La jumătatea lunii octombrie, în Sibiu, s-a deschis Playtopia, unul dintre cele mai mari locuri de joacă indoor din țară. De fapt, poate doar în București mai sunt astfel de locuri care se pot apropia ca mărime. Curiozitatea de a-l explora a început încă de când sigla aceea mare de la intrare a devenit vizibilă, înconjurată de planete pline de viață, care promiteau distracție, și uși pe care stă desenat un spațiu fără frontiere. Prima vizită, prima impresie? Este un adevărat parc de distracții în care, deși există categorii de vârstă recomandate, există atracții care pot fi încercate de absolut toate vârstele.
Playtopia este unul dintre cele mai ambițioase proiecte dedicate copiilor. A fost gândit și pus în practică de grupul Zacaria, iar acum Sibiul poate spune că are unul dintre cele mai mari locuri de joacă din țară, un spațiu de distracție pentru întreaga familie. Măsoară undeva la peste 4.000 de metri pătrați, dar cumulat atracțiile oferă peste 6.000 de metri pătrați desfășurați. 6.000 de metri pătrați plini de culoare, emoții senzoriale și cu peste 50 de atracții distincte. Are și o zonă de restaurant, cu bar și bucătarie proprie care poate fi folosită fie dacă ți se face foame după orele de distracție, fie dacă alegi să organizezi petreceri pentru copii sau adolescenți.
Cum să nu testezi un astfel de loc? Am mers alături de doi copii, unul de nouă ani și celălalt de 15 ani, pentru a explora lumea Playtopia.
Poți intra în acest univers de joacă gratuit și fără a avea programare în prealabil, însă pentru a te putea bucura de el este nevoie fie de un card de acces care costă 10 lei și care trebuie păstrat, fie de o brățară care costă 15 lei și care, de asemenea, nu trebuie aruncată după ce se încheie ziua de joacă.
Ambele pot fi reîncărcate ori de câte ori alegi să te bucuri împreună cu copiii de tărâmul Playtopia. Este la fel ca în cazul ochelarilor 3D pe care îi achiziționezi atunci când vezi primul film de acest gen și care rămân la tine pentru a-i putea folosi la următoarele filme.
Odată ce ai intrat în posesia cardului sau a brățării, pe acestea trebuie încărcată una dintre cele trei variante de pachete oferite de Playtopia: SoftPlay, pachet cu PlayTokens sau ComboPack, o combinație între primele două. Inițial nu am înțeles care este diferența între ele, dar este ușor să afli. SoftPlay îți oferă acces la două zone cu locuri de joacă fixe ce includ piscine cu bile, tobogane cu led-uri, labirint de aventuri, obstacole și multe alte activități pe care copiii le descoperă fericiți. Accesul poate fi limitat la trei ore și costă 50 sau 70 de lei în funcție de zona aleasă, sau poate fi nelimitat. Aici mai trebuie o pereche de șosete antiderapante, obligatorii pentru siguranța copiilor, care costă 10 lei.
PlayTokens, în schimb, îți oferă acces în toate planetele și jocurile Playtopia. Pe fiecare în parte este scris numărul de tokens necesar pentru a accesa distracția.
Cele două pachete pot fi luate separat sau pot fi combinate în diverse variante oferite de cei de la Playtopia.
Cardurile pot fi achiziționate de la unul dintre cele șapte kiosk-uri digitale aflate la Playtopia, iar brățările de la recepție. Tot la aceste kiosk-uri, cele două „bilete” de acces pot fi verificate pentru a ști câți tokens mai dețin sau pot fi reîncărcate cu noi pachete.
Pachetul minim oferit este de 750 de tokens și costă 50 de lei, dar acesta poate fi mărit sau nu, în funcție de câtă distrație alegi să ai parte într-o singură zi.
În cazul nostru unul dintre copii a avut card, iar celălalt brățară, pe ambele fiind câte 1.500 de tokens. Apoi a fost liber la distracție.
Trei planete și o mare distracție
Interacțiunea cu universul Playtopia este cu adevărat impresionantă și pentru noi adulții. Copiii sunt de-a dreptul încântați. În fața ta se deschide un adevărat parc de distracții indoor plin de lumini, culoare și realitate virtuală, care, în același timp, spune o poveste în care și tu ești personaj. Tema principală este spațiul, iar întregul loc este împărțit în trei zone: planetele Playtopia - Meer, Taal și Raum. Fiecare planetă în parte înseamnă spații de joacă create special pentru toate vârstele. La intrarea în aceste spații, pe panouri, sunt trecute toate informațiile de care ai nevoie: numărul de tokens necesar, vârsta orientativă, greutatea și înălțimea recomandate. În fiecare zonă de joacă din universul Playtopia este un angajat care ajută și supraveghează copiii.
Ce este și mai interesant? De multe dintre distracții se pot bucura și părinții. Chiar este un loc conceput și creat pentru toată familia.
Meer
Imediat cum intri, pe partea stângă, este un spațiu de joacă dedicat micuților cu vârsta recomandată între un an și șase ani. Este Planeta Meer. „Meer”, tradus din limba germană înseamnă mare. Nu știu dacă la asta s-au gândit cei care au creat lumea Playtopia, dar este cu adevărat o mare de bile, tobogane senzoriale, labirint și o mulțime de de aventuri care așteaptă să fie descoperite. Foarte aproape de acest spațiu de joacă este un carusel cu personaje acvatice gigantice, care abia așteaptă să te învârtă.
Mai faci câțiva pași de la carusel și ușor în stânga descoperi Galaxy Wall, un perete cu provocări și obstacole care poate fi încercat de copiii cu vârste între 5 și 18 ani, sau cei care au o greutate maximă de 95 de kilograme. De pe perete poți să cazi în orice clipă, dar fiecare căzătură este lipsită de durere pentru că ești „prins” de saltele gândite să estompeze orice lovitură. Este un spațiu care te învață să fii perseverent și să încerci din nou și din nou, până reușești. Iar când reușești, începe lupta cu cronometrul pentru a fi și mai rapid.
Tall
În dreapta peretelui a fost creată planeta Taal, un tărâm dedicat în mod special copiilor peste 7 ani, cu al doilea mare loc de joacă gândit, în mare parte, la înălțime. Pe această planetă copiii s-au bucurat, pe lângă topogane imense cu leduri, labirint, și jocuri ascunse într-o imensă pădure lunară, de o zonă de cățărat, o zonă antrenantă de tipul Arka Park, o zonă de trambuline, un turn care te înalță și te coboară cu mișcări rotative și de aparate care îți pun la încercare abilitatea de a ochi.
Una dintre cele mai interesante atracții încercate pe această planetă au fost mașinile electrice cu bară de protecție numai bune de tamponări distractive. Cu un design spațial, senzația trăită în ele este total diferită de cea din parcurile de distracții care se organizează din când în când în Sibiu. La fel de interesant a fost să încercăm și simulatorul de curse de karturi.
Mașinuțele sunt așezate pe o pistă, dar sunt controlate virtual, prin volan și pedale. Se numește realitate argumentată. Adică noi am urmărit cursa pe un ecran și am controlat mașinile din volan și pedale, iar mașinile s-au întrecut pe o pistă reală, situată în spatele ecranelor. Foarte antrenant și distractiv, iar activitatea poate strânge spectatori.
Raum
Cea de-a treia planetă, Raum, este dedicată adolescenților. O planetă, cu adevărat impresionantă. Aici, Playtopia te lasă să descoperi un adevărat parc de realitate virtuală care oferă posibilitatea de a te teleporta într-o mulțime de universuri. Te poți lupta cu dinozaurii, te poți aventura pe fundul oceanului, poți pleca pe urmele lui Moby Dick sau zbura cu Peter Pan. Poți participa la curse virtuale sau poți face parte din adevărate trupe de elită plecate în misiuni. Ai de ales din nouă dispotive VR, sute de jocuri, cinema 9D pentru două sau patru persoane, motociclete care îmbină realitatea virtuală cu senzații reale și jocuri clasice, cum este Pac – Man și care pot fi jucate pe ecrane holografice.
Să nu uit de celebrele Play Tickets, o altă parte foarte apreciată de copii. Unele aparate și jocuri din universul Playtopia îți oferă tichete. Numărul lor este stabilit în funcție de performanța ta la jocul respectiv. Odată intrat în posesia lor, aceste tichete pot fi transferate, cu ajutorul unui aparat special, pe card sau brățară, iar la final, copilul poate cumpăra cu ele diferite produse (jucării, produse personalizate, jocuri) puse la dispoziție, la recepție.
Sau le poate păstra pentru o următoare vizită la Playtopia, în ideea de a strânge mai multe, pentru că fiecare produs în parte are un număr diferit de tichete și pot fi jucării pentru care ai nevoie de un număr mai mare de tichete decât cel strâns la momentul respectiv.
E bine de știut că aceste Play Tickets însă, nu pot fi convertite în Play Tokens și, implicit, nu pot fi folosite pentru a accesa jocuri.
Dar, am aflat și că dacă rămân Play Tokens neconsumați pe card, aceștia nu se pierd și nu expiră niciodată, așa că vor putea fi folosiți la urmatoarea vizită.
Celestial Bites și petrecerile la Playtopia
În partea dreaptă, cum intri în universul Playtopia, se află Celestial Bites, zona de restaurant. Poate fi folosită atât în timpul orelor de joacă, dar mai ales atunci când alegi să faci o surpriză copilului tău și să-i organizezi ziua de naștere aici. Meniul este diversificat, așa că poți alege preparate și pentru cei mici, dar și pentru cei mari. Găsești de la burgeri și pizza până la salate, paste și crispy.
O petrecere organizată la Playtopia pleacă de la pachetul de 100 de lei de copil și oferă acces timp de trei ore la două zone de 2.000 mp desfășurați de soft play, împreună cu 1.500 de PlayTokens care pot fi folosiți la restul atracțiilor, plus șosete oferite gratuit.
În cele trei ore părinții și copiii au o zonă rezervată și la restaurant pentru a lua masa. Servirea se va face de către personalul dedicat pentru petreceri Playtopia, așa că părinții nu vor mai fi gazde, ci se pot bucura de eveniment, alături de copiii lor.
În universul Playtopia sunt trei zone dedicate petrecerilor simultan și fiecare zonă are personalul ei.
Ce pot spune cu certitudine este că, deși am petrecut trei ore alături de copii în acest imens spațiu dedicat copilăriei, nu am reușit să-l descopăr, nici eu și nici copiii în întregime. Vom reveni cu siguranță.
Este important de știut că Playtopia are un site care poate fi accesat AICI și unde sunt disponibile toate informațiile de interes și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Totodată, pe site găsiți și toate detaliile legate de costuri. Găsești tot ceea ce trebuie să știi despre cel mai mare parc de distracții indoor din România. De asemenea, pe pagina de facebook se vor anunța constant evenimentele și promoțiile Playtopia.
Când mai venim?
Există un singur moment greu în experiența Playtopia: cel al plecării. Pot fi lacrimi, pot fi nervi, te poți trezi cu un „nu vreau să plecăm” și toate se vor încheia cu întrebarea: „Mama, tata când mai venim la Playtopia?”
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: cel mai mare loc de joaca sibi , petreceri playtopia , playtopia , foto , video , locuri de joaca sibiu ,
Vizualizari: 10315
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Gospodina
Acum 1 oră
@Mic
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Sibian
Acum 2 ore
Adina