Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Epavă-reclamă abandonată pe Transfăgărășan: Proprietarul spune că nu o poate lua din cauza autorităților, autoritățile dau vina pe proprietar

Epavă-reclamă abandonată pe Transfăgărășan: Proprietarul spune că nu o poate lua din cauza autorităților, autoritățile dau vina pe proprietar

În fiecare an, imediat după deschiderea circulației pe Transfăgărășan, pe marginea drumului apar numeroase autovehicule, cele mai multe foarte vechi și fără valoare, parcate intenționat pentru o lungă perioadă de timp. Acestea sunt folosite pentru publicitate, având pe ele colantate numere de telefon și servicii, în special tractări auto.

O astfel de mașină care face reclamă unei firme din Avrig specializată în ”tractări, excavări și transport basculabil” a fost adusă în atenția redacției de un cititor. Acesta a observat că mașina a fost abandonată pe Transfăgărășan peste iarnă, sub acțiunea intemperiilor devenind o adevărată epavă care poluează mediul înconjurător.

”Este evident că mașina a fost lăsată acolo intenționat, deoarece are stickere care indică faptul că proprietarul dorește să facă reclamă unei companii de tractare. Această practică este întâlnită des pe drumurile din România și este extrem de dăunătoare. În astfel de situații, aceste mașini abandonate pot provoca daune grave mediului fragil din zonă.

Motivele dăunătoare sunt multiple și merită atenție specială. Greutatea zăpezii și avalanșele au cauzat spargerea tuturor geamurilor mașinii, lăsând vehiculul expus la intemperii și contribuind la poluarea mediului înconjurător. Bateria mașinii curge și afecteze solul și apa din apropiere. De asemenea, există riscul scurgerilor de ulei în timpul iernii, la temperaturi scăzute, ceea ce poate avea consecințe negative asupra solului și biodiversității din zonă” spune O.M., cel care ne-a și transmis fotografiile.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu cel care a urcat mașina acolo și a lăsat-o peste iarnă. El arată că nu este singurul care face asta, în timpul sezonului turistic fiind multe mașini de acest gen, iar bătălia cea mare ”este să ajungi primul sus, acolo sunt locurile bune”. El mai explică faptul că publicitatea aceasta rentează, deoarece primește apeluri pentru tractări, însă nu dorește să precizeze cu exactitate câte în timpul verii.

Referitor la mașina din fotografii, reprezentantul firmei a precizat că ”s-a înschis Transfăgărășanul și n-am mai apucat să o iau jos”. În același timp dă asigurări că ”dacă mă lasă cei de la drumuri oricând mă duc după ea”.

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, administratorii Transfăgărășanului, au explicat pentru Turnul Sfatului că vremea este foarte imprevizibilă în această perioadă în zonă și în niciun caz nu pot face astfel de concesii, care să pericliteze viața unei persoane.

Cât privește mașinile-reclamă, drumarii admit că este un adevărat fenomen pe Transfăgărșan, pe care nu-l pot stopa pentru că mașina este o proprietate privată asupra căreia nu pot interveni. Eventual primăria comunei Cârțișoara, pe modelul altor primării care au mașini de ridicări, însă nu este cazul aici.

”CNAIR în calitate de administrator al drumului are obligația de a îndepărta doar autovehiculele abandonate pe carosabil, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice Art. 5 alin. 2: Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjenește sau pune în pericol siguranța circulației, și să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia. În cazul autovehiculelor din afara carosabilului, în cazul în care sunt într-adevăr abandonate, autoritățile locale sunt cele care trebuie să ia măsuri, cu ajutorul Poliției, fiind singurele instituții care pot identifica proprietarul și, în cazul în care constată abandonul, să îndepărteze autovehiculul”, au informat oficialii DRDP Brașov.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut un punct de vedere și Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu. Și polițiștii spun că atâta timp cât nu ocupă partea carosabilă nu pot interveni direct, prin urmare, ar trebui ca primăria care are zona în administrație să ia măsuri.

În concluzie, astăzi pe Transfăgărșan a nins, vor mai trece probabil săptămâni bune până ce drumul va fi redeschis circulației, iar epava-reclamă va putea fi coborâtă. Asta dacă proprietarul nu va dori să mai beneficieze de publicitate încă un sezon turistic.

Între timp o arie protejată este poluată zi de zi.

”Este important să subliniem că Transfăgărășanul este închis circulației publice încă din 6 noiembrie 2023, iar zona în care se află mașina abandonată face parte din Aria Protejată Valea Bâlii. Această rezervație naturală, cu o suprafață de 180 de hectare, a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 și este suprapusă atât sitului de importanță comunitară - Munții Făgăraș, cât și ariei speciale de protecție avifaunistică - Piemontul Făgăraș. Valea Bâlii este caracterizată prin pajiști întinse, intercalate cu creste abrupte, grohotișuri și stâncării, fiind habitatul unei flore specifice etajului alpin și subalpin al Munților Făgărașului. În cadrul acestei arii protejate se află și Lacul Bâlea, un lac de origine glaciară.”, a concluzionat O. M., autorul fotografiilor.

Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian. Vârful kitsch-ului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

17 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 săptămână

Ce-mi plac politienii: de fiecare data cind ai nevoie de ei iti explica de ce nu pot face ceva.De altfel,asta-i obiceiul standard al institutiilor publice nationale.Poate ar trebui comasate,ca alegerile...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aurel Metrescu

Acum 1 săptămână

Rău îi să nu știi folosi numeralele romani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 1 săptămână

Bai deci cat de tarani puteti fi daca la toate pozele blurati placutele masinilor, dar cand apare una cu OT sau VL, le lasati sa se vada. Sunteti chiar sub orice critica.
Raspunde

Didi

Acum 1 săptămână

Pai.... daca bateria curge, iar epava este un pericol pentru mediu si practic un gunoi, proprietarul acelui gunoi, cu numere de olt (pur intamplator), poate ar trebui amendati sau poate chiar urmariti penal, pentru poluare si depozitarea gunoaielor in spatii nepermise. Garda de mediu, oare ce face ?..... aha, sunt foarte ocupati cu frecatul mentei. Atata vreme cat statul romanesc de sorginte damboviteana, angajeaza indivizi fara nici un soi de constiinta, veti avea doar niste ingurgitatori de meniul zilei si bautori de cafele care asteapta sa treaca timpu, sa plece acasa...... nu angajati care sa fie constienti de ce se afla unde se afla si de ce au fost pusi acolo. Atata vreme cat nu i controleaza nimeni, pe acesti domni si doamne, monumente de pura incompetenta, prostie, lene, indolenta si IQ scazut, nu se va intampla nimic frumos. Stau rablele acolo, dar "nimeni nu poate face nimic"... nu pot fi deranjati de la cafele.
Raspunde

Unsibian

Acum 1 săptămână

Doamne ferește, vine un nesimțit și parchează mașina în natură iar in loc sa luăm măsuri ne scuzăm că nu avem ce face. Care e diferența între gunoiul acesta de mașină deșertat voit in natură și molozul deșertat? Să considere că mașina e gunoi să-l amendeze să-i meargă vestea.
Raspunde

Cetățean

Acum 1 săptămână

Incompetența!care distruge poporul....
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

Da asa, macar de curiozitate sa vedeti ce se intampla, ati ridicat vreo maina de-aia si ati dus-o la fier vechi? Pun pariu ca nici dracu' n-ar fi revendicat vreo despagubire, iar daca ar fi facut-o, mai mult ca sigur ca n-ar fi avut castig de cauza in niciun tribunal!. In loc sa va vaicariti atata , de ce nu puneti semne clare sau nu modificati legislatia care sa interzica stationarea masinilor pe Transfagarasan mai mult de 24h? Inca de copil tin minte placutele cu "nu calcati iarba". E atat de greu sa puneti astfel de panouri cu "parcarea interzisa"?. Atata labareala pt nimic. De fapt politia isi ia spaga si asta e tot.
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

Mai pe sleau spus. Sunt alea locuri legale de parcare? Nu? Pai de ce nu ridicati masinile alea? Aaaa, numerele de telef si numele firmelor de reclama duc catre primarii din zona sau catre rudele lor?. Inteleg.....dar fie vb intre noi, dobitoci nu sunt primarii si rudele lor, ci cei care-i voteaza!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Filar Monika

Acum 1 săptămână

Asta e reclama mascata la carutza galbena!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petre

Acum 1 săptămână

Reclamantul afirmă că bateria curge si poluează. A ridicat capota, sau cum a aflat? A analizat prezenta acidului pe solul de sub masină ? O baterie nu curge decât dacă e sparta carcasa de plastic prin strivire sau perforare, in caz de accident, sau deliberat. Masina pare totusi intactă in zona capotei
Raspunde

Nemo

Acum 1 săptămână

Ar trebui incendiate toate, apoi epavele duse la fier vechi.
Raspunde

Claus

Acum 1 săptămână

Acum vre-o 2 ani era intre Avrig si Porumbacu un Golf 4 care isi daduse duhul iar proprietarul probabil a gandit ca nu mai merita platforma sa il ia de acolo,conform numerelor de imatriculare era cam departe de casa domnul respectiv.Masina a stat circa 2 luni acolo,chiar putin periculos lasata,insa usor usor au avut grija unii sa o care de acolo,pe bucati,la un moment dat a disparut de tot,poate totusi gasesc baietii buni o solutie si o iau si pe asta de acolo.
Raspunde

Anghel Sorin

Acum 1 săptămână

Autoritățile parcă nu există. Ăia își lasă rablele pe unde vor mușchii lor.
Raspunde

Febksen

Acum 1 săptămână

Ridicată și dusă la depozitare. Dacă în decurs de 2 săptămâni nu vine după ea, dezmembrare și valorificare. Mașina aia sigur nu mai are ITP valabil, nu poate circula pe roți. Probabil nici nu merge. Mașina aia e doar un deșeu de fier vechi.
Raspunde

Costy

Acum 1 săptămână

Proprietate privată? Pai și in oraș cand se parchează ilegal de ce o ridică?...acolo nu mai e proprietate privată?
Raspunde

Cetatean

Acum 1 săptămână

Spuneti ca nu exista lege sa reglementati acest abuz. Dar pe baba de 76 de ani care a plantat flori in fata blocului unde locuia au amendat-o "autoritatle". Clar e multa mită la mijloc. Antifrauda trebuie sa ia nota de caz. Pentru reclama firmele trebuie sa plateasca.
Raspunde

Din cauza populației

Acum 1 săptămână

Ăștia care susțineți că e vina autorităților, gândiți-vă că legea nu se poate aplica din cauza majorității populației țării care nu vrea asta. Nu se poate trece peste dorința majorității.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus