Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
18°C

Canalizarea în Râu Sadului: multe discuții, mai puține documente. CNI spune că a primit doar solicitarea de a include investiția pe lista-sinteză a proiectelor

Canalizarea în Râu Sadului: multe discuții, mai puține documente. CNI spune că a primit doar solicitarea de a include investiția pe lista-sinteză a proiectelor

Aproape 700 de investiții în fose septice, microstații de epurare sau sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare așteaptă să primească bani prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Printre acestea nu se găsește și investiția necesară comunei Râu Sadului - înființarea canalizării - un subiect ce s-a răspândit recent în spațiul public din cauza poluării apei potabile.

Realizarea proiectului de extindere a sistemului de alimentare cu apă potabilă și înființarea unui sistem de canalizare menajeră sunt esențiale pentru eliminarea surselor de poluare a apei brute, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și dezvoltarea zonei, scrie în memoriul de prezentare a investiției comandat de primăria Râu Sadului. Documentul a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului în vederea obținerii acordului de mediu... Nu și a finanțării însă.

Datele arată că acest proiect ar costa pete 58,2 milioane lei (inclusiv TVA), din care costurile pentru construcții și montaj reprezintă 43,8 milioane lei (inclusiv TVA).

Citește și: Proiect fără finanțare, dar vital: Râu Sadului vrea canalizare inclusiv pentru a reduce costurile de tratare în stațiile care alimentează localitățile Sibiu, Cisnădie și Rășinari. E nevoie de 12 milioane de euro

Săptămâna trecută a apărut în spațiul public problema calității apei potabile, inclusiv pentru locuitorii din municipiul Sibiu: Apă-Canal a emis o informare către mai multe instituții publice prin care avertizează că din cauza lipsei canalizării în Râu Sadului calitatea apei râului care traversează localitatea „se depreciază drastic”, înregistrându-se depășiri și de 36 de ori ale anumitor parametri și că soluția este una politică: alocarea de fonduri cu depășirea standardelor de costuri, pentru a fi finanțată o rețea de canalizare în Râu Sadului.

Citiți și: Presiune pe autorități: râul Sadu, de unde se captează apă pentru alimentarea populației, este amplu contaminat cu materii fecale. „Sperăm să funcționeze presiunea”

Primarul comunei Râu Sadului, Daniel Minea, a explicat în context că din cauza întinderii localității - cei aproximativ de 600 de locuitori sunt împărțiți în patru cătune -, o astfel de rețea nu este eligibilă nici pentru a obține fonduri din surse guvernamentale. „Noi am făcut un studiu de fezabilitate, la care mai avem de obținut avizul de la Mediu. Problema este că nu găsim finanțare, nici măcar națională, deoarece nu ne încadrăm în standardele de cost. Și asta deoarece, deși avem o populație mică, întinderea este mare și ar fi nevoie de o rețea de canalizare cu o lungime de 14 km. Am aplicat pentru a finanța o rețea de canalizare și stație de epurare și pe programul «Anghel Saligny» și pe PNRR, dar am fost respinși, din cauză că erau depășite standardele de cost”, arată primarul Minea.

El spune că, în acest moment, mai există o singură variantă de finanțare, prin Compania Națională de Investiții. „Am depus la Guvern finanțarea unei astfel de rețele prin CNI. Din luna iulie a anului trecut am fost incluși pe lista-sinteză, dar de atunci situația nu s-a mai schimbat”, arată Daniel Minea.

Finanțarea canalizării - „numai în corelare cu alocațiile bugetare”

Turnul Sfatului a întrebat reprezentanții CNI la ce etapă se află analizarea proiectului, respectiv când ar putea fi emis un punct de vedere sau o decizie cu privire la acceptarea sau respingerea proiectului. 

Din răspuns aflăm că solicitarea primăriei de a include proiectul pe lista-sinteză este singurul document din evidențele instituției și că aproape 700 de alte primării așteaptă deja finanțarea.

„Obiectivul de investiții Extindere sistem de alimentare cu apă și înființare sistem de canalizare menajeră în localitatea Râu Sadului, comuna Râu Sadului, județul Sibiu (...) se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului Fose septice, microstații de epurare, sisteme de alimentare cu apă și sisteme de canalizare, conform ordinului nr. 735/21.04.2023, ca urmare a solicitării transmise de către UAT Râu Sadului. Menționăm că solicitarea cu privire la introducerea obiectivului pe lista sinteză transmisă de către UAT Râu Sadului, este singurul document aflat la acest moment în evidența CNI SA”, răspunde instituția.

În răspunsul semnat de directorul general al CNI, se mai explică și faptul că „ulterior introducerii pe lista sinteză, în corelare cu alocațiile bugetare disponibil pentru PNCIPS, reprezentanții CNI solicită beneficiarilor documentele necesare promovării indicatorilor tehnico-economici (...)”.

Întrebați dacă există anumite condiții pentru ca o primărie să depună și să obțină finanțare prin CNI a unui proiect legat de alimentarea cu apă potabilă și înființarea unei stații de canalizare, reprezentanții instituției au precizat că finanțarea „este asigurată numai după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții prin emiterea ordinului MDLPA sau a hotărârii de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și numai în corelare cu alocațiile bugetare destinate fiecărui program derulat de CNI SA, în baza OG nr. 25/2001 (...)”.

CNI mai menționează că în acest moment, pe lista sinteză a subprogramului amintit se află aproximativ 700 de solicitări „care așteaptă să fie promovate la finanțare, în funcție de alocațiile bugetare și strategia de dezvoltare de la nivelul MDLPA”.

Apă din captări improvizate

Datele oficiale arată că doar 10% din populația comunei Râu Sadului beneficiază de apă tratată, provenind de la stația de tratare realizată în 2012 – ultima investiție în acest domeniu, ce a avut ca obiecte captarea apei brute din pârâul Manc, tratarea și înmagazinarea acesteia în vederea distribuției către locuitorii localității. Restul gospodăriilor din cătunele comune au apă brută extrasă din surse, din captări improvizate.

„În ceea ce privește canalizarea apelor uzate menajere, localitatea nu dispune în prezent de rețea de canalizare sau stație de epurare a apelor uzate. Existența sistemului de alimentare cu apă în forma prezentă, cauzează formarea unor debite însemnate de ape uzate, încărcate cu substanțe organice, care deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare și epurare a acestora, generează impurificarea apelor de suprafață și subterane, a solului şi subsolului. Evacuarea apelor uzate menajere direct în factorii de mediu, prin latrinele, fosele neetanșe sau direct în cursul de apă - râul Sadu - ce străbate localitatea, contribuie la creșterea conținutului în poluanți a apei freatice sau de suprafață peste limitele admise și compromiterea acestora”, se menționează în memoriul depus la Mediu.

Întrucât localitatea Râu Sadului este poziționată amonte de barajul de acumulare de pe râul Sadu ce alimentează cu apă brută Uzina de apă Sibiu Sud și ocazional Uzina de apă Dumbrava a municipiului Sibiu, deversarea apelor uzate direct în apele râului Sadu duce la contaminarea sursei de apă brută pentru municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și localitățile Rășinari și Cisnădioara, alimentate cu apă potabilă din cele două uzine de apă amintite mai sus, mai atrage atenția compania care a redactat memoriul de prezentare, proiectantul Allplan Proiect SRL.

„Contaminarea apei brute atrage după sine costuri ridicate pentru procesul de tratare în cele două uzine de apă amintite mai sus și implicit costuri ridicate pentru apa tratată care ajunge la consumatorii finali”, se mai menționează în document.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Unul

Acum 2 săptămâni

Deci Câmpeanu și restul fufelor și fufilor de la CJ Sibiu au 64 de milioane de euro de sifonat pentru un aeroport falimentar, pe care se plimbă mercenarii români care au luat locul mercenarilor ruși Wagner în Congo, dar nu au bani pentru canalizare la Râu Sadului, să nu mai curgă la robinet în Sibiu apă cu... poluanți. Fir-ați ai dracului de prăpădiți!
Raspunde

Unul

Acum 2 săptămâni

Deci fufa de Fodor și FDGR-UL au 11 milioane de euro din bugetul public local de prăduit pentru 3 km de pistă de biciclete - cât o autostradă de aceeași lungime - dar nu au de dat un grant de 11 milioane de euro comunei Râu Sadului, să facă ăia canalizare și să nu mai bea sibienii apă cu ... poluanți! Așa țin succesorii organizației naziștilor-germani din România numită Grupului Etnic German la sibieni!
Raspunde

Xxx

Acum 2 săptămâni

Ce spuneam ..cind nu i de bine apare un...comunicat de la Apa Canal. Daca era de bine...aparea un nume!!! Stie el care...
Raspunde

Fecale pentru sibieni din partea PeeNeeLee

Acum 2 săptămâni

PeeNeeLee in campanie: "Construim in judetul Sibiu", la 22 mai in campanie electorala Cimpean zicea (pe fb ei):"vor urma: canalizare în Râu Sadului, extindere rețea de apă în Beberani - Ciupari," Acum, dupa vot, cel putin sibienii alimentati din sursa Sadu, primesc din partea PeeNeeLee si a cimpenei de la CJ: fecale, pisi, si rahat diluat in apa potabila. Acum dupa vot PNL ofera doar scuze. Inainte de vot au avut bani, 12 milioane de lei - bani publici, au cheltuit aiurea cu noul spital - rezultate zero ! iar DNA are ordin sa se uite in alta parte.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus