Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Sibianca Irina Popa reprezintă România la Olimpiada Internațională de Filosofie de la Helsinki. Ioan Buda a obținut mențiune la faza națională

Sibianca Irina Popa reprezintă România la Olimpiada Internațională de Filosofie de la Helsinki. Ioan Buda a obținut mențiune  la faza națională

Doi elevi din Sibiu din cei șase care au participat, se întorc acasă de la Olimpiada Națională de Filosofie cu premii. Este vorba de un premiu I și o calificare la faza internațională a acestei olimpiade și o primă mențiune. 

Irina Popa a obținut locul I la Olimpiada Națională de Filosofie, cu 95 de puncte și s-a calificat la faza internațională a acestei olimpiade, care va avea loc în Finlanda, la Helsinki, în perioada 16 – 19 mai. Fata este elevă în clasa a XII-a I la matematică – informatică.  

Ioan Buda a obținut prima mențiune, de asemenea cu un punctaj foarte bun, 90 de puncte, însă nu va merge în Finlanda. El este elev tot în clasa a XII – Științe, bilingv, intensiv engleză.

Ambii sunt colegi la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu.

Pentru că cei doi se află, în acest moment pe drumul de întoarcere de la Baia Mare, acolo unde a avut loc Olimpiada Națională de Filosofie, cea care a vorbit despre ei este profesoara lor, Ramona Săftescu, care i-a și pregătit în drumul lor spre performanță.

„Irina este un spirit enciclopedic, genial, interesat de filosofie, pentru că filosofia este o cunoaștere de dragul cunoașterii, așa cum spune Aristotel și ea este fascinată de cunoaștere pur și simplu. Este calificată și la Olimpiada Națională de Științele Pământului, dar să vedem dacă acum mai poate merge, pentru că trebuie să se pregătească pentru internațională”, spune profesoara.

Dascălul este dă părere că, pentru a fi bun la filosofie trebuie să ai capacitatea de a da răspunsuri hipermature la intrebările pe care și le pun copiii. Irina este un astfel de copil. Citește filosofie încă din clasa a VII-a, iar calificarea ei de astăzi este una firească.

„Dacă merita cineva să se califice, ea era. Este un copil filosof”, mai spune profesoara.

Vor urma cel puțin câte două facultăți fiecare

Despre Ioan spune că este și el un tânăr inteligent, cu o cultură vastă, care a participat și la alte olimpiade și concursuri la care a luat premii importante. Un copil vesel, mereu cu zâmbetul de buze.  

„Este pasionat de filosofie, teologie, literatură. Sunt copii diamant, excepționali”, spune Ramona Săftescu.

Din spusele profesoarei diferența dintre cei doi este că Ioan abordează filosofia mai mult din perspectiva teologică, pe când Irina merge mai mult pe știință, pe teoria cunoașterii științifice, dar amândoi sunt extrem de buni.  

„Mă simt onorată și extrem de fericită să am astfel de elevi. Irina ne va reprezenta minunat la Helsinki. Am foarte mare încredere în ea. I-am și spus că am o liniște aparte în privința ei, pentru că știu că se va descurca foarte bine. Vreau să știți că la faza națională s-a calificat cu punctaj maxim. A luat 10.”, spune profesoara de filosofie.

Irina cântă și la pian, iar Ioan este pasionat de limbile străine, de teatru și artă. La Olimpiada Națională de Germană la care a participat și la care a obținut premiul trei și o mențiune cu echipa, a învățat să cânte la flaut.

De fapt, ambii copii sunt olimpici și au obținut și în anii trecuți calificări și premii importante.

Din ce știe profesoara lor, după ce va termina liceul, Ioan va da la Facultatea de Filologie și se gândește să facă și filosofia ca a doua facultate. Iar în ceea ce o privește pe Irina, fata va urma Facultatea de Fizică și nu numai.

„Fizica este filosofia secundă a lui Aristotel, iar Irina asta vrea să urmeze, iar filosofia ca a doua facultate și biologia ca a treia. În raport cu creierul ei fabulos sunt așteptări realiste”, încheie cu mândrie prof. Ramona Săftescu.

La Olimpiada Națională de Filosofie, care a avut loc în aceste zile la Baia Mare, s-au calificat șase elevi din Sibiu. Aceștia au fost însoțiți de profesorul Paula Ciucur, de la Colegiul Național „Octavian Goga”. Irina și Ioan se întorc acasă cu premii și o calificare la etapa internațională.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Munteanu

Acum 2 săptămâni

Este bine că mai există elevi pasionati și care vor să știe cât mai multe și își pun alte întrebări în viață decât : "la ce-mi folosește în viață să învăț despre Aristotel?" cum se întreabă majoritatea elevilor de azi. Felicitări și dnei profesoare!

Raspunde

Sibian

Acum 2 săptămâni

Si acum sa inceapa felicitarile pt parinti si profesori, doar nu le au furat degeaba copilaria acestor copii. Tipic pt sistemul de invatamant romanesc - pregatim oameni buni la toate, filozofie, biologie, teologie, flaut, si cate pana la urma nu o sa fie buni la nimic decat olimpiade care conteaza doar pt parinti si profesori.

Raspunde

Doina

Acum 2 săptămâni

Mult succes la Helsinki, Irina Popa!!! Felicitări părinților și profesorilor care au înțeles ce copii minunați sunt în fața lor și dedicați au dat aripi acestor copii. Acum învață să zboare, cât mai sus aripile , cu mult curaj. Doar așa veți obține cât mai multe răspunsuri la întrebările Vieții.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Mai degraba ,,bascalii realiste'' intr-o tara in care viata este o escrocherie iar spaga, crima, talharia si plagiatul sunt promovate cu onoruri militare la rang de virtuti nationale.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 săptămâni

"Drum bun Rusescuuuuuuuuuuuuuuuuu, drum bun in Europaaaaaaaaaaaaaa ! " ( Mugea un comentator sportiv al unui meci de fotbal dintre steaua si Chelsea dupā ce fotbalistul bāgase un gol ) Bā, asta vedem noi la performanta de orice fel, pasaportul spre" dincolo " ( gâtul se înclinā, iar gura se strâmbā semnificativ indicând occidentul )
Raspunde

Marti

Acum 2 săptămâni

***** desteapta. Succes 

(Acest mesaj a fost moderat din cauză că nu are nicio legătură cu subiectul)

Raspunde

Andreea

Acum 2 săptămâni

Mult succes și realizări frumoase!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus