Marţi,
17.06.2025
Partial Noros
Acum
24°C

Palatul Brukenthal va fi deschis de Noaptea Muzeelor, după mai bine de cinci ani. Curtea Muzeului de Istorie se transformă în loc de petrecere pentru tineri

Palatul Brukenthal va fi deschis de Noaptea Muzeelor, după mai bine de cinci ani. Curtea Muzeului de Istorie se transformă în loc de petrecere pentru tineri

Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, a anunțat într-o conferință de presă programul pe care îl va avea instituția pe care o conduce în 18 mai, dată în care se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.

Acces gratuit la Palatul Brukenthal și Muzeul de Artă Contemporană, petrecere la Casa Altemberger

Potrivit acestuia, după mai bine de cinci ani, Palatul Brukenthal va putea fi vizitat gratuit. Sibienii vor putea vizita tot gratuit Muzeul de Artă Contemporană, iar în curtea Muzeului de Istorie Casa Altemberger va avea loc o petrecere, care va urma conceptul Campus Experience, pornit la Sibiu de 1 Mai. Accesul la concert va fi, de asemenea, gratuit.

Citește și: 1 mai la Brukenthal: sute de tineri au dansat la petrecerea din curtea Muzeului de Istorie, cel mai mare ansamblu gotic civil din țara noastră

„De Noaptea Muzeelor începând de la ora 18 până la 23, după mai bine de cinci ani de zile Palatul Brukenthal va fi deschis, asta însemnând saloanele, partea de expoziție de la etajul întâi, capodoperele Muzeului Național Brukenthal, salonul de curiozități și expoziția Puterea Leului. Istoria banilor în România, expoziție realizată cu Banca Națională a României. Muzeul de Artă Contemporană de pe strada Tribunei, numărul șase va fi deschis de Noaptea Muzeelor.

Muzeul de Istorie Casa Altemberger va fi închis pe toată durata zilei de 18 mai. Începând cu ora 16 până la ora 23 vom organiza proiectul pe care l-am început cu cei de la Summer Breeze și cu Focus Sibiu, Campus Experience, care va fi organizat toată vara. Am început în 1 mai, în 18 mai avem concert și vor mai urma și altele. De Noaptea Muzeelor, accesul este gratuit.

Este un proiect început de anul acesta pentru a pune în valoare curtea Muzeului de Istorie. Când am hotărât proiectul am spus să facem un proiect pentru DJ, adică cu muzică electronică pentru că în principiu ne adresăm tinerilor. Cu siguranță se cere și muzică populară, dar pentru un altfel, de public. Încercăm să ne adresăm tinerilor, unei medii de vârstă”, a spus Chituță.

Sinagoga nu mai poate fi vizitată anul acesta, de Noaptea Muzeelor

Potrivit managerului instituției, spre deosebire de anul trecut, sinagoga nu va fi deschisă publicului, de Noaptea Muzeelor.

„La Sinagogă, așa cum știți, eu anul trecut am deschis Sinagoga pentru că fiind din Sibiu știam că Sinagoga nu este în circuit și lumea nu cunoaște lucrul acesta. După succesul pe care l-a avut sinagoga anul trecut am făcut hârtii și la comunitatea evreiască în Sibiu, am scris și la București, și pe partea de politică cei care sunt din partea evreilor, am scris și ambasadei, am scris și comunității evreiești din București și nu am primit niciun răspuns. Eu am venit cu varianta ca Muzeul Național Brukenthal să găsească posibilitatea de a prelua în comodat clădirea, de a face o expoziție permanentă și de a avea un program zilnic acolo.”, a spus directorul instituției.

Menționăm că Sinagoga este deschisă de luni până vineri, între orele 9-13. Pe 3 iunie, de la ora 19, Sinagoga Mare va fi gazda unui concert special „15 PSLAMI – FIFTEEN PSALMS”, cu Márta Sebestyén. De asemenea, Sinagoga va fi gazdă a evenimentelor și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. 

De asemenea, potrivit acestuia, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzeelor, în data de 18 mai, în timpul zilei vor fi deschise Muzeul de Istorie Naturală, de pe strada Cetății, Muzeul de Cinegetic „August von Spiess”, de pe strada Școala de Înot și Muzeul de Istorie al Farmaciei din Piața Mică, de la ora 9 la ora 17. Accesul va fi cu plată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

6 comentarii

Ela

Acum 1 an

Serios, voi altceva in afara de balciuri si bairamuri cu "digei" nu stiti sa faceti in curtea unui muzeu?? Chiar se dau bani, din bugetul public, pentru asa ceva?? Si nu va e jena??

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 an

si tie cat iti iasa din toata astea, domnule manager? sau hai fa public cu cat inchiriezi curtea muzeului daca vrei sa fii transparent. Pentru cine e rentabil circul asta ieftin? ca pentru muzeu sigur nu. Bine ca transformi curtea muzeului in spatiu de petreceri si Curtea de Conturi doarme!!!!!! se ascund afaceri mari in spatele asa-ziselor "initiative culturale"

Raspunde

Curios

Acum 1 an

Summer Breeze și cu Focus Sibiu, Campus Experience fac afaceri intr-un spatiu al muzeului! Adica sub perdeaua unei actiuni pentru tineri, altii se imbogatesc vara asta. Presupun ca nu li se percepe chirie ca doar "promoveaza" muzeul :))))))))))))) Sasii ce pazesc?ca doar sunt proprietarii cladirii. sau sunt parte la acest spectacol ieftin?

Raspunde

Curios

Acum 1 an

sti ce se intampla cu curiosii, nu? ce treaba au sasi la Muzeul de istorie, desteptaciune!
Raspunde

Mihai

Acum 1 an

Felicitari! Foarte bun mesaj!

Raspunde

Anca S.

Acum 1 an

18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor ar fi trebuit să fie prilej de bucurie atât pentru iubitorii de artă, dar care poate nu mereu reuşesc, din pricina programului încărcat, să viziteze muzeele în timpul programului normal, cât şi pentru artişti, curatori, muzeografi, educatori muzeali, îngrijitori de colecţii, restauratori (şi să mă ierte membrii breslei dacă nu le ştiu toate meseriile), care aveau posibilitatea să se întâlnească altfel cu publicul, să-şi popularizeze munca, să creeze punţi, să convingă suflete, într-un context mai relaxat. Din păcate, anul acesta, sărbătoarea e umbrită, marcată de proteste şi de încercarea unor manageri de a acoperi nemulţumirile oamenilor, organizând, împotriva voinţei majorităţii, evenimente cu sprijinul unor terţi, evident, mult mai sărace decât ce ar fi putut face specialiştii îndreptăţiţi. Să ne înţelegem, nu este rău că există evenimente culturale, dar faptul că nişte spaţii expoziţionale sunt folosite drept suport pentru alt tip de eveniment artistic, doar pentru a oferi publicului impresia că participă la Noaptea Muzeelor, este o atitudine profund eronată şi nu rezolvă problemele de fond ale sistemului. E ca şi când, extrapolând, medicii şi asistentele ar face grevă, iar managerul spitalului ar aduce nişte sanitari voluntari să îngrijească pacienţii. Evident, aşa ceva nu se întâmplă. Dar Cultura, Cenuşăreasă mai mereu, poate fi lăsată la urmă, fără remuşcări, mai ales că suntem în campanie electorală şi Doamne fereşte să se facă prea multe valuri...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus