Când afară plouă cu găleata și cerul se schimbă de la gri deschis la gri închis, ai nevoie să-ți ridice moralul de o masă plină de soare, cu verdețuri proaspete, citrice și mult ulei de măsline auriu. Cum ar fi mâncarea de la Libanezu', restaurant deschis de curând în Sibiu și specializat în mâncare din Orientul mijlociu.
Nu-l găsești fizic prin oraș, nici nu este deshis toată ziua, ci doar în prima parte a zilei. Livrează doar la pachet, acasă, și poți primi și-o reducere consistentă dacă faci comandă direct la ei. Meniul nu este extraordinar de bogat, probabil nici nu găsești prin Poplaca, ori prin Roșia ingrediente ca în Beirut. Spre exemplu, poți alege dintre câteva apritive reci, precum hummusul clasic, sau mutabbal, două, trei salate de genul tabbule, niște garnituri precum orez cu fidea, iar felurile principale se bazează pe șarome și gratare.
Aici trebuie precizat că șaorma de la Libanezu' este altfel decât cea de la turci, despre care se spune că ar fi cea mai bună din Sibiu. Are alte sosuri, îți gădilă palatul cu note înalte diferite, până și textura se prezintă deosebit de ce am fost noi învățați. Ca să înțelegeți mai bine, e ca diferențele dintre sarmalele făcute în părți diferite ale României.
Revenind, am testat meniul Libanezu'-lui comandând într-o zi mohorâtă următoarele: Mutabbal, Hummus Beirut, Babba Gannuj, Șaorma de pui, Falafel și Adana la meniu. O mulțime de preparate cu denumiri ciudate, cât să hrănești o familie întreagă.
Avantajul mâncărurilor libaneze este că sunt pline de verdețuri, pot satisface și pretențiile vegetarienilor, dar au și carne atât de îmbietoare încât nici măcar un adolescent să n-o refuze. Am primit o masă plină cu lipii, sosuri, salate, șaorme și preparate menite să-ți stârnească curiozitatea după fiecare mușcătură.
Pentru gusturile noastre românești, bucătăria libaneză este la confluența dintre obișnuit (hummus, șaroma) și inedit spre ciudat (sos tarator, pivaz). Tocmai de aceea este greu de decris fiecare preparat în parte. Pot să vă spun că șaroma și falafelul sunt complet diferite față de ce v-ați aștepta, tocmai datorită sosurilor originale și mirodeniilor rar întâlnite prin părțile noastre. Iar Mutabbal aduce puțin a salata noastră de vinete, însă e completată cu iaurt și pastă de susan. Am găsit mâncarea de la Libanezu' absolut delicioasă, neobișnuită și plină de savoare. Proaspătă și însorită.
Ca să fiu sincer până la capăt aș menționa și câteva detalii care nu mi-au plăcut. Precum lipiile, care fie sunt din cele cumpărate din supermarket, fie erau vechi și reci. Cert este că nu am primit lipii proaspete. Iar Adana vine cu o mână de cartofi prăjiți, ceea ce nu-mi pare deloc autentic. Și nici programul nu este tocmai convenabil, trebuie să faci comandă până la ora 15:00, de unde deduc că se adresează mai mult firmelor și companiilor.
În fine, pe toate cele descrise mai sus, suficiente cât să hrănescă și să bucure o familie întreagă, am plătit puțin peste 110 lei, cu tot cu reducerea pe care o primești dacă faci comandă direct la ei.
Concluzia este una singură: Saja Bakery – celălalt local din Sibiu care oferă mâncare libaneză la domiciliu - are concurență serioasă. Iar orașul nostru are doar de câștigat când avem de unde alege preparate exotice și deosebite.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 12476
Ultimele comentarii
Acum 35 minute
Ciumirel
Acum 41 minute
Toto
Acum 1 oră
Ionescu
Acum 3 ore
Lucia
Acum 3 ore
Aaa