Luni,
20.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

UDMR vrea să intre în CJ Sibiu. „PSD și PNL s-au certat ca la ușa cortului, de aceea spitalul județean este unde e azi. Susțineam FDGR, dar acum sunt înțelegeri cu PNL”

UDMR vrea să intre în CJ Sibiu. „PSD și PNL s-au certat ca la ușa cortului, de aceea spitalul județean este unde e azi. Susțineam FDGR, dar acum sunt înțelegeri cu PNL”

Reprezentanții UDMR speră să obțină reprezentare în viitoarea componență a Consiliu Județean Sibiu, deputatul Benedek Zakariás fiind cel care deschide lista de candidați a formațiunii care reprezintă comunitatea maghiară. Comunitate care, cu ocazia acestor alegeri, a arătat că nu va mai susține FDGR deoarece nu le-a mai fost cerut sprijinul.

Pentru alegerile locale programate în 9 iunie, reprezentanții UDMR în județul Sibiu au depus liste de candidați la consiliile locale din Copșa Mică (unde au și candida la Primărie), Mediaș, Dumbrăveni, Biertan, Blăjel, Alma și Bârghiș, precum și la Consiliul Județean. Primul pe lista candidaților pentru CJ Sibiu este deputatul UDMR, Benedek Zakariás (foto principală).

„Mulți m-au întrebat de ce UDMR are listă pentru Consiliul Județean. Pentru că avem o comunitate profesionistă, care s-a născut, s-a dezvoltat și muncește în județul Sibiu. Pe fiecare segment avem profesori, juriști, ingineri, medici, adică oameni care deja lucrează în domeniu și sunt profesioniști, respectați la locul lor de muncă. Prin profesionalism putem aduce ceva nou, în domeniul serviciilor și al investițiilor putem aduce plus valoare, având reprezentanți și în Parlamentul European, și în Parlamentul României”, declară deputatul UDMR.

El consideră că, deși maghiarii au o pondere estimată între 1,5% și 2% din populația județului, UDMR merită să aibă – pentru prima dată în istoria post-revoluționară – reprezentare în cadrul deliberativului județean. „După 34 de ani merităm să fim în acest consiliu județean. Lucrăm și activăm foarte energic, avem soluții și am avut rezultate fără să fim reprezentați în CJ. Un exemplu aș aduce: o doamnă doctor care a lucrat 25 de ani în Elveția a venit la Spitlaul județean și a adus o sponsorizare de echipamente în valoare de un milion de euro. Această doamă doctor a fost adusă de mine la Spitalul Județean. Atunci a felicitat-o toată lumea, au fost discuții cu ea. Dar, ca orice om, voia să fie respectată în meserie. Pentru că nu a fost respectată la nivel de Spital județean și de Consiliu județean, doamna doctor a plecat. Deci o astfel de persoană vine la Spital - iar sibienii știu sau bănuiesc care sunt problemele - și este lăsată să plece. Dacă noi am fi fost în Consilul Județean, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, arată Benedek Zakariás.

„Nu am văzut o dezvoltare normală a județului Sibiu”

Membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură al Camerei Deputaților, Benedek Zakariás critică modul în care actuala administrație județeană a gestionat marile proiecte. „Exista o luptă surdă între PSD și PNL, s-au certat ca la ușa cortului, de aceea proiectul Spitalului județean este unde e eazi. S-a discutat mult și despre centura de sud și este în stadiul în care este. Nu am văzut o dezvoltare normală, nu extraordinară, a județului Sibiu. Când s-a făcut strategia de transport și infrastructură a țării, noi am avut reprezentanți ai Sibiului în Guvern și nimeni nu a discutat ca această centură să fie introdusă în strategie. De aceea pornim cu un handicap în acest proiect”.

Lipsa de susținere a marilor proiecte sibiene la nivel central este dublată și de erori în alegerea proiectelor care să primească bani din finanțările existente, mai arată Benedek. Și dă exemplul modenizării infrastructurii ferate dintre Sibiu și Vințu de Jos și Sibiu și Copșa Mică, pentru care au fost alocate fonduri prin PNRR, fonduri disponibile până în 2026. „Am lucrat pe ambele linii ca și constructor și sunt chestii imposibile de realizat. Din 1978 se tot lucrează pe Sibiu – Vințu de Jos, este una dintre cele mai vechi linii de cale ferată și tot sunt porțiuni se circulă cu 10 km/h. Sau dacă discutăm de Sibiu – Copșa Mică, podul de la Ocna Sibiului se mișcă în continuare. Au introdus în PNRR investiții care nu se vor realiza, se vor pierde banii. Și pentru investiții unde era clară situația, cum ar fi spitalul sau centura, nu au fost suficient de atenți”.

Printre proiectele pe care administrația județeană le ratează este și cea de dezvoltare a zonei turistice Bâlea. „Vara este o nebunie curată. Nimeni nu se poate bucura de acea zonă, nu au parcări, nu există o strategie. Avem câteva soluții și idei pentru această zonă cu altitudini de peste 2000 de metri, unde se poate schia 150 de zile pe an”, a mai spus Benedek Zakariás.

„De obicei susțineam FDGR”

Vicepreședinte al organizației județene a UDMR, deputatul arată că spre diferență de alegerile locale de până acum, reprezentanții FDGR nu i-au mai contactat pentru sprijin electoral la nivelul municipiului Sibiu. „De obicei susțineam FDGR, dar acum nu am fost contactați, deci o să lăsăm fiecare să voteze cum dorește, fără să mai facem recomandări. Probabil că sunt siguri că vor câștiga alegerile la Sibiu, sunt înțelegeri cu PNL. Sunt oportunități și priorități politice din care se pare că nu facem parte în 2024”, a mai declarat Benedek. El a sugerat că între FDGR și PNL există un fel de troc, în urma căruia liberalii au drum liber către președinția CJ, iar Forumul – către Primăria Sibiu.

În ceea ce privește susținerea vreunui candidat pentru președinția CJ, discuțiile încă se poartă.  „Am fost contactați de trei reprezentanți, avem discuții și în funcție de acestea vom decide dacă susținem pe cineva”.

„Anul acesta ne-am mobilizat bine”

Reprezentanții UDMR Sibiu speră ca în urma alegerilor din acest an să aibă din nou reprezentare și în Consiliul local al Mediașului. „Avem șapte localități unde avem liste pentru alegerile locale, localități unde populația maghiară reprezintă mai mult de 5% și ar fi șanse reale pentru a obține un nou mandat sau a recâștiga mandatul pierdut acum patru ani.După cum este cazul la Mediaș, unde am avut doi consilieri până în 2020, an când a mai fost nevoie de câteva voturi pentru a atinge pragul de 5%. Dar pandemia a afectat aceste alegeri. Anul acesta ne-am mobilizat bine, avem liste cu oameni tineri, capabili”, arată și președintele organizației județene a UDMR, Orosz Csaba, care deschide lista de candidați la Consiliul local Mediaș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 970

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Zzz

Acum 6 zile

domnu' asta e ala care ne povestea de statu' paralel si de binom cand ii dadea dragnea cate o ciocolata? pas...

Raspunde

V

Acum 6 zile

Plangaciosul......

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus