Luni,
15.09.2025
Partial Noros
Acum
22°C

Spitalul de Psihiatrie din Sibiu anunță introducerea tăvilor termoizolante pentru mâncarea pacienților. „Siguranță alimentară și reducerea risipei”

Spitalul de Psihiatrie din Sibiu anunță introducerea tăvilor termoizolante pentru mâncarea pacienților. „Siguranță alimentară și reducerea risipei”

Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” anunță că va deveni în următoarele luni primul spital din municipiul Sibiu și al doilea din județ, după Spitalul Municipal din Mediaș, care va servi hrana pacienților, în tăvi termoizolate, înlocuind astfel actualele caserole de unică folosință. Siguranță alimentară, spun ei și reducerea risipei, pentru că nu se vor mai arunca atât de multe deșeuri.

Acest lucru este posibil după ce a fost achiziționată pentru Blocul Alimentar al spitalului sibian, o linie modernă de porționare și servire a mesei. Sistemul este compus din: bandă de porţionare a alimentelor, bain-marie mobil, maşinӑ de spălat vesela tip bandă transportoare, coşuri pentru maşina de spălat, tăvi termoizolate de transport alimente cu boluri, farfurii şi capace, cӑrucioare transport tăvi termoizolate și dulapuri mobile închise cu două sau trei uşi pentru transport alimente la secţiile exterioare.

„Așa cum am promis, prioritatea noastră este grija pentru bolnavi. Prin introducerea livrӑrii hranei pacienţilor, în tӑvi protejate termic, cu destinaţie exactӑ pentru fiecare bolnav în parte, se vor îndeplini cerinţele şi standardele impuse de HACCP (reprezentând punctele critice de risc ridicat în alimentaţia publică) în ceea ce priveşte lanţul termic al mâncării gătite, care trece prin toți pașii: prepararea, porționarea și servirea. Procesul termic al hranei gătite se realizează prin sistemul de porţionare în tӑvi compacte, cu ajutorul unei benzi de porţionare, iar mâncarea caldӑ ce urmeazӑ a fi porţionatӑ se menţine la cald în timpul acestei operaţii, în bainmarie-uri. Acest sistem impune spӑlarea centralizatӑ a tӑvilor şi farfuriilor care se întorc de pe secţii, într-o maşinӑ de spӑlat tip tunel, având contact cu apa şi detergentul, minim 2 minute, timp solicitat de normele europene, spălarea se efectuează la 65 ˚C şi clătirea la 85 ˚C, temperaturi necesare pentru o igienizare corectă. Astfel realizăm o dezinfecţie termicӑ pe o parte, pe de altă parte şi o dezinfecţie chimicӑ cu detergenţi profesionali, cu o dozare strictӑ, controlatӑ. Zona de spӑlare este delimitată, cu acces direct în zona de porţionare, pentru a implementa un circuit corect. Dezavantajul major existent la caserolele utilizate în prezent este dat de ciclul de folosință foarte scurt, acestea devenind deșeuri după prima utilizare”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”, Florin Neag. 

Pentru deservirea acestui sistem de porționare și livrare a hranei pacienților, este nevoie de un minim de cinci angajați pe tură. În momentul de față, bucătăria funcționează cu 3 sau maxim 4 angajați pe fiecare tură. Pentru ca acest sistem nou de servire a mesei bolnavilor să fie funcțional, vor mai fi angajați 4 muncitori necalificați, după ce consilierii județeni au aprobat marți, în ședința extraordinară, modificarea și completarea organigramei și a statului de funcţii ale Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, mai spun reprezentanții spitalului. 

Potrivit informațiilor transmise de aceștia, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” are 453 de paturi și activitatea sa este coordonată de către Consiliul Județean Sibiu. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 10 luni

Spagarii astia anunta tot, doar spagile le scapa.
Raspunde

???

Acum 10 luni

Unde mi-e comentariul? Am scris ca asa trebuie sa se procedeze, sa se pregateasca mancarea in bucataria spitalului, sub supravegherea unui asistent medical igienist, adaptata nevoilor bolnavilor, nu sa se aduca de la catering..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus