Marţi,
05.11.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Când statul dă lege să împartă terenuri gratis oamenilor: exemplul celor 84 de ha dintre Cisnădie și Cisnădioara

Când statul dă lege să împartă terenuri gratis oamenilor: exemplul celor 84 de ha dintre Cisnădie și Cisnădioara

Printr-o lege adoptată în 2009, Parlamentul României a transferat orașului Cisnădie mai bine de 84 de ha de teren, pentru a fi împărțite în mod gratuit către patru categorii de cetățeni. 15 ani mai târziu, cea mai mare parte a fostelor livezi dintre Cisnădie și Cisnădioara – acolo unde se află cele 84 de ha - au fost introduse în circuitul dezvoltatorilor imobiliari. Iar printre cei care au casă sau teren de casă aici sunt și primarul orașului, dar și președinta Consiliului Județean Sibiu.

Ioan Cindrea este cel care – în vremea în care era deputat PSD de Sibiu – a inițiat un proiect de hotărâre prin care 84,4 ha de teren să fie trecute din proprietatea statului în cea a orașului Cisnădie. Terenurile erau administrate de Institutul de cercetare-dezvoltare pentru montanologie Cristian și se află pe dealurile molcome de la ieșirea din Cisnădie spre Cisnădioara, acoperite vreme de zeci de ani de livezi. 

Expunerea de motive prin care era justificată legea indica faptul că cele peste 84 de ha erau necesare pentru a fi transferate, mai departe, în mod gratuit către patru categorii de cetățeni: cei care așteptau retrocedările în natură, tinerii sub 35 de ani, revoluționarii și urmașii acestora și, respectiv, veteranii de război și urmașii acestora.

Motivele pentru care parlamentarii erau invitați să voteze legea

După doi ani de dezbateri prin Parlament, legea a fost adoptată sub numărul 366/2009, iar în primăvara anului 2010 se semna protocolul de predare-primire în baza căruia orașului Cisnădie dispunea de cele 84,4 ha de teren care puteau fi împărțite gratuit cetățenilor.

Consultă aici, în format integral, expunerea de motive

Un schimb de terenuri refuzat

În luna iulie a acestui an, toți consilierii locali ai Cisnădiei primesc o adresă din partea lui Stephan Braune, om de afaceri cu mai multe proprietăți în oraș. Prin adresa respectivă, Braune – care este și consilier onorific în cadrul Ministerului Finanțelor - arăta că nu este de acord cu un schimb de terenuri pe care i-l propunea primăria din localitate. Și asta deoarece terenul care îi este oferit la schimb face parte din cele 84 de ha transferate orașului în 2009 pentru a fi împărțite gratuit. Or, un schimb de terenuri este „o vânzare dublă”, scrie Braune, care indică prin urmare că astfel s-ar încălca prevederile legii adoptată cu 15 ani în urmă. În adresa transmisă de Braune consilierilor din Cisnădie erau amintite, însă, mai multe schimburi similare, adoptate în ultimii ani. Schimburi cu istorii cel puțin interesante.

Cetățeanul Thut și Crăciunul care vine mai repede

Cu trei zile înainte de Crăciunul din 2011, cei 17 consilieri locali din Cisnădie se întrunesc în ședință ordinară. La finalul căreia, pe ordinea de zi suplimentară apare un proiect prin care se propune aprobarea unui schimb de terenuri între orașul Cisnădie și Michael Thut, sas plecat din Cisnădie în Germania. 

Proiectul era însoțit de o adresă semnată de Thut cu 11 luni înainte, prin care acesta arăta că i-au fost retrocedate 7,4 ha de teren în municipiul Sibiu, pe care dorește să le ofere orașului Cisnădie, în schimbul unei suprafețe similare, dar compacte. „Fac această solicitare deoarece doresc întemeierea unei afaceri în orașul meu natal, iar amplasamentul actual nu corespunde dorințelor mele. Menționez faptul că actualmente suprafața de teren aflată în proprietate este distribuită în mai multe parcele aflate la o distanță apreciabilă una de alta și doresc ca, prin acest schimb, terenul să fie compact”, scrie în scrisoarea întinsă pe trei sferturi de pagină.

Terenul oferit de Thut – împărțit în cinci zone de la marginea Sibiului, precum Gușterița sau Viile Sibiului – era evaluat, conform datelor din proiectul de hotărâre, la mai bine de 1,5 milioane de euro (19 euro/mp). Terenul oferit la schimb de către orașul Cisnădie, aflat în livezile de la ieșirea înspre Cisnădioara, era evaluat la 1,12 milioane de euro (15 euro/mp). Cele 7,4 ha de teren oferite la schimb de Cisnădie lui Michael Thut fac parte din cele 84 de ha transferate orașului prin legea adoptată cu doi ani mai devreme.

Terenurile oferite la schimb de Thut sunt în zonele mărginașe ale Sibiului

Cu trei voturi împotrivă, proiectul este adoptat și devine Hotărârea Consiliului local Cisnădie cu numărul 166/2011.

Vezi aici hotărârea din 2011 adoptată de Consiliul local Cisnădie

Schimbul se semnează cu soția viceprimarului

La patru luni de la adoptarea hotărârii de consiliu local la Cisnădie, actele schimbului de terenuri se perfectează la cabinetul notarial al lui Simion Bexa din Sibiu. În data de 3 aprilie 2012, în fața notarului se întâlnesc cele două părți pentru a semna actele. Primăria Cisnădie este reprezentată de Cornel Barbu, directorul economic din acea vreme, iar Michael Thut este reprezentat de către Maria Huja, soția lui Gheorghe Huja, la acea vreme viceprimar al orașului, actualmente fiind primar la final de mandat.

Conform actelor consultate de redactorul Turnul Sfatului, Maria Huja îl reprezenta pe Michael Thut în baza unei procuri notariale emisă în aceeași zi de 3 aprilie 2012. Iar procura notarială era emisă în baza unui act de identitate provizoriu emis pe numele lui Michael Thut de către Primăria Cisnădie tot în aceeași zi de marți, 3 aprilie 2012.

De fapt, numele Mariei Huja mai apare cel puțin într-o altă procură judiciară întocmită pe numele ei de către Michael Thut. Spre exemplu, pe baza unei astfel de procuri semnată în februarie 2009, Maria Huja obține certificatul de moștenitor al lui Thut, pentru ca, în 2010, să obțină de la Primăria Sibiu planurile de punere în posesie.

Dezvoltatorii imobiliari cumpără mai ieftin

Din actele verificate de Turnul Sfatului, la patru luni de la întocmirea actelor notariale pentru schimbul de terenuri, în august 2021, Michael Thut nu mai are niciun gând de a deschide vreo afacere: acesta – prin împuterniciți – vinde mai bine de cinci ha de teren către Voltakast SRL, tot din Cisnădie, deținută de către un anume Kast Karl Heinz. 657.800 de lei au fost plătiți în numerar pentru cele 5,06 ha, consemnează notarul. Raportat la unitatea de măsură, rezultă că Thut și-a vândut terenul cu 13 lei pe mp, adică echivalentul a aproximativ 2,9 euro/mp, raportat la cursul de schimb valutar de atunci. O valoare de cinci ori mai mică decât cea trecută în proiectul de hotărâre prin Cisnădia a acceptat schimbul de terenuri cu Thut.

Doi ani mai târziu, în mai 2014, terenul ajunge la un dezvoltator imobiliar, Mircea Jeleriu, care plătește pentru aceeași suprafață de teren o sumă similară, tot în numerar, cu un total de 660.000 de lei. 

Jeleriu împarte suprafața în 15 parcele, iar un an mai târziu vinde 2,6 ha de teren societății Expert Land Development SRL, deținută de Nicolae Damian Burprich, cunoscut pentru faptul că este cel mai mare dezvoltator din cartierul Arhitecților. Atât Jeleriu, cât și Burprich, obțin de la Consiliul local Cisnădie aprobări pentru diverser planuri urbanistice zonale pe terenul primit la schimb de Thut, iar Damian Burprich viabilizează o parte din terenuri.

Vecinii: primarul și președinta CJ Sibiu

În prezent, pe mare parte din terenurile primite la schimb de Thut s-au ridicat locuințe individuale și ansambluri imobiliare. În zona în care administrația locală a amenajat și sala polivalentă, dar și bazinul de înot acoperit cu facilități de Spa, și-au ridicat locuințe nu doar oameni cu dare de mână, ci și persoane cunoscute pentru funcțiile publice pe care le ocupă.

Printre cei care și-au ridicat casă pe un teren de peste 1.100 de mp se numără chiar Gheorghe Huja, primarul orașului, aflat la final de mandat (la alegerile din iunie el a pierdut în fața lui Florin Orlățan). Huja a primit terenul sub formă de donație de la fiica sa, care l-a cumpărat de la societatea lui Burprich la finele lui 2017, pentru puțin peste 62.000 de lei (aproximativ 12 euro/mp).

Prețul este considerat drept unul „foarte bun”, având în vedere că în zonă acesta era prețul cu care se vindeau terenurile neviabilizate.

De la firma lui Burprich cumpără teren și Belvilla Sibiu SRL, care, în august 2020, vinde un teren de 714 mp familiei președintei CJ Sibiu, Daniela Cîmpean. Terenul este vândut pentru suma de 96.808 de lei (aproximativ 28 de euro/mp) și se află chiar lângă casa primarului. Prețul este la aproximativ jumătate din cel practicat de agenții imobiliari: terenurile din zonă se vindeau deja cu prețuri care porneau de la 60 de euro/mp, după cum arată agenții imobiliari cu care a discutat Turnul Sfatului. „Sincer, eu nici nu știam că este vorba de președinta Consiliului Județean. Eu atunci aveam ceva probleme cu firma, cu angajații și am zis să vând niște teren. Prețul care mi-a fost oferit, cu acela l-am vândut. Eu sunt un dezvoltator cinstit, eu nu fac parte din mafie, să știți”, spune Octavian Boromiza, unicul asociat al firmei de la care a cumpărat terenul familia președintei. Cifrele publicate de Ministerul Finanțelor arată că, în 2020, firma lui Boromiza și-a crescut cifra de afaceri cu peste 80%, în timp ce profitul a crescut cu mai bine de 20%.

Primarul din Cisnădie va deveni vecin cu președinta CJ Sibiu

Întrebată dacă știe istoricul acestui teren, Daniela Cîmpean arată că este cumpărător de bună credință. „Terenul l-am achiziționat de la o persoană fizică, proprietar de carte funciară, așa cum face orice om care vrea sa cumpere un teren. Nu știu cine l-a deținut anterior acestuia și nici nu am nicio obligație legală în a face astfel de verificări. Nu vă pot da detalii prind istoricul vânzărilor anterioare, pe care le-ați menționat, pentru că nu le-am cunoscut, nu le cunosc și nici nu aveam cum să le cunosc”, răspunde Daniela Cîmpean pentru cititorii Turnul Sfatului.

Referitor la preț, spune că acesta nu era sub nivelul pieței. „Am achitat prețul care mi-a fost solicitat de vânzător. Nu știu pe ce vă fundamentați aprecierea că prețul era mai mare atunci, de aceea nici nu pot să o comentez. Pot doar să spun că terenul pe care l-am cumpărat este traversat de niște canale care colectează apa de pe dealul din spate și că, pentru amenajarea lui, astfel încât să corespundă construcției unei case, este nevoie de intervenții consistente”, mai răspunde Daniela Cîmpean, care se arată deschisă a răspunde oricărei alte nelămuriri.

În vara lui 2022, Daniela Cîmpean obține autorizație de construire pe terenul cumpărat, dar, până în prezent, pe teren nu a mai fost edificată nicio casă.

Colegi de partid: lângă casa primarului Gheorghe Huja și-a cumpărat teren de casă și Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu

În cărțile funciare care atestă proprietățile, terenurile sunt încadrate, în continuare, la categoria livadă, deși nici în curtea primarului și nici pe terenul președintei CJ, de exemplu, nu mai face umbră demult niciun pom.

„Nu văd nimic în neregulă”

Cu cetățeanul Thut nu am reușit să luăm legătura. La ultimul domiciliu pe care și l-a trecut în Cisnădie, în zona Piața Nouă, vecinii din bloc nu și-l amintesc. „Stau de 40 de ani, dar nu îmi vine în minte”, spune o locuitoare.

La ultimul domiciliu declarat în Cisnădie, vecinii nu și-l mai amintesc pe Thut

Gheorghe Huja, actualul primar, spune că Michael Thut i-a fost coleg de fabrică, la magazia de stofe, în vechiul regim comunist. „Nu eu, ci primarul Krech a inițiat proiectul de hotărâre referitor la schimbul de terenuri. În Consiliul local de la vremea aceea erau patru sași, care îl cunoșteau, majoritatea din consilieri l-au cunoscut. Omul a venit în Consiliul local și a spus că ar avea o posibilitate, să ofere un teren mai valoros. Și Consiliul local a spus: nu văd nimic în neregulă”, amintește acum Gheorghe Huja despre schimbul de terenuri cu Michael Thut, chiar dacă procesul verbal al ședinței și consilierii locali îl contrazic: Thut nu a venit în fața aleșilor locali să vorbească. 

Primarul nu vrea să comenteze implicarea soției sale prin faptul că l-a reprezentat pe sas, inclusiv la semnarea actelor notariale. „N-are a face”. „Schimbul de terenuri este legal”, arată Gheorghe Huja, care arată că speța a fost deja verificată de procurori, care nu au constatat nimic în neregulă. „Eu m-am ferit și de umbra mea: în 20 de ani de când sunt la primărie nu am avut niciun dosar penal. Nu fac ilegalități. Iar eu nu am venit un coate goale în Primărie: aveam trei firme, aveam cea mai tare mașină din oraș, cea mai frumoasă casă. Nu am venit să mă mânjesc pentru 100 de euro”, a mai spus primarul.

Trei rânduri de procuri. „Ce treabă am eu că nu s-a furat de la mine?”

Fostul prefect Mircea Silvestru Lup este cel care a sesizat primul procurorii anticorupție despre schimbul de terenuri dintre Michael Thut și Cisnădie. În iunie 2012, DNA Alba Iulia a dispus neînceperea urmăririi penale față de fostul primar Johann Krech (inițiatorul proiectul) și secretarul primăriei, Ciprian Rus.

În 2017, un denunț pe acest subiect a fost redactat în atenția procurorilor sibieni, de această dată, de către Cornel Vintilă și Vasile Lepșa, consilieri locali din Cisnădie. Doi ani mai târziu, procurorii clasează dosarul, arătând – printre altele – că oricum la fel au procedat și cei de la DNA Alba Iulia. Consilierii atacă în instanță clasarea dosarului, iar judecătorul le respinge acțiunea. Printre motivele invocate de instanță în respingerea acțiunii este și cel potrivit căruia cei doi consilieri locali care au sesizat procurorii „nu se încadrează noțiunii de persoane ale căror interese legitime sunt vătămate prin soluția de clasare”. „Adică, dacă nu s-a furat de la mine, n-am de ce să mă plâng sau să sesizez”, își traduce Cornel Vintilă, pentru el, din soluția dată de instanță.

Unul din motivele pentru care judecătorii au respins redeschiderea dosarelor penale a fost legat de cine are interes legitim

Tot el a sesizat și DNA-ul, după ce în 2019 procurorii pe le lângă Judecătoria Sibiu au clasat dosarele. La finele lui 2020, și DNA i-a comunicat lui Vintilă că clasează dosarul. Asta după ce au verificat traseul urmat de terenuri până la cel pe care primarul și-a ridicat casa, au văzut că există contracte, că au existat bani și că Damian Burprich declara că nu știa cine este fata primarului și că nu există nicio legătură între termenul stabilit pentru terenului și cel de aprobare a planurilor urbanistice de dezvoltare a zonei, aprobare dată de deliberativul cisnădian.

„Erau niște decizii care nu au fost în folosul orașului. Părerea mea este că primarul a fost protejat «de sistem»”, spune acum Cornel Vintilă.

În actele pe care Primăria Cisnădie le-a trimis procurorilor de-a lungul cercetărilor, se arată că, din cele 84 de ha primite de la Institutul de la Cristian în urmă cu 15 ani, mai bine de 1,6 ha au fost folosite pentru a fi restituite foștilor proprietari. Alte mai bine de 30 de parcele de teren au fost date, în folosință gratuită, tinerilor sub 35 de ani, 14 parcele au fost vândute la licitație în 2016, două parcele au fost date urmașilor veteranilor de război și trei parcele de 1.400 de mp au fost împărțite revoluționarilor și urmașilor acestora. Un alt hectar a fost folosit tot pentru un schimb de terenuri, de data aceasta între oraș și o societate comercială, Preca SRL.

Pârloagele

Pe strada Lungă, la ieșirea din Cisnădie spre Cisnădioara, terenurile care au fost date de oraș lui Michael Thut se vând acum și cu la 90 de euro pe metru pătrat. De cealaltă parte, însă, prețul terenurilor la schimb de Cisnădie au prețuri mult mai mici decât cele trecute în actele de acum 15 ani.

Conform unui raport de evaluare imobiliară întocmit luna aceasta, terenurile evaluate la peste 1,5 milioane de euro în 2011 sunt evaluate, acum, la mai puțin de 450.000 de euro (sub șase euro pe metru pătrat).

Terenurile agricole, situate în intravilanul sau extravilanul orașului, nu sunt folosite, fiind lăsate pârloagă, unele fiind folosite și de cei care aruncă aiurea deșeurile din construcții.

Unul din terenurile pe care Cisnădia le-a primit la schimb de la Michael Thut e situat sub liniile de înaltă tensiune de deasupra Gușteriței

Consultă aici raportul de evaluare a terenurilor pe care Cisnădia le deține în Sibiu

„Vede cetățeanul expunerea de motive?”

Semnătura secretarului Primăriei Cisnădie, Ciprian Rusu, este și pe proiectul de hotărâre adoptat în 2011, pentru schimbul de terenuri cu Michael Thut. L-am întrebat de ce a semnat de legalitate, din moment ce suprafața în discuție făcea parte din cea transmisă de Parlament pentru a fi împărțită gratuit. Ciprian Rusu arată, însă, că în cele trei articole din lege nu scrie nicăieri că terenurile au o destinație anume. Ceea ce este adevărat: asta scrie doar în expunerea de motive care a stat la baza adoptării legii. „Iar un cetățean vede expunerea de motive?”, întreabă Ciprian Rusu.

Am făcut o solicitare pe acest subiect și pe adresa Guvernului: să ne explice cum un teren pentru care s-a dezbătut că este necesar pentru retrocedări, tineri sub 35 de ani, revoluționari și veterani, a ajuns obiect de tranzacții între dezvoltatorii imobiliari. Guvernul a trimis solicitarea la Instituția Prefectului, iar prefectul ne-a răspuns, la fel, că ceea scrie în expunerea de motive și ceea ce se discută în Parlament e una, iar ceea ce e scris în lege e alta. „Una din regulile de interpretare logică a textului normativ se exprimă prin adagiul ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus, adică unde legea (norma juridică) nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă, în alte cuvinte, generalitatea formulării unui text legal conduce la generalitatea aplicării lui, fără a se introduce distincții pe care textul respectiv nu le conține”, scrie, printre altele, în răspunsul prefectului.

Citește aici, în format integral, răspunsul Guvernului, transmis prin Instituția Prefectului Sibiu

În fine, ne-am adresat și Parlamentului, unde legea a fost inițial întoarsă spre reexaminare de către președintele din acea vreme, Traian Băsescu, exact pe motivul că – deși este vorba de o suprafață mare de teren – „legea nu prevede destinația acestor terenuri”. La reexaminare, legea a beneficiat de sprijinul aleșilor PSD, PNL și al minorităților, inclusiv deputatul Ovidiu Ganț (FDGR). „Ideea de a pune teren la dispoziţia autorităţilor din oraş pentru a da cetăţenilor îndreptăţiţi nu poate fi pusă în discuţie”, spunea Ganț.

Președintele Traian Băsescu a retrimis legea în Parlament. A fost adoptată tot în aceeași formă

Acum, reprezentanții Parlamentului ne spun că nu avem ce-i mai întreba. „Interpretarea actelor normative depășește sfera de aplicabilitate a dispozițiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare”, este răspunsul primit de la Camera Deputaților.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Mirciulica

Acum 3 săptămâni

Mircea Silvestru Lup a facut reclamatii si justitia a respins cazul. Acum tot Mircea prin spalatorii sai de masini Vasile Lepsa si Cornel Vintila aduce subiectul la presa. Dar de la ziaristul nu il intreaba pe Mircea unde locuieste? Cum a obtinut prin hotarare de la Prefectul PSD teren pe moca sa isi faca o vila la Cisnadie? Dar vroia mai multe terenuri si cei din PSD i-au spus ca ii ajunge. Dar el a vrut mai mult.
Raspunde

Forest Gump

Acum 3 săptămâni

Golaneala pe fata, lege data cu dedicatie pentru niste smecheri…
Raspunde

Miruna

Acum 3 săptămâni

daca i-ati pocit numele nu aveti cum sa-l gasiti, el locuieste la adresa data in Germania, cu numar de telefon, etc. in cartea de telefon.
Raspunde

Hurduzau

Acum 3 săptămâni

uite asa ne au furat, la fel o sa ne fure si in continuare

Raspunde

Bitt Dannman

Acum 3 săptămâni

Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita. Cum romanii sunt hoti, asta au votat.
Raspunde

Shpaga

Acum 3 săptămâni

Dar la primaria Sibiu de ce nu faceti anchete? Faceti la Agnita.. La Sibiu totul straluceste.V-a dat de mâncare!
Raspunde

DNA

Acum 3 săptămâni

Doamna Daniela: "Am achitat prețul care mi-a fost solicitat de vânzător." Vanzator: "Prețul care mi-a fost oferit, cu acela l-am vândut"
Raspunde

Alin

Acum 2 săptămâni

Sa va fie rusine****! Oameni care muncesc nu isi permit un teren iar altii iau pe gratis. Ar trebuii aruncate gunoaie la oamenii astia in curti. Nenorocitiilor!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus