la superlativ,iar rusii , mai precis sovieticii, au ajuns in spatiu inaintea americanilor.
Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

(Acest mesaj a fost moderat deoarece face parte din categoria „trolling”)

Raspunde

Emil

Acum 4 săptămâni

(Acest mesaj a fost moderat deoarece face parte din categoria „trolling”)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Papa di Gio

Acum 4 săptămâni

Eu zic că tot mai bine era să ținem aproape de Rusia, că de metehnele învățate în atâția ani de la ei nu ne am debarasat,vezi în politică, minciună etc. În zona aceasta UE pe care zicem că ne îndreptăm ne în încadrăm tare greu,tot împinși de la spate și ,,momiți", ajutați cu bani de la Bruxelles, doar -doar apucăm pe drumul cel bun, dar noi tot cum vrem noi facem,adică guvernanții și cei aleși să ne reprezinte.Dar asta i firea noastră de a lungul veacului,vezi istoria....
Raspunde

Rosu

Acum 4 săptămâni

Io n-am gasit in articol ca cineva o interzis ceva. Di ce va inervati? Puteti citi ori asculta ce vreti, unde vreti, cine va poate interzice asemenea lucruri? Ori numa comentam sa ne aflam in treaba?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lumina vine de la rasarit

Acum 4 săptămâni

Atunci occidentul sa renunțe doar la tabelul lui Mendeleev si la elicopterul lui Igor Sikorski, sa renunțe si la comunismul pe care ei occidentul l-au implementat in Rusia prin intermediul lui Lenin pe care l-au trimis într-un tren plin cu aur din Elveția, sa renunțe si la prostia asta de anulare a culturii, fără Rusia, Europa ar fii mult mai săracă si daca nu erau rusii sa ii scape pe europeni de fascism lumea de azi nu mai exista. Ucraina a pierdut războiul de la bun început, occidentul tot ce a făcut a fost sa împrumute cu bani Ucraina, care Ucraina la final o sa fie datoare vândută occidentului, ghici cine câștigă din tot războiul asta ? Rusii pierd vieți omenești, ucrainienii pierd vieți omenești, actorul de Zelenski fuge pe undeva plin de bani si occidentul câștigă economic in Ucraina, împrumuturile alea de miliarde de dolari nu sunt donații sunt împrumuturi, cineva le plătește. Rusia nu poate fi învinsă militar si nici economic, in schimb Europa a pierdut imens pe termen lung si cultural si economic ... Ce vină are rusul ca s-a născut rus ? Si ce vina are cultura rusa ca este uriașă si splendida ? Nea Costică porumbelul păcii, ii dau ăștia premiul Nobel pentru pace culturală imediat, ne-a adus cerul pe pământ și a umplut parcul Cetății cu stele, sibienii calcă stelele in picioare ... stele verzi pe pereți ... asa nea Costică scoate kalashnikovu pe ei pe mama lor, ceru mamii lor de stele si cu hidrogenul lor de izotopi protiu, deuteriu și tritiu, faceți circ si pâine ca lumina vine de la răsărit. Din microstagiunea si sceneta nea Costică cel voinic si kalashnikovul de aur, incrustat cu stele din izotopi ai hidrogenului asfaltat. Zi-le nea Costică, mama lor de inculți ce sunt ei ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lumina vine de la rasarit

Acum 4 săptămâni

Ideologia fascista, ideologia comunista si mai nou ideologia neocomunista, au nevoie de un dușman de clasa si mai au nevoie si de activiști si adepți, viata unui cetățean rus sau viata unui cetățean ucrainean se pare ca nu valoarează la fel ca viata unui cetățean modern, unii sunt buni si ăilalți sunt dușmani, sunt răi, când de fapt doua națiuni, frați, mica rusie Ucraina si mama rusie Rusia se lupta într-un război ideologic făurit in laboratoarele occidentale, daca sunt asa de slabi rusii de ce nu intra in război si NATO si UE ? Pai rusii au cele mai multe arme nucleare, au cel mai mare arsenal de armament si sunt cea mai mare tara din lume sunt o putere plus ca nu se știe ce poziție au China si India si Turcia in toată treaba asta, atunci cum crede cineva ca rezista Ucraina fără ajutorul occidentului ? Occident care știe ca războiul e pierdut de când a început dar ce sa vezi, Ucraina are nevoie de bani si arme si tot ce înseamnă un război plus reconstrucție dupa război, o oportunitate economica uriașă pentru SUA sau USA sau US pentru care războiul din Ucraina este extrem de profitabil, sa nu mai vorbim de marile corporații ... Si ideologia occidentala care controlează media online creează o poveste si o hipnoza sociala si toți plătitorii de taxe si activiștii încep lupta de clasa împotriva rusului cel rău si criminal. Toate bune si frumoase dar un om care gândește cu mintea lui si nu este semianalfabet funcțional si a făcut o scoală știe sa recunoască umorul de calitate din text si adevărul istoric, războiul e o tragedie dar cine i-a pus pe ucrainieni sa isi aleagă președinte un actor de serial TV pus in funcție de un miliardar ucrainean care se ocupa cu afaceri cu otel ? Pai dar mor oameni, pai normal e tragic mor oameni dar cine alimentează o lupta pierduta cu bani si cine susține războiul ? Propaganda occidentala, care sa vezi ce face, manipulează in cel mai odios mod cu putință ... Un american Samuel Phillips Huntington a scris o carte pe tema asta "Ciocnirea civilizațiilor" 1993, deci americanii de atunci știau ce o sa facă. Ucrainieni sunt folosiți pe post de carne de tun si președintele lor erou Zelenski e o marioneta penibila ... si toți care susțin altceva ar trebui sa facă o vizita la psihiatru sa vadă daca nu si-au pierdut mintea si cumpătul undeva pe internet intre doua like-uri si un instagram. Nu-i asa nea Costica, make art of war ? sau make art, not war ? kalashnikov este o piesa de arta ucigătoare, la fel cum Noviciok este arta in chimie cea mai nebuna otravă creată de mintea umană ar trebui făcută o piesă de teatru kalashnikov, arta care ucide sau arta de a ucide prin artă ... un Cain modern cu kalashnikov il ucide pe un Abel modern cu tractor electric ... ce hipstereală maximă ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lumina vine de la rasarit

Acum 3 săptămâni

106 degete in jos sau voturi negative, bun sa presupunem ca acesti bravi eroi care lupta împotriva rusului criminal fac următorul exercițiu de imaginație: ei sunt soldați si lupta împotriva armatei ruse invadatoare, se vor organiza in Centuria având sensul de unități (militare) care inițial erau formate din aproximativ 100 de oameni, ca de suntem urmașii lui Traian nu-i asa ? acum avem următorul scenariu, ei trebuie sa îmbrace echipamentul de război care este compus din : Vesta anti-glonț, 12 kilograme. Casca de protecție, 4 kilograme... Aproximativ 35 de kilograme cântărește echipamentul complet pe care trebuie să-l îmbrace un luptător pentru a fi protejat și pentru a ne proteja. Pentru cei mai atenți la detalii matematice, la cele de mai sus se adaugă: armamentul, muniția, lanterna, bastonul etc. dupa ce s-au echipat de razboi, urmeaza un mars fortat cu echipamentul de razboi pana in Paltinis aproximativ 30 km, unde este linia frontului de aparare impotriva invadatorului de la est, rusul. Intrebare, cati bravi eroi ajung pana in Paltinis dupa marsul fortat echipati de razboi, cati mai sunt capabili sa lupte, precizam ca acolo bravii nostrii eroi vor lupta impotriva Spețnaz, Voiska spețialnogo naznacenia, română : trupe cu destinație specială, trupele speciale (unități cu destinație specială) și pentru unitățile antiteroriste, concepute pentru a neutraliza și distruge organizații teroriste, specializate în operațiuni militare avansate în spatele liniilor inamice, efectuarea de acte de sabotaj și alte misiuni complexe. va mai arde de razboi vitejilor ? O zi ușoară să avem!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Favorit

Acum 3 săptămâni

Cultura rusă, germană... română sunt distincte față de regimurile politice. Despre sașii din Sibiu... au ajuns, prin voința lor (!), așa de diluați în mulțimea românilor, încât doar ca istorie îi putem amintii. Doar cei puternici cu adevărat pot supraviețuii aici !
Raspunde

Rahaianu

Acum 3 săptămâni

Eu propun sa daramam tot centrul vechi al Sibiului si sa construim in loc P+8-uri cat mai colorate .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus