Proprietarul clădirii de pe strada Mitropoliei nr. 7 demarează procesul pentru lucrările de reabilitare și renovare a clădirii prin punerea acesteia în siguranță. Acesta a depus un prim proiect în acest sens, prin care dorește să instaleze o nouă schelă cu pasaj pietonal, care să protejeze pietonii, dar și imobilul. În același timp, proprietarul monumentului istoric estimează că va începe lucrările cel mai devreme la jumătatea anului viitor, costurile finale ridicându-se la aproape 3 milioane de euro.
Proprietarul imobilului istoric, de categoria A, din centrul Sibiului a depus un prim proiect de punere în siguranță a clădirii. Atestată documentar încă din secolul XIV, clădirea de pe str. Mitropoliei, nr. 7, a fost han și hotel în vremurile vechi, ulterior fiind declarată monument istoric.
Proiectul pentru lucrările de intervenție „în primă urgență” pentru punerea în siguranță a imobilului a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Sibiu. Acesta se află la faza obținerii documentațiilor tehnice pentru obținerea autorizației de construire (DTAC).
L-am întrebat pe proprietarul clădirii în ce constă proiectul depus. „Încă din luna decembrie a anului trecut am achiziționat o schelă cu pasaj pietonal, prin care să circule oamenii și care să pună clădirea în siguranță; să înlăturam bucățile căzute din demolări (...) Prima dezbatere care va fi mâine, la Direcția pentru Cultură, va fi pe acest subiect, de acceptare din partea Direcției de începere a lucrarilor pentru punerea în siguranță. Asta în primă fază”.
Amintim că, pentru a feri pietonii din calea tencuielilor, țiglelor sau cărămizilor care cad de pe imobilele neîntreținute, reprezentanții administrației locale au amenajat un culoar din schele de lemn în fața clădirii de pe Mitropoliei nr 7 încă în anul 2017. Drept urmare, traseul mașinilor a fost deviat prin parcarea din fața Direcției generale de asistență socială și protecție a copilului.
Potrivit lui, urmează apoi demersurile pentru expertizarea structurii imobilului. „Să vedem cât de rezistentă este, ce lucrări de îmbunătățiri trebuie făcute pentru a continua practic renovarea ei”. În acest sens, vor fi necesare efectuarea mai multor studii, printre care unul geologic, unul care să verifice elementele de structură, unul istoric, care să consemneze datele cronologice legate de clădire, precum și un plan de management de trafic. „În momentul în care vom începe lucrările va trebui să închiriem câteva locuri de parcare din partea imobilelor de pe partea opusă de pe Mitropoliei, pentru a devia traficul, pentru a avea accesul cu mașinile la imobil”, a explicat proprietarul clădirii.
Amintim că acoperișul clădirii de la numărul 7 pe strada Mitropoliei s-a prăbușit parțial iarna trecută, lăsând practic o mare parte din monumentul istoric expus intemperiilor și grăbind procesul de distrugere. Atunci, un om de afaceri local a cumpărat întregul imobil și a confirmat pentru Turnul Sfatului depunerea documentației necesare pentru demararea lucrărilor de reabilitare, precizând că „scopul este să readucem clădirea la gloria de odinioară”.
„Estimez că în acest an vom obține autorizația pentru a pune în siguranță clădirea și a igieniza imobilul, pentru a putea efectua studiile necesare. Iar undeva la jumătatea anului viitor, cel mai devreme, estimez că se va obține autorizația de construire. Costurile se ridică la câteva zeci de mii de euro pentru prima fază, iar cele de renovare sunt estimate la 2,5 - 3 milioane de euro”, ne-a spus de data aceasta noul proprietar al imobilului istoric din centrul Sibiului.
Clădirea a fost calificată ca fiind „cel mai trist monument istoric din Sibiu” de către directorul Direcției Județene pentru Cultură.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 21012
Ultimele comentarii
Acum 23 minute
Barbatie nu pubertate
Acum 36 minute
Ticlazau
Acum 43 minute
Emil
Acum 45 minute
V
Acum 47 minute
V