Vineri,
06.12.2024
Parțial Noros
Acum
4°C

De ce are nevoie parcul Astra de investiții de 23 de milioane de lei? Discuții între primarul Astrid Fodor și consilierii locali. „Vrem să tratăm proiectul integral, pentru ca apoi să stăm liniștiți”

De ce are nevoie parcul Astra de investiții de 23 de milioane de lei? Discuții între primarul Astrid Fodor și consilierii locali. „Vrem să tratăm proiectul integral, pentru ca apoi să stăm liniștiți”

Reamenajarea parcului Astra din zona centrală a Sibiului are nevoie de investiții estimate la peste 23 de milioane de lei deoarece este „un proiect complex”, le-a răspuns primarul Astrid Fodor consilierilor locali care au cerut explicații. 

Consilierul local Ionuț Ghișe a fost cel care a deschis discuția pe subiectul sumelor necesare amenajării parcului Astra, în valoare de peste 23 de milioane de lei, cu tot cu TVA, conform proiectului de hotărâre supus dezbaterii aleșilor locali în ședința care a avut loc marți după-amiază. 

„Grupul USR se va abține la acest proiect. Considerăm că ar fi meritat o dezbatere publică să aflăm și părerea cetățenilor despre amenajarea și modernizarea acestui parc. Deși spațiile verzi merită atenție, printre soluțiile propuse sunt unele – cum ar fi granitul și fântâna arteziană de 400.000 de euro - care nu reflectă dorințele sibienilor, nu credem că sunt o prioritate în acest moment. Da, suntem de acord că ar fi nevoie de o ușoară refacere, de facilitarea accesului la toalete pentru persoanele cu dizabilități și mame. Parcul Astra nu credem că are nevoie de îmbunătățiri atât de consistente. Să nu îl transformăm într-un spațiu al relaxării pe care îl putem considera artificial. Am înțeles nevoia de reglementare a accesului ambulanțelor și de a crea un spațiu de întoarcere pentru a nu mai traversa parcul. Dar să blochezi parcările pentru mașinile celor care lucrează în zonă în detrimentul celor care vin la spital nu este în regulă. Ce fac părinții? Parchează pe Cazarmă și vin cu copiii în brațe? Apreciem că s-a muncit mult la acest proiect, dar viziunea la care s-a ajuns este prea consistentă”, a declarat Ionuț Ghișe, în numele colegilor săi de la USR.

El a arătat că ar fi preferat alocarea unei sume mai mici pentru reamenajarea parcului Astra și realocarea diferențelor pentru înființarea altor parcuri și zone verzi în alte zone ale orașului.

Simulare a unei propuneri de reamenajare a fântânii arteziene din parcul Astra. Sursa: Memoriul de prezentare al proiectului

Primarul Astrid Fodor i-a răspuns făcând referire și la discuțiile din comisiile de specialitate, în cadrul cărora reprezentantul USR a propus ca sumele alocate parcului să fie redirecționate către școli. „Vorbim de un parc aflat aproape de zona istorică a orașului, amenajat în 1926. De atunci au fost efectuate cel mult lucrări punctuale. Acum, noi nu dorim să facem doar intervenții punctuale. o alee, o toaletă, pentru a avea parcul tot în lucrări. În comisia de buget ați spus că mai bine am investi în școli: din 2020 până acum am cheltuit 34 de milioane de euro doar investiții în școli, grădinițe și creșe. Până în 2027, când se termină actualul ciclu financiar european, avem de implementat proiecte de 124 de milioane de euro. Mi-aș dori ca și în alte localități să fie astfel de investiții în infrastructura educațională. Da, mi-aș dori să investim și mai mult în Educație, dar sunt și alte priorități ale orașului. Aici, în cazul parcului Astra, sunt prevăzute și lucrări de apă și canalizare care deservesc instituțiile de acolo, dar și locuitorii din zonă. Este un proiect complex. Aș fi preferat și eu să coste cinci milioane, dar sunt lucrări costisitoare”, a răspuns Astrid Fodor arătând că administrația pe care o conduce are proiecte de investiții și în parcurile Sub Arini și Cetății.

„După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”

Pe subiectul reabilitării parcului din centrul Sibiului a intervenit și Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing din cadrul Primăriei. „A fost realizat și studiul dendrologic, în care au fost propuși spre analiză un număr de 16 arbori. Între timp, doi au căzut doborâți de vânt, deci au mai rămas efectiv zece, deoarece cei care gestionează zonele verzi au făcut o expertiză și, pentru patru dintre arborii valoroși, ne-am asumat că îi vom trata și monitoriza atent pentru a-i menține în picioare. Din cei zece rămași avem cinci chiparoși - doi aproape uscați -, doi corcoduși, o tuia, o salcie fără coronament care are 85% procent de degradare și un măr ornamental care este uscat, fiind sub coronamentul unui alt copac. Iar partea de specii efective care se pretează pentru acest parc va fi discutată la faza de proiect tehnic”, a rezumat Emanuel Lazăr discuțiile despre situația arborilor din parcul Astra. 

El a insistat pe faptul că proiectul are o valoare ridicată deoarece „tratează integral” întregul parc. „Vreau să vă spun că au fost discuții atât la Agenția pentru Protecția Mediului, cât și la Direcția pentru Cultură, despre materialele folosite. Azi avem asfalt în parc, o cauză a creșterii riscului de căldură. Prin acest proiect propunem și un irigat funcțional, alt material de acoperire, de săpături speciale prin care să nu afectăm rădăcinile arborilor. Actuala fântână arteziană mai are un pic și o cârpim toată cu tot felul de țevi, deoarece instalația este complet depășită. După aproape 100 de ani, cred că este o investiție care trebuie făcută”, a adăugat Emanuel Lazăr.

Citește și Proiectul de amenajare a Parcului Astra, revizuit: Investiția depășește 2 milioane de euro, iar studiul dendrologic propune tăierea a 16 arbori și plantarea altor 30

Așa a rămas

În discuție a intervenit și Diana Mureșan, care a arătat că impresia este aceea a faptului că orașul are tot mai puțină umbră. „Abordarea actuală mi se pare de felicitat, dar mi se pare că am ajuns într-un moment în care simțim că orașul are tot mai puțină umbră. Și ne dorim crearea de parcuri noi, în zone foarte aglomerate. Mie mi se pare mult mai stringent în zona Căii Șurii Mici unde se dezvoltă foarte mult orașul și nu există spații verzi”, a spus reprezentanta USR. 

Emanuel Lazăr a arătat că, în ceea ce privește parcurile, s-a ajuns la situația în care mulți arbori se usucă natural din cauza faptului că au ajuns să fie umbriți de coronamentul altor copaci.

Din partea FDGR, consilierul Zeno Pinter a arătat că este de evidențiat și alt aspect al proiectului. „Vă aduc în discuție parcul Astra din punctul de vedere al patrimoniului istoric care se păstrează acolo. Muzeul Brukenthal a găsit acolo urmele a două turnuri, care – evident, nu vor mai fi refăcute - dar marcarea poziție lor în vechile locuri arată respect față de patrimoniul orașului”.

Astrid Fodor a arătat că și aceste lucrări de protejare și marcare a amplasamentului vechilor turnuri de apărare au dus la creșteri de costuri. „Și aceste lucrări de protecție ne-au fost impuse. Referitor la alte parcuri, va ajunge și rândul unuia în zona Căii Șurii Mici, dar acum a venit rândul parcului Astra. Vrem să tratăm proiectul integral, pentru ca apoi să stăm liniștiți”.

La final de dezbateri, proiectul de amenajare a fost votat cu doar două abțineri.

Citește și Amenajarea Parcului Astra ajunge în Consiliul local: proiectul costă aproape 5 milioane de euro. Vor fi puse în valoare zidurile istorice descoperite

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Ciobrânzan Dann

Acum 1 lună

Se pare ca tante pare mai dispusa sa sifoneze banii orasului ,mai ales ca este ultimul mandat ! Si bacila a fost cooptat sa sparga banii primariei si apoi ,o parte ajung la echipa de fotbal ,indirect nu prin primarie! Asta este intelegerea.
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 lună

Am inteles ideea,Fodor vrea sa stea linistita la batranete.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Jos labele de pe singurul parc neafectat de defrisări din Sibiu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru Mușcat

Acum 1 lună

Marș, mă
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian fara spatiu verde in cartier

Acum 1 lună

probabil cele 23 de milioane (BANI PUBLICI) aruncate AIUREA, FARA VREO DEZBATERE PUBLICA au de fapt legatura cu noul hotel din Parcul Astra - sigur o parcare/o strada partial largita ce va fura din spatiul verde al parcului. Cheltuiala aiurea, nenecesara si iresponsabila a sasoaicei septuagenare. In tot timpul asta avem nenumarate cartiere in oras, in care locuiesc zeci de mii de sibieni NU AU PARCURI SAU SPATII VERZI - Turnisor, Tiglari, Lazaret, 3 stejari, Hipodrom. fodor d-na, esti *** ???

Raspunde

Bambolero

Acum 1 lună

Tu nici nu stai în Sibiu, ce tot latri?
Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

ar trebui organizat un protest public pasnic, pentru ca aici e vorba de vandalism politic. nu inteleg pur si simplu ce au oameni astia de la primarie cu un parc monument istoric. ah! ori fii afaceri de facut. Oricum, dezamagirea vis-à-vis de proasta administratie a orasului e enorma. pe de alta parte, sibieni au votat. meriti ce votezi.
Raspunde

Venim!

Acum 1 lună

Organizati, noi venim. Merem apoi si la Primarie!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai Pestisor

Acum 1 lună

20 de milioane de lei e valoarea de ridicare a unui bazin didactic . Fudulia primariei e fara margini , probabil ca in curand o sa apara o hotarare sa se schimbe numele parcului din astra in ASTRID.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Opinceanu

Acum 1 lună

Aveti ce ati votat, geniilor! ce va tot plangeti atata?
Raspunde

Mioara

Acum 1 lună

Care 100 de ani?! Parcul Astra a fost reabilitat acum câțiva ani cu sprijinul băncii Transilvania. Este și o.pmacuta în parc. Dini minciunile mici rezultă că unii spun minciuni mari...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Pentru ce naiba mai sunt alegeri si ne prefacem ca votul nostru conteaza, cat timp, proiecte de acest gen, pe banii cetatenilor, nu tin cont de vointa majoritatii. Sunt proiecte care vor afecta definitiv si irevocabil zone dragi sibienilor, zone care in mod normal ar trebui protejate sa ramana asa cum sunt. Se vorbeste de "fantana care nu mai corespunde" dar se uita ca fantana respectiva nu are 100 de ani, ci este facuta relativ recent. Ce folos ca s-a "modernizat" Piata Huet, cu niste banci aiuriste care nu fac decat sa blocheze deplasarea prin piata, care s-au cojit deja (dupa 2 ani) si care se potrivesc in piata respectiva ca nuca in perete.
Raspunde

Sandokan

Acum 1 lună

Lasand la o parte ca, da, e o cheltuiala enorma si , din punctul meu de vedere, nejustificata, mi se pare amuzant ce spune Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing; ".. Azi avem asfalt în parc, o cauză a creșterii riscului de căldură..". Pai, majoritatatea trotuarelor si parcarilor nou-amenajate in oras sunt asfaltate (asfalt "negru", nu "gri", cum se practica prin alte parti), iar vara se simte cum radiaza caldura (si asta intre blocuri, unde oricum e f cald, nu in parc). Vreo idee de ce continua sa se foloseasca "solutia" asta (in afara, eventual, de costuri)?
Raspunde

D.m.

Acum 1 lună

pe la 8:35 s-au activat postacii sa voteze negativ comentariile negative la adresa primariei rupta de realitate.
Raspunde

Marian

Acum 1 lună

23 de milioane??? Bani aruncati!!! Mai bine cumparati un RMN, sau faceti ceva in spitale!!
Raspunde

@ Sandokan - ai dreptate

Acum 1 lună

Emanuel Lazăr, șeful Serviciului Strategii, Dezvoltare Durabilă și Marketing din cadrul Primăriei zice: "Azi avem asfalt în parc, o cauză a creșterii riscului de căldură." Bai, voi chiar ne credeti retardati mintal ?! Pai la arborii mari si impozanti prezenti (inca) in parcul Astra, soarele nici macar nu ajunge la asfalt. De ce nu aplicati logica asta cu soarele si asfaltul la tot restul Sibiului??? In turnisor (doar un ex.) nici urma de parc, spatii verzi sau copaci si umbra. niste inutili platiti din bani publici pentru a cheltui banul public aiurea. Zeci de mii de sibieni din cartiere trebuie sa se deplaseze kilometrii pentru a ajunge la o zona verde sau parc.
Raspunde

Astrid la pensie!

Acum 1 lună

Prăpădiții ăștia nu sunt capabili să întrețină pătrunjeii plantați în oraș, cică împădurire sau să îi schimbe pe cei uscați, dar cheltuie pe metrul pătrat din acest parc prețul/km de autostradă!
Raspunde

Marcel

Acum 1 lună

Mai bine reabilitati vechiul patinoar,serios avem nevoie de fântâni.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mesterul dupe net

Acum 1 lună

Daca "presa" ar prezenta si niste date concrete despre proiect,poate am intelege si noi "omenii" de ce costa 23 de milioane. Asa,ne dam cu presupusul ca o fantana arteziana,mobilier urban modern si niste mp de alee costa x milioane. Poate pretul mare este dat de o perioada implementare scurta? Ceea ce este de inteles. Poate se va reabilita intreaga infrastructura de utilitati din zona si atunci e normal sa coste mult. Cum se precizeaza si in articol. Dar una e sa schimbi 10 m de teava de 110 mm si alta e sa reabilitezi un colector. Sau sa faci niste subtraversari. Sau se vor pune in valoare eventuale descoperiri arheologice? Asa ca pe viitor,mai multe informatii despre proiecte in general,decat pareri proprii,cred ca ar ajuta cetatenii sa inteleaga unde se duc banii din proiecte. Si mai ceva. Zona centrala are astea 3 parcuri,Cetatii,Astra si Tineretului. Toate 3 arata jalnic . O data si din cauza oamenilor care le folosesc si o data din cauza felului cum se face intretinere. Un proiect unitar de amenajare si intretinere pe masura,cred ca ar ajuta . Ca si in alte randuri,succes!
Raspunde

Adelin pestisor

Acum 1 lună

Jos labele de pe parcul Astrid !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus