Turnul Sfatului lansează un chestionar către elevii din ani terminali și către toate persoanele implicate în procesul de educație: părinți, cadre didactice, directori, inspectori școlari pentru a găsi propuneri rezonabile privind modul în care se pot vizualiza lucrările scrise ale candidaților la probele din cadrul examenelor naționale. În acest moment, vizualizarea lucrărilor se poate face doar după contestații și după afișarea rezultatelor finale, atunci când nimic nu mai poate fi făcut sau schimbat. Și, cel mai important, atât elevul, cât și părintele în cazul elevului minor, nu văd decât o lucrare curată, fără corecturi, fără să li se explice nimic și fără punctajele acordate la evaluare pe fiecare cerință din subiecte.
Cei care doresc să completeze chestionarul o pot face AICI.
Odată ce examenele naționale s-au încheiat, atât pentru clasa a VIII-a, cât și pentru clasele terminale de liceu, se intră în perioada contestațiilor și a vizualizării lucrărilor. Concret, în acest moment, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a care au susținut Bacalaureatul așteaptă rezultatele finale după contestații, în timp ce elevii de clasa a VIII-a care au susținut examenul de Evaluare Națională și părinții acestora pot vizualiza, la cerere lucrările.
În teorie sună bine: elevii ar putea ști la ce au greșit și ar înțelege ce probleme au avut în procesul de pregătire. În practică însă, pentru examenele naționale (evaluarea la clasa a VIII-a și BAC) sunt proceduri specifice pentru vizualizarea lucrărilor și sunt prevederi și în ordinele de organizare și desfășurare.
Potrivit acestora, vizualizarea se face după afișarea rezultatelor finale și ceea ce vede candidatul este strict lucrarea scanată, fără punctaje pe itemi sau sublinieri/marcaje pe lucrare, așa cum sunt obișnuiți să vadă o lucrare corectată la școală, în toți anii de studiu. La vizualizare poate participa numai candidatul, însoțit de părinte dacă este minor.
Mai mult, vizualizarea se face după afișarea rezultatelor finale, atunci când nu mai poate fi schimbat nimic. De exemplu, pentru elevii de clasa a VIII-a, anul acesta, în datele de 11 și 12 iulie se pot depune la școli cererile de vizualizare a lucrărilor, iar în datele de 16 și 17 iulie se pot vizualiza la sediul Inspectoratului școlar Județean Sibiu. Pentru a se putea crea o idee, la acea dată toți elevii vor avea deja completate codurile pentru repartitia computerizată.
De ce este nevoie de schimbare?
Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” organizează încă de la reînființarea gimnaziului examinarea elevilor în vederea admiterii în clasa a V-a (probe la limba engleză, limba română și matematică).
Pentru această examinare reglementările sunt stabilite prin procedură internă pe baza prevederilor legale în vigoare și nu au avut prevăzută până în prezent posibilitatea vizualizării lucrărilor. Directorul colegiului însă, se gândește serios să schimbe lucrurile.
„Am realizat importanța enormă a feedbackului pe evaluările care determină viitorul unui copil la admiterea la clasa a V-a în acest an. Am fost sunat de un părinte al cărui copil nu a reușit să intre la noi și, extrem de politicos și decent, m-a întrebat dacă ar putea să aibă acces la lucrările copilului pentru a vedea unde a greșit și ce trebuie să facă pe viitor pentru a corecta aceste greșeli. Nici măcar nu a depus contestație. Din păcate, nu am avut anul acesta variantă de vizualizare a lucrărilor la a V-a (evaluarea este clasică, nu electronică pentru că nu este timp de scanat și nu avem platforma electronică necesară), dar rugămintea m-a impresionat realmente și m-a pus pe gânduri. Vizualizarea strictă a lucrării nu are nicio valoare – ceea ce i-am și explicat părintelui. Pe lucrări nu se notează punctaje, nu se subliniază greșelile etc., de aceea sugestia de a vedea în paralel punctajele acordate la evaluare mi se pare îndreptățită și, personal, mă gândesc tot mai serios cum aș putea să fac asta pentru admiterea la clasa a V-a de anul viitor”, spune prof. Gabriel Negrea.
Directorul crede că această schimbare ar trebui făcută și pentru examenele naționale.
„Ar trebui permisă pentru examenele naționale vizualizarea punctajelor acordate la evaluare pe fiecare cerință din subiect – pentru că vizualizarea lucrării nu are rost. Nu este scris nimic pe lucrare, nu are cum să-și dea seama absolventul unde a fost depunctat, ce anume a greșit. În acest moment sunt toate disponibile electronic – lucrările scanate și borderourile de evaluare – realmente nu văd nicio problemă să vadă lucrarea în paralel cu punctajele acordate pe fiecare cerință a subiectelor (anonimizate în privința evaluatorilor). Dacă s-ar întâmpla asta, în primul rând ar crește încrederea în calitatea și transparența evaluării, în al doilea rând ar reduce numărul de contestații fără rost și în al treilea rând ar ajuta absolvenții să înțeleagă mai bine ce probleme au avut în procesul de pregătire (adică să obțină feedbackul necesar – o idee esențială în tot ceea ce înseamnă evaluare în pedagogie)”, mai spune directorul.
De asemenea este foarte important și momentul în care se vizualizează lucrările. În prezent, părinții sau elevii pot vizualiza lucrările după ce depun o cerere, însă, după afișarea rezultatelor finale, atunci când nimic nu mai poate fi schimbat.
Prof. Gabriel Negrea este de părere că ordinea firească în acest moment în care este acces electronic la toată evaluarea ar fi (1) vizualizarea lucrării în paralel cu punctajele acordate pe fiecare cerință a subiectelor (anonimizate în privința evaluatorilor), (2) contestarea notei în situația în care constată că a fost depunctat la vreun item.
„Mai mult chiar, aș face în așa fel încât procesul de vizualizare lucrare-punctaje să fie posibil de acasă, cu elemente de siguranță (de exemplu, codul unic atribuit la începerea examenului, CNP, verificare în doi pași pe telefon/e-mail comunicate de candidat la înscrierea pentru examen etc.).”
Este evident faptul că punerea în aplicare a unei astfel de proceduri va presupune eforturi și investiții semnificative din partea Ministerului Educației.
Reacții și la nivel național
Atitudine în acest sens a fost luată și la nivel național prin lansarea unei petiții, care în momentul redactării acestui material a strâns 20.000 de semnături.
Petiția solicită emiterea unui ordin de ministru astfel încât să existe transparență la examenele naționale și care să prevadă ca vizualizarea lucrării în format digital să fie posibilă înainte de etapa de contestații, pentru a se evita contestațiile „în orb”.
De asemenea, în petiția menționată, se solicită ca la afișarea notelor la probele scrise ale Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului să apară notele acordate de cei doi sau după caz patru corectori, din care a rezultat media ce a generat nota elevului, la fiecare probă.
Cei care doresc să citească sau să semneze petiția o pot face AICI.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: vizionare lucrari ev aluare na , chestionar vizionare lucrari e , transparenta la examenele nati , colegiul gheorghe lazar sibiu
Vizualizari: 5274
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Leonard
Acum 2 ore
Barosanu
Acum 3 ore
Sibiu.Adrian