Luni,
06.05.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Viața unui dependent de jocuri de noroc: ”Sunt bolnav, un nenorocit, i-am dezamăgit pe toți”. Noua lege nu schimbă nimic, nu satele sunt problema

Viața unui dependent de jocuri de noroc: ”Sunt bolnav, un nenorocit, i-am dezamăgit pe toți”. Noua lege nu schimbă nimic, nu satele sunt problema

”Bună ziua, numele meu este Ștefan”. Așa își începe povestea vieții un tânăr de 27 de ani, dependent de jocuri de noroc. A luat legătura cu Turnul Sfatului pentru a explica de ce proaspăta lege prin care sălile de ”păcănele” sunt interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori nu ajută pe nimeni. Și să vorbească despre o viață care de câțiva ani a devenit un chin.

”Nu mai am control și nici puterea de a mai lua niște decizii lucide”

Ștefan spune joacă de la 12 ani și de trei ani a înțeles că e dependent. Dar spune că nu se poate împotrivi și nu l-a ajutat nici consilierea psihologică, nici familia, nici prietenii și nici preoții.

”Țin să menționez că sunt dependent de jocurile de noroc de mai bine de 12 ani. De 3 ani am conștientizat că sunt în pericol, până atunci doar m-am jucat cu soarta mea, pentru că erau momente când pierdeam și momente în care mai reușeam să scot bani, pentru a mai plăti din datoriile acumulate.

În urmă cu 3 ani, am ajuns la concluzia că sunt bolnav, că sunt un jucător patologic, și eu chiar nu mai am control și nici puterea de a mai lua niște decizii lucide. Nu mai țineam cont de nimeni și nimic, un nenorocit.

Efectiv intram și jucam până la ultimul leu, după care începeam să sun, să mă împrumut de bani, îi pierdeam și pe ăia și au fost multe dăți în care m-am lăsat fără bani de mâncare, țigări, nici măcar 2 lei de pâine nu îmi lăsam. Am ajuns să fur din casă, am ajuns să fiu cel mai mare mincinos, ajunsesem să-mi blestem ziua în care m-am născut și mă săturasem de câte ori le-am promis celor dragi mie că o să mă opresc și eu mă trezeam tot acolo, la "jocuri". Știam ca nu este bine ce fac și că i-am dezamăgit pe toți și toata lumea suferă din cauza mea, știam că au ajuns să muncească pentru mine să mă scoată din problemele cu cămătarii.

În prezent sunt la fel, nu s-a schimbat nimic. Am încercat de mai bine de 3 ani cu bisericile, după care m-am predat la pocăiți. Am chemat acasă 12 păstori să se roage pentru mine poate o să scap. Nu a mers.

După asta am ajuns să caut informații despre dependențe, să văd de unde pleacă, dar tot nu am reușit”, povestește el.

Vrea să fie exclus și nu poate

Ștefan mărturisește că a depus cereri prin care să nu fie primit la sălile de jocuri în toate locurile unde obișnuia să meargă. I-a rămas doar un singur brand, despre care el spune că nu a putut nicium să-i determine să nu-l mai primească înăuntru.

”De un an mi-am dat singur interdicție în toate sălile și cazinourile din zona în care locuiesc, pentru că am ajuns la disperare.

Am ajuns să le dau acordul meu să aibă poza cu mine, să mă recunoască în cazul în care intru. La cei de la ONJN (n.r. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc) le-am trimis email-uri peste email-uri, dar nu m-au contactat, mi-au dat niște răspunsuri total pe lângă ce doream eu ca ei să facă pentru mine. Să mă bage în sistem, să nu mai pot intra în nicio sală de jocuri.

Până la urmă au mai rămas cei de la XXX (n.r. am anonimizat numele companiei pentru că până la această oră nu am primit un răspuns de la această instituție), unde am acces să intru și unde am pierdut foarte mulți bani anul acesta. Le-am trimis și lor email-uri, le-am cerut să mă autoexcludă, le-am trimis cerere și nimic.

Ei spun că nu dețin baza de date pentru autoexcludere, dar este singura agenție care nu deține așa ceva. În condițiile in care este numărul 1 in Europa, ei au autoexcludere doar online. Dar ei nu activează doar online, au și agenții în care oamenii pot intra fizic acolo și nu-i legitimează nimeni.

Drept dovadă, eu mă joc de la 14 ani și acum am 27”, explică Ștefan.

”Sunt taximetrist și am avut și 36 de ore de stat în mașină, totul pentru a face rost de bani, să scap de cămătari.

Am o prietenă, însă, sincer, nu știu cât timp mă va mai accepta așa. Mi-a dat acum banii de chirie, pentru că aveam datorii foarte mari și la chirie și la utilități. După ce a plecat i-am băgat la păcănele și am pierdut tot”.

De ce nu e bună ”Legea păcănelelor”

Ștefan susține că prin noua lege se încurajează de fapt jocurile de noroc. El spune că nu la sate era problema, oamenii de acolo fie vin în oraș să joace, pentru că de regulă acolo au locul de muncă, fie nu au bani să-i cheltuie pe „păcănele”. În schimb, pentru cea mai mare masă a jucătorilor, cei din orașe, nu s-a făcut nimic, explică el.

”Legea aprobată pentru scoaterea sălilor de joc de la sate este fix zero. Nu la sate este problema, nu acolo sunt jucătorii.

Problema cea mare este în orașele mari precum București, Ploiești, Sibiu, Brașov, Cluj și multe altele.

De aici trebuiau scoase toate casele de pariuri, aici sunt peste tot, lângă școlii, lângă magazine, lângă casele de amanet, peste tot există sală de jocuri și toate persoanele care sunt dependente sunt expuse riscului de a intra în acele săli.

Singura soluție pentru protejarea oamenilor este să se oprească reclama la aceste jocuri, iar toate sucursalele Superbet, Fortuna și restul sălilor mici de cartier să fie mutate la ieșirea din oraș și să facă acolo cazinouri cu 1.000 de aparate, dacă vor.

Doar așa va putea funcționa sistemul de autoexcludere și de scanare a actului de identitate înainte de a intra în sălile de joc sau cazinourile mari”, spune tânărul.

El susține că nu e reală informația potrivit căreia jucătorii se vor refugia în online.

”Online-ul nu mă atrage, nu e același lucru. Iar toți cunoscuții mei spun același lucru. Îmi place atmosfera dintr-o sală de jocuri, acolo nu mă judecă nimeni, acolo pot fi eu. Toți sunt ca mine acolo. Fetele îmi dau o băutură, îmi țin companie, mă ascultă și nu-mi pun întrebări. Și ce e mai important, nu mă judecă”, explică Ștefan.

Spune că mecanismul din online este chiar mai periculos decât cel din sălile ”reale”.

”În online câștigi, să zic 37.000 de lei. Dar banii ăștia nu-i poți transfera pe loc, așa cum o poți face la jocuri. Dacă ai câștigat, ai luat banii și ai plecat. Că te întorci, asta e partea a doua, mă înțelegi? În online, banii stau în contul tău de jocuri 72 de ore. Abia pe urmă îi poți transfera. În acest timp, nimeni, dar nimeni care e jucător nu așteaptă să-i încaseze. Sunt 30.000, te gândești să bagi 7.000, că tot i-ai câștigat degeaba și așa rămâne și cifră rotundă. Și după 10.000 mai bagi 10.000, să-i recuperezi pe primii. Până pierzi tot. În mai puțin de 3 ore, nu în 72 de ore, cât e termenul lor”, explică el.

Ce spune ”Legea păcănelelor”

Legea votată recent de către Parlament, interzice sălile de „păcănele” în localităţile sub 15.000 de locuitori și a fost promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis. Operatorii de pe piață îi ceruseră președintelui să solicite reexaminarea legii de către Parlament.

Legea promulgată miercuri, 17 aprilie, de către preşedinte urmează să intre în vigoare în zece zile. Adică în 27 aprilie.

Modul rapid în care a trecut legea în Parlament a stârnit reacţii inclusiv în rândul politicienilor prezenţi la votul din 9 aprilie, deputatul USR Ionuţ Moşteanu acuzând coaliţia de guvernare de ipocrizie.

„Flagelul jocurilor de noroc nu există doar în localităţile care au 15.000 de locuitori. Păcănelele distrug milioane de familii din toată ţara”, a spus și deputatul USR Diana Stoica, iniţiatoare a mai multor proiecte de lege pe temă.

Asta în condițiile în care alte şapte legi, cu efecte pe scară mai largă la adresa industriei, bat pasul pe loc în Parlament.

În România funcționează peste 80.000 de aparate de tip păcănele/slot machines. Numărul dependenților de jocuri cu noroc nu e cunoscut exact. Un studiu realizat chiar de industrie în 2016 indica aproximativ 100.000 de persoane, scrie Europa Liberă.

Două dintre ele au fost iniţiate chiar de formaţiunile din coaliţia de guvernare, PNL și PSD.

Unul din proiecte scoate sălile de jocuri la limita tuturor oraşelor şi comunelor din ţară, iar celălalt interzice drastic reclamele la jocuri de noroc şi pariuri în audiovizual.

Alfred Simonis spune că şi acelea vor putea fi aprobate de urgenţă, însă mai întâi trebuie văzut efectul legii tocmai promulgate de preşedinte.

„Sunt extrem de multe dispute, inclusiv că având licenţe achitate şi contracte de închiriere unii operatori nu s-ar putea închide. Peste 10 zile vreau să văd dacă vor rămâne acele săli deschise şi dacă sunt vulnerabilităţi pe care va trebui să le corectăm”, spune el.

Psiholog: Un dependent este o persoană care experimentează o suferință clinică

Psihologul Mihai Copăceanu susține că în Romania jocul de noroc a devenit o normalitate. Din 5 băieți, cu siguranță doi au jucat cel puțin o dată jocuri de noroc, iar în fiecare clasă de liceu cineva are un coleg care este dependent de păcănele, cere bani împrumut, are foarte multe datorii, nu se poate opri, este stigmatizat și rușinat de propria dependență, explică el.

Jocurile de noroc au un potențial foarte ridicat de a produce dependență.  Dacă pornim de la acest adevăr psihologic, putem înțelege că un jucător de jocuri de noroc care ajunge să devină dependent este o persoană care experimentează o suferință clinică, joacă fiind condus de impulsuri, nu se poate controla, are încercări repetate de a se opri în ciuda pierderilor pe mai multe planuri, are regrete, este neputincios, joacă în ciuda unor consecințe negative, ascunde adevărul, deci are nevoie de ajutor și intervenții.

Lângă Sibiu, la Șura Mică exista un centru rezidențial în care sunt tratați alături de dependenții de alcool și dependenții de jocurile de noroc. Din păcate, în Romania, numărul celor care ajung în tratament și recuperare este foarte mic.

Numărul dependenților este deosebit de ridicat și pentru că ne confruntăm cu o creștere incredibilă a sălilor de joc peste tot, în fiecare cartier, în fiecare sat și oraș din Romania.

Vorbim de o afectare nu doar din punct de vedere financiar cat mai ales de afectarea sănătății  mintale, vorbim de depresie și în cazuri grave de tentative de suicid și suicid. Întreaga familie suferă, de la conflicte zilnice, agresivitate și stres ridicat, la divorțuri.

În Romania, din păcate, în rândul tinerilor, în ultimii ani practica aceasta a devenit o normalitate. Din 5 băieți cu siguranță doi au jucat cel puțin o dată jocuri de noroc. În fiecare clasă de liceu cineva are un coleg care este dependent de părcanele, cere bani împrumut, are foarte multe datorii, nu se poate opri, este stigmatizat și rușinat de propria dependență. Dar la modul general vorbim de normalizarea jocurilor de noroc în rândul tinerilor, ceea ce reprezintă o gravă problemă”, spune Copăceanu.

El susține că proximitatea sălilor de jocuri încurajează această dependență.

”Intervențiile sunt la nivel personal, individuale și particulare, dar și la nivel de societate. Una dintre măsurile eficiente, pe lângă reglementarea strictă, este reducerea disponibilității. Cu cât ai mai puține jocuri în comunitate (sau deloc) cu atât te vei juca mai puțin. Reducerea ofertei de jocuri de noroc este o strategie eficientă atât pentru populația generală, cât și pentru jucătorii cu risc sau problematici.

Categoric, măsura de a interzice în comunitățile mici are un rol în prevenirea suferinței cauzate de dependența de jocuri de noroc, însă cât de mult va influența, încă nu putem face estimări.

Australia, de exemplu, a înființat linii telefonice de consiliere gratuită, care sunt disponibile 24h/24 unde jucătorii pot telefona și pot primi ajutor. Marea Britanie a elaborat strategii naționale de reducere a efectelor negative ale gamblingului.

O parte din jucători vor migra online, însă pentru unii dintre ei aceasta nu reprezintă o opțiune, deoarece experimentează altă stări emoționale atunci când intră într-un loc unde se joacă”, confirmă Copăceanu, exact ce spunea Ștefan.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Darius

Acum 1 săptămână

Buna ziua. Scriu acest mesaj pentru ca inteleg perfect prin ce trece baiatul din material. Acum 10 zile am pierdut 3200 euro jucand la pacanele pe Mihai Viteazul. De la 10 seara pana la 05 dimineata am cheltuit intreaga suma. Am inceput cu sume mici, iar pe masura ce pierdeam, maream suma pariata. Luni intregi de munca irosite in cateva ore. La o miza de 8 - 10 lei, dispar banii instant. Am regrete imense si un sentiment groaznic de vinovatie! As plati oricat sa stiu ca va exista real posibilitatea de a fi inchise toate salile de pacanele, iar guvernul nostru de tinichea sa ne ofere posibilitatea de a fi exclusi permanent prin completarea unei declaratii pe proprie raspundere! Dar, guvernantilor nu le pasa de oameni, iar interlopii proprietari de sali de jocuri prospera pe naivitatea si prostia unora ca mine. Este un subiect tabu, nu exista protectie pentru dependenti. Iluzia de a castiga sau de a-ti scoate banii bagati distruge tot. Nu mai ramane nimic, doar durere si chin!
Raspunde

Mopri

Acum 1 săptămână

Cei predispuși la dependențe periculoase, vor găsi întotdeauna ceva de care să depindă. Fie tutun,alcool, droguri,pariuri . Cazuri extreme existau chiar și în vechiul regim,unul am cunoscut și eu, jucător înrăit de poker. Dacă pt. ei e foarte greu spre imposibil să mai faci ceva, măcar povestea lor să ajute pe alții să se ferească.
Raspunde

Costel D

Acum 1 săptămână

Există comunitatea Jucătorii Anonimi unde persoanele dependente înțeleg cu ce se confruntă și primesc sugestii pentru a nu face următorul pariu. Totul e gratuit, funcționează pentru cei care își doresc cu adevărat sa oprească jucatul.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Sa bea, sa fumeze, sa mearga la curve! E mai sanatos (na, psihic, nu neaparat fizic :))si mai satisfacator!

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Au aparut programe de ghidare cu mobilul dar observa repede si schimba placa de baza sau masina.
Raspunde

Fodor

Acum 1 săptămână

Vorbești doar să te afli în treabă. Fiecare aparat are o verificare tehnică valabilă un an de zile, timp în care ai nevoie de aprobare să schimbi și un buton spart. Fiecare aparat are o serie ca și mașina și nu o poți muta în altă locație decât cu aprobare din București. Nu riscă nici o firmă să îi închidă activitatea pentru că schimbă o placă de soft sau aparat. Înainte de a vorbi, mai bine interesează-te cum stă treaba și nu te lua după ce spune unul sau altul care nu au nici o treabă cu această activitate.
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Spargerea sau mutarea n-are legatura cu decompilarea. Ar fi culmea sa minta MAI.
Raspunde

Mircea

Acum 1 săptămână

La fel de bine poți fi dependent de droguri, de tutun, de alcool sau chiar îți poți irosi tot într-o singură zi banii pe haine scumpe sau parfumuri de lux. Autoritățile nu te pot proteja de nicio dependență dacă tu însuți nu o faci. Să așteptăm mereu ca statul să ne dea și să ne facă… nu este asta soluția.
Raspunde

Javert

Acum 1 săptămână

În Monaco cetățenilor monegasti le este interzis prin lege sa joace la cazinou pe teritoriul Principatului Monaco.
Raspunde

Bagaban Nelutu

Acum 1 săptămână

Si in solidaritate cu aceasta lege sa mai dea una in care sa interzica hipermarketurile si mega mallurile in localitaticu mai putin de 1000 de locuitori.
Raspunde

Adrian

Acum 1 săptămână

Chiar la sat este problema, dacă faceți o vizita pe la sălile de la sate și cele de la oraș o sa vedeți ca cele de la sate sunt pline iar cele de la oraș sunt goale. Sunt total de acord cu legea asta și pe viitor sa le interzică de tot în Romania
Raspunde

Marinescu

Acum 1 săptămână

Am sa reclam la Uniunea europeana poate face ceva cu banditii din capul statului care omoara tineretul pt a se imbogati pe urma cazinourilor care n-ar avea ce sa caute intr-o tara saraca si corupta. In Paris nu exista decat un singur cazinou pt à nu incuraja inselatoria, in Romania sunt cazinourile unul langa altul. Nu vor sa le desfiinreze banditii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus