Sâmbătă,
11.10.2025
Innorat
Acum
10°C

Cămara Bunului Gust: de zece ani, o familie din Sibiu duce mai departe rețetele bunicilor. „Amestecăm cu lingura de lemn în cratiță, cratița este pusă pe plită, sub care arde flacăra lemnelor uscate”

Cămara Bunului Gust: de zece ani, o familie din Sibiu duce mai departe rețetele bunicilor. „Amestecăm cu lingura de lemn în cratiță, cratița este pusă pe plită, sub care arde flacăra lemnelor uscate”

Din dragoste și din dorința de a duce mai departe rețetele moștenite din generație în generație, familia Mărginean din Sibiu a deschis în urmă cu zece ani „Cămara Bunului Gust”. Părinții Nimuț și Tuța și copiii Alexandru și Octavia fac echipă în afacerea de suflet care crește treptat de la an la an. Secretul dulcețurilor, siropurilor și murăturilor pe care le prepară stă în rețetele păstrate cu grijă, dar și în modalitatea de gătire, toate acestea fiind pregătite pe foc de lemn, la mica fabrică din Gușterița.

Despre mica afacere și succesul pe care produsele familiei Mărginean îl au chiar și după zece ani, am povestit cu Alexandru.

„În 2014 am înființat firma, făcând aceste lucruri și oferindu-le spre vânzare, doar am autorizat ce făceam de fapt până în momentul respectiv. Pe timpul iernii, noi oricum ne umpleam pivnița cu murături, dulcețuri și siropuri. Ambii părinți lucrau, eu atunci am terminat liceul și am fost încurajat atât de prieteni, cât și de cei care gustau produsele pe care le aveam acasă, să ducem la alt nivel această pasiune pentru produsele tradiționale”, a spus acesta pentru Turnul Sfatului.

„La noi, legumele se coc la flacără, nu în cuptor ”

Primul produs făcut de familie a fost siropul de soc. „Mi-a plăcut foarte mult, am făcut atât de mult sirop de soc încât îmi spuneau părinții că o să bea și nepoții nepoților mei”, a mai povestit Alexandru.

Materia primă, legumele și fructele, sunt cumpărate din țară, din gospodăriile producătorilor locali, iar produsele sunt pregătite pe foc de lemn pentru păstrarea unui gust cât mai autentic.

„Materia primă o luăm de la producători locali din țară pentru că ne dorim să luăm marfa la prima mână și culeasă proaspăt. Toate produsele noastre sunt făcute tradițional, amestecăm cu lingura de lemn în cratiță, cratița este pusă pe plită, sub care arde flacăra lemnelor uscate. La noi, legumele se coc la flacără, nu în cuptor”, a mai explicat tânărul.

Cele mai vândute produse sunt siropul de soc și zacusca

În afacerea celor patru, mama se ocupă de producție, tatăl de aprovizionarea cu materie primă, iar Alexandru și Octavia fac echipă în ceea ce privește promovarea, partea de vânzări și atragerea de contracte noi. Produsele cele mai vândute sunt siropul de soc și zacusca.

„Părinții mei sunt foarte educați și serioși, au lucrat și înainte în domeniu. Mama a lucrat în producție ca și patiser și bucătar, iar tatăl meu pe partea administrativă, dar având și propria firmă de arcuri lamelare. Succesul nostru constă în păstrarea gustului și a calității produselor prin procesarea unei materii prime de calitate, atent selecționată și procesată pe flacăra fagului uscat care oferă gustul lor autentic. Sunt rețetele pe care le-a moștenit mama de la bunicile mele, de la mama ei și de la bunica din partea tatălui, cu care am și locuit aici în Sibiu”, a mai spus acesta.

Ce produse vând și unde se găsesc

Zacusca, siropul de soc, bulionul, zarzavatul de ciorbe, pasta de gogoșari, sosul bun la toate, dulceața de măceșe, prune, caise, cireșe, vișine, castraveții murați în saramură, ardeii capia copt, gogoșarii în oțet, salata de ardei cu ceapă sau varza murată sunt doar o parte dintre bunătățile pregătite de familia Mărginean.

Produsele pot fi cumpărate din Sibiu din magazinele TransAgape, Mândra, Simpa, Profi, la magazinele micilor producători precum La Mimi sau Sibiana BET, Livia Voinica, la restaurante și hoteluri, în piața largă din București, cât și din afara țării.

„Îmi doresc să rămânem sănătoși, la fel de uniți ca să putem să trecem la următorul nivel ca și dezvoltare a noastră și extindere a fabricii, dar și a forma o echipă frumoasă cu care putem prepara și împărtăși mai multe produse din cămara noastră”, a concluzionat Alexandru.

Activitatea familiei Mărginean poate fi urmărită pe site, dar și pe pagina de instagram camarabunuluigust.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Unu

Acum 1 an

Sirop de soc : Zahăr, apă, flori de soc( min 10%) si aromă naturală din lămâie , acidifiant acid citric, conservant sorbat de potasiu. Parca si vad cum punea bunica sorbat de potasiu din sacul pe care il tinea in camara. Si la fel aducea bunica ingrediente din UE si din afara UE, exact cum scrie pe etichetele produselor astora.
Raspunde

Inspiratie

Acum 1 an

F fain!!!! Spor la treaba si vanzare buna!!! “Punem suflet” nu e ok. Vorbele au si ele viata si D-nd fereste… Merge ceva despre gatit, lasati sufletul unde ii e locul! “ bun gust” e deja cam uzat moral , se foloseste la strazi, la cartiere, in constructii si ma duce cu gandul spre mai la vale, nu mai in Ardeal.
Raspunde

Sanda Marin

Acum 1 an

Îi felicit pentru muncă, am cumpărat produsele lor și nu-mi plac. Am încercat cam din toate. Poate nu ne potrivim la gusturi, dar dacă alții cumpără, le doresc succes. Ideea e însă că nu e suficient să amesteci cu lingura de lemn sau să coci legumele pe foc, mai trebuie să ai și un pic de pricepere culinară ca să fie delicios, nu doar acceptabil.
Raspunde

Vecerdea s

Acum 1 an

cel mai bun sirop si calitativ, e cel presat la rece ...restul, povesti. apropo, mai dati rateu cu cate un borcan, pe care l am dus inapoi la Trans Agape.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AMN114

Acum 1 an

alt "business" cu borcane cumpărate de la Kaufland și etichete scoase la imprimantă. Mi-au displăcut de când le-am văzut produsele la Trans Agape, erau vreo 25 de lei 300 grame de zacuscă. Borcanul arată a produs de amatori, în condiții dubioase. Apropo, dacă tot vindeți "rețetele bunicii" întrebați-o cum se poartă o ie, dacă merge asortată cu blugii rupți...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gospodina

Acum 1 an

Da-da... Sticla de bulion de 500 mil 15 lei. Borcanul de zacusca de 370 de gr. 25 de lei . Cam scump... De gust nu zic nimic ca n-am cumparat la pretul acela. Si eu stiu sa mestec cu lingura de lemn si coc legumele pe o tabita pe flacara. Ce-i drept flacara nu e de la lemne, ci de la gaz. Spor in ramura, ce sa va spun!
Raspunde

Muresan

Acum 1 an

Prea scump, tovarasi, prea scump!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus