Joi,
23.05.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Acum 172 de ani începea construcția primei clădiri a spitalului județean, ”pentru noi și urmașii noștri”. Ce scria în 1852 presa maghiară despre spitalul care primește și azi ”săracii bolnavi”

Acum 172 de ani începea construcția primei clădiri a spitalului județean, ”pentru noi și urmașii noștri”. Ce scria în 1852 presa maghiară despre spitalul care primește și azi ”săracii bolnavi”

Sibiu, 25 iulie 1852, ora 8 dimineața. Franz Joseph I al Austriei, împărat al Austriei din Casa de Habsburg, rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe al Transilvaniei, marchiz al Moraviei și mare voievod al Voievodatului Serbia se afla în Sibiu de 2 zile.

În zona bulevardului Corneliu Coposu de astăzi era ridicată o scenă bogat decorată, iar la baza viitoarei fundații a clădirii spitalului în care și acum mai funcționează 4 secții ale Spitalului Clinic Județean s-a săpat o mică groapă.

Acea mică groapă a fost punctul atenției întregului oraș în acea zi. Groapa de unde a pornit construcția spitalului public, prima clădire a Spitalului Clinic Județean de astăzi.

Se vor împlini în 25 iulie 172 de ani de la construcția primului spital public din Sibiu, iar în cele ce urmează vom reda în detaliu acel moment, așa cum a fost descris în presa maghiară a vremii.

Ziarul ”Pesti Napló” din 26 iulie 1852

Împăratul la teatru, în Sibiu. A urmărit piesa ”Richelieu” și a locuit la Palatul Brukenthal

Ziarul maghiar ”Pesti Napló” (a fost un ziar maghiar care a avut apariții din martie 1850 până în octombrie 1939. Ziarul avea sediul la Budapesta) scria în iulie 1852 detalii despre vizita lui Franz Joseph în Transilvania. Ziarul a trimis în Sibiu cel puțin un jurnalist, iar detaliile sunt comparabile cu munca pe care ar fi depus-o un profesionist al meseriei de astăzi.

Tonul folosit este însă extrem de entuziast, iar raportarea la Franz Joseph se face într-un mod ce nu poate fi conceput în aceste zile.

”Primirea Majestății Sale Apostolice în împrejurimile capitalei ținutului, suntem tentați să o descriem, fiind convinși dinainte că toate descrierile nu sunt decât o slabă reflectare a ceea ce se dovedește înălțător și dătător de viață”, începe jurnalistul prima relatare.

”Vremea a fost neclară și ploioasă până la ora 2 după-amiaza. Cu cât ne apropiam mai mult de fericitul preludiu al sosirii Majestății Sale Apostolice, cu atât mai mult cerul a început să se însenineze, și când, la câteva minute după ora 4, primul foc de lumină a anunțat cea mai înaltă sosire, norii întunecați au dispărut odată cu apariția Împăratului și Domnului nostru, iar soarele a zâmbit cu un zâmbet blând”, precizează articolul din ziarul ”Pesti Napló”.

”Încă de la primele ore ale dimineții, în ciuda ploii torențiale, pe toate străzile și în toate piețele pe unde Majestatea Sa Apostolică urma să defileze, mulțimile de oameni curgeau înăuntru, iar aceste părți ale orașului erau decorate în modul cel mai magnific.

În apropierea limitelor orașului s-a ridicat primul arc de triumf în stil gotic, un al doilea în stil bizantin la poarta Kistorony (n.r. Turnișor), iar un al treilea la Sótorony (n.r. Turnul Sării, care se afla atunci pe actualul Bulevard Magheru. A fost demolat în anul 1890).

De-a lungul întregului drum, de la granița Kistorony prin străzile Kistorony, Elisabeta de Russia (n.r. actuala stradă 9 Mai) și Piața Mare, au fost plantați pini, iar casele de pe aceste străzi se întreceau între ele în decorațiuni de bun gust și ingenioase.

Peste tot exista o dorință vie de a exprima sentimente de respect și supunere față de Suveran și cea mai nemărginită bucurie pentru sosirea sa supremă.

În timp ce după întregul, de la primul arc de triumf, până în Piața Mare, oamenii cu steagurile lor viu colorate, tineretul școlar și o mulțime nemaivăzută de oameni din Sibiu, întreaga garnizoană staționau în Piața Mare.

În fața palatului baronului Brukenthal, ca reședință a Majestății Sale, o companie de grenadieri era postată ca portdrapel.

La ora 4 după-amiaza s-au auzit focuri de armă, care au adus vestea fericită că armata Majestății Sale se apropie de granița Sibiului.

Imediat după aceea a început trosnetul puștilor, iar dangătul clopotelor a însoțit profunda emoție care, în acest moment solemn, a cuprins spiritele, pentru ca în curând, la sosirea Majestății Sale, să izbucnească în cel mai puternic tumult de bucurie, în care se manifestau cel mai profund respect și loialitate, cea mai nemărginită supunere și cele mai sincere urări pentru binele Suveranului Împărat.

Pe dealurile de la granița orașului, Majestatea Sa Apostolică a avut bunăvoința de a părăsi trăsura sa și, așezându-se pe un cal, a acceptat cu grație omagiul multor mii de oameni, pentru care vederea Împăratului și Domnului lor a fost una dintre cele mai frumoase zile de bucurie din viața lor. 

Majestatea Sa a fost primită de Electoratul Sașilor și de Consiliul Orașului, iar primarul își exprimă sentimentele de loialitate de nezdruncinat și omagiu fără margini.

Majestatea Sa cea mai grațioasă Apostolică a binevoit să răsplătească sentimentele de loialitate și afecțiune pe care le-a transmis.

La ora 5 fix, Majestatea Sa Apostolică a sosit cu cel mai mare entuziasm în Piața Mare, dispusă solemn, unde se afla în audiență Arhiducele Albert al Majestății Sale Regele Albert al Austriei. Majestatea Sa, însoțit de un decor splendid, a fost primit cu cel mai profund respect de către toți cei prezenți.

Alteța Sa Imperială a mers imediat la Biserica Catolică și a fost prezent la Te Deum-ul solemn. De acolo a mers la piața cazărmilor de pe strada Nagydisznódi (n.r. Cisnădiei), iar acolo a vizitat garnizoana. După ce a făcut acest lucru, Majestatea Sa Imperială Apostolică a avut plăcerea de a se întoarce la locuințele sale, și încă o dată drumul prințului a fost marcat de ovații neîncetate.

Seara, orașul a fost luminat în modul cel mai strălucitor și a fost pus în scenă un spectacol de teatru.

La ora 8, Alteța Sa Imperială, însoțit de Arhiducele Albert (n.r. nepotul împăratului Leopold al II-lea și unul dintre principalii consilieri militari ai împăratului Franz Joseph, arhiducele Albrecht Friedrich Rudolf Dominik de Austria, Duce de Teschen a fost general imperial austriac), și de un număr mare de invitați, a apărut în teatru, care era decorat festiv și splendid. În momentul în care Alteța Sa Imperială și-a făcut apariția în loja de la curte, un imn de o mie de note jubilator a răsunat în sunetul trompetelor, urmat de intonarea imnului popular de către personalul teatrului.

Majestatea Sa Imperială Împăratul a fost prezent la un act al reprezentației de succes a piesei "Primul cuplet al lui Richelieu". (n.r. Cel mai probabil este vorba de o reinterpretare a piesei ”Richelieu - Conspirația”, scrisă de Lord Lytton în 1839).

Apoi, Alteța Sa Imperială, însoțit de Excelența Sa Marele Duce Albert, Guvernatorul guvernului militar și civil, a vizitat orașul, care a fost iluminat în modul cel mai strălucitor.

A existat o infinită expresie de bucurie care l-a însoțit pe Majestatea Sa pe tot parcursul călătoriei sale”, se mai precizează în acest prim articol.

Este urmat de o notă. Un ”breaking news” modern: ”Tocmai am primit cea mai îmbucurătoare veste și cea mai mare bucurie pentru noi: Maiestatea Sa este foarte binevoitoare să prelungească încă o zi vizita în Sibiu. În această dimineață, cu prilejul prezentării tuturor autorităților militare și civile, Alteța Sa Apostolică a făcut o excursie în satul Vöröstorony (Turnu Roșu), la granița cu Oláh (n.r. Valahia).

Punerea pietrei de temelie a spitalului civil și sărbătoarea publică în noua livadă vor avea loc mâine”, se scria în ziarul din 24 iulie.

Coperta originală a piesei de teatru Richelieu

”Consiliul orășenesc al acestui oraș a hotărât să construiască un nou spital”

În ziua deschiderii oficiale a șantierului de la spital, împăratul Franz Joseph era așteptat pe actualul Bulverd Coposu încă de la ora 8 dimineața. La ora 14 avea programată o oră de înot la bazinul garnizoanei.

Iată relatarea momentului, preluată din ”Pesti Napló”:

”Încă de la primele ore ale dimineții a fost cea mai vie mișcare în toate părțile orașului. Pe promenada, decorată astăzi solemn cu steaguri, covoare, ornamente și ghirlande de flori, o mulțime incredibilă de oameni se unduia dinspre promenadă spre o piață întinsă, unde astăzi Majestatea Sa va pune piatra de temelie a spitalului public al orașului.

Părțile mai înalte ale acestui loc sunt înțesate de spectatori, care așteaptă cu toții cu bucurie și respect sosirea Împăratului.

Locul rezervat pentru primirea Majestății Sale este înconjurat de bresle, dotate steaguri.

În centrul pieței închise, pe o platformă tapetată, se află cortul imperial. În centrul cortului se află un scaun de tron și două mese cu perne de catifea, pe una dintre ele fiind așezate un document scris și o monedă aflată în prezent în circulație în Austria, iar pe cealaltă o lingură de argint și un ciocan de argint.

Trepte cu mochetă duc de la cort, la locul unde a fost pusă piatra de temelie, iar de o parte și de alta a treptelor se află tinere îmbrăcate în rochii albe de ceremonie, ținând ghirlande de flori.

La ora șapte și jumătate, sunt prezenți marele general, ofițeri de toate gradele, înalta nobilime, reverendul cler și toți funcționarii din ramura administrativă.

La ora opt fix, un strigăt de bucurie, care răsuna în depărtare și se apropia neîncetat, anunța apropierea Suveranului. 

Grünne (n.r. Karl Ludwig Grünne, Contele de Pinchard a fost un general austro-ungar. Murea în 1884), însoțit de un anturaj rafinat și splendid, și-a făcut apariția în cortul imperial pregătit pentru el, iar orchestra Nugent-Essredi, care fusese ridicată într-un loc mai înalt, a început imnul popular în tonuri solemne, apoi entuziasmul a urcat pretutindeni la cote maxime și a izbucnit în strigăte de bucurie puternice și neîncetate.

Strigătele triumfătoare de loialitate, de omagiu, de supunere și de recunoștință au răsunat în lung și în lat din piepturile înfierbântate ale norocoșilor din Sibiu.

Curând s-a făcut liniște.

Primarul Sibiului a pășit respectuos în fața Majestății Sale Apostolice Preafericite și a rostit următorul discurs foarte umil. (n.r. primar al Sibiului în acel moment era Baron W. Conrad von Conradsheim).

”Pentru a veni în ajutorul acestei nevoi, consiliul orășenesc al acestui oraș a hotărât să construiască un nou spital, iar punerea în aplicare a acestei hotărâri a progresat atât de mult, încât astăzi se poate pune piatra de temelie.

Încurajată de prezența binecuvântată și de favoarea cea mai grațioasă a Majestății Voastre și inspirată de dorința ca augusta prezență a Majestății Voastre să lase o amintire de durată nu numai în inimile noastre, ci și în lumea exterioară, municipalitatea își permite să facă cea mai umilă cerere ca Majestatea Voastră să ne acorde cu multă bunăvoință onoarea de a pune piatra de temelie a acestui spital.

Majestatea Voastră a promis cu cea mai mare amabilitate că va da curs acestei umile cereri.

Întrucât Majestatea Voastră are bunăvoința de a pune piatra de temelie a acestei clădiri, suntem pătrunși de convingerea fermă că ceea ce are ca iubit Împăratul nu poate fi decât cel mai binecuvântat succes. Iar pentru noi și pentru urmașii noștri, clădirea ridicată, în care săracii bolnavi vor găsi ajutor și refugiu, va fi o sublimă amintire a zilelor fericite și frumoase în care am avut nemeritatul noroc de a-l vedea pe iubitul nostru Suveran”.

Documentul, obiectele și banii au fost apoi plasați într-o cutie și depuse în piatra de temelie.

În timp ce orchestra cânta o rugăciune, Majestatea Sa Împăratul Apostolic a coborât la locul din fundație și acolo a pus piatra de temelie.

În liniște plină de respect, miile de oameni au asistat la acest act de coborâre și de har imperial care a răscolit sufletul, iar după ce Împăratul a făcut primul pas, Împăratul Împăratului, O, Rege al Austriei, a așezat piatra de temelie.

Majestatea Sa Apostolică a lovit cu ciocanul de argint piatra de temelie, și din nou un strigăt de cea mai profundă recunoștință s-a înălțat spre cer.

Sosirea și plecarea Alteței Sale Imperiale Împăratul a fost însoțită de strigătele mulțimii entuziaste. După ce s-a pus piatra de temelie, Alteța Sa Prea Sfinția Sa Apostolică a putut face o vizită foarte demnă la diferitele cazărmi și instituții de caritate și a putut să se convingă personal de starea și de mersul treburilor lor.

La ora 2 după-amiaza, Alteța Sa Apostolică a avut onoarea de a merge la piscina militară și de a face baie acolo”, se mai precizează în articol.

Portert al Împăratului Franz Joseph. Sursa foto: Razvanpop.ro

”Cu toții au părăsit cu extaz și cu fețe bucuroase sălile Suveranului Preafericit, la care orice rugător găsește mângâiere, orice dorință întemeiată găsește favoare și este ascultată”

A doua zi după deschiderea lucrărilor la spitalul public, Regele Franz Joseph și-a continuat vizita în Sibiu.

Relatarea de mai jos a apărut în "Magyar Hirlap", un alt ziar de limbă maghiară.

”La ora 8, la ora 8, Majestatea Sa Apostolică a apărut cu o suită foarte luminoasă, printre care se vedeau câțiva soldați de cel mai înalt rang din Oláhország (n.r. Oltenia). În timp ce se cânta imnul popular, a putut să inspecteze trupele și apoi să comande el însuși fiecare mișcare pentru manevrele ce urmau a fi executate.

Precizia exemplară cu care era executată fiecare mișcare era un motiv de mare admirație chiar și pentru noi, cei care nu eram inițiați în arta războiului. După ce exercițiul s-a încheiat, Majestatea Sa Apostolică i-a promovat pe unii ofițeri și ne-a făcut cunoscută deosebita sa satisfacție față de buna înfățișare, comportamentul și îndemânarea practică a trupelor.

Căpitanul cel mai vechi al bunului și excelentului Regiment Nugent, domnul Carandini, a fost promovat de Majestatea Sa la gradul de maior.

Ajuns la Sibiu, Majestatea Sa Imperială Apostolică a fost salutat respectuos și cu cele mai puternice strigăte de bucurie de marea mulțime de oameni care așteptau în fața locuinței sale. Astăzi, în special, un mare număr de oameni de la țară s-au adunat la Sibiu, în apropierea Palatului imperial.

Apoi, Majestatea Sa Imperială Apostolică a primit în audiență solemnă pe Alteța Sa Suverană Prințul Suveran de Oláhország.

Mai târziu, Majestatea Sa a acordat mai multe audiențe private. După cum aflăm dintr-o sursă autentică, aproximativ 200 de persoane au avut norocul ca cererile lor să fie ascultate de Majestatea Sa în persoană.

Cu toții au părăsit cu extaz și cu fețe bucuroase sălile Suveranului Preafericit, la care orice rugător găsește mângâiere, orice dorință întemeiată găsește favoare și este ascultată.

La ora 2 după-amiaza, a venit în vizită la Sfânta Liturghie.

Apoi, Majestății Sale Apostolice a mers la bazinul militar de înot din Sibiu.

În timpul prânzului imperial, orchestra Regimentului Nugent a cântat din nou sub ferestrele Palatului Brukenthal.

Seara, orașul, ca și în celelalte zile, a fost luminat intens. O mulțime imensă de oameni s-a adunat în fața palatului Majestății Sale.

Toată lumea voia să se bucure de fericirea de a o petrece în prezența iubitului și adoratului său Suveran, iar strigătele entuziaste de bun venit către cel mai grațios Domn al nostru, Împăratul, păreau cu această ocazie să le întreacă pe cele din zilele trecute.

Suntem intim convinși că frumoasele sentimente civice de loialitate, de respect și de afecțiune nemărginită față de Domnul nostru ereditar Împărat nu pot fi cu greu exprimate cu mai multă căldură și emoție decât au fost ieri și în zilele imediat precedente la Sibiu”, precizează ziarul Magyar Hirlap.

În 27 iulie, Franz Joseph părăsește Sibiul și își continuă vizita în Transilvania, mergând spre Brașov.

”Astăzi, la ora 5 dimineața, Alteța Sa Imperială, a părăsit Sibiul și s-a învrednicit să-și continue cea mai înaltă călătorie spre Brașov.

Înaltul stat-major general, toți ofițerii armatei, tot clerul religios, profesorii academiei de drept, membrii facultății, reprezentanții orașului nostru, s-au adunat în acest scop în fața celei mai înalte locuințe, unde o companie de grenadieri a fost așezată ca gardă de onoare, pentru a aduce Majestății Sale omagiul de rămas bun la plecare.

Clerul a fost așezat cu stindardele sale de-a lungul bulevardului. O mare mulțime de oameni aștepta în piață.

30 de tinere domnișoare în rochii albe de sărbătoare și împodobite cu frumusețea tinereții, legănând flori, formau un șir. Ca și la cea mai înaltă sosire, așa și acum clopotele orașului sunau.

Când Alteța Sa Imperială a ieșit cu trăsura pe porțile palatului, s-au auzit urale entuziaste și furtunoase din partea tuturor celor prezenți, care avuseseră încă o dată norocul de a-și vedea Majestatea lor și pe împărații lor. Și de îndată ce, cu ultima aclamație, adoratul Suveran a dispărut din fața noastră, am fost cuprinși de un sentiment greu de separare.

Fericirea zilelor trecute, toată splendoarea și măreția trecerii lor, bucuria, entuziasmul și toate acele momente sublime și emoționante, trăiesc acum doar în memorie. Să le păstrăm deci, și să transmitem cu fidelitate din generație în generație amintirea pe care harul Împăratului nostru, prin prezența sa cea mai augustă, a așezat-o în inimile noastre pentru a fi păstrată de neșters.

La scurt timp după plecarea Majestății Sale, Prințul de Oláhország, a părăsit Sibiul”, se precizează în ultimul articol care marchează vizita lui Franz Joseph în Sibiu.

Clădirea ridicată în timpul împăratului Franz Joseph

În clădirea a cărei temelie a fost pusă de Franz Joseph acum 172 de ani funcționează 4 secții ale Spitalului Județean

Pe frontispiciul clădirii de pe Bulevardul Corneliu Coposu încă mai apare anul inaugurării: 1857. Se înțelege astfel că întreaga construcție a durat 5 ani.

Interesant este că aici încă mai funcționează cinci secții ale Spitalului Clinic Județean Sibiu.

Sunt aici secțiile Medicală 1 și 2, precum și secțiile de nefrologie și gastroenterologia.

Capacitatea secției Medicală I este de 40 de paturi (30 paturi – medicală internă,  5 paturi la reumatologie și alte 5 paturi la alergologie).

La Secția Medicală II mai sunt alte 35 de paturi (32 paturi spitalizare continuă și paturi spitalizare zi), conform datelor de pe site-ul spitalului.

Compartimentul de Nefrologie funcționează tot aici, iar acestuia, înființat împreună cu Unitatea de dializă în anul 1990, i-a fost alocat 13 paturi în cadrul secției Medicală 1.

Secția Clinică Gastroenterologie funcționează la rândul său tot în această clădire.

Ce se întâmpla în lume în 1852:

Medicul german Robert Remak descoperă diviziunea celulară.

În Țara Românească intră în vigoare Codul penal și de procedură penală "Condica criminalicească și procedura ei", inspirat de codurile franceze

Democratul Franklin Pierce este ales (al 14-lea) președinte al Statelor Unite.

Inaugurarea noului palat Westminster.

S-a proclamat A Doua Republică, Louis-Napoléon Bonaparte devine împăratul Napoleon al III-lea. A durat până în anul 1870.

Se inaugurează Teatrul cel Mare din București, cu piesa "Zoe sau Amantul împrumutat". În 1875, devine Teatru Național.

Timișoara este legată de Viena printr-o linie electrică de telegraf. Aceasta este prima linie de telegraf de pe actualul teritoriu al României.

Moare istoricul român Nicolae Bălcescu (33 de ani).

Se naște scriitorul Ion Luca Caragiale.

Sursa foto principală: Muzeul ASTRA

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 săptămâni

Acum 172 de ani medicul Ignaz Semmelweis a atras oprobriul doctorilor austro-ungari, a pierdut dreptul de a profesa medicina si a sfarsit batut crunt de autoritatile vremii deoarece a introdus spalatul pe maini in spitale. https://en.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tzancă Gușterițeanu

Acum 3 săptămâni

Vremurile in care fratii nostrii romani erau sub genunchiele strain schismatic s-a terminat! Acum noi facem legea in Sibiu si alte orase din provincia anexata de puternica Oltenia si Bucuresti!
Raspunde

Ovidiu

Acum 3 săptămâni

Frumos articol. Poza este însă a Împăratului Francisc al II-lea (1786-1835) și nu a lui Franz Josef.
Raspunde

Maria Biafreza

Acum 3 săptămâni

Ce sa-ti spun Franz .Din rădăcinile **** , oricum au luat mai mult decât au dat , auraraia de pe ei oare de unde o fi ?

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

D.M.

Acum 3 săptămâni

acum 200 de ani exista administratie NU PANARAMELE DE AZI!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nemo

Acum 3 săptămâni

Iar spiritul umil al sibienilor s-a pastrat cam la aceeasi intensitate si in prezent...din pacate...
Raspunde

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului care incită la ură)

Raspunde

Hans

Acum 3 săptămâni

Poza prezentata este o pictura a imparatului Franz I din anul 1837 !
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 3 săptămâni

De ce aceste articole demne de Historia,varianta in limba maghiara?Au fost aici ceilalti migratori in proportie covarsitoare?De sasi stim.Atunci??Vreau sa lustruiesc si sa pup la sezut imperiul la nesfarsit?Era mai bine,era ordine zice inteleptul cu biblioteca in telefon..Acum e conducere saseasca si local si la presedentie.Poftiti ce doriti,aveti saxoni veritabili,cu radacini in imperiu!
Raspunde

Unsibian

Acum 3 săptămâni

Pe atunci se lua de la cei multi si se facea pt cei putini si bogati. Claca, taxe si impozite orin ASTA s a facut totul adica cu munca si banii majoritatii adica a romanilor . Nu inteleg Tudor vladimirescu ASTA hater

Raspunde

Razva

Acum 3 săptămâni

Da oare d ce e fdgr la conducerea sibiului Mai t vladimirescu? Om fi totinprosti SI TU destept . Pai noi in sibiu nu votam hotii din pnl sau PSD sau usr usl dupa ce in 2000 sibiul era faliment si distrus de hoti

Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 3 săptămâni

Meriti sa iti consume banii mai razvanel tata..Bravo!Ia cu escale cu avioane 'mici' si aeroport cu bagaj in carca matale,sa faci sport...Te felicit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus