La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu va funcţiona a doua bancă de lapte matern din ţară, după cea de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti, care va permite hrănirea copiilor prematuri cu acest lapte, informează un comunicat de presă trimis miercuri, anunță Agerpres.
Astfel, în premieră, la Sibiu va funcţiona o bucătărie dietetică unde va fi instalată aparatură de pasteurizare a laptelui matern.
"Va fi a doua bancă de lapte matern din România, după cea existenta la Spitalul 'Marie Curie' din Bucureşti, care va permite ca micuţii internaţi să poată fi hrăniţi cu lapte de mamă", a declarat dr. Livia Ognean, şefa Secţiei Clinice de Neonatologie a SCJU Sibiu.
Potrivit neonatologilor sibieni, mamele ai căror nou-născuţi ajung la terapie intensivă provin din medii defavorizate, cu sarcini care nu au fost monitorizate medical sau care suferă de diverse afecţiuni, printre cele mai frecvente fiind diabetul zaharat sau obezitatea.
"10% dintre copiii care se nasc la Maternitatea din Sibiu ajung, în medie, la Secţia de Terapie Intensivă. Asta înseamnă că de-a lungul unui an, peste 300 de micuţi au nevoie de sprijin încă de la naştere. Din fericire, la Sibiu avem un medic neonatolog de excepţie, pe doamna dr. Livia Ognean, care ne-a sprijinit enorm în acest proiect al cărui scop este de a oferi micuţilor o şansă în plus la viaţă, iar medicilor aparatura necesară salvării de vieţi", a afirmat Daniela Câmpean, preşedinta CJ Sibiu.
Cu o valoare de peste 14 milioane de lei, din care Consiliul Judeţean Sibiu a contribuit cu suma de 1,4 milioane lei, proiectul va fi derulat până pe 30 noiembrie şi va permite achiziţionarea a două noi paturi complet echipate, precum şi înlocuirea în totalitate a echipamentelor ce deservesc 5 paturi, din cele 10 existente.
"Pe lângă noile paturi şi dotările aferente celorlalte 5, vom avea mese de resuscitare, aparate de susţinere a respiraţiei, echipamente de intervenţie în caz de asfixie sau hipotermie. De asemenea, vom acoperi partea de screening prin dotări ce permit identificarea afecţiunilor cardiologice, oftalmologice sau a malformaţiilor. Desigur, vom avea şi un centru de instruire a studenţilor, asistenţilor şi medicilor neonatologi dotat inclusiv cu un simulator de naşteri", a precizat medicul Livia Ognean.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 886
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Carcotasul de serviciu
Acum 9 ore
Sibian
Acum 10 ore
Gigi