Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
21°C

Ziua Independenței SUA, marcată în Piața Mare cu un concert simfonic. Solistă este o fostă hackeriță, iar în program se găsesc lucrări de Enescu sau muzica din „Star Wars”

Ziua Independenței SUA, marcată în Piața Mare cu un concert simfonic. Solistă este o fostă hackeriță, iar în program se găsesc lucrări de Enescu sau muzica din „Star Wars”

Ziua Independenţei SUA va fi marcată în această seară printr-un concert simfonic al Orchestrei Filarmonicii de Stat, care va avea loc pe scena din Piaţa Mare, sub conducerea dirijorului american Joel Neves şi având-o ca solistă pe Serene, o fostă hackeriţă. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Muzicale Româno-Americane, scrie Agerpres citând un comunicat de presă al organizatorilor.

„Accesul publicului este liber la concertul care va avea loc în această seară, de la orele 21,00, în Piaţa Mare. În program: George Enescu - Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11; Maurice Ravel - Concert pentru pian şi orchestră în Sol major, M.83; Leonard Bernstein - Dansuri simfonice din "West Side Story", Aaron Copland - Four Dance Episodes from "Rodeo", John Williams - Suita Simfonică "Star Wars", au transmis reprezentanții Filarmonicii sibiene.

Potrivit sursei citate, "Joel Neves se bucură de o carieră dinamică şi versatilă ca dirijor de operă, balet şi orchestră, precum şi ca educator. În prezent, conduce Orchestra Simfonică Keweenaw la Universitatea Tehnologică din Michigan. Solista serii, Serene, este o pianistă clasică cu o traiectorie cât se poate de neaşteptată. Spectacolele sale solo au fost descrise de The Paris Review ca fiind "un spectacol pe măsura Filarmonicii din New York" şi, în ciuda faptului că nu a urmat niciodată cursurile unui conservator, şi-a dezvoltat un repertoriu vast, de la Bach la Ligeti. Înainte de a face muzică, Serene a fost hacker şi apoi inginer şi cercetător în domeniul securităţii informatice, apoi, cu timpul, şi-a cultivat o abordare unică a pianului. Ea aduce inovaţii futuriste la intersecţia dintre muzică şi tehnologie, evidenţiind în acelaşi timp propria sinestezie audiovizuală. Pe scena din Piaţa Mare, în ipostază solistică, Serene va interpreta Concertul pentru pian şi orchestră în Sol major, M.83, de Maurice Ravel, o compoziţie care evidenţiază ritmuri de jazz, note de blues şi alte elemente ale stilului vernacular american".

John Williams este unul dintre cei mai respectaţi şi de succes compozitori de film din toate timpurile, cu cinci premii Oscar şi alte 44 de nominalizări. Suita sa simfonică "Star Wars", acompaniată de o impresionantă proiecţie video pe ecranele gigantice din Piaţa Mare, va marca apogeul evenimentului muzical dedicat Zilei Americii, la exact 40 de ani de la debutul acestui fenomen cinematografic devenit un reper cultural mondial.

În programul concertului din această seară se mai regăseşte Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui George Enescu, a cărei premieră a avut loc pe 8 martie 1903 şi care încorporează mai multe dansuri populare româneşti.

De asemenea, publicul va asculta Dansuri simfonice din "West Side Story", de Leonard Bernstein, un punct de referinţă în teatrul muzical american, cu elemente din tradiţiile Lumii Vechi, dar şi din Lumea Nouă.

Buna dispoziţie este garantată şi de episoadele dansante din baletul "Rodeo", compus de Aaron Copland, decanul compozitorilor americani, care a avut premiera în 1942 şi care va purta publicul în atmosfera Vestului Sălbatic.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 2 săptămâni

Urata treaba...Statul colonie sarbatoreste independenta imperiului colonial.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus