Începând cu luna octombrie compania de transport în comun a Sibiului își extinde activitatea prin introducerea unor noi trasee și prelungirea unei linii în Cartierul Arhitecților. Pentru a putea implementa aceste planuri, conducerea Turisb a crescut salariile șoferilor în ultimul an și a venit cu noi beneficii, astfel că deficitul în rândul conducătorilor auto a scăzut la doar zece la sută.
Consilierii locali ai municipiului Sibiu au aprobat joi proiectul de hotărâre care viza modificarea programului de circulație al transportului public de călători Tursib, începând cu luna octombrie. Extinderea vine cu o creștere a efortului angajaților, în special zona șoferilor, precum și sporirea presiunii asupra parcului auto.
În acest moment în cadrul societății Tursib SA activează un numar de 231 de conducatori autobuz la care se adaugă doi conducatori autobuz cu contractul de muncă suspendat din diferite motive.
”Deficitul de personal în rândul conducătorilor de autobuz este de 23 salariați”, precizează reprezentanții companiei într-un răspuns oferit la solicitarea ziarului Turnul Sfatului. Asta înseamnă o lispă de personal de doar zece procente, în comparație cu anii anteriori când au existat înclusiv curse anulate din cauza lipsei șoferilor.
Pentru a atrage șoferi, Tursib SA a crescut salariile și a venit cu beneficii suplimentare.
”La nivelul lunii august 2024, salariul mediu brut cu tichete de masă pentru șoferi în Tursib a fost de 10.155 lei”, la care se adaugă următoarele beneficii oferite conform Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate:
- minim 27 zile de concediu de odihna/ an, maxim 33 zile de concediu de odihnă/an, în funcție de vechimea totală în muncă.
- Acordarea de zile libere plătite pentru diverse evenimente familiale (deces, casătorie, naștere/înfiere copii, etc.).
”În afară de măsurile de protecție socială prevăzute de lege la care au dreptul, salariații beneficiază și de alte ajutoare în bani, precum: prime de sărbători atât pentru salariați cât și pentru copiii minori ai acestora, ajutoare în bani pentru evenimente familiale, decontarea contravaloarii serviciilor turistice și acordarea unui bonus de transport pentru conducatorii de autobuz care fac naveta”, explică Raluca Racz, purtător de cuvânt.
Măsuri noi în 2024
Mai mult decât atât, conducerea Tursib spune că pe parcursul anului 2024 a luat o serie de măsuri menite să convingă și alți șoferi profesioniști să se angajeze.
Printre acestea se numără acordarea de stimulente financiare și bonusuri propriilor angajați la recomandarea pentru angajare a conducătorilor auto în cadrul Tursib sau decontarea contravalorii școlii de șoferi pentru categoria D sau a contravalorii Atestatului Profesional de transport persoane după angajare, dacă acestea au fost obținute în ultimele 24 luni anterior angajării.
Mai mult decât atât, conducerea Turisb a demarat colaborarea cu firme specializate pentru recrutarea de personal. ”În acest sens au fost încheiate trei contracte cu firme specializate cu recrutarea de personal NON-UE”, explică oficialii companiei. Totul coroborat cu diverse campanii de promovare, marketing și prezentări, inclusiv la evenimente de recrutare de personal.
Ce presupune noul program
Concret, noul program de circulație propus de reprezentanții Tursib, va fi implementat începând cu data de 7 octombrie 2024. Autobuzele de pe traseul 11 ar urma să aibă un capăt de linie la întreprinderea Continental, din Zona industrială vest a Sibiului, iar celălalt la stația Kaufland, din cartierul Arhitecților. Iar la plecarea din acest capăt de linie, autobuzele de pe traseul 11 vor continua pe Calea Cisnădiei până la stația din dreptul cartierului Primăverii (după cum a fost botezată zona de locuințe din capătul cimitirului municipal al Sibiului), de unde vor întoarce prin sensul giratoriu înspre Sibiu, continuând mai apoi pe Calea Cisnădiei, Rahovei, Mihai Viteazul, Cedonia, Vasile Milea, Andrei Șaguna, Alba Iulia și, respectiv, strada Salzburg.
În cartierul Arhitecților al Cisnădiei, prin urmare, autobuzele Tursib vor avea patru stații: Lidl Arhitecților 2 și Cartierul Primăverii 2 (aferente sensului de mers spre Cisnădie) și Cartierul Primăverii 1 și Lidl Arhitecților 2 (aferente sensului de mers spre Sibiu).
Pe acest traseu, autobuzele ar urma să circule cu o frecvență de 15 minute.
Cel de-al doilea traseu ale cărui curse urmează să fie prelungite se adresează exclusiv elevilor. Este vorba de traseul E7, care are punct de plecare de la Kaufland Arhitecților și de sosire la Școala Regina Maria, la întoarcere capătul de linie fiind la Colegiul „Octavian Goga”, celălalt capăt de linie fiind tot la Kaufland Arhitecților. La fel ca și în cazul traseului 11, autobuzele E7 vor pleca din Kaufland Arhitecților mergând mai întâi până în zona cartierului Primăverii.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 48 minute
Ion
Acum 1 oră
Sibianul
Acum 1 oră
Jean
Acum 1 oră
Ion
Acum 1 oră
Hay Pleaca