DSP Sibiu anunță desfășurarea unor anchete epidemiologice la un local pentru evenimente din Cisnădie. Mai multor persoane li s-a făcut rău după ce au participat la nunți organizate weekendul trecut.
În zilele de 16,17 și 18 august, în locația sus amintită au avut loc nunți în urma cărora au apărut cazuri de îmbolnăvire care au ridicat suspiciunea de toxiinfecție alimentară (TIA), transmite joi DSP Sibiu.
Numărul persoanelor expuse la risc și numărul celor bolnave a variat de la un eveniment la altul, astfel:
- în 16 august – 119 participanți, cu 17 persoane bolnave (13 adulți , 4 copii)
- în 17.08 – 324 participanți, 4 persoane bolnave (adulți)
- în 18.08 – 135 participanți, 4 persoane bolnave (adulți)
Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare.
De aceea și numărul de spitalizări a fost mic. Trei copii, din cei patru afectați au fost externați după două zile. O gravidă, care a participat la nunta din 16 august, a refuzat inițial internarea, dar s-a prezentat apoi, după circa 24 de ore, a primit îngrijirile necesare și a fost externată a doua zi.
Calea de transmitere prezumptivă – alimente și apă
DSP a declanșat ancheta epidemiologică și controlul prin Inspecția sanitară. S-a procedat la recoltarea de probe biologice de la cei trei copii internați (coproculturi și teste de antigene virale).
La celelalte două evenimente nu s-au putut face recoltări, deoarece bolnavii nu au prezentat simptome la momentul prezentării.
„Au fost luate și probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate anunțurile au fost tardive și s-a depășit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize” spun cei de la DSP Sibiu.
S-au recoltat, în schimb probe de sanitație (suprafețe de lucru și ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă și probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreții nazale, coproculturi)
În urma controlului și verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgență a curățeniei și dezinfecției în întreaga unitate, cu dezinfecție suplimentară la blocul alimentar,
S-a solicitat și efectuarea procedurilor de curățare și dezinfecție a instalației proprii de apă, iar până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurării cu apă potabilă din sursă autorizată.
Urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezența stafilococului auriu în secrețiile nazale, exudat faringian și pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unității (bucătar șef și trei ajutoare de bucătar), s-a dispus, cu termen imediat, scoaterea acestora din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medical de familie și reintegrarea ulterioară doar după negativarea probelor.
Specialiștii DSP precizează că ancheta pentru toate aceaste evenimente este încă în plină desfășurare și rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate.
De aceea și având în vedere faptul că această unitate nu este una cu regim de funcționare permanent, organizând ocazional nunți și alte petreceri, toate măsurile recomandate trebuie urgent și obligatoriu aplicate până la momentul desfășurării următorului eveniment.
Din acest motiv, primul recontrol al serviciului de inspecție va avea loc în data de 23 august.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 2829


Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Lungilă
Acum 3 ore
Alzara
Acum 3 ore
Plot twist
Acum 3 ore
Alex
Acum 4 ore
Marius