Pentru elevii din familii monoparentale sunt modificări în acordarea bursei sociale în acest an școlar. Astfel, față de anul trecut când nu exista o condiționare de venit, anul acesta va fi un prag financiar. Se va lua în calcul venitul mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni, care trebuie să fie mai mic de un salariu minim net pe economie. În acest context, deputata independentă Ana Loredana Predescu solicită ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să elimine pragul impus şi atrage atenţia că, prin noua metodologie de acordare a acestor burse, se creează „situaţii discriminatorii”.
Ana Predescu este deputat de Brașov și a transmis un comunicat de presă, preluat de Agerpres, prin care menţionează că, spre deosebire de anul şcolar anterior, când acordarea burselor monoparentale nu a fost condiţionată de un nivel maxim al venitului, în acest an vor beneficia de acest sprijin doar „elevii care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie”, adică aproximativ 2.300 lei/lună.
Schimbarea vine doar în cazul în care niciunul dintre părinți nu este decedat.
Elevii cu unul sau ambii părinţi decedaţi beneficiază, în continuare, de bursă socială fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
„Vedem cum Ministerul Educaţiei a decis, mai nou, ca mai multe categorii de elevi să nu mai primească burse, printre ei numărându-se şi copiii proveniţi din familiile monoparentale, aceştia fiind, practic, pedepsiţi dacă părintele câştigă mai mult decât de 2.300 lei /lună. În baza căror calcule s-a ajuns la această decizie discriminatorie? (...) Consider că familia monoparentală, indiferent că se întâmplă ca urmare a divorţului, a separării părinţilor sau a decesului unuia dintre părinţi, trebuie tratată fără discriminare din punct de vedere economic şi social. Tot mai multe asociaţii de părinţi au făcut solicitări Ministerului Educaţiei pentru a reveni asupra acestei decizii discriminatorii, s-a depus inclusiv o petiţie, însă, până la acest moment, doamna ministru Ligia Deca nu a răspuns acestor solicitări”, a afirmat Ana Loredana Predescu.
Conform acesteia, „toţi elevii din familiile monoparentale trebuie sprijiniţi în egală măsură, fără discriminare, în vederea susţinerii participării la activităţile didactice şi prevenirii abandonului şcolar”, motiv pentru care deputata solicită ministrului Educaţiei modificarea metodologiei de acordare a burselor monoparentale.
Metodologia cadru de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial în luna iulie a acestui an.
Anul trecut școlar în municipiul Sibiu au fost acordate 3.989 de burse sociale, informație oferită la acea perioadă de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Articolul „Elevii orfani și cei din familii monoparentale primesc burse sociale fără condiționare de venit. Părinții trebuie să depună cererile până în 5 octombrie” vă poate reaminti cum s-a stabilit acordarea burselor pentru familii monoparentale în anul trecut școlar.
Foto principală ilustrativă: Arhiva TS
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: acordare burse familii monopar , acordare burse an scolar 2024 , familii monoparental , burse sociale , ministerul Educatiei
Vizualizari: 31870
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Sibian
Acum 28 minute
Muresan
Acum 59 minute
Rob
Acum 1 oră
Asdfasdf
Acum 1 oră
Pixelul albastru