Luni,
07.10.2024
Partial Noros
Acum
16°C

A venit Libanezu' în oraș: Concurență serioasă pentru șaorma de la turci

A venit Libanezu' în oraș: Concurență serioasă pentru șaorma de la turci

Când afară plouă cu găleata și cerul se schimbă de la gri deschis la gri închis, ai nevoie să-ți ridice moralul de o masă plină de soare, cu verdețuri proaspete, citrice și mult ulei de măsline auriu. Cum ar fi mâncarea de la Libanezu', restaurant deschis de curând în Sibiu și specializat în mâncare din Orientul mijlociu.

Nu-l găsești fizic prin oraș, nici nu este deshis toată ziua, ci doar în prima parte a zilei. Livrează doar la pachet, acasă, și poți primi și-o reducere consistentă dacă faci comandă direct la ei. Meniul nu este extraordinar de bogat, probabil nici nu găsești prin Poplaca, ori prin Roșia ingrediente ca în Beirut. Spre exemplu, poți alege dintre câteva apritive reci, precum hummusul clasic, sau mutabbal, două, trei salate de genul tabbule, niște garnituri precum orez cu fidea, iar felurile principale se bazează pe șarome și gratare.

Aici trebuie precizat că șaorma de la Libanezu' este altfel decât cea de la turci, despre care se spune că ar fi cea mai bună din Sibiu. Are alte sosuri, îți gădilă palatul cu note înalte diferite, până și textura se prezintă deosebit de ce am fost noi învățați. Ca să înțelegeți mai bine, e ca diferențele dintre sarmalele făcute în părți diferite ale României.

Revenind, am testat meniul Libanezu'-lui comandând într-o zi mohorâtă următoarele: Mutabbal, Hummus Beirut, Babba Gannuj, Șaorma de pui, Falafel și Adana la meniu. O mulțime de preparate cu denumiri ciudate, cât să hrănești o familie întreagă.

Avantajul mâncărurilor libaneze este că sunt pline de verdețuri, pot satisface și pretențiile vegetarienilor, dar au și carne atât de îmbietoare încât nici măcar un adolescent să n-o refuze. Am primit o masă plină cu lipii, sosuri, salate, șaorme și preparate menite să-ți stârnească curiozitatea după fiecare mușcătură.

Pentru gusturile noastre românești, bucătăria libaneză este la confluența dintre obișnuit (hummus, șaroma) și inedit spre ciudat (sos tarator, pivaz). Tocmai de aceea este greu de decris fiecare preparat în parte. Pot să vă spun că șaroma și falafelul sunt complet diferite față de ce v-ați aștepta, tocmai datorită sosurilor originale și mirodeniilor rar întâlnite prin părțile noastre. Iar Mutabbal aduce puțin a salata noastră de vinete, însă e completată cu iaurt și pastă de susan. Am găsit mâncarea de la Libanezu' absolut delicioasă, neobișnuită și plină de savoare. Proaspătă și însorită.

Ca să fiu sincer până la capăt aș menționa și câteva detalii care nu mi-au plăcut. Precum lipiile, care fie sunt din cele cumpărate din supermarket, fie erau vechi și reci. Cert este că nu am primit lipii proaspete. Iar Adana vine cu o mână de cartofi prăjiți, ceea ce nu-mi pare deloc autentic. Și nici programul nu este tocmai convenabil, trebuie să faci comandă până la ora 15:00, de unde deduc că se adresează mai mult firmelor și companiilor.

În fine, pe toate cele descrise mai sus, suficiente cât să hrănescă și să bucure o familie întreagă, am plătit puțin peste 110 lei, cu tot cu reducerea pe care o primești dacă faci comandă direct la ei.

Concluzia este una singură: Saja Bakery – celălalt local din Sibiu care oferă mâncare libaneză la domiciliu - are concurență serioasă. Iar orașul nostru are doar de câștigat când avem de unde alege preparate exotice și deosebite.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

18 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 1 săptămână

Totul e impregnat de iz rasist cand astia scriu despre bucatarii străine non-europene.

Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

Pāi si dacā " Libanezu' " e de fapt un bucurestean care s-a gândit sā " ia caimacu' " cu o denumire smecherā ? Dacā e un fel de " Ciupanezu' " ?
Raspunde

AMN114

Acum 6 zile

o singură persoană putea face asemenea afirmații nefondate: cea care a deschis un așa-zis centrul cultural arab la Sibiu. Dacă nu-ți priește România dragă, te poți întoarce la Orientul de unde provii. Niciunde nu e mai bine decât acasă!
Raspunde

Nobody

Acum 4 zile

mvai ce rupt esti de realitate si pe deaptreptu rasist. sunt un tanar draga, cum ai putut tu deduce ce si cum e aberant. esti bine?
Raspunde

Nobody

Acum 4 zile

In general, ma scarbiti voi rasisti astia de sibiu. adevarate gunoaie morale. cica orasul bunelor maniere....
Raspunde

Claudiu

Acum 1 săptămână

Baba ganoush (ghanoush sau ghanouj)

Raspunde

Sergiu Diminte

Acum 1 săptămână

Da. am gasit pagina de facebook. Aveti vreo banuiala care sunt conditiile de igienă? Dar declaratia nutritionala pe suta de grame de produs? Că dacă e vreun client cu diabet, de exemplu, ar fi bine sa se stie cat zahar intră in produse

Raspunde

Sibian

Acum 1 săptămână

Parca v-au dat si 2 mici. Sunt mai buni decat aia din Obor?
Raspunde

Adina

Acum 1 săptămână

Mâncarea libaneză e nemaipomenită. Recomand!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionel Dimovici

Acum 1 săptămână

Tipul care are afacerea e un conspirationist destul de limitat. N-as manca de la el nici sa fie gratis.

Raspunde

Nonick

Acum 1 săptămână

Să înțelegem că dacă era un conspiraționist mai serios ar fi fost ok?
Raspunde

Marko

Acum 1 săptămână

Cine e tipul cu afacerea?
Raspunde

Prostule

Acum 1 săptămână

Da ,cu siguranță este de o altă planetă..... Saracule...
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Unii ati luat-o razna rau de tot. Ce conteaza ca-i conspirationist? :)) mancarea sa fie buna.
Raspunde

Cornel Opinceanu

Acum 1 săptămână

Toate ca toate, dar ce e aia "șaroma", domnul ziarist?
Raspunde

Sparrow

Acum 1 săptămână

Comentariile sunt pe māsura merindei. Adicā niste denumiri care sunā asa, arābesco-oriental ( incorect pronuntate si scrise ) , bucatele sunt dubioase iar " condimentele specifice" mereu glorificate ca fācând reala diferentā intre un borhot si altul sunt " secrete" sau " traditionale". Intr-un cuvânt un alt " merde" din care unul sau unii vor sā facā lozu' dolofan. Nu mānânc ce e expus "pā net ", vreau sā stiu ce mānânc. Intr-un fel e mai corect la restaurant. Ai o problemā cu potolul il chemi pe āla care ti-ai adus blidul si îi spui. Aici? Ce faci? Îi rupi cârca la un livrator de la glovo?
Raspunde

Stefan

Acum 1 săptămână

A mai comandat cineva de pe app lor? Imi apare de 2 ore la comanda status "In asteptare"
Raspunde

Florescu V

Acum 1 săptămână

Există vreo certitudine că personalul este autentic libanez?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus