Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Afacerile restaurantelor în Sibiu: Grupul ”Super Mama” și restul lumii. Cifra de afaceri a restaurantelor lui Ovidiu Străjan face cât restul din top10, plus 20%

Afacerile restaurantelor în Sibiu: Grupul ”Super Mama” și restul lumii. Cifra de afaceri a restaurantelor lui Ovidiu Străjan face cât restul din top10, plus 20%

În 2023, societatea pe care se derulează afacerile restaurantelor omului de afaceri sibian Ovidiu Străjan a avut o cifră de afaceri mai mare cu peste 20% decât a celorlalte firme din Top 10, din acest domeniu de activitate, din județul Sibiu, conform datelor culese de Turnul Sfatului.

Bliss SRL, societatea administrată de Ovidiu Străjan a avut în 2023 o cifră de afaceri de 18,5 milioane de euro, în timp ce totalul firmelor rămase în top 10 județean, care au ca obiect de activitate codul CAEN 5610 – restaurante, a fost de 14,3 milioane de euro.

Pe locul 2 în acest clasament este societatea Juventul SRL (Casa Frieda), care a avut în 2023 o cifră de afaceri de 2,5 milioane de auro, iar pe trei se clasează Host Sib SRL (Rabbit Hole and Soup), cu 1,9 milioane de euro, potrivit TopFirme.com.

”Anul 2023 a fost un an bun”

La nivel național, profiturile restaurantelor a scăzut în 2023, față de 2022, însă cifra de afaceri a crescut cu 5,6%.

În cazul Bliss SRL a crescut cifra de afaceri cu 33,6% iar profitul cu 2,17% față de 2022, anunță Ovidiu Stăjan.

Întrebat de unde există această diferență între societatea pe care o conduce și restul firmelor cu acest obiect de activitate, Străjan spune că a investit permanent în afacere și a dezvoltat-o an de an.

”Am extins sau modernizat o parte din locații. În 2023 ne-am mărit numărul de angajați cu 24%. Am comunicat mai des cu și către clienții noștri.

Efectele renovării restaurantului Jacob Grillhouse precum și a deschiderii restaurantului Super Mama de tip Drive-Thru s-au văzut și în 2023.

De asemenea a crescut numărul de oameni care ne-au trecut pragul la Restaurantul Poiana Bradului. Mâncarea bună, locația de lângă pădure și proximitatea față de drum i-a făcut pe mulți clienți să revină.

Într-un an în care au continuat să crească costurile la materiile prime noi am reușit să păstrăm calitatea produselor noastre. Ne-am eficientizat operațiunile din Bucătăria Centrală, din locații, am oferit produse noi sezoniere și  am extins baza de clienți.

Am crescut atractivitatea restaurantelor noastre  prin faptul că ne-am reasigurat clienții că avem mâncare bună, că la noi găsesc tot timpul curățenie și servicii de calitate.

În concluzie anul 2023 a fost un an bun, un an în care ne-am păstrat standardele, ne-am apropiat de clienți și am văzut efectele investiției în dezvoltare”, explică Străjan.

”În 2024 cifrele vor scădea”

Oamenii de afaceri din această zonă spun însă că cifrele din 2022 și 2023 sunt mincinoase, și asta din cauza implicațiilor pe care le-a avut pandemia și în acest domeniu.

În acești ani, statul a dat o serie de subvenții pentru firmele din branșă, astfel că aceste date nu ar reflecta întocmai realitatea. În fapt, situația ar fi și mai proastă decât o arată situațiile contabile.

”Cifra de afaceri a crescut cam la toată lumea, însă pentru că și inflația a fost foarte mare, cel puțin 10%. A scăzut profitul la unii din piață, pentru că nu au putut crește prețurile, iar salariile au crescut, a crescut și prețul energiei și costul cu materia primă. Ei au avut rulaj poate mai mare în 2023, decât în 2022, însă rentabilitatea a scăzut.

În 2022 exista un ajutor pentru HORECA și a fost unul destul de mare. Și în 2023 au mai intrat bani din acest ajutor dat în timpul pandemiei. Sunt firme care și pe cifrele de anul trecut au mai avut un 20, 30 de procente tocmai acest ajutor. Creșterea pe anul 2023 nu este o creștere reală, iar în 2024 va fi în rău. Simțim un recul față de 2023”, spun oameni din sistemul HORECA.

O altă problemă este vizibilă, spun alții, în privința turismului și a creșterii prețurilor.

”În acest an suntem undeva cu 25% pe minus față de 2023. Nu mai sunt aceiași clienți, nu avem același trafic, iar asta se vede și mai bine la cazări. În plus, luna iulie a fost la pământ și din cauza faptului că s-a închis Valea Oltului. A contat enorm”, spune administratorul unei societăți din HORECA Sibiu.

Comparația profitului din 2023 cu cel din 2022

BLISS SRL (Super Mama) -  13 mil. lei (12,7 mil. în 2023)

CASAGRANDE SRL (Mediaș: Pizza Roma, Trattoria, sală de nunți) – 181 mii lei (3,9 mil. lei în 2023)

HOST SIB S.R.L. (Rabbit Hole and Soup) – 2,67 mil lei (2,7 mil. în 2023)

JUVENTUS S.R.L. (Casa Frieda) 2,6 mil. lei (2,6 mil. lei în 2023)

SARA SUN SRL (Cabana Valea Aurie) 2,1 mil. lei (1,7 mil. lei în 2023)

MEX & CO SRL (Restaurant New York) 1,4 mil. lei (1,6 mil. lei în 2023)

TIFFANY & COLE SRL (Restaurant Tiffany Păltiniș)1,5 milioane lei (335.055 euro)

JAP MOOD S.R.L. (Jap-Jap Sibiu) minus 173 mii lei (1,4 mil. în 2023)

SILVA SA (Restaurant Silva) minus 1,8 mil. lei (1,1 mil. lei în 2023)

SIBIENII LA TAIFAS SRL (Restaurant La Taifas) 554 mii lei (1,1 mil. lei în 2023)

POPASUL AVRIG SRL (Restaurant Popasul Avrig) 979 mii lei (985.234 lei în 2023)

TURTHA SWEET & SAVOURY S.R.L. (Cofetăria Turtha) 455 mii lei (920 mii lei în 2023)

EMY IMPEX SRL (Restaurant La Dobrun) – 1,1 mil. lei (887.612 lei în 2023)

LA NELU KLEIN S.R.L. (Restaurant Nelu și Klein) 931 mii lei (849 mii lei în 2023)

SUPORTER SRL (Restaurant Suporter) 100 de mii de lei (835 mii lei în 2023)

HERMANNSTADT MONTANA INTERNATIONAL SRL (Montana Garden) 699 mii lei (822 mii lei în 2023)

SIMPATICO SRL 710 mii lei (807 mii lei în 2023)

CARAIMAN SRL (Hanul Veștem) 323 mii lei (785 mii lei în 2023)

MUSIC KIOSK S.R.L. (Music Pub) 773 mii lei (781 mii lei în 2023)

Clasamentul restaurantelor din Sibiu în 2023 după cifra de afaceri

  1. BLISS SRL - 81,4 milioane lei (18,5 milioane euro)
  2. JUVENTUS S.R.L. - 11 milioane lei (2,5 milioane euro)
  3. HOST SIB S.R.L. - 8,3 milioane lei (1,9 milioane euro)
  4. FOODLIKE SRL - 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro)
  5. MEX & CO SRL - 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro)
  6. SARA SUN SRL - 7 milioane lei (1,6 milioane euro)
  7. EMY IMPEX SRL - 6,1 milioane lei (1,4 milioane euro)
  8. CARMANGERIA IMPERIAL SRL - 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro)
  9. SILVA SA - 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro)
  10. PIZZERIA HAPPY FAMILY SRL - 5,2 milioane lei (1,2 milioane euro)

Clasamentul restaurantelor din Sibiu în 2022 după cifra de afaceri

BLISS SRL - 60,9 milioane lei (13,8 milioane euro)

DABO INTERNATIONAL SRL - 10,4 milioane lei (2,4 milioane euro)

JUVENTUS S.R.L. - 9,9 milioane lei (2,3 milioane euro)

HOST SIB S.R.L. - 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro)

FOODLIKE SRL (Subway)- 6,9 milioane lei (1,6 milioane euro)

MEX & CO SRL - 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro)

SILVA SA – (Restaurant Hotel Silva) 5,8 milioane lei (1,3 milioane euro)

SARA SUN SRL - 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro)

CASAGRANDE SRL- 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro

EMY IMPEX SRL (Restaurant La Dobrun) - 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro)

”Cea mai mică creştere anuală a numărului de firme active, înregistrată din 2008 până acum”

La nivel național, profitul restaurantelor a scăzut anul trecut cu 12%, pentru prima dată după pandemie, fiind înregistrată şi cea mai mică creştere anuală a numărului de restaurante active (+2%), însă numărul angajaţilor din localuri a atins un nivel record, majorându-se cu 1%, conform unei analize realizate de platforma de rezervări online, Bookingham, citată de Agerpres.

Analiza arată că puţin peste 27.000 de restaurante, baruri, catering şi alte servicii de alimentaţie figurau drept active în România, anul trecut. Evoluţia din 2022 în 2023 arată cea mai mică creştere anuală a numărului de firme active, înregistrată din 2008 până acum, de 2% (de la 26.611 în 2022, la 27.045 firme active în 2023), se menţionează într-un comunicat remis, marţi, Agerpres.

Dacă după pandemie s-au înregistrat creşteri de peste 11%, chiar 12% de la an la an, 2023 s-a dovedit a fi un an mai dificil pentru industria HoReCa, susţine Bookingham.

"În opinia mea, creşterea atât de mică a numărului de restaurante active în 2023 are două motive şi ambele ţin de factorul legislativ: incertitudinea legislativă şi lipsa de predictibilitate a unor norme clare de funcţionare a industriei ospitalităţii", a declarat Cristian Cristea, consultant HoReCa şi manager general Hostalion Business School, citat în comunicat.

Analiza semnalează că profitul restaurantelor din România a fluctuat de-a lungul anilor. În 2009, criza financiară s-a făcut vizibilă şi în domeniul HoReCa, printr-o scădere de 16%. Din 2013, profitul a ajuns din nou pe plus, în 2015 înregistrând cea mai mare creştere dintotdeauna - de 153% faţă de anul anterior. Profitul a evoluat constant până în anul pandemic, când a scăzut brusc cu 40% - o diferenţă de peste 200 milioane de euro faţă de anul 2019. O analiză realizată în 2021 arăta că profitul net al firmelor din HoReCa aflate pe plus, a scăzut cu 47% în acea perioadă.

Totuşi, odată cu ridicarea restricţiilor, vânzările din restaurante, baruri şi cafenele au crescut semnificativ în 2021 - cu 57% faţă de anul anterior, România înregistrând cea mai semnificativă majorare din Uniunea Europeană. 2023 este primul an după pandemie când profitul restaurantelor a scăzut din nou, cu 12% faţă de 2022.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Nonick

Acum 1 lună

Nu stiu cine le tine contabilitatea proprietarilor de restaurante din articol, dar trebuie sa le zica cineva ca subventiile/ajutoarele de la stat NU intra in cifra de afaceri.
Raspunde

Titus

Acum 1 lună

,, Prețurile nu au reușit să crească precum inflația,, Ce-i cu gluma asta de articol? Prețurile efectiv au explodat și toți ,, loviții de inflație, patroni de restaurante. ,, Au cele mai scumpe mașini din județ. Defilează toți pe Calea Dumbravii și prin centru cu bolizii de sute mii euro Și veniți la noi cu baliverne de genul ,,nu au reușit să scumpească, au ieșit in pierdere... Și cum adică nu au reușit să scumpească că avem meniuri mai scumpe Ca în Franța Belgia Italia. Când vin cunoștințe în Sibiu râd de prețuri
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bolidul de Lux

Acum 1 lună

pai si ce treaba au bolizii de sute de mii de euro cu restaurantul, ANAF-ul si procuratura se ocupa de evaziune fiscala, venituri nejustificate si spălări de bani daca e cazul, justiția nu se face in presa si nici pe social media, nu știu cine se ocupa cu spălări pe creier ca pe cap se spala toată lumea. da ce crezi ca patronii de restaurant nu au voie sa își cumpere bolizi de sute de mii de euro, daca nu e nimic ilegal unde e problema ? asta e capitalismul si negustoria, ai bani mănânci la restaurant, nu ai bani nu iti este foame, sau mănânci si tu ceva bio eco din brișcă cu cunoștințele tale la un picnic in Păltiniș. da bolizii sunt noi ? sau second hand ?

Raspunde

Mikii

Acum 1 lună

Esti un mare taran Bolizii de sute de mii de euro NU au voie sa fie cumparate de hotii de patroni….. Iti spun si de ce Ala de pe primul loc…..super mama si toate celelalte….este pe primul loc….pentru ca plateste execrabil de prost Se plange cu afise peste tot ca el cauta sa angajeze….dar daca profitul lar impartii altfel….nu sar mai plange la vedere asa cum scrie pe toate afisele Rusine Bliss!!!!!!
Raspunde

Javert

Acum 1 lună

De unde ști tu că ANAF-ul și procuratura se ocupa cu adevărat de evaziunea fiscala!?!.
Raspunde

Interlopu

Acum 1 lună

Foarte greu mai vezi prin lume (lumea buna evident) atatea Mercedes G ca in Sibiu (si alte cateva orase din Ro) si foarte greu mai vezi printre G-urile din Sibiu, variante de motorizari pe sărăcie (3l diesel exemplu) si nu Amg. Pe scurt, majoritatea sunt Amg, adica de pe la 200k euro si ceva in sus per bucata. Ce avem in oras, sunt noi sau aproape noi, unde prețul este tot urias. Da, avem si preturi la restaurante de zone scumpe mediteraneene, avem si masini de Vegas.. :) Eu ma intreb când se ajunge sa faca totu un poc asa nasol, ca sunt sanse măricele la ce se întâmplă pe glob si prin economiile mondiale importante.
Raspunde

Bravo Interlopu

Acum 1 lună

Băăă, in sfarsit, unu care mai citeste ce se intampla si pe planeta. Plusez: STRATFOR (o gașcă "băieți veseli" ce au fost putin-vreo 25-30 d'ani in CIA si NSA) zice că incepand cu 2025 pana spre jumatea lu 2027, incepe "distracția". SFAT: Platiti.va toate datoriile si cumpărati aur de investitie de 24k. Nu pișat de 14k,.....nuuuuu, 24k. Si sa aveti grija pe la cine va laudați.
Raspunde

Che

Acum 1 lună

Tot respectul pentru Ovidiu ,un adevărat afacerist . Credeți -mă omul acesta a pornit de la zero ,când toți râdeam de el ca ,se chinuia cu un cărucior în care căra papetărie veche (ziare ,cărți etc .. ) , cu tatăl și fratele lui !! Acest om a demonstrat ca ,cu munca multă și cu perseverență poți ajunge departe ! Felicitări .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 1 lună

Să vomităm zic.
Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

Cultura culinara in orasul asta e o gluma proasta la preturi de Roma, Paris, Vienna etc...sunt consumatori de vina, nu au respect pentru ei insasi. Consum de masa analfabet. Cred într-un boicot colectiv ca forma de educație a rechinilor din lumea "culinara" sibiana.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Nu stiu dacā e chiar asa. Nici Intr-un sens, nici in altul. Nu prea mai cred nici pe āla de se vaitā, nici pe āla de se laudā....
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Dacă dl Străjan sta așa de bine la profit, de ce nu finanțează și comunitatea sibiană ? Dânsul este pocăit și ar trebui că din plinul lui să mai des și celor care au nevoie, nu numai celor din primărie.
Raspunde

Jiji

Acum 1 lună

Ati omis Hug The Plate. Probabil e pe locul 2 in judet.
Raspunde

Rammstein

Acum 1 lună

Trăiască supermarket-urile...bagă cretinii toate mizerile pline de sintetice în burțile de macaci...

Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Spre deosebire de dumneata care, erudit si aristocrat, te dezmierzi numai cu muguri de papaya fierti in nectar de Aloe Vera iar icrele de sturion bio nu iti lipsesc de pe tipsia de argint.....eh, ce sā faci, nu avem toti sansa asta....

Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

Bravo ca cenzurați și publicați numai ce va convine. Felicitări pentru equilibriu
Raspunde

Gheorghe Ion

Acum 1 lună

"preturile nu ai tinut pasul cu inflatia", e o gluma, nu? Hai sa luam niste exemple: super mamma - acum 2-3 ani, o ciorba era 10 lei, acum e 15. Inflatia nu a fost chiar 50%, a fost mai mica. Mcdonalds: cheesburger 3.5 lei, acum e vreo 6 lei. Aproape s.a dublat. Astea au fost doar 2-3 exemple banale, pe care le obsrrva tot omu' tinand cont ca sunt poate cele mai frecventate fast-fooduri din sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus