Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Ziua Universală a Iei. Intrare gratuită la Muzeul Astra pentru vizitatorii care poartă ii sau cămăși tradiționale

Ziua Universală a Iei. Intrare gratuită la Muzeul Astra pentru vizitatorii care poartă ii sau cămăși tradiționale

Vizitatorii care vor veni la Muzeul ASTRA la Ziua Iei 2024 - Hora de Sânziene în ii sau cămăși tradiționale vor avea intrarea liberă, anunță luni reprezentanții instituției de cultură

„Astăzi, 24 iunie 2024, de Sânziene, după slujba de celebrare a Sfintei Treimi de la Biserica din Bezded, vă așteptăm să ne prindem cu toții în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Brașov! Apoi Junii Cetății vor reconstitui obiceiul de seceriș în zona Târgului de Țară unde se vor împleti coronițe din flori de sânziene,” transmite sursa citată.

Un deceniu de poveste cu și despre Tradiție

Din 2014 și până în prezent au fost 11 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular, numită ie sau cămașă tradițională. La Sibiu o regăsim sub denumirea de ie cu umăraș, ie cu ciocănele, ie cu șinoare.

„E vremea să ne dăm binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe ie sau cămeșă. Ia ne spune din ce loc venim, cărui neam aparținem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției, pe ulițele Muzeului ASTRA, în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari care au dat viață firelor de urzeală și de băteală și le-au țesut în cele mai delicate pânzeturi!” transmit reprezentanții Muzeului Astra din Sibiu. 

Momente inedite și activități interactive

În 24 iunie 2024, de Sânziene, după slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded sibienii și turiștii sunt așteptați să se prindă în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Brașov. Junii Cetății vor reconstitui obiceiul de seceriș în zona Târgului de Țară unde se vor împleti coronițe din flori de sânziene. 

În 29 și 30 iunie vizitatorii sunt așteptați să intre în atmosfera satului și a vechilor obiceiuri, să savureze poveștile spuse în Șezători din Mărginimea Sibiului și de pe Țara Oltului și Țara Făgărașului, să afle rostul iei de la cei care o creează, o poartă și o grijesc. Va fi un târg de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite.

Atmosfera va fi însuflețită de vornici, ceterași din Câmpia Transilvaniei, țiterași și fluierași din Galeșul de Argeș și din Mărginimea Sibiului. În așteptarea corului Madrigal care va concerta in muzeu, cei de la muzeu au pregătit o întâlnire cu cei ce mențin tradiția moștenită de peste 120 de ani, Corul „Reuniunea Română de Cântări” din Săliște. 

Sâmbătă, 29 iunie, Biciclete Cochete vă dau întâlnire în Parcul Tineretului, începând cu orele 15:30, de unde va începe plimbarea în ie către Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Un fenomen cu impact în toate comunitățile de români din lume

„Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online La Blouse Roumaine a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, 24 iunie, care din 2022, prin Legea 184, a fost oficializată ca Ziua Iei. Muzeul ASTRA coagulează în jurul unui simbol arhetipal, IA, comunități, valori și trăiri!” a declarat Ciprian Ștefan, director general Muzeul ASTRA.

Cămașa din Mărginimea Sibiului, ceramica de Horezu și tehnica cioplitului lemnului din Maramureș ar urma să intre sub protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, în urma unui nou program iniția de Comisia Europeană, a anunțat directorul CNM ASTRA, Ciprian Ștefan Anghel.

El spune că s-au făcut deja primii pași, încă dinainte de recentul scandal în care a fost implicat brandul Louis Vuitton.

Comunitatea La blouse roumaine a solicitat sprijin, pe Facebook, pentru campania "Give Credit" (A da recunoaştere) după ce brandul Louis Vuitton a copiat un model de cămașă din  Mărginime în noua colecţie 2024, fără menţionarea originii şi acordul ”păstrătorilor de zestre culturală”.

Compania Louis Vuitton a transmis că modelul de cămașă despre care s-a scris că este copiat aproape în totalitate de la o cămașă din Mărginimea Sibiului este de fapt un model desenat de Nicolas Ghesquière, directorul artistic al "colecțiilor feminine" ale Louis Vuitton.

foto Muzeul Astra

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus