Duminică,
12.05.2024
Parțial Noros
Acum
11°C

Duminica Floriilor. Sunt aproximativ 1,8 milioane de români aniversați de Florii. Pe cine trebuie să feliciți

Duminica Floriilor. Sunt aproximativ 1,8 milioane de români aniversați de Florii. Pe cine trebuie să feliciți

Sărbătoarea de Florii sau Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Nu este o sărbătoare cu dată fixă și are loc în fiecare an cu o săptămână înaintea Paștelui. Această zi marchează intrarea Domnului în Ierusalim și sunt sărbătoriți toți cei care poartă nume de flori. Statisticile arată ci sunt aproximativ 1,8 milioane de români a căror onomastică este, anul acesta, în 28 aprilie. Acestora li se adaugă cei născuți în această zi. 

Floriile este sărbătoarea care ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, potrivit creștinortodox.ro

Primele mențiuni despre această sărbătoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, îi atribuie doua predici, iar pelerina apuseană Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se sărbăorea această duminică la Ierusalim spre sfârsitul secolului IV.

În vechime, Duminica Floriilor era numită și Duminica aspiranților sau a candidaților la botez, pentru că în această zi catehumenii mergeau cu toții, cu mare solemnitate, la episcop, spre a-i cere sa fie admiși la botez, iar acesta le dădea să învețe Simbolul credinței.

Se mai numea și Duminica grațierilor, pentru că, în cinstea ei împă­rații acordau grațieri. După un obicei stravechi, menționat chiar în sec. IV de către pelerina Egeria și generalizat în toată Biserica creștină, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvantate și împărțite cre­dincioșilor, în amintirea ramurilor de finic și de măslin, cu care mulți­mile l-au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa triumfală în Ierusalim și pe care noi le purtăm în mâini ca semn al biruinței împotriva morții.

Potrivit tradiției, atât la Bizanț, cât și la curțile domnești din Tările Ro­mânești, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu multă solemnitate. Luau parte împărații (domnii) cu demnitarii lor, cărora li se împărțeau făclii aprinse ca și la Paști.

În seara acestei duminici încep în biserici frumoa­sele slujbe ale deniilor din săptămâna Sfintelor Patimi. Tot în această zi își serbează onomastica cei care au nume de flori.

Nume care se sărbătoresc de Florii

În românia, potrvit ultimelor statistici sunt circa 1,8 milioane de români aniversați de Florii. Aproximativ 610.000 sunt bărbaţi, iar peste 1,7 milioane sunt femei, potrivit datelor de la Evidența Populației.

Cei mai mulți poartă numele de Florin (peste 340.000) sau Florentina (peste 130.000). Alte nume des întâlnite, cu aniversare de Florii, sunt Viorel sau Florian.

În rândul româncelor, printre cele mai multe cu nume de flori, sunt Viorica, Florica, Floarea şi Florina.

Nume masculine

Florin
Florentin
Florian
Floricel/ Floricică/ Florică
Bujor
Codrin/ Codru
Crin/ Crinel
Ghiocel
Iasmin
Iris
Laur
Laurențiu
Lilian
Mălin
Micșunel
Mugur / Mugurel
Mărgărit
Narcis
Trandafir
Viorel
Zambilică

Nume feminine

Florina

Florentina
Florența
Florica / Floarea
Anemona
Angela/Angelica
Brândușa
Camelia
Codruța
Crina/ Crinela/ Crinuța
Crizantema
Crăița
Dalia/ Daria/ Delia
Dafina
Garofița
Gențiana
Gherghina
Hortensia
Iasmina
Iris
Laura
Lăcrămioara
Liliana (nume asociat cu floarea de liliac)
Mălina
Margareta
Narcisa
Ortansa/Ortensia
Romanița
Rosa/Roza/Rozalia
Steluța
Trandafira
Viorica (nume asociat cu floarea de viorele)
Violeta
Zambila/ Zambilica

Foto principală informativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus