Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Doi ofertanți unici și cinci asocieri de firme, interesate de contractul de peste jumătate de miliard de lei pentru cloud-ul guvernamental. Centrul STS din Sibiu, inclus în proiect

Doi ofertanți unici și cinci asocieri de firme, interesate de contractul de peste jumătate de miliard de lei pentru cloud-ul guvernamental. Centrul STS din Sibiu, inclus în proiect

Cunoscute companii de telefonie, dar și firme din domeniul dezvoltării de software și soluții IT s-au înscris în lupta pentru contractul de peste 570 de milioane de lei pus la bătaie de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). În total, șapte asocieri de firme au depus oferte în cadrul procedurii de achiziție pentru proiectul „Soluții și produse TIC Cloud intern (echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluție Cloud IaaS, soluție Cloud PaaS), inclusiv servicii de instalare, configurare, punere în funcţiune, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire” pentru realizarea proiectului „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental”, finanțat prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene.

Mai exact, 576.286.068 lei este valoarea estimată a proiectului care prevede dezvoltarea infrastructurii de cloud guvernamental în patru centre de date - București, Cristian (Brașov), Sibiu și Giroc (Timiș).

Achiziția implică, printre altele, diverse categorii de echipamente și servicii, cu cantități minime și maxime specificate pentru fiecare categorie: includ diverse tipuri de servere, echipamente de stocare, switch-uri de rețea, soluții de software și alte componente necesare pentru infrastructura Cloud. Procedura de achiziție se bazează pe criteriul celui mai bun raport calitate-preț, cu o durată a contractului de 24 de luni. Achiziția nu permite variante și nu include opțiuni de reînnoire a contractului.

Oficial, prin acest proiect se urmărește modernizarea și eficientizarea serviciilor publice prin utilizarea tehnologiilor cloud avansate, ceea ce va aduce îmbunătățiri semnificative în modul de operare al instituțiilor guvernamentale, precizează STS în caietul de sarcini.

Printre beneficiile anticipate se numără eficientizarea proceselor guvernamentale prin centralizarea și simplificarea infrastructurii IT; creșterea securității datelor și a capacității de stocare și procesare; îmbunătățirea accesibilității și disponibilității serviciilor publice pentru cetățeni etc.

Conform informațiilor de pe platforma de achiziții publice, șapte oferte au fost înregistrate în cadrul acestei proceduri – două din partea unor companii și alte cinci din partea unor asocieri de firme. Orange Romania și Dante International SA, compania din spatele eMAG, sunt cele două oferte unice. Celelalte cinci asocieri sunt următoarele: Metaminds (lider) și Trencadis Corp SRL; Datanet Systems (lider), Sekom Iletisim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AS și Soitron; Vodafone Romania (lider) și Vodafone Net Iletișim Hizmetleri; Kontron Services Romania (lider), taikun.cloud și Trend Import Export; Dataware Consulting SRL (lider), Dendrio Solutions, Arctic Stream și SC Data Core Systems SRL.

Până pe 26 iunie este termenul evaluării ofertelor din punct de vedere financiar și tehnic.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a inaugurat în noiembrie 2022 Centrul de date de la Sibiu, ca urmează să devină parte a infrastructurii Cloudului Guvernamental din România, un ansamblu de resurse informatice, de comunicații și de securitate cibernetică, aflate în proprietatea statului român. Guvernul a promis că acesta va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale, iar noul centru din Sibiu va interconecta rețele de mare capacitate care asigură serviciile de comunicații securizate pentru beneficiari și va crește disponibilitatea serviciilor IT&C utilizate de instituțiile publice și cele din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Centrul STS de la Sibiu poartă denumirea de „Centrul de servicii esențiale de comunicații și tehnologia informației”.

Conform limbajului de specialitate, „cloud guvernamental” înseamnă „infrastructură guvernamentală în cloud” sau „servicii guvernamentale în cloud” sau cu alte cuvinte - „infrastructură guvernamentală bazată pe tehnologii de calcul distribuit” sau „servicii guvernamentale bazate pe calcul în rețea”

Altfel spus, obiectul achiziției include furnizarea de soluții și produse tehnice, informatice și de comunicație de tip Cloud intern, adică echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluții Cloud IaaS și PaaS (IaaS - Infrastructure as a Service înseamnă închirierea infrastructurii IT (servere, stocare, rețea) prin internet; PaaS - Platform as a Service: platformă online pentru dezvoltarea și rularea de aplicații, fără a gestiona infrastructura hardware - n.n.), împreună cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6375

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Unul

Acum 2 săptămâni

Ai naibii prăpădiți, pentru timpane, microfoane și patefoane găsesc juma de miliard, să asculte și să-nregistreze, dar pentru școli nu au bani.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus