Reamenajarea parcului Astra din zona centrală a Sibiului are nevoie de investiții estimate la peste 23 de milioane de lei deoarece este „un proiect complex”, le-a răspuns primarul Astrid Fodor consilierilor locali care au cerut explicații.
Consilierul local Ionuț Ghișe a fost cel care a deschis discuția pe subiectul sumelor necesare amenajării parcului Astra, în valoare de peste 23 de milioane de lei, cu tot cu TVA, conform proiectului de hotărâre supus dezbaterii aleșilor locali în ședința care a avut loc marți după-amiază.
„Grupul USR se va abține la acest proiect. Considerăm că ar fi meritat o dezbatere publică să aflăm și părerea cetățenilor despre amenajarea și modernizarea acestui parc. Deși spațiile verzi merită atenție, printre soluțiile propuse sunt unele – cum ar fi granitul și fântâna arteziană de 400.000 de euro - care nu reflectă dorințele sibienilor, nu credem că sunt o prioritate în acest moment. Da, suntem de acord că ar fi nevoie de o ușoară refacere, de facilitarea accesului la toalete pentru persoanele cu dizabilități și mame. Parcul Astra nu credem că are nevoie de îmbunătățiri atât de consistente. Să nu îl transformăm într-un spațiu al relaxării pe care îl putem considera artificial. Am înțeles nevoia de reglementare a accesului ambulanțelor și de a crea un spațiu de întoarcere pentru a nu mai traversa parcul. Dar să blochezi parcările pentru mașinile celor care lucrează în zonă în detrimentul celor care vin la spital nu este în regulă. Ce fac părinții? Parchează pe Cazarmă și vin cu copiii în brațe? Apreciem că s-a muncit mult la acest proiect, dar viziunea la care s-a ajuns este prea consistentă”, a declarat Ionuț Ghișe, în numele colegilor săi de la USR.
El a arătat că ar fi preferat alocarea unei sume mai mici pentru reamenajarea parcului Astra și realocarea diferențelor pentru înființarea altor parcuri și zone verzi în alte zone ale orașului.
Simulare a unei propuneri de reamenajare a fântânii arteziene din parcul Astra. Sursa: Memoriul de prezentare al proiectului
Primarul Astrid Fodor i-a răspuns făcând referire și la discuțiile din comisiile de specialitate, în cadrul cărora reprezentantul USR a propus ca sumele alocate parcului să fie redirecționate către școli. „Vorbim de un parc aflat aproape de zona istorică a orașului, amenajat în 1926. De atunci au fost efectuate cel mult lucrări punctuale. Acum, noi nu dorim să facem doar intervenții punctuale. o alee, o toaletă, pentru a avea parcul tot în lucrări. În comisia de buget ați spus că mai bine am investi în școli: din 2020 până acum am cheltuit 34 de milioane de euro doar investiții în școli, grădinițe și creșe. Până în 2027, când se termină actualul ciclu financiar european, avem de implementat proiecte de 124 de milioane de euro. Mi-aș dori ca și în alte localități să fie astfel de investiții în infrastructura educațională. Da, mi-aș dori să investim și mai mult în Educație, dar sunt și alte priorități ale orașului. Aici, în cazul parcului Astra, sunt prevăzute și lucrări de apă și canalizare care deservesc instituțiile de acolo, dar și locuitorii din zonă. Este un proiect complex. Aș fi preferat și eu să coste cinci milioane, dar sunt lucrări costisitoare”, a răspuns Astrid Fodor arătând că administrația pe care o conduce are proiecte de investiții și în parcurile Sub Arini și Cetății.
„După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”
Pe subiectul reabilitării parcului din centrul Sibiului a intervenit și Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing din cadrul Primăriei. „A fost realizat și studiul dendrologic, în care au fost propuși spre analiză un număr de 16 arbori. Între timp, doi au căzut doborâți de vânt, deci au mai rămas efectiv zece, deoarece cei care gestionează zonele verzi au făcut o expertiză și, pentru patru dintre arborii valoroși, ne-am asumat că îi vom trata și monitoriza atent pentru a-i menține în picioare. Din cei zece rămași avem cinci chiparoși - doi aproape uscați -, doi corcoduși, o tuia, o salcie fără coronament care are 85% procent de degradare și un măr ornamental care este uscat, fiind sub coronamentul unui alt copac. Iar partea de specii efective care se pretează pentru acest parc va fi discutată la faza de proiect tehnic”, a rezumat Emanuel Lazăr discuțiile despre situația arborilor din parcul Astra.
El a insistat pe faptul că proiectul are o valoare ridicată deoarece „tratează integral” întregul parc. „Vreau să vă spun că au fost discuții atât la Agenția pentru Protecția Mediului, cât și la Direcția pentru Cultură, despre materialele folosite. Azi avem asfalt în parc, o cauză a creșterii riscului de căldură. Prin acest proiect propunem și un irigat funcțional, alt material de acoperire, de săpături speciale prin care să nu afectăm rădăcinile arborilor. Actuala fântână arteziană mai are un pic și o cârpim toată cu tot felul de țevi, deoarece instalația este complet depășită. După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”, a adăugat Emanuel Lazăr.
Așa a rămas
În discuție a intervenit și Diana Mureșan, care a arătat că impresia este aceea a faptului că orașul are tot mai puțină umbră. „Abordarea actuală mi se pare de felicitat, dar mi se pare că am ajuns într-un moment în care simțim că orașul are tot mai puțină umbră. Și ne dorim crearea de parcuri noi, în zone foarte aglomerate. Mie mi se pare mult mai stringent în zona Căii Șurii Mici unde se dezvoltă foarte mult orașul și nu există spații verzi”, a spus reprezentanta USR.
Emanuel Lazăr a arătat că, în ceea ce privește parcurile, s-a ajuns la situația în care mulți arbori se usucă natural din cauza faptului că au ajuns să fie umbriți de coronamentul altor copaci.
Din partea FDGR, consilierul Zeno Pinter a arătat că este de evidențiat și alt aspect al proiectului. „Vă aduc în discuție parcul Astra din punctul de vedere al patrimoniului istoric care se păstrează acolo. Muzeul Brukenthal a găsit acolo urmele a două turnuri, care – evident, nu vor mai fi refăcute - dar marcarea poziție lor în vechile locuri arată respect față de patrimoniul orașului”.
Astrid Fodor a arătat că și aceste lucrări de protejare și marcare a amplasamentului vechilor turnuri de apărare au dus la creșteri de costuri. „Și aceste lucrări de protecție ne-au fost impuse. Referitor la alte parcuri, va ajunge și rândul unuia în zona Căii Șurii Mici, dar acum a venit rândul parcului Astra. Vrem să tratăm proiectul integral, pentru ca apoi să stăm liniștiți”.
La final de dezbateri, proiectul de amenajare a fost votat cu doar două abțineri.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: parcul astra sibiu , amenajare parcul astra , parcul astra investitii , Primăria Sibiu , fantana arteziana , Consiliul Local Sibiu , copaci taiati
Vizualizari: 2432
Ultimele comentarii
Acum 13 minute
Sorana mici si bere
Acum 14 minute
Unul
Acum 15 minute
Picioiu
Acum 24 minute
Pușcașu Marin
Acum 26 minute
Sibian