Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Muzeul Brukenthal a început amenajarea spațiilor fostului Liceu Pedagogic de la Ursuline

Muzeul Brukenthal a început amenajarea spațiilor fostului Liceu Pedagogic de la Ursuline

Repezentanții Muzeului Brukenthal din Sibiu au început amenajarea spațiilor din fosta clădire a Liceului Pedagogic de la Ursuline în cadrul pregătirilor pentru Festivalul Internațional de Artă Contemporană (SCAF). 

Cel mai mare spațiu expozițional de anul acesta de la Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu va fi fosta clădire a Liceului Pedagogic de la Ursuline. Managerul Muzeului Brukenthal, Alexandru Chitiuță, a transmis că muzeul a semnat un contract cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia și a închiriat imobilul cu titlul gratuit, până în data de 10 noiembrie.

Citește și Lăsată în paragină de 14 ani, clădirea fostului liceu Pedagogic a rămas și fără concesionar. Arhiepiscopia vrea s-o închirieze cu 17.000 de euro/lună

„Vom amenaja acolo câteva spații, cele două grădini din trei pentru a organiza și a deschide Festivalul Internațional de Artă de la Sibiu”, a spus Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, în cadrul unei conferințe de presă de săptămâna trecută.

Fotografiile postate pe pagina de facebook arată începerea procesului de curățare a spațiului exterior.

„Vom efectua lucrări de igienizare, de curățare. O mare parte din lucrările din acest an de artă contemporană le vom expune acolo, vom lua câteva sute bune de metri pătrați din clădire, vom lua sala festivă de acolo și aproximativ 15-20 de camere din 60.” 

Citește și Deschiderea Festivalului Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu va fi în clădirea fostului Colegiu Pedagogic de la Ursuline. Chituță: Amenajăm doar spațiile în care vizitatorii sunt în siguranță

Anul acesta, SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival) va avea loc în perioada 7 septembrie - 6 octombrie la Sibiu cu tema “Crossing Borders”, subliniind ideea de a depăși granițele – fie ele fizice, culturale, artistice sau personale. Deschiderea oficială va avea loc duminică, 8 septembrie, ora 17 în clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36.

Fosta mănăstire a maicilor Ursuline

Iniţial biserica şi mănăstirea ursulinelor, situată în Sibiu pe strada Sării (în prezent strada Gheorghe Magheru), a fost lăcaşul de cult al unei mănăstiri a călugărilor dominicani, care în anul 1474, când s-au mutat în interiorul zidului de apărare, au construit biserica şi apoi mânăstirea, se arată pe site-ulpatrimoniu.sibiu.ro.

În anul 1543, în urma Reformei, populaţia săsească a trecut la luteranism, iar mănăstirea a fost desfiinţată. Biserica a intrat în posesia luteranilor. În perioada habsburgică biserica, cunoscută sub numele de “Biserica mănăstirii” (în germană Klosterkirche) a revenit cultului romano-catolic, fiind încredinţată maicilor ursuline, pentru a construi alături un pension de fete.

Astfel în 12 iulie 1733 vor veni din Bratislava opt călugăriţe ursuline, fiind primite într-un mod festiv. În 1734 lângă biserică se va construi mânăstirea propriu zisă.

În 1769 clădirea va fi extinsă (banii fiind oferiţi călugăriţelor de către împărăteasa Maria Tereza) pentru a putea face faţă noii instituţii care se va ridica aici, adică şcoala catolică. Lucrările vor fi terminate în 1772, costând 38.821 guldeni.

Desfiinţarea ordinului iezuit (primul ordin călugăresc sosit în oraş odată cu administraţia habsburgică) de către împăratul Iosif al II-lea, va face ca multe dintre activităţile acestora să fie preluate de către alte ordine călugăreşti. În Sibiu ursulinele vor acţiona ca atare, preluând de la iezuiţii alungaţi din cetate, rolul educaţional pe care îl aveau.

Astfel în 1789, ele vor deschide şcoala elementară catolică numita Şcoala Normală k.u.k. (Şcoala Naţională a Marelui Principat).
Şcoala era o continuare a gimnaziului catolic iezuit care funcţiona din anul 1774. Şcoala ursulinelor (Ursuliner-Nonnen, Kloster und Schule ) va fi una dintre şcolile de elită a oraşului, aici învăţând copii ai familiilor bogate, care doreau a-şi educa copiii într-un mediu german după un tipic iezuit.

In perioada interbelica aici functiona atat scoala elementara de fete romano-catolica "Sf. Ursula", cat si Gimnaziul de fete (rom-cat) "Sf. Ursula".

In anul 1948 a fost desfiinţată.

Subsolul Bisericii şi mănăstirii Ursuline a fost folosit în timpul războiului drept adăpost antiaerian şi spital de război.

În perioada comunistă aici a functionat Liceul Pedagogic care dupa 1990 isi va schimba denumirea in Colegiul Pedagogic Andrei Şaguna.

In 2010 colegiul se va muta pe aleea Turnu Roșu.
Din 1996 a fost amplasată o placă de marmură cu ocazia aniversării a 200 de ani de învăţământ pedagogic la Sibiu, placă înlăturată în 2010.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

4 comentarii

Lepădat

Acum 3 săptămâni

Placa de marmură a fost amplasată în 1986 , nu în 1996 .
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Dacă tot l au revendicat și obținut totodată, au așteptat să l și renoveze. Săraca biserică. Poate-poate îi va face și vreun parastas ceva
Raspunde

Sdfsd

Acum 3 săptămâni

altfel spus asa se sifoneaza banii.... se curata terenul, se fac amenajari pe banii statului si apoi este scoasa la vanzare exact cum a fost si cladirea aflata la cateva sute de metri mai in jos in care a activat Clubul Elevilor Sibiu care de asemenea dupa investitii mari a fost retrocedata/redobandita de Popi ca doar in Sibiu ei fac legea imobilelor vechi si scumpe
Raspunde

Gogu

Acum 3 săptămâni

Va dati seama dragi concitadini, ce act umanitar deosebit, demn de trecut in cartea de aur a bisericilor si cultelor religioase sibiene. Dupa ce a reusit sa lase pe drumuri elevii de la pedagogix, prin retrocedare, acum vin în ,,compensație,, cu o perioada epocală de gratuitate, respectiv, până in octombrie. RUȘINE!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus