Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
12°C

Două firme și două asocieri vor să proiecteze reabilitarea fostului orfelinat Maria Tereza

Două firme și două asocieri vor să proiecteze reabilitarea fostului orfelinat Maria Tereza

Două studiouri de arhitectură din București și câte unul din Cluj-Napoca și Timișoara au depus oferte în cadrul licitației pentru proiectare și pregătire a documentațiilor necesare obținerii autorizațiilor de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Reabilitare imobil Maria Tereza - strada Gladiolelor nr. 4 şi nr. 6, Sibiu”. Aproape 2 milioane de lei va achita Primăria pentru această etapă.

Conform platformei de licitații publice, marți, 14 mai, a fost termenul de depunere a ofertelor, în final patru fiind înregistrate. Este vorba despre doi ofertanți unici și două asocieri de firme. Valoarea estimată a contractului pentru proiectare și elaborare documentații este de 1,9 milioane lei, în timp ce investiția totală este de 59 de milioane de lei.

Cei doi ofertanți unici sunt studiourile de arhitectură și urbanism K&K Studio de Proiectare din Cluj-Napoca și Bridge Blue Consultancy din București.

K&K Studio de Proiectare se prezintă ca o firmă cu activitate în domeniul arhitecturii, restaurării și urbanismului, specializată în domeniul restaurare și reconversie funcțională a clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală. Una din ultimele lucrări în care a fost implicat studioul este restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, lucrare i-a adus o nominalizare în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2023 la secțiunea „Arhitectura patrimoniului cultural”. Compania a fost și proiectantul pentru clădirea Judecătoriei Sighetu Marmației - un proiect complet de restaurare și extindere, început în anul 2016 și recepționat în cursul anului 2023.

Cei de la Bridge Blue Consultancy spun că oferă servicii de proiectare fațade și consultanță tehnică în domeniul fațadelor în construcții. Compania a fost implicată în proiecte mari din Capitală. Unul dintre acestea este Ana Tower, considerat „una dintre cele mai importante investiții în real estate din ultimii ani din București”, pentru care a fost desemnată proiectant general de fațade. Aceasta se mai laudă că în anul 2016 a introdus conceptul de sticlă fotovoltaică - soluție prin care construcțiile își produc singure energia necesară funcționării.

Biroul de arhitectură și urbanism din Timișoara Atelier Decumanis este liderul asocierii din care mai face parte Smart Consulting care e următorul ofertant în cadrul licitației. Biroul are o experiență de peste 20 de ani în domeniul construcțiilor, oferind servicii de la conceptul inițial până la finalizarea proiectului. Compania are lucrări în domeniul construcțiilor culturale, educaționale, de sport sau locuințe unifamiliale și colective.

A patra ofertă aparține asocierii KXL Studio (lider) din București, CSP Proiect Line și Arhimus SRL. Conform site-ul propriu, cei de la KXL Studio spun că pun accent pe arhitectura contemporană. A elaborat mai multe proiecte de ansambluri rezidențiale din București, dar și proiecte le unor case private din diferite zone ale țării. La Sibiu a elaborat conceptul rezidențial de pe strada Socului, din preajma muzeului locomotivelor cu abur.

Biroul de arhitectură KXL Studio a câștigat recent și licitația de elaborare în format GIS a Planului Urbanistic Zonal - Zona Construită Protejată pentru subzona Centrul istoric 2 din municipiul Sibiu. Este vorba de o bază de date geospațială în format GIS, creată pe straturi tematice. Biroul a participat și la concursul internațional de soluții „Regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin”, propunerea biroului clasându-se pe locul 6 din 21 de proiecte înscrise.

În decembrie 2023, Primăria Sibiu a primit din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru notificarea privind obținerea finanțării europene nerambursabile în cadrul Programului Regiunea Centru pentru proiectul de reabilitare a imobilului Maria Tereza. Principalele lucrări care ar urma să aibă loc se referă la termoizolarea pereților, refacerea fațadei cu tencuieli specifice monumentelor istorice, înlocuirea integrală a tâmplăriilor interioare și exterioare cu tâmplării de lemn, lucrări de consolidare la nivelul subsolului și parterului, reabilitarea instalațiilor electrice, de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu, sanitare etc. Sunt prevăzute și lucrări pentru eliminarea umidității.

Proiectul de reabilitare a fostului orfelinat Maria Tereza a fost aprobat de consiliul local în august 2023.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tihon Cotarlea

Acum 6 zile

Iar bagam banii nostri in cladiri facute de imperiul habsburgic strict pentru folosul lor in timp ce ucideau strabunii nostri romani! Nu ne mai facem bine ca tara si neam sfant!
Raspunde

Ion Ion

Acum 6 zile

bai da ma lasi, de aia nu poti tu dormi, de ceva ce s-a intamplat acum 500 de ani. Dar ca ai avut romi in sclavie, de se inchinau aia din occident cat ii chinuiam, numai zici nimic ? neam sfant ?!! auzi la el daca nu erau hasburgii aia acum aveai cotete pe acolo ca in Sud
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pastor marginas

Acum 6 zile

Neaparat sa taiati copacii aia hidosi de acolo si sa plantati niste betze in loc...sa faceti o modernizare "ca la carte" a-la-Sibiu fodoristanez :) (cine nu a prins sarcasmul, sa ia pastile)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Newman

Acum 6 zile

Stati linistiti ca nu se reabiliteaza nici o cladire.Doar se sifoneaza bani pe studi si proiecte!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 6 zile

Cochilu' cu doua moase ramine cu buricu netaiat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus