Luni,
29.04.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Centrul STS din Sibiu, parte a unui contract de peste jumătate de miliard de lei: licitație pentru cloud-ul guvernamental

Centrul STS din Sibiu, parte a unui contract de peste jumătate de miliard de lei: licitație pentru cloud-ul guvernamental

Peste 570 de milioane de lei este valoarea proiectului care prevede dezvoltarea infrastructurii de cloud guvernamental în patru centre de date - București, Cristian (Brașov), Sibiu și Giroc (Timiș). Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a lansat procedura de achiziție pentru acest proiect, care este finanțat prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene.

Conform limbajului de specialitate, „cloud guvernamental” înseamnă „infrastructură guvernamentală în cloud” sau „servicii guvernamentale în cloud” sau cu alte cuvinte - „infrastructură guvernamentală bazată pe tehnologii de calcul distribuit” sau „servicii guvernamentale bazate pe calcul în rețea”

Altfel spus, obiectul achiziției include furnizarea de soluții și produse tehnice, informatice și de comunicație de tip Cloud intern, adică echipamente de procesare, stocare, backup, rețea și conectică, soluții Cloud IaaS și PaaS (IaaS - Infrastructure as a Service înseamnă închirierea infrastructurii IT (servere, stocare, rețea) prin internet; PaaS - Platform as a Service: platformă online pentru dezvoltarea și rularea de aplicații, fără a gestiona infrastructura hardware - n.n.), împreună cu servicii de instalare, configurare, punere în funcțiune, operaționalizare, integrare la nivel de servicii și instruire.

Valoarea totală estimată a achiziției este de aproximativ 576 milioane RON.

Achiziția va fi efectuată pentru patru centre de date situate în București, Cristian (Brașov), Sibiu și Giroc (Timiș). Aceasta mai implică, printre altele, diverse categorii de echipamente și servicii, cu cantități minime și maxime specificate pentru fiecare categorie: includ diverse tipuri de servere, echipamente de stocare, switch-uri de rețea, soluții de software și alte componente necesare pentru infrastructura Cloud.

Procedura de achiziție se bazează pe criteriul celui mai bun raport calitate-preț, cu o durată a contractului de 24 de luni. Achiziția nu permite variante și nu include opțiuni de reînnoire a contractului.

Oficial, prin acest proiect se urmărește modernizarea și eficientizarea serviciilor publice prin utilizarea tehnologiilor cloud avansate, ceea ce va aduce îmbunătățiri semnificative în modul de operare al instituțiilor guvernamentale, precizează STS în caietul de sarcini.

Printre beneficiile anticipate se numără eficientizarea proceselor guvernamentale prin centralizarea și simplificarea infrastructurii IT; creșterea securității datelor și a capacității de stocare și procesare; îmbunătățirea accesibilității și disponibilității serviciilor publice pentru cetățeni etc.

Citește și: Noul Centru STS de la Sibiu, nod al infrastructurii Cloudului Guvernamental. „Sibiul primește un impuls în dezvoltarea IT&C”

Amintim că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a inaugurat în noiembrie 2022 Centrul de date de la Sibiu, ca urmează să devină parte a infrastructurii Cloudului Guvernamental din România, un ansamblu de resurse informatice, de comunicații și de securitate cibernetică, aflate în proprietatea statului român. Guvernul a promis că acesta va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale, iar noul centru din Sibiu va interconecta rețele de mare capacitate care asigură serviciile de comunicații securizate pentru beneficiari și va crește disponibilitatea serviciilor IT&C utilizate de instituțiile publice și cele din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Centrul STS de la Sibiu poartă denumirea de „Centrul de servicii esențiale de comunicații și tehnologia informației”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Newman

Acum 5 luni

S-a construit in Sibiu cel mai mare Timpan de ascultare a cetatenilor dinRo.
Raspunde

Bambolero

Acum 5 luni

Nea secu, s-a dus vremea voastră. Tremuri că-ți găsește dosarul?
Raspunde

HBomb

Acum 5 luni

Mno, și ?! Ce anume crezi că vor asculta de la noi? Rețetele de pus varză? Sau câte beri ai băut cu Vărul Costel?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus