Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
14°C

Studenți și teologi din biserici protestante și catolice învață despre teologia ortodoxă la Sibiu. „Este o confesiune cu adevărat fascinantă, dar și greu de înțeles”

Studenți și teologi din biserici protestante și catolice învață despre teologia ortodoxă la Sibiu. „Este o confesiune cu adevărat fascinantă, dar și greu de înțeles”

Studenți și teologi din biserici protestante și catolice din mediul german – Germania, Elveția și Austria – vin anual la Sibiu să descopere sau să înțeleagă mai bine teologia ortodoxă și specificul local al teologiei luterane. Majoritatea recunoaște că nu știe aproape nimic despre ortodoxie sau despre România în general, iar unii vin cu preconcepții deja formate de media occidentală - negative de obicei. Un semestru la Sibiu este suficient pentru ei pentru a pune bazele unei mai bune cunoașteri a spațiului ortodox românesc și a afla chiar și lucruri despre confesiunea pe care o practică, pe care nu le întâlnesc nici la ei în țară. Lucru care – influențat sau nu de aceasta – vine la pachet cu transformarea, în ultimii ani, a zeci de biserici în muzee, spații expoziționale sau restaurante...

Vorbim despre Semestrul Ecumenic (Ökumene-Semester), care este organizat anual începând cu 2015 în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Semestrul este organizat, de obicei, în perioada martie-iunie și este un program de teologie ortodoxă și luterană în limba germană pentru studenți veniți în Sibiu din spațiul german. Programul se adresează celor interesați de dialogul interconfesional, celor dornici să cunoască sursele, animați de dorința de dialog inter-creștin, nu de sentimente de desconsiderare față de celălalt.

Activitatea acestui semestru este coordonată de dr. Alexandru Ioniță, cercetător științific și preot ortodox:

Semestrul Ecumenic este o mare șansă pentru studenții care îl descoperă, dar și pentru noi. De fapt, este singura șansă de a studia teologie ortodoxă în limba germană într-un context est-european. Am sesizat diferența enormă dintre scurte călătorii de studiu sau vizite turistice de câteva zile și ce se petrece cu studenții care învață în Sibiu un semestru întreg. Ei pur și simplu se schimbă prin oportunitățile multiple de cunoaștere din timpul cursurilor și seminariilor organizate de noi, dar mai ales din afara cursurilor, pentru că organizăm multe excursii, vizite la proiecte sociale și culturale, la diferite biserici și confesiuni, la monumente și personalități. Semestrul Ecumenic este un program născut din pasiune pentru importanța întâlnirii reale pentru dialogul și înțelegerea inter-confesională, dar și un răspuns la experiența pe care am făcut-o eu și alți teologi în Germania ca bursier pentru mai mulți ani.

Cursurile cuprind în cea mai mare parte aspecte legate de teologia și spiritualitatea ortodoxă. Nu lipsește anual un curs despre liturghia ortodoxă de rit bizantin, o introducere în teologia ortodoxă contemporană și un seminar despre documentele dialogului ecumenic. De câțiva ani buni am introdus un curs săptămânal de pictare de icoane pe lemn, care este foarte gustat. La această structură de bază adăugăm cursuri în funcție de profesorii cu care colaborăm. Fiind un program opțional pentru studenți din străinătate putem lucra cu profesori care pot să își facă timp pentru asta și pot preda în limba germană. În fiecare an programul este puțin altfel, dar interesant este că în fiecare săptămână, joia după amiază de la ora 14 la 16, avem tradiția de a organiza o prelegere cu profesori invitați (Gastvortrag). Acești profesori vin din diferite universități din țară sau din străinătate. De exemplu, anul acesta avem profesori care vin din Serbia, Danemarca și Germania.

Numărul studenților care participă la acest program este în fiecare an mic – nu am avut mai mult de 12 – însă cei care aleg să vină la Sibiu, când au, de fapt, posibilitatea să meargă oriunde în lume, sunt foarte bine motivați și știu exact de ce și pentru ce au venit, iar noi lucrăm foarte bine cu ei.

Turnul Sfatului a discutat cu studenții înscriși în acest an în cadrul Semestrului Ecumenic de la Sibiu, ca să afle de ce au ales să vină aici, ce știau despre România și despre ortodoxie; ce i-a fascinat cel mai mult până acum și dacă există lucruri pe care nu le înțeleg. Desigur, i-am întrebat și despre cum li se pare Sibiul ca oraș.

„E fascinant că aici, în Biserica Luterană, se pune mare accent pe mărturisirea și iertarea păcatelor. Nu știam asta din comunitatea mea natală din Germania”

Alina Kuna studiază Teologia în Jena, Germania, și spune că decizia ei de a participa la acest program a fost influențată de prietenii săi Benedikt și Nick care i-au vorbit despre planurile lor de a studia în România. S-a gândit că nu poate rata șansa de a petrece un semestru în străinătate cu aceștia. Mărturisește că, înainte de a veni la Sibiu, cunoștințele ei despre România și Biserica Ortodoxă erau limitate, deși vizitase bisericile ortodoxe din Grecia și Germania. Experiența în Sibiu i-a oferit ocazia de a se apropia mai mult de practicile și spiritualitatea ortodoxă, despre care spune că i-au fost inițial străine.

„Am învățat o mulțime de lucruri noi până acum. De exemplu, că nu trebuie să fii artist pentru a picta o icoană (...) Procesul unei slujbe ortodoxe mi-a devenit acum mai clar. Ceea ce mă fascinează cel mai mult este ospitalitatea cu care suntem primiți aici. Atât lectorii, cât și colegii de cameră din căminul studențesc sunt foarte prietenoși și bucuroși că suntem aici. Am putut avea conversații foarte interesante. Cu atâta căldură, studiul devine și mai distractiv”.

Tânăra mai spune că i se pare foarte interesant să vadă cum funcționează aici cultul luteran. „Cartea de imnuri folosită aici este diferită de cărțile noastre de imnuri din Germania. Sunt foarte bucuroasă că putem să studiem cântarea liturgică în semestrul ecumenic și să fim introduși în (conținutul) cărții de imnuri. Este, de asemenea, fascinant că aici, în Biserica Luterană, se pune mare accent pe mărturisirea și iertarea păcatelor. Nu știam asta din comunitatea mea natală din Germania. Dar este o experiență îmbogățitoare.

În ceea ce privește teologia ortodoxă, sunt foarte încântată că voi putea experimenta Paștele ortodox aici”. 

În ceea ce privește orașul Sibiu, Alina consideră că are „o experiență grozavă” și vede oamenii „mereu foarte relaxați și într-o dispoziție bună”. „De asemenea, cred că este frumos că sunt multe parcuri care fac orașul mai verde. Prețurile din supermarketuri sunt relativ identice cu cele din Germania. Cu toate acestea, restaurantele și cafenelele sunt semnificativ mai ieftine decât în ​​Germania. E chiar grozav. De asemenea, cred că infrastructura din Sibiu este foarte bună”.

„Am cunoscut sași ardeleni care mi-au vorbit cu melancolie despre Transilvania”

Martin Heimbucher vine din Elveția, acolo unde de 30 de ani este pastor. Pentru el, semestrul ecumenic de la Sibiu este perioada sa sabatică de patru luni. Spune că a mai fost anterior în România timp de 5 zile, la Reghin, unde a avut un parteneriat cu comunitatea bisericească reformată. „Abia acolo mi-am dat seama cât de puține știu despre Europa de Est, chiar și la zeci de ani de la deschidere. Presa noastră de fapt raportează doar despre țările est-europene atunci când există probleme. Și nici nu sunt considerate destinații de călătorie interesante – asta am aflat când am decis să studiez la Sibiu pentru semestrul meu”, mai constată el.

Ca pastor, Heimbucher precizează că a cunoscut câțiva sași ardeleni în anii ’90 care se mutaseră din patria lor în Germania. „Au vorbit adesea cu melancolie despre Transilvania, așa că am fost încântat să cunosc acest colț de lume”.

„Ecumenismul m-a fascinat întotdeauna încă de când eram student: un profesor ortodox m-a încurajat să merg într-o călătorie de studii în Grecia și Muntele Athos. Pe parcursul unui an de studiu la Ierusalim am cunoscut nu numai ortodocși, ci și vechile biserici orientale. De-a lungul timpului, am devenit din ce în ce mai conștient că nu există doar ortodoxia greacă, ci și alte biserici ortodoxe în Europa. Principala mea motivație pentru semestrul meu de studiu a fost să-i cunosc mai îndeaproape și, de asemenea, să aflu cum sunt întâlnirile ecumenice cu Biserica Protestantă (...) Comunitatea bisericească protestantă și în special corul său Bach, unde cânt și eu, îmi oferă ocazia să mă simt ca acasă”, ne-a mai spus Martin Heimbucher.

Despre Sibiu spune că îl percepe ca pe „un oraș foarte prietenos și locuibil cu o ofertă culturală bogată”.

„Sunt foarte impresionată de muzica ce joacă un rol important în liturghie”

Tot din Germania vine și Tabea Schünemann, studentă la Teologia protestantă în al zecelea semestru. Până acum a studiat la Heidelberg și o perioadă în Beirut, Liban. „Când a trebuit să părăsesc Libanul, mai devreme decât era planificat din cauza războiului din Orientul Mijlociu, am avut ocazia să particip la semestrul ecumenic de la Sibiu în scurt timp. Sunt foarte recunoscătoare pentru această oportunitate. Mi se pare foarte interesantă România și în special contextul Transilvaniei, unde pot să aprofundez tema Ortodoxiei și ecumenismului și pot stabili noi contacte”.

Spune că a aflat câte ceva despre Ortodoxie în perioada în care a fost implicată în studiul bisericilor răsăritene din Liban, dar și datorită unei perioade de un an petrecute la Ierusalim. „Din păcate, nu știam prea multe despre România și ortodoxia de aici. Cred că este foarte bine că aici ne predau înșiși teologi ortodocși și putem asista la liturghii. Până acum am învățat multe despre liturgia bizantină, teologia ortodoxă și contextul istoric. Sunt foarte impresionată de muzica ce joacă un rol important în liturghie și dăruirea preoților față de comunitățile și proiectele lor de aici”, ține să precizeze Tabea.

Întrucât încă sunt la jumătatea semestrului, studenta spune că sunt câteva întrebări la care ar dori să primească răspunsuri, acestea fiind legate în special de istorie, dar și de teologie. „De exemplu, aș dori să aflu mai multe despre epoca comunistă și despre cum a modelat bisericile și oamenii de aici”.

„Cred că Sibiul este un oraș foarte frumos și locuibil. Priveliștea munților este întotdeauna grozavă. Există, de asemenea, multe colțuri frumoase și confortabile pentru a savura o cafea. Oamenii sunt de obicei deschiși și fericiți să ne cunoască. Există și multe oferte culturale, de la dans la teatru și bineînțeles viața bisericească – totul este disponibil”, povestește tânăra despre Sibiu.

„Orientul Mijlociu a devenit pentru mine Europa de Est”

Tabea Sturm a ajuns la Sibiu tot din Liban, neavând în plan acest lucru. „Când am auzit de posibilitatea de a studia la Sibiu teologia, cu accent pe ecumenism și ortodoxie, m-am hotărât repede să fac acest lucru. Așa Orientul Mijlociu a devenit pentru mine Europa de Est și sunt încântată de experiențele care mă așteaptă”.

„Pentru mine, istoria României și a societății ei este interesantă - aici locuiesc împreună sașii ardeleni, românii, romii, maghiarii etc. România este casă pentru toți acești oameni cu religiile și viziunile lor diferite asupra lumii. Faptul că bisericile ortodoxe nu aveau voie să fie construite în centrul orașului, în interiorul zidurilor orașului, pentru o lungă perioadă de timp și că bisericile ortodoxe din afara zidurilor orașului trebuiau să aibă o formă vestică pentru a fi construite a fost un lucru nou pentru mine să-l aflu”, spune tânăra.

„Mă frapează că oamenii continuă să relateze despre schimbările cauzate de dictatura comunistă”

Ann-Kristin Dürr studiază teologia protestantă la Leipzig și a urmat același traseu pentru a ajunge la Sibiu: Germania-Liban-România, participarea la semestrul ecumenic fiind o decizie de ultimă oră.

Spune că a aflat multe lucruri noi în ultima lună despre liturghia „atât cea luterană printr-un exercițiu de cânt liturgic, cât și prin introducerea în liturghia ortodoxă cu Alexandru Ioniță și participarea la slujbe în catedrala orașului și în biserica ortodoxă din Gusterița”.

„Am aflat despre România în primul rând când a devenit noul stat membru al UE, dar și prin prietenii ai căror părinți au emigrat din Transilvania în anii '90. Despre Biserica Ortodoxă știu puțin din vizitele pe care le-am avut în Liban, Israel și Letonia. Biserica Ortodoxă a fost foarte puțin menționată în timpul studiilor mele în Germania, așa că aștept cu nerăbdare să învăț și să experimentez mai multe aici”.

„Ceea ce mă frapează, de asemenea, este că oamenii continuă să relateze despre schimbările din Bisericile Ortodoxă și Luterană cauzate de dictatura comunistă până în 1989 și, în același timp, am aflat puține în mod direct despre această perioadă”, spune studenta.

„Faptul că sunt numeroase biserici fortificate aici, marturisesc o istorie plină de evenimente - este unic”

Nick Helmers și Benedikt Franz sunt colegii despre care a pomenit la început Alina Kuna. Aceștia spune că au fost anul trecut într-o excursie în Transilvania și le-a plăcut atât de mult încât au decis să petreacă aici un semestru întreg.

„Am învățat deja multe despre România la Jena, unde am făcut un curs de introducere în istoria României și un seminar despre românii din afara României. Înainte de asta însă, știam puține despre România și Europa de Est în general (...) Sfânta Liturghie este un aspect cu totul nou și străin pentru mine. În același timp, aceasta este și cea mai fascinantă expresie a credinței. Mi-ar plăcea să aflu mai multe despre ea în viitor și să înțeleg totul. Sunt multe lucruri despre Ortodoxie pe care încă nu le înțeleg, mai ales teologia sistematică (...) Îmi plac slujbele luterane de aici. Densitatea mare a liturghiei este nouă pentru mine”, spune Nick.

Sibiul îi amintește de Jena sau de Tübingen, orașe unde studiază și a copilărit. „Oraș studentesc, tânăr, mult transport în comun. Există, de asemenea, oferte culturale grozave și un parc frumos. Îmi place în special apropierea de natură și de munți. Prețurile pentru mine la restaurant sau la patiserii sunt semnificativ mai ieftine decât în ​​Germania, dar în supermarket nu sesizezi nicio diferență”.

La rândul său, Benedikt recunoaște că nu știa aproape nimic despre Ortodoxie. „Pentru mine a fost pur și simplu a treia confesiune creștină ca mărime; până acum avusesem de-a face doar cu protestantismul și catolicismul din Germania (...) România îmi era și ea destul de necunoscută. De mult plănuisem să călătoresc în această țară pentru că bunicul meu s-a născut în Banat. Auzisem și de sașii ardeleni. Știam de România ca o țară care a suferit și ea din cauza erei întunecate a comunismului, ceea ce se vede din păcate în dezvoltarea ei economică”.

Tânărul consideră că existența a numeroase biserici fortificate care „marturisesc o istorie plină de evenimente, este unic aici”. „Ceea ce mă fascinează și la Sibiu, și la regiunea Transilvaniei în general este faptul că aici se reunesc diferite confesiuni, fiecare viețuind în limbi diferite. E puțin ciudat că, ca german, uneori pot vorbi germană aici. Din fericire, atitudinea față de viață nu este așa în Germania: totul se simte mai relaxat și mai cald aici; ești primit într-o manieră prietenoasă”.

În ceea ce privește semestrul ecumenic, Benedikt îl consideră o experiență interesantă „pentru a învăța ceva despre Ortodoxie”. „Este atât de divers și foarte diferit de teologia protestantă, încât probabil nu aș putea afla mai multe despre ea (ortodoxie - n.n.) nicăieri mai bine decât aici. Această confesiune este cu adevărat fascinantă. În același timp, acest lucru face și greu de înțeles. Mă întreb de ce a existat această ruptură în biserică între «Apus» și «Răsărit». Creștinismul s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor. Drept urmare, aceste denominațiuni par a fi foarte îndepărtate unele de altele. Încă nu am înțeles pe deplin asta”, constată studentul.

Spune că a reușit să cunoască și partea medicală a Sibiului, fiind bolnav la început: „în ciuda competențelor lingvistice slabe, oamenii sunt foarte calzi și au avut grijă de mine. Sunt foarte mulțumit de infrastructura medicală; doar puțin surprins de câte farmacii sunt. Am participat deja la câteva evenimente din comunitatea bisericească protestantă și acum cânt în corul de tineri și în corul Bach, ambele conduse de un cuplu de muzicieni bisericești dedicați. Ne dau și lecții de cânt liturgic”.

Sursa fotografii: Facebook.com / Ökumene Semester Hermannstadt

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

*** Comentariul a fost șters, deoarece nu are legătură cu subiectul sau face parte din categoria „trolling”

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Multi studenti spun ca Biserica nu mai are viitor in *** Romania. ***

*** Comentariul a fost moderat, deoarece conține un limbaj calomnios.

Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Sterge si nu divulga.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus