Inginerul Ioan Jula este un pomicultor cu peste patru decenii de experiență, care deține o livadă în Cisnădie. Merele pe care le cultivă sunt cunoscute pentru gust, fiind căutate chiar de oameni din zone în care fructele au un mediu mult mai favorabil.
Ioan Jula a relatat despre afacerea sa la emisiunea Agrostrategia, în cadrul unui material realizat de Agrointeligența și difuzat pe postul public de televiziune. Și-a început cariera în 1985, după absolvirea facultății la Cluj, investind într-o fermă a statului.
Experiența acumulată ca director tehnic la o firmă agricolă în Sibiu l-a pregătit pentru provocările pomiculturii. Jula spune că a refuzat o ofertă atrăgătoare în Franța, pentru că singurul lucru pe care și-l dorea era să se întoarcă în România, motivat de dorința de a contribui la agricultura națională. „Ca să fii agricultor nu trebuie să ai o doză mică de nebunie, ci mare”, spune el cu umor.
Ferma sa, care întinde pe 74 de hectare, este un model de eficiență și sustenabilitate. Producția anuală atinge 35-40 de tone de fructe la hectar, rezultate care nu sunt doar rodul condițiilor pedoclimatice favorabile, ci și al abordării sale prudente față de chimizare. „Nu fac chimizarea excesivă”, asigură acesta. Livada a înființat-o cu fonduri europene: A plantat-o în anul 2020, cu ajutorul unei finanțări de 600.000 de euro, destinată înființării a 12 hectare de livadă nouă în sistem intensiv.
Acesta povestește cum este căutat de oameni din alte județe: „Acum 2 săptămâni mă sună cineva și mă întreabă dacă mai am mere. I-am spus că nu mai am mere. Era din Prahova. Zic, nu se poate - Argeș, Dâmbovița, veniți și luați mere de la noi? Mere ca de la dvs. n-am mâncat, îmi spun. Îs bune pentru că: una - zona, condițiile pedoclimatice și doi - faptul că nu fac chimizarea excesivă și o mică contribuție am și eu, că-s aici”.
Ioan Jula precizează că și selecția soiurilor este vitală pentru afacerea lui, dar ține să sublinieze că și gusturile oamenilor se schimbă, argumentat prin trecerea de la soiuri populare precum Golden la soiuri moderne precum Golden Rush, Fuji, sau Pinova. „Astfel, ce este la modă nu este întotdeauna pe gustul clienților săi”.
Cu un angajament pe termen lung, pomicultorul este convins că pomii săi vor rodi timp de 25 de ani, asigurând nu doar sustenabilitatea afacerii sale, ci și pe cea a comunității locale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: pomicultor cisnadie , ioan jula
Vizualizari: 7428
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Dincă Constantin
Acum 1 oră
Sibiu 2025
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Baciul obsecvios
Acum 3 ore
Hermannstadt