Miercuri,
19.06.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Primarul din Turnul Roșu, trimis în judecată la început de campanie. Candidat: „Am totul legal, altfel nu puteam ține două puști”

Primarul din Turnul Roșu, trimis în judecată la început de campanie. Candidat: „Am totul legal, altfel nu puteam ține două puști”

Cu câteva zile înainte de începerea campaniei electorale, instanța a încuviințat rechizitoriul întocmit de Parchetul de la Avrig, prin care Stelian Istrate, primarul din Turnu Roșu, este acuzat de fals intelectual în formă continuă și complicitate la uz de fals: întâiul gospodar al comunei a falsificat în repetate rânduri o hotărâre de consiliu local și a emis în fals 21 de declarații cu care cei care și-au ridicat clădiri fără autorizație să poată să se branșeze la rețeaua de energie electrică. Am vizitat comuna și pentru a vedea dacă pentru oameni contează că primarul care candidează pentru al patrulea mandat este trimis în judecată, dar și pentru a vedea ce spun cei care au beneficiat de adeverințele emise în fals. Unii dintre aceștia, candidați la Consiliul local.

Despre procesul început la Avrig, nu se știe mare lucru prin Turnu Roșu. Cu atât mai mult cu cât povestea este una veche, din vremea când Stelian Istrate se afla la primul său mandat: pornește de la o hotărâre adoptată de Consiliul local Turnu Roșu în iunie 2013. Prin această hotărâre a fost aprobată racordarea la rețeaua de distribuție a energiei electrice a 22 de imobile în care locuiau persoane încadrate în categoria cazurilor sociale: practic, cei 22 trecuți în anexa acestei hotărâri s-au putut branșa la rețeaua electrică fără a mai depune la societatea de distribuție și certificatul de urbanism și autorizația de construire a caselor, necesare în astfel de cazuri.

În următorii patru ani, primarul Stelian Istrate a mai semnat alte încă 21 de adeverințe prin care a atestat că sunt cazuri sociale și alte persoane, chiar dacă „nu reprezentau astfel de cazuri, având în general o situație economică bună”, arată procurorii. Totodată, primarul a falsificat și anexa hotărârii din 2013, adăugând în lista cazurilor sociale aprobate de Consiliul local și alte nume, „anexe pe care ulterior le-a semnat și ștampilat pentru autenticitate”, după cum arată procurorii în rechizitoriu. Aceștia au descoperit că astfel de adeverințe – folosite, în definitiv, pentru branșarea la electricitate a imobilelor construite fără autorizație – au fost eliberate și pe numele fiicei primarului, dar și a unor candidați la Consiliul local sau a unor medici.

„Cineva a început să construiască o casă într-o zonă pe care o cunoșteam. Și nu înțelegeam de unde are acte, mai ales când am văzut că s-a branșat și la rețeaua de curent electric. M-am dus pe fir și așa am descoperit seria de adeverințe de cazuri sociale emise în fals”, povestește Radu Niculescu, fostul atacant al naționalei României, care după retragerea din fotbal s-a implicat în viața comunității din Turnu Roșu, inclusiv printr-o candidatură la primărie, în urmă cu mai mulți ani. 

Primarul spune că a adus bani la buget

În fața procurorilor, cei care au beneficiat de adeverințele emise în fals au apelat „la o apărare puerilă”, potrivit căreia ei nu ar fi cunoscut conținutul acestor documente. Parchetul a decis, însă, să nu-i mai urmărească pentru infracțiunea de uz de fals. „Luându-se în considerare împrejurările concrete în care fapta a fost comisă, modul și mijloacele de săvârșire ale infracțiunii, scopul urmărit (racordarea la rețeaua de energie electrică), precum și urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, constat că în raport cu cele menționate nu există un interes public în urmărirea acestei infracțiuni”, scrie procurorul în rechizitoriu, având în vedere că, în cele din urmă, contractele cu Electrica au fost achitate și nu există datorii.

În ceea ce-l privește pe primar, Stelian Istrate a spus în fața procurorilor că știa de faptul că nu sunt cazuri sociale cei pentru care a întocmit falsurile, „dar a eliberat acele adeverințe pentru a-i ajuta pe oameni să obțină avizul tehnic necesar racordării la rețeaua de energie electrică”. După ce a falsificat în mai multe rânduri și o hotărâre de consiliu local, primarul a declarat procurorilor că simte că a făcut lucruri bune. „Stelian Istrate nu consideră că a adus vreun prejudiciu statului prin acțiunile sale ci, din contră, persoanele în cauză putând să își construiască imobilele, la bugetul comunei s-au colectat mai multe taxe și impozite”, scrie în rechizitoriul pus pe rolul instanței.

„Așa se fac lucrurile în această Românie, nu numai aici”

În mijlocul satului aflat, ca întreaga Românie, în perioadă de campanie electorală, la mijlocul săptămânii trecute forfota era dată de câteva mașini care lucrează la asfaltarea unor străzi. Din când în când mai apar și săteni, însă prea puțini doresc să se lase filmați când află subiectul pe seama căruia le cerem părerea. „Domnule, primarul acesta o ajutat pe toată lumea, că a fost sărac, că a fost bogat. Dar oamenii din sat îs râi, îs hâtri. Primarul e bun”, rezumă chiar în fața primăriei unul din alegători, după cum se descrie.

Turnu Roșu

Câțiva pași mai încolo, un pensionar care vine de la câmp pe bicicletă spune că nici el nu a auzit de dosarul primarului. „Eu nu cred că va conta în campanie un astfel de subiect. Pentru că eu nu știu exact ce s-a făcut și pentru cine s-a făcut”. Un pic diferită este părerea unui alt sătean. Dar numai un pic. „Cântărește ceva, ceva. Acum, nu prea mult, deoarece nu sunt cazuri care... fiind trecute de mult, dezgropăm morții... Așa se fac lucrurile în această Românie, nu numai aici”.

După ce ne depărtăm de Primărie, dăm de un cuplu de pensionari care „știu ei cum stă treaba” arătându-se iritați de astfel de întrebări. „Dumneata ești de la USR. Las`, că te știu eu după păr și după port. Nu-i purtați grija primarului... că aici, la noi în sat, și să fii văcar ești în vorba lumii”, spune femeia cu părul alb, dând larg din mâini. „Noi ne înțelegem bine cu primarul”, o completează soțul ei, rezemat pe banca de la poartă. „Ei sunt pesediști, lăsați-i”, râde un vecin care sparge lemnele aduse în fața porții. „Nici eu nu știam de vreun proces, habar n-aveam că a fost trimis primarul în judecată. Dar, pentru mine nu contează. De ce? Pentru că n-am nicio treabă nici cu primăria, nici cu primarul”.

„Sunt în timpul meu liber”

Cu jumătate de gură, oameni din sat vorbesc de faptul că primarul beneficiază de una din adeverințele astfel eliberate inclusiv pentru fiica sa, fiindu-ne indicată o casă aflată în construire pe o coastă a satului. N-apucăm să discutăm acest subiect cu primarul. „Sunt în timpul meu liber, mulțumesc”, ne-a închis primarul telefonul, după ce la sediul Primăriei din Turnu Roșu funcționarii ne-au spus că acesta este „pe teren”.

„Totul este legal, s-a modificat legea”

Cu data de 11 noiembrie 2018, primarul a emis o astfel de adeverință care „ține loc de certificat de urbanism și autorizație de construire pentru branșament energie electrică” și pe numele lui Anghel Costeiu. Candidat la Consiliul local din partea PSD, partid la care tocmai a trecut înainte de alegeri și primarul, Anghel Costeiu este printre cei care a folosit adeverința pentru a-și lega la rețeaua de curent o casă ridicată departe de vatra satului, fără autorizație. „Dar nici n-am avut nevoie de autorizație. Că acolo eu aveam un adăpost agricol, pentru care nu e nevoie de autorizație de construire. Și adăpostul agricol l-am transformat în casă, am număr de casă, am buletin. Totul este legal, s-a modificat legea și până la 100 de metri pătrați poți construi fără autorizație de construire. Eu sunt în regulă cu toate, tocmai de aceea eu nici nu am proces, am primit anul trecut hârtie că s-a gătat procesul, că nu suntem vinovați”, spune Anghel Costeiu. Consideră povestea una cu tentă electorală – „știu eu cine v-a trimis, spuneți-le că eu am totul legal” – și spune că nu face politică, pe lista de candidați a PSD fiind pe ultimul loc.

Casa care înainte a fost adăpost agricol și nu a avut nevoie de autorizație de construire

Costeiu mai are un argument în sprijinul susținerii sale: armele. „Am toate actele, am tot ce trebuie, că altfel nu puteam ține două puști în rastelul din casă. Că Poliția când vine să verifice rastelul cu armele, verifică toate actele”, mai precizează Anghel Costeiu.

Consultă aici, în format integral, rechizitoriul întocmit de procurorii de la Avrig (documentul este anonimizat de către instanță)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 3 săptămâni

Legal era, trei partide, trei pusti, nu doaua.
Raspunde

Cetatean

Acum 3 săptămâni

O stire plina de "profesionalism" , este vorba despre al 5-lea mandat. Domnul Radu Niculescu, unde are construita "anexa agricola" ? Rezervatii naturale - Calcarele Eocene de la Turnu Rosu .Se poate verifca direct pe harta arilor naturale protejate. Desigur legea spune ca in astfel de locuri se poate construii doar in scopul administrării ariei naturale protejate, a celor destinate prevenirii unor calamităţi naturale şi a celor realizate în scopul asigurării securităţii naţional. Trageti dumnveavoastra concluzia daca casa lui de vacanta este construita in acest scop. Da, un om implicat in viata comunitatii acest domn , fost consiler la Partidul Verd, ecologist cu casa pe zon unui MONUMENT AL NATURII si un reclamangiu de meserie... si nu e pe comanda politica articolul?
Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

Alt clepto-securici bolșevic. Ce-o fi oare de-l debarcă? Poate e doar mai mare potențialul de jaf decât poate face ăsta cu HLV-UL. Plus că e strategic locul, chiar la intrarea pe valea Oltului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus