Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

O altă față a Evaluării Naționale - școlile cu elevi care nu depășesc media 5. Director: „Și să ridici un copil de la nota 1 la 4 este tot o performanță”

O altă față a Evaluării Naționale - școlile cu elevi care nu depășesc media 5. Director: „Și să ridici un copil de la nota 1 la 4 este tot o performanță”

În 11 unități de învățământ din județul Sibiu elevii care au suținut examenul de Evaluare Națională nu au reușit să obțină o medie egală sau mai mare de 5. Aceste școli sunt, în mare parte structuri sau școli speciale, iar directorii spun că majoritatea copiilor provin din medii defavorizate sau familii fără interes pentru școală sau educație. Cu toate acestea atât elevii cât și profesorii lor depun eforturi să nu abandoneze școala și muncesc pentru a evolua, chiar dacă evoluția lor nu se vede în note mari la evaluare. 

Una dintre școlile aflate într-o astfel de situație este Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Sibiu. Elevii care învață la această școală sunt în majoritate cu deficiențe de auz, dar și cu cerințe educaționale speciale. Prof. Nicoleta Nan, directorul școlii explică faptul pe pe durata celor patru ani de gimnaziu acești copii studiază după o programă adaptată, dar, cu toate acestea, subiectele de la examenul de Evaluare Națională sunt aceleași cu ale colegilor din școlile de masă.

„În cadrul examenului li se oferă două ore în plus față de ceilalți copii. Egalizare de șanse se numește, dar ei nu au nevoie de cele două ore. Ei au nevoie de subiecte adapatate. La clasele noastre nu doar că lucrăm pe o programă adaptată, dar, se lucrează și diferențiat în funcție de situația și problemele fiecărui copil. Cei care s-au prezentat anul acesta la Evaluare Națională sunt toți copii cu deficiențe de auz. Vocabularul lor este unul redus. Le este foarte greu să rezolve cerințele acestui examen”, spune directoarea.

Chiar dacă la evaluare au note mici parcursul educațional al acestor copii nu se oprește aici.

Cei care au dat evaluarea vor urma cursurile Liceului pentru deficienți de auz de la Cluj, iar cei care nu s-au prezentat la evaluare se înscriu la clasele speciale de la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentara „Terezianum”, la profesională sau merg la Dumbrăveni.

Directoarea școlii spune că și-ar dori mult ca factorii decizionali din educație să înțeleagă, cu adevărat, situația acestor copii și să facă diferența dintre egalizare de șanse, echitate și integrare.

„Copiii aceștia au nevoie de echitate. Dacă învață patru ani după o programă adaptată, atunci și subiectele examenului trebuie să fie adaptate”, încheie directoarea CSEI nr. 2.

Multe dintre școli sunt structuri

Școala gimnazială nr 11 din Sibiu este, de fapt, structură a Școlii gimnaziale „Ioan Slavici”. Anca Rusu, directorul unității de învățământ spune că elevii din Gușterița provin din medii sociale defavorizate, din familii unde interesul pentru educație este scăzut, dar cu toate acestea copiii de aici muncesc și încearcă să se integreze și progresul lor se vede.

„Față de anul trecut când niciun elev nu s-a prezentat, anul acesta patru copii din cei 13 care au terminat clasa a VIII-a la această structură au mers să dea evaluarea națională. Chiar dacă nu au obținut note peste 5, toți acești copii au muncit, iar faptul că s-au prezentat, arată o creștere a interesului pentru educație. Unul dintre ei a depus și contestație pentru că este foarte aproape de 5”, spune directoarea.

Școala Ioan Slavici are rezultate foarte bune la evaluare, iar profesorii care predau aici, predau și copiilor din structură, deci nu poate fi vorba despre lipsă de profesionalism, potrivit directoarei.

De asemenea, Anca Rusu spune că întreg gimnaziul face parte din Planul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) și asta asta se vedere prin interesul mai mare al copiilor din familii defavorizate de a rămâne și de a-și termina școala.

De aceea, directoarea spune că acești copii se vor îndrepta spre o școală profesională și vor reuși.

„I-am văzut muncind și i-am văzut progresând chiar dacă în familiile lor nu există interes pentru școală”, mai spune Anca Rus.

Școala Gimnazială din Mihăileni se află și ea pe lista celor care au elevi cu note sub 5. 11 elevi au terminat la această școală clasa a VIII-a și opt au susținut Evaluarea Națională.

„Sunt copii de la sat, timizi, care provin din familii greu încercate, iar examenul acesta i-a intimidat”, spune Cristina Costea, directorul școlii.

Nu este în fiecare an așa, mai spune cadrul didactic, depinde și de generație. Copiii au fost supărați și ei de rezultate, dar cred că-și vor găsi drumul în viață. Mulți vor merge către școlile profesionale sau învățământul dual. Unii în Copșa, alții chiar în Sibiu.

Pe listă apare și Școala gimnazială Nr.5 din Mediaș. Aici este aceeași situație ca și la Școala „Ioan Slavici” din Sibiu, adică Școala 5 este structură a Școlii Gimnaziale nr. 7 din Mediaș, acolo unde este director Gheorghe Popovici.

„Sunt copii care provin din medii defavorizate, cu grave probleme de comportament, din zone mărginașe ale orașului. Zece au început clasa a VIII-a, dar au rămas cinci din care trei s-au prezentat la evaluare. Este o structură a școlii noastre care anul viitor va dispărea pentru că nu mai sunt elevi. Nu cred că vă puteți imagina ce muncă este depusă cu acești copii ca să poată pleca din școală cu ceva. Și să ridici un copil de la nota unu la patru, tot performanță se cheamă, să știți. Școala noastră, în general, are rezultate foarte bune. Două dintre cele mai mari note din Mediaș sunt ale elevilor de la școală noastră, dar nu ne putem dezice nici de cei de la structură. Sunt tot copiii noștri care au muncit și ei, chiar dacă nu pare”, spune directorul.

Cei trei copii de la această școală care au dat examenul, își doresc să ajungă la un liceu, iar cei doi care nu s-au prezentat vor merge la profesională.

Potrivit ISJ Sibiu, unitățile de învățământ din județ unde niciun elev nu a obținut media mai mare sau egală cu 5 (cinci) sunt: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Sibiu, Școala Gimnazială Cârța, Școala Gimnazială Dobârca, Școala Gimnazială Hoghilag, Școala Gimnazială Merghindeal, Școala Gimnazială Mihăileni, Școala Gimnazială Nou, Școala Gimnazială Nr. 11 Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 5 Mediaș, Școala Gimnazială Prislop și Școala Gimnazială Waldorf „Hans Spalinger” Roșia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Ion

Acum 2 săptămâni

Ar fi de așteptat că profesorii, dacă și-au ales aceasta profesie, să fie mai implicați în actul didactic. Iar directorii să supravegheze activitatea din școală și să-i sprijine pe profesori, atât în autoperfecționarea lor, cât și în relația cu elevii. Sunt multe lucruri de făcut în școli. Tinerii profesori sa înțeleagă că trebuie depus efort continuu pentru a ajunge la scopul muncii lor.
Raspunde

@Ion

Acum 2 săptămâni

Ioane, matale știi bancul cu bătrânica pe care toți încercau s-,o urce în autobuz, când ea, de fapt, voia in trvamvai?! Așa sunt și elevii ăștia din medii defavorizate. Vor sa le dai și iar să le dai, iar ei sa nu facă nimic, decât pe șmecherii! Tik-Tok-ul e mai interesant decât orice profesor implicat...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetățean

Acum 2 săptămâni

Salariu tot mai mare , brneficii cat mai multe , meditații cat cuprinde ,vacante ,cadouri etc și restul ce se vede în rezultatul din examene!
Raspunde

Alina

Acum 2 săptămâni

Ar fi corect sa nu mai spuneți jumătăți de adevăr . In primul rand școala gimnazială nr.5 Mediaș, nu mai exista , a fost demult absorbita de școala gimnazială nr.7 . Cu toate acestea din anumite orgolii 6 elevi au fost lăsați să învețe în fosta școală gimnazială nr.5 . In concluzie in acea clădire au fost înscriși 6 elevi la evaluarea națională, din care s-au prezentat 3. Parcă nu mai este așa dramatic titlul daca știm că au picat examenul 3 elevi. Și apropo sunt aceleași cadre didactice care predau la școala gimnazială Nr.7.
Raspunde

VOICA

Acum 2 săptămâni

O tara de prosti da prosti cu P mare
Raspunde

@Voica

Acum 1 săptămână

Cu tine în frunte Voica care-le întreci pe toți!
Raspunde

Ichim

Acum 1 săptămână

Cine nu lucrează cu astfel de elevi, nu are dreptul să vorbească!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus