Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
14°C

CNI reia licitația pentru reabilitarea sediului Prefecturii din Sibiu. Lucrările trebuie să aibă un termen de garanție de 50 de ani

CNI reia licitația pentru reabilitarea sediului Prefecturii din Sibiu. Lucrările trebuie să aibă un termen de garanție de 50 de ani

Compania Națională de Investiții (CNI) a demarat din nou licitația pentru proiectul de reabilitare și modernizare a Palatului Administrativ, care găzduiește din 1919 - cu o pauză în perioada comunistă - Instituția Prefectului județului Sibiu. Licitația anterioară, din februarie 2023, a fost anulată, după alegerea unui câștigător, a unui schimb de contestații și plângeri.

Clădirea istorică, situată pe Strada Andrei Șaguna nr. 10, este cunoscută pentru importanța sa arhitecturală și funcțională, fiind considerată una dintre cele mai frumoase din centrul Sibiului.

Proiectul, propus spre finanțare prin „Programul național de construcții de interes public sau social”, presupune lucrări ample de reabilitare a structurii existente și modernizarea facilităților pentru a corespunde nevoilor actuale ale administrației. Lucrările includ consolidarea seismică a edificiului, înlocuirea instalațiilor electrice și sanitare uzate, restaurarea fațadelor și a elementelor decorative, cât și amenajarea unei mansarde în podul clădirii pentru a crea noi spații de birouri.

Valoarea totală a investiției este estimată la 37,5 milioane lei, cu o durată minimă de funcționare după finalizarea lucrărilor de 50 de ani, timp în care clădirea ar trebui să servească nevoile Instituției Prefectului. Compania Națională de Investiții (CNI) va gestiona faza de realizare a investiției, iar după finalizare, administrarea va reveni Instituției Prefectului Județului Sibiu.

Acum 2 ani, prefectul Sibiului a emis un ordin prin care au fost aprobate documentațiile tehnico-economice ale proiectului, în care se menționa că valoarea totală a investiției este estimată la 60,3 milioane lei.

Caietul de sarcini prezintă, succint, starea actuală a imobilului. Astfel, „pe toate fațadele este prezentă igrasia”, „învelitoarea (atât cea din țiglă, cât și cea din tablă) este degradată, permițând înfiltrarea apelor provenite din precipitații”, „tavanele etajului sunt degradate datorită apelor provenite din precipitații. Pe perioada ploilor apa se înfiltrează prin învelitoare și pătrunde în birourilor de la etaj”, „în birourile de la parter este prezentă igrasia, pe o înălțime de până la 1,5 m de la pardoseală”, „în toate spațiile de la demisol, datorită igrasiei, tencuiala pereților a început să cadă și să se degradeze zidul din cărămidă”.

Nu în ultimul rând, „instalațiile electrice și sanitare sunt uzate fizic și moral. Datorită numărului mare de aparate consumatoare de energie electrică și a vechimii instalației activitatea instituției este îngreunată prin defectarea aparatelor și a instalațiilor. Uzura firelor electrice pune în orice moment în pericol integritatea imobilului. Instalațiile sanitare învechite necesită multe intervenții de reparații curente”.

De asemenea, se propune ca podul clădirii să devină mansardă în scopul utilizării spațiului de către angajați, în urma compartimentării acestuia rezultând un număr de 14 birouri. Soluția va avea în vedere elementele existente (lucarne), dar și propunerea de luminatoare noi instalate pentru a conferi spațiilor nou create, lumină și ventilație naturală.

Pe urmă, caietul de sarcini prevede că la subsol va fi amenajată o sală pentru examinare care poate acomoda 28 de persoane, plus examinatorii. Tot de la subsol, va fi creat un nou acces către curtea interioară, la care se adaugă un lift.

Noul Palat Administrativ – Instituția Prefectului va avea două lifturi: unul care va lega subsolul de mansarda cea nouă și altul, într-o altă aripă, care merge de la parter până la mansardă.

Pe toate etajele, holurile de acces, spațiile de birouri, grupurile sanitare, sălile de conferințe și cele de protocol, toate vor reorganizate și modernizate.

Licitați va avea loc pe data de 21 august 2024.

Aceasta vizează selectarea unui antreprenor pentru realizarea lucrărilor de construcție și reamenajare, împreună cu asistența tehnică din partea proiectantului pe durata execuției.

Licitație anulată după atribuire

Precizăm că la începutul anului trecut CNI a lansat o licitație cu același obiect al achiziției. La finalul procedurii, a fost ales un câștigător: asocierea Euras SRL – AWE Infra SRL – Novartis SA. În cadrul licitației au mai fost depuse alte două oferte: asocierile Con-A Operations (lider) – Condesign SRL, precum și Geiger Proiecte Construcții SRL (lider) – Geiger Transilvania SRL.

Cei de la Geiger au contestat rezultatul atribuirii câștigătorului, iar Consiliul Național l Contestațiilor i-a dat în mare parte dreptate. Au mai urmat alte două plângeri la Curtea de Apel București, atât din partea CNI, cât și din partea Geiger, care nu erau de acord cu decizia CNSC. 

În final, procedura a fost anulată în baza Legii privind achizițiile publice: Art. 212 - (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: a) dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau dacă nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă (...)

Conform descrierii istorice a clădirii, aceasta datează din anul 1880 când a fost ridicată de constructorul Franz Szallay. Trei ani mai târziu, construcţia devenea proprietatea statului austro-ungar şi sediul Comitetului Regional. În 1884 clădirea s-a extins cu o anexă. Din 1919, clădirea a devenit ceea ce este şi în ziua de astăzi, sediul Prefecturii judeţului Sibiu. În perioada comunistă, clădirea a servit ca sediu al Judecătoriei, al Tribunalului, iar din 1992 a redevenit sediul Prefecturii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Mia

Acum 1 săptămână

Prefectura este inca "in picioare" si se reabiliteaza! Oare cladirii impunatoare a Tribunalului de pe str. Bdul Victoriei cand are sanse sa ii vina randul? Se degradeaza pe zi ce trece si costurile de renovare se vor tripla, dar decidentii sunt ocupati cu altele.....Din pacate! Cladirile istorice sunt lasate in paragina, ele ar trebui sa fie puse in valoare in orasul nostru! Si sunt destule, pe Bdul Victoriei, colt cu Transilvaniei, pe Constitutiei langa biserica.... Pacat, se degradeaza.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus