Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Reintroducerea tramvaiului, terenuri de cricket și de baschet sunt noile idei ale sibienilor pentru Bugetarea participativă. „Cultura asiatică încearcă să se integreze”

Reintroducerea tramvaiului, terenuri de cricket și de baschet sunt noile idei ale sibienilor pentru Bugetarea participativă. „Cultura asiatică încearcă să se integreze”

O linie de tramvai care să lege gara de Calea Șurii Mici și aeroport, construcția a două terenuri de baschet în zona Doamna Stanca, precum și amenajarea unui teren de cricket sunt unele dintre ideile înregistrate de sibieni în această săptămână în cadrul programului de bugetare participativă.

„O linie de tramvai care să acopere o mare parte a orașului este vitală fiind nepoluanta și rapidă... conectarea zonei centrale cu aeroportul va fii îmbunătățită... propun traseu gara - bvd Coposu - Andrei Șaguna - Șos. Alba Iulia - Calea Șuri Mici și retur” este descrierea scurtă a propunerii legată de linia de tramvai. Autorul nu oferă alte detalii cu privire la avantajele proiectului, dar estimează că va costa 800.000 de euro.

Citește și: Prima plimbare cu noul tramvai. „Pentru mine e o întoarcere în timp” | Foto

O altă propunere este legată de construirea unui pod rutier peste Cibin între strada Viitorului și strada Sergiu Celibidache: „Datorită aglomerării urbane tot mai mari prin construcția de blocuri în cartierele Gușterița, Reșița, Lupeni, Lazaret și creșterea numărului de mașini din zonă se impune contruirea unui pod rutier peste râul Cibin pe două benzi între strada Viitorului și strada Sergiu Celibidache, în dreptul intersecției cu strada Emil Racoviță. Astfel, accesul spre Târgul Obor și zona magazinelor din acea parte, dar și spre ieșirea spre Mediaș va fi mai facilă. La ora actuală locuitorii din zonă au doar 3 căi de acces în aceste cartiere: ocolit prin strada Ștefan cel Mare și Henri Coandă, peste Podul Gării (care necesită în curând reabilitare) și pe strada Viitorului (momentan închisă). Chiar și cu toate cele 3 căi deschise, se creează ambuteiaje permanent. O a patra cale de acces auto ar ușura accesul din și spre aceste cartiere. De asemenea ar facilita și accesul unui nou traseu TURSIB din zona Gușterița - Reșița - Târgul Obor - posibil Veterani/sau/ Terezian”.

Printre beneficiari sunt menționați locuitorii cartierelor Gușterița, Lupeni, Lazaret plus conexiunea între aceste cartiere și ieșirea din Sibiu spre Mediaș.

Un proiect inspirat din cultura asiatică este propus și în cadrul Bugetării participative. Este vorba despre amenajarea unui teren de cricket.

„Sibiul este recunoscut drept cel mai important centru multicultural și multietnic din România. Este un oraș deschis care simbolizează cel mai bine frăția dintre oameni. Aici trăiesc români, sași, unguri și evrei. În ultima perioadă o nouă cultură încercă să se integreze printre culturile deja existente - cultura asiatică”, scrie autorul ideii.

Potrivit lui, peste 2600 de oameni care provin dintr-o altă cultură s-au stabilit în Sibiu în ultimii ani. „Pentru a-i primi cu brațele deschise și a le arăta deschiderea către diversitate propun începerea demersurilor pentru amenajarea unui teren de cricket (sportul lor preferat, pe care, momentan, sunt nevoiți să îl practice în spații neadecvate)”.
Ca locație, sunt menționate Baza Sportivă Obor și Gușterland.

La aproape 150.000 de euro este estimarea pentru construcția a două terenuri de baschet - altă propunere înregistrată la Primărie. Acestea sunt propuse pentru zona Doamna Stanca, la ieșirea din Sibiu.

„Având în vedere creșterea numărului de cetățeni care doresc să facă sport în timpul liber, se dorește construirea a 2 terenuri de baschet cu panouri și pe lateralele terenului, în zona Parcului Valea Săpunului (lateral Kaufland Șelimbăr), dând posibilitatea cât mai multor persoane să practice acest sport”, scriu autorii ideii.

Locuitorii cartierelor Hipodrom I, II și III, Vasile Aaron, Doamna Stanca și Avangarde sunt menționați ca potențiali beneficiari ai proiectului.

Citește și: Pod pietonal peste Cibin, sens giratoriu la intersecția Distribuției cu Autogării sau modernizarea străzii Sibiel: primele proiecte depuse la Bugetarea participativă

Amintim că sibienii pot depune de vineri, 10 mai, proiecte în cadrul programului de bugetare participativă. Șase categorii au fost identificate de Primărie pentru cei care au o idee, implementarea căreia trebuie să se încadreze în bugetul de 150.000 de euro.

Perioada de depunere a proiectelor este 10 mai - 10 iunie 2024, iar acestea se depun online, pe site-ul Primăriei Sibiu, pe pagina Bugetare Participativă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

5 comentarii

Barosanu

Acum 4 săptămâni

Ideea cu terenul de cricket mi se pare cea mai interesantă și mai pertinentă dintre toate cele prezentate.
Raspunde

Me

Acum 4 săptămâni

Pod peste Rosbach pe partea cu magazinul Lidl, pe langa spitalul nr.3
Raspunde

Dan

Acum 4 săptămâni

Tot orasul e blocat de masini si noi avem nevoie de terenuri de cricket pt nepalezi. Daca nu ar fi de ras ar fi de plans( nu ca as avea ceva cu strainii sau cu terenurile de cricket sa se faca atunci cand se rezolva celelalte)
Raspunde

HBomb

Acum 4 săptămâni

Lista cu propuneri de bugetare participativă conține mulțime de imbecilități. De exemplu propunerea de reintroducere a tramvaiului. Propunerea asta a mai fost analizată o dată prin 2006-2007 de Banca Europeană pentru Investiții la propunerea Primăriei și a fost respinsă deoarece nu este sustenabilă. Studiile BEI au arătat că va costa peste un miliard, beneficiile sunt extrem de reduse, deci bani aruncați pe fereastră. Sibianul care a pus din pix suma de 800.000 de euro habar nu are despre ce vorbește. Ca să introduci linii de tramvai pe toate străzile menționate este nevoie să spargi totul și să refaci de la zero (infrastructura strazii, utilitățile, rețeaua electrică, conceptul de trafic, liniile de tramvai nu se aștern ca asfaltul. Tot o aberație este și terenul de cricket făcut din bani publici.
Raspunde

Cătălin

Acum 3 săptămâni

Ideea cu tramvaiul mi se pare cea mai convenabilă, dacă sibieni ar avea mai multe variante de transport în comun sar putea să se mai elibereze traficul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus