Luni,
27.05.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Mădălina Țimonea și Eliza Suciu au reprezentat Sibiul la Olimpiada Națională de lectură ca abilitate de viață. Mădălina s-a întors cu locul III

Mădălina Țimonea și Eliza Suciu au reprezentat Sibiul la Olimpiada Națională de lectură ca abilitate de viață. Mădălina s-a întors cu locul III

Mădălina Țimonea și Eliza Suciu sunt elevele care au reprezentat Sibiul la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viată. Ambele fete sunt eleve la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și s-au descurcat extraordinar. Mădălina s-a întors acasă cu locul III.  

Potrivit profesoarei de română, Anamaria Coroian, Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” valorifică experiența culturală a elevilor, dobândită prin actul lecturii conștiente și din perspectiva unui cititor implicat, cu spirit critic.

Anul acesta, etapa națională pentru gimnaziu s-a desfășurat la București, în perioada 9-12 mai, iar Sibiul a fost reprezentat de două eleve, ambele de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.

La nivelul I (clasele a V-a si a VI-a), a participat Eliza Suciu, coordonată de prof. Daniela Lorinczi și a obținut 91,5 puncte din 100.

Mădălina Țimonea, coordonată chiar de prof. Anamaria Coroian, a participat la nivelul al II-lea (clasele a-VII-a și a-VIII-a) și a obținut 96 de puncte.

Cele două fete

Punctajul a fost obținut prin însumarea probei scrise (care a însemnat înțelegerea textului literar, nonliterar și multimodal) cu proba orală (pentru care cele două fete au susținut puncte de vedere pornind de la două cărți, dar exemplificând și alte experiențe de lectură sau alte interacțiuni culturale).

„Elevele au avut punctaje frumoase, iar Mădălina, chiar dacă a plecat spre capitală cu inima strânsă, considerând că nu are șanse de izbândă în fața elevilor din clasa a VIII-a, ea fiind în clasa a VII-a, a obținut premiul al III-lea, dintr-un total de 72 de participanți la nivelul II. Mădălina are o naturalețe nativă în privința abordării și înțelegerii textelor literare și nonliterare. Nu există creație care să nu i se deschidă petală cu petală. Tocmai de aceea, Olimpiada Națională de Lectură ca Abilitate de Viață a însemnat pentru ea încă unul dintre nenumăratele contexte literare în cadrul căruia a excelat prin ușurința pătrunderii tainelor semnificațiilor, dar și prin raportarea critică și valențele culturale valorificate. Pe parcursul a patru zile intense, la București, ea a interacționat cu tineri care împărtășesc aceleași pasiuni și vorbesc aceeași limbă. În plus, ea a impresionat și în cadrul probei orale prin claritatea, consistența și capacitatea de persuasiune a discursului elaborat. O felicit pe Mădălina pentru tot ceea ce este ea: sensibilitate, creativitate, perseverență, implicare și profunzime”, spune Anamaria Coroian, profesoara care a pregătit-o.

Mădălina este pasionată de lectură

Pentru Mădălina olimpiada a reprezentat o nouă oportunitate  de a-și exprima ideile, de a-și testa capacitatea de înțelegere și interpretare a textelor, dar și de a dobândi noi cunoştințe.

„La ambele probe am primit câteva texte literare și nonliterare la care a trebuit să răspund la mai multe întrebări și să îmi exprim opinia în legătură cu subiectele prezentate, valorificând experiența mea de lectură și culturală, dobândită de- a lungul timpului. La baza pregătirii pentru această olimpiadă sta pasiunea adevarată pentru lectură. Bineînțeles că pe lângă pasiune, a fost nevoie de mult exercițiu, timp și dedicație”, spune fata.

A contat pentru ea și sprijinul profesoarei care a îndrumat-o în drumul către podium, un drum pe care îl consideră pe cât de dificil, pe atât de frumos.

„Împreună cu d-na profesoară am lucrat texte variate, exersând interpretarea și analiza acestora, ceea ce mi-a dezvoltat abilitațile critice de gândire necesare pentru a excela în cadrul concursului. Această olimpiadă mi-a oferit contextul necesar valorificării nu doar a experiențelor anterioare de lectură, ci și a experiențelor culturale precum tablouri, mituri, teorii etc.

Pentru mine premiul obținut reprezintă împlinirea unei dorințe arzătoare, dar și o validare personală, o confirmare a faptului că eforturile și timpul investit au fost valoroase și recunoscute. Reușita la acest nivel, mă motivează să vizez obiective ambițioase și pe viitor, atât în acest domeniu cât și în alte domenii ale vieții”, mai spune Mădălina.

Eliza este mândră că a reprezentat Sibiul

Eliza Suciu este abia la începutul drumului, ea fiind încă la gimnaziu, dar potențialul fetei este imens.

Spune că participarea la olimpiadă a fost o experiență inedită, care a provocat-o și a inspirat-o să exploreze lumea cărților în profunzime.

„Am simțit recunoașterea eforturilor mele și mândria de a reprezenta județul meu într-un eveniment atât de prestigios. Aceasta olimpiadă nu doar că mi-a testat cunoștințele literare, ci și mi-a dezvoltat abilități esențiale pentru viață, precum analiza critică, exprimarea coerentă și gândirea creativă. Sunt recunoscătoare pentru tot sprijinul oferit de către doamna profesoară de limba română, părinți și cei dragi, fiind totodată hotărâtă să continui să explorez și să învăț din lumea fascinantă a lecturii”, spune Eliza, elevă în clasa a VI-a.

Fata a fost pregătită de prof. Maria-Daniela Lorinczi, iar dascălul are numai cuvinte de laudă.

„Eliza este un copil deosebit, care iubește școala, lectura fiind pentru ea un mod de viață. Participă cu drag la Olimpiadele de Limba și literatura română, fiind deja premiată la nivel județean (premiul I la OLLR, 2023, Premiul I la OLAV, 2024, Premiul al II-lea la OLLR, 2024, Premiul I la creație la „Caleidoscop Goga”, în 2023 și 2024), dar și la nivel național (mențiune MEN, în 2023). La această olimpiadă a obținut un punctaj remarcabil, 91,50 puncte. În această săptămână va participa la Concursul Național Transcurricular „Ionel Teodoreanu”, de la Iași, etapa națională. Este de admirat modul în care Eliza reușește să creeze universuri imaginare definitorii pentru lecturile pe care le are, dovedind un real talent și o imaginație debordantă, dar și faptul că stăpânește arta gramaticii și a oratoriei. Este, cu adevărat, o bucurie să lucrezi la clasă cu asemenea copii. Ca profesor al Elizei, cred cu tărie că acest copil minunat nu va rămâne doar un cititor pasionat, ci și un creator cu o mare forță de exprimare artistică”, spune profesoara.

Vă reamintim că și Mădălina, de asemenea, a obținut anul acesta mențiune la Olimpiada Națională de Română.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 1 săptămână

Existā o Olimpiadā Nationalā de Lecturā ca Abilitate de Viatā .?.?????????????????? Aici? In România anului 2024 ? De ce ? Adicā, care este scopul urmārit prin sustinerea unor altfel de concursuri? In bani, care este eficienta deprinderii unei abilitāti de lecturare???? In afarā de bani, nu vorbim despre nimic altceva pe planeta asta in 2024. Gargara nu e productivā. Economic, dacā nu faci profit, dispari. Abilitatea de a lectura SE opreste la casa de marcat a magazinului unde pâinea costā 1,8 euro. Cei care o vând vor banii nu abitatea de lecturare. Fārā bani, canci pâinicā, fārā pâinicā e fomicā, dacā e fomicā, lecturica e degeaba
Raspunde

Ochiul si banul

Acum 1 săptămână

Ce gandire mizerabila de trepadus care sparge seminte in fata televizorului. De asta suntem unde suntem. Manelistii astia la care totul se reduce la ban. Asa gandesc si curvele de pe centura...

Raspunde

Amn114

Acum 1 săptămână

pentru domnul Sparrow: șoarecii rod cărți. La nevoie, cititorul lefter poate prinde șoareci momindu-i cu respectivele cărți. Dacă se pot păpa insecte, se poate face și o tocăniță de șoareci după rețeta din cartea de bucate (trebuie totuși să n-o fi păpat șoarecii). Iată așadar, domnule Sparrow, un model "eficient" și viabil economic, așa cum vă place dumneavoastră, care îmbină plăcerea de a citi cu necesitatea fiziologică a mâncatului
Raspunde

Cosmin K

Acum 1 săptămână

Felicitari! Ramona si Valy au crescut un copil bun, cuminte si silitor, adica exact aidoma lor! Bravo, Raluca Budusan pentru articol! Cel mai bun condei din Sibiu!
Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

Cosmine, ce naiba mā bāiatule, de unde atâta efuziune de laude si ovatii? Pentru copilele alea, ok înteleg oarecum dar pentru doamna jurnalist? E jobul ei sā scrie bine, e PLĀTITĀ sā scrie bine. In capitalism nu bātāile pe umār produc bani. Iar BANIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII sunt tot ce conteazā. Doamna jurnalist nu merge acasā la sfârsitul lunii cu aprecierile tale sau indiferenta mea, ci cu BANIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

In mafia, coruptia si terorismul din Romania n-au nicio sansa, aceste stele se vor stinge inainte de a straluci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus